stdClass Object ( [id] => 1351966 [title] => Poznata splitska liječnica demistificira upalu uha kod djece: ‘Šalovi i kapice neće pomoći, a niti jedan antibiotik...‘ [alias] => poznata-splitska-lijecnica-demistificira-upalu-uha-kod-djece-salovi-i-kapice-nece-pomoci-a-niti-jedan-antibiotik [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedan od najčešćih razloga posjeta pedijatru i otorinolaringologu jest bol u uhu, koja po pravilu započinje naglo, nenajavljeno, obično, kao za vraga, vikendom, praznikom ili na zimovanju... Taman kad ste pomislili da je vrijeme za zasluženi odmor, vjerojatno nema tih roditelja kojima uhobolja nije poremetila obiteljske planove.

Je li to baš uvijek stanje koje zahtijeva hitan odlazak liječniku, stanje koje izaziva paniku i nesigurnost, objasnit će nam izv. prof. prim. dr. sc. Željka Roje i, naravno, dati nekoliko korisnih savjeta roditeljima koji će se vjerojatno u mjesecima koji dolaze susresti s ovim problemom.

---

---

Dakle, kako prepoznati pravu upalu uha?

– Svakako treba razlikovati upalu vanjskog od upale srednjeg uha. Postoji nekoliko osnovnih razlika: kod upale vanjskog uha nema temperature, prisutna je slaba do jako izražena bol, može se pojaviti iscjedak, ali ne mora, i obično ne ide uz prehladu, dok su kod upale srednjeg uha prisutna temperatura, bol, iscjedak iz uha i prehlada koja traje nekoliko dana.

Uz prehladu i začepljeni nos, upala srednjeg uha u dječjoj dobi ima izražene opće simptome kao što su temperatura, malaksalost, gubitak teka, povraćanje, proljev. Dijagnoza upale uha jedna je od najčešće postavljanih dijagnoza kod djece, ne samo kod nas nego i u drugim državama. Istraživanja u SAD-u pokazala su da u prosjeku svako treće dijete ima barem tri upale uha u prve tri godine života.

Akutna upala srednjeg uha javlja se u 13 posto djece do tri mjeseca, kod 67 posto djece u dobi do 12 mjeseci, a 46 posto djece ima tri ili više upala uha do navršene tri godine.

---

image

Dr. Željka Roje: ‘Važno je razlikovati upalu vanjskog od srednjeg uha‘

Nikola Vilić/Cropix
---

Što je dijete manje, sigurno su izraženiji opći simptomi bolesti...

– Srednje uho funkcionalna je cjelina s dišnim sustavom, a to znači da kad je bolestan nosić, kad je dijete prehlađeno, bit će bolesno i srednje uho jer se potpuno ista sluznica nalazi u nosu, nosnom ždrijelu i šupljinici srednjeg uha. Ključnu ulogu u nastanku upale srednjeg uha ima Eustahijeva cijev, koja povezuje srednje uho i nosni dio ždrijela u kojem se kod djece nalazi tzv. treći krajnik (treća mandula) koja dodatno onemogućava normalnu funkciju Eustahijeve cijevi i pravi je "rezervoar" bakterija koje su potencijalni uzročnici upale. Eustahijeva cijev ima zadatak izjednačavati tlak između između srednjeg uha i vanjskog zraka preko nosa.

Podloga za rast bakterija

U slučaju začepljenja Eustahijeve tube, zrak ne ulazi u šupljinu srednjeg uha, a produkti žlijezda i sluznih stanica u sluznici srednjeg uha ne mogu se "otplaviti" i zaostaju u uhu. Tako nakupljena tekućina jako je dobra podloga za rast bakterija te su takva djeca podložnija upalama. Problem je nešto izrazitiji u djece koja boluju od alergijskog rinitisa jer je njihova Eustahijeva cjevčica češće začepljena zbog alergijske upale.

Zašto su bebe i mala djeca češće izložena ovim upalama?

– Problem je u funkciji Eustahijeve cijevi u dječjoj dobi. Naime, kod beba i male djece Eustahijeva tuba je puno kraća i nalazi se pod drugačijim kutom nego kod odraslih. Zbog toga je bakterijama lakše seliti se iz nosa i grla prema srednjem uhu. Kako dijete raste, cjevčica postaje okomitija, tako da bakterije moraju ići više "uzbrdo" kako bi došle do srednjeg uha. Zato veća djeca i odrasli rjeđe imaju upale uha. Što je dijete manje, izraženiji su opći simptomi bolesti. Budući da su upale u razdoblju intenzivnog razvoja slušanja i govora česte, a to je otprilike od prve do treće godine života, takve smetnje sluha mogu negativno utjecati na razvoj slušno-govorne komunikacije.

Šupljinica srednjeg uha sa svih je strana okružena kostima, osim prema zvukovodu, gdje se nalazi bubnjić. Bubnjić je tanka opna koja zbog progresivnog nakupljanja sekreta i susljednog porasta tlaka može puknuti, što kod djeteta dovodi do smanjenja ili prestanka boli, ali kod roditelja izaziva paniku zbog curenja sukrvavog i gnojnog sadržaja iz uha, koje zvoni na alarm. U takvom slučaju ne treba paničariti jer je to očekivani događaj i samo jedan od mogućih scenarija u priči o akutnoj upali srednjeg uha. Ako se upala primjereno liječi, bubnjić će zacijeljeti u cijelosti za nekoliko dana.

Koji su očekivani ishodi upale srednjeg uha?

– Moguće je izlječenje nakon upale bez ikakvih posljedica na sluh; djelomično izlječenje s ponavljanjem upale u kratkom roku, zaostajanje kronične upale s perforacijom bubnjića, što se događa rijetko, te izlječenje akutne upale, ali zaostajanje sekreta u srednjem uhu dulje od tri mjeseca, što dovodi do slabljenja sluha i potrebe za postavljanjem ventilacijskih cjevčica u uho.

Iz svega što sam nabrojila jasno je da ključ prevencije i liječenja upale srednjeg uha i očuvanja sluha kod djeteta leži u očuvanju funkcije Eustahijeve cijevi. Zato je tijekom cijele godine nužno održavati prohodnost nosića ispiranjem i eventualno primjenom pumpe pod negativnim tlakom u jako male djece koja ne znaju ispuhati nos.

Svojem djetetu možete pomoći i nepušenjem, jer je pasivno pušenje jedan od važnih čimbenika nastanka akutne i kronične upale srednjeg uha u dječjoj dobi.

---

image

Antibiotici nisu baš uvijek najbolje rješenje

Shutterstock
---

Možete li dati nekoliko savjeta roditeljima da se lakše snađu kad im dijete neutješno plače zbog bolne upale?

– Začepljena Eustahijeva tuba dovodi do stvaranja podtlaka u srednjem uhu, što dovodi do osjeta boli kod djece i osjećaja zaglušenosti slično kao kad mijenjate nadmorsku visinu. Zbog građe E. tube kod djece te su promjene još izrazitije nego u odrasloj dobi, zato male bebe plaču pri polijetanju i slijetanju aviona, a ne zbog straha od aviona, kako se često misli.

Dovoljno je "odčepiti" Eustahijevu tubu da smetnje prestanu: očistiti nosić i nosni dio ždrijela, dati analgetik na usta i/ili ukapati analgetske kapi u uho i bol će prestati. Primjena antibiotika bez prisutnosti općih simptoma infekcije kao što su temperatura, slabost, malaksalost, povraćanje, proljev, nije potrebna.

Nema tog antibiotika...

Zbog svega toga nema nikakvog smisla dovoditi dijete ravno iz kreveta u pidžamici usred noći po hladnoći, kiši i vjetru u hitnu službu. Tek na taj način riskirate pravu upalu srednjeg uha. Pokušajte ostati hladne glave, procijeniti stvarnu boljku i svojim postupcima najmanje naštetiti djetetu. Ako dijete neutješno plače, ima temperaturu, nos začepljen gnojnim sekretom, ne jede, ne spava, ima proljev i/ili povraća, nemojte čekati, nego ga odmah odvedite liječniku.

Kako izgleda liječenje akutne upale srednjeg uha?

– Glavni su ciljevi liječenja: suzbiti osjet boli, uspostaviti prohodnost Eustahijeve cijevi i uništiti bakterije. Ovo je najvažnije za roditelja i dijete na samom početku liječenja. Roditelj samo želi da dijete prestane bolno plakati, da počne jesti, da bude raspoloženo, da mirno spava...

To ćete postići davanjem analgetika na usta ili u obliku rektalnih čepića. Isti će lijek sniziti povišenu tjelesnu temperaturu. Osim toga, mogu se primijeniti i anestetičke kapi za uši, koje će na sat-dva umrtviti osjet u bubnjiću i tako umanjiti bol. Ako iz uha curi gnoj ili bilo kakva tekućina, ne stavljajte ove kapi.

Koji bi, po vašem mišljenju, bili najbolji savjeti za roditelje?

– Redovito perite ruke sebi i djetetu prije bilo kakvih manipulacija oko nosića vaše bebe (čišćenje, brisanje, ispiranje, aspiracija sekreta) jer na vašim rukama ima puno bakterija! Važno je znati da stavljanje kapica i zamatanje ušiju šalovima neće spriječiti upalu srednjeg uha. Ona dolazi "iznutra" – iz nosa i treće mandule, a za to ne postoje kapice!

Također, budite spremni na češće upale srednjeg uha mlađeg djeteta ako imate starije dijete koje pohađa školu ili vrtić. Starije dijete "donosi" kući brojne viruse i bakterije od kojih ne obolijeva jer ima razvijen lokalni imunitet, ali mali braco ili seka nemaju i zato se razbole kao "nevini promatrači".

Ako morate voditi dijete u jaslice i vrtić, očekujte u prvih nekoliko mjeseci "seriju" upala grla i uha. To je vrijeme prilagodbe na novo epidemiološko okruženje. Ne očajavajte, samo mali broj djece mora se isključiti iz vrtića ili jaslica jer imunosno ne može odgovoriti uvjetima povećane izloženosti patogenim bakterijama.

Kako uspostaviti prohodnost Eustahijeve cijevi?

– Nijedan antibiotik ne može zamijeniti dobru toaletu nosa i Eustahijeve tube. Postupak je prilično neugodan i za vašu bebicu i za vas, ali, vjerujte, višestruko se isplati. Jednom kad svladate tehniku, sve ćete obavljati bez pola muke, a djetetu ćete prevenirati brojne bolne epizode upale uha i sebe poštedjeti od trčanja u hitnu službu usred noći. Koristite bilo koji od pripravaka fiziološke otopine i morske vode koji su namijenjeni djeci u kombinaciji s pumpicama na negativni tlak koje možete primijeniti više puta dnevno u akutnoj fazi.

---

image
/Shutterstock
---

Kako uništiti bakterije? Mnogi roditelji obično inzistiraju na tome da im liječnici propišu antibiotike.

– Antimikrobno liječenje poduzima se samo u slučaju bakterijske infekcije. Kod djece do 24 mjeseca života antibiotik se uključuje bez čekanja ako postoje jasni znaci infekcije. Kod starije djece postoji stav: prati i čekaj, naruči na kontrolu za dva dana, jer je velik broj infekcija gornjih dišnih putova virusne etiologije i proći će sam od sebe bez antibiotske pomoći. Racionalna primjena antibiotika ima važnost i za vaše dijete kao pojedinca, jer nema nuspojava, i za zajednicu u cjelini, jer se smanjuje otpornost bakterija na antibiotike.

Zato nemojte biti razočarani ako u hitnoj službi dobijete samo kapi u nos i analgetik. Liječnik koji vam je to propisao dobro zna što radi. Nemojte inzistirati na antibiotiku!

Cjevčice u uhu

Zašto neka djeca trebaju cjevčice u ušima?

– Djeca predškolske dobi najčešće imaju oslabljen sluh zbog sekretornog otitisa, tj. nakupljanja tekućine u šupljinici srednjeg uha zbog dugotrajno loše funkcije Eustahijeve cijevi. Tekućina je isprva vodenasta, ali kako vrijeme prolazi, postaje sve gušća, želatinozna i onemogućava normalnu pokretljivost slušnih koščica te je time oslabljen prijenos zvuka u unutarnje uho. Ako takvo stanje potraje, oko slušnih koščica i zglobova dolazi do stvaranja priraslica i trajnog oštećenja lanca prijenosa zvučnog signala u srednjem uhu, a da dijete nikada nije imalo akutnu upalu srednjeg uha. Osim toga, tako nakupljena tekućina vrlo je dobra podloga za rast bakterija te su takva djeca podložnija upalama.

Problem je nešto izrazitiji kod djece koja boluju od alergijskog rinitisa. Stoga treba djelovati prije razvoja trajnih posljedica uspostavljanjem funkcije E. tube (operacija treće mandule, propuhivanje nosa, čišćenje nosa) ili zamjenom funkcije E. tube malim cjevčicama koje se postavljaju izvana na bubnjić. Cjevčice se postavljaju u općoj anesteziji pod kontrolom mikroskopa jer su vrlo malih dimenzija. Ponekad ih je potrebno postaviti i u hitnoj službi kad nije dovoljno samo konzervativno liječenje. Nakon toga dijete dolazi redovito na kontrole, mora zaštititi uši pri kupanju i pranju kose, ali može bez ograničenja obavljati sve svoje zadatke i slobodne aktivnosti, pa i plivanje.

Cjevčice stoje u uhu od šest mjeseci do godinu dana, rijetko dulje. To je vrijeme najčešće dovoljno za oporavak funkcije Eustahijeve tube. Kod manjeg broja djece spontano ispadnu, a uglavnom se vade u lokalnoj ili vrlo kratkoj općoj anesteziji. Iz opisane "teorije" razvidno je da se ventilacijske cjevčice postavljaju kao zamjena za nefunkcionalnu Eustahijevu tubu dok se ona spontano ne oporavi. U žargonu bi se reklo da djeluju "kao komunalna služba" za srednje uho.

---

SEKRETORNI OTITIS

Roditelji, ovo su znakovi za uzbunu

Kada posumnjati na sekretorni otitis u djeteta?

- Roditelji, gledajte i slušajte svoje dijete. Vi ga najbolje poznajete i liječnicima je jako važan vaš iskaz o djetetovim bolestima i problemima. Ako prepoznate dijete u nekoj od sljedećih situacija, dovedite ga na otorinolaringološki pregled.

- Usporen razvoj govora (možda dijete ne govori jer ne čuje dobro), pogrešno izgovaranje pojedinih glasova ili riječi (iskrivljeno čuje pa iskrivljeno i ponavlja).

- Pojačava TV i približava mu se na neprimjerenu udaljenost.

- Ne odgovara na ponavljane pozive i naredbe. Treba znati da se dijete tako ponaša zato što ne čuje, a ne zato što je neposlušno.

- Jako glasno govori i obično ne želi razgovarati telefonom.

- Dok mu se obraćate, gleda u vaše usne (čita s usana).

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GADNA BOLJKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => GADNA BOLJKA 2 0 11505 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-13 19:38:54 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-01 19:57:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-01 19:56:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Poznata splitska liječnica demistificira upalu uha kod djece: 'Šalovi i kapice neće pomoći, a niti jedan antibiotik...' page_title=Poznata splitska liječnica demistificira upalu uha kod djece: 'Šalovi i kapice neće pomoći, a niti jedan antibiotik...' [metakey] => prim.dr.sc. željka roje, upala uha, siptomi, eustahijeva tuba, infekcije [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/13\/26040138.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/15711850.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/24596886.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/23836551.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/23719922.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/21990076.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Nikola Vili\u0107\/Cropix","\/Shutterstock"," Afp","\/Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bolni pla\u010d redovito ide uz ovo stanje<\/p>","

Dr. \u017deljka Roje: \u2018Va\u017eno je razlikovati upalu vanjskog od srednjeg uha\u2018<\/p>","","","","

Antibiotici nisu ba\u0161 uvijek najbolje rje\u0161enje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26040138_1920.jpg":"1920x1080","k_26040138_1280.jpg":"1280x1280","k_26040138_1024.jpg":"1024x1024","k_26040138_640.jpg":"640x640","k_26040138_480.jpg":"480x480","k_26040138_340.jpg":"340x340","k_26040138_220.jpg":"220x220","o_26040138_1280.jpg":"1280x853","o_26040138_1024.jpg":"1024x682","o_26040138_640.jpg":"640x426","o_26040138_480.jpg":"480x320","o_26040138_340.jpg":"340x226","o_26040138_220.jpg":"220x146","h_26040138_1280.jpg":"1280x854","h_26040138_1024.jpg":"1024x683","h_26040138_640.jpg":"640x427","h_26040138_480.jpg":"480x320","h_26040138_340.jpg":"340x227","h_26040138_220.jpg":"220x147","pp_26040138_1280.jpg":"1280x1628","pp_26040138_1024.jpg":"1024x1303","pp_26040138_640.jpg":"640x814","pp_26040138_480.jpg":"480x611","pp_26040138_340.jpg":"340x432","pp_26040138_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_15711850_1920.jpg":"1920x1080","k_15711850_1280.jpg":"1280x1280","k_15711850_1024.jpg":"1024x1024","k_15711850_640.jpg":"640x640","k_15711850_480.jpg":"480x480","k_15711850_340.jpg":"340x340","k_15711850_220.jpg":"220x220","o_15711850_1280.jpg":"1280x851","o_15711850_1024.jpg":"1024x681","o_15711850_640.jpg":"640x425","o_15711850_480.jpg":"480x319","o_15711850_340.jpg":"340x226","o_15711850_220.jpg":"220x146","h_15711850_1280.jpg":"1280x854","h_15711850_1024.jpg":"1024x683","h_15711850_640.jpg":"640x427","h_15711850_480.jpg":"480x320","h_15711850_340.jpg":"340x227","h_15711850_220.jpg":"220x147","pp_15711850_1280.jpg":"1280x1628","pp_15711850_1024.jpg":"1024x1303","pp_15711850_640.jpg":"640x814","pp_15711850_480.jpg":"480x611","pp_15711850_340.jpg":"340x432","pp_15711850_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24596886_1920.jpg":"1920x1080","k_24596886_1280.jpg":"1280x1280","k_24596886_1024.jpg":"1024x1024","k_24596886_640.jpg":"640x640","k_24596886_480.jpg":"480x480","k_24596886_340.jpg":"340x340","k_24596886_220.jpg":"220x220","o_24596886_1280.jpg":"1280x853","o_24596886_1024.jpg":"1024x682","o_24596886_640.jpg":"640x426","o_24596886_480.jpg":"480x320","o_24596886_340.jpg":"340x226","o_24596886_220.jpg":"220x146","h_24596886_1280.jpg":"1280x854","h_24596886_1024.jpg":"1024x683","h_24596886_640.jpg":"640x427","h_24596886_480.jpg":"480x320","h_24596886_340.jpg":"340x227","h_24596886_220.jpg":"220x147","pp_24596886_1280.jpg":"1280x1628","pp_24596886_1024.jpg":"1024x1303","pp_24596886_640.jpg":"640x814","pp_24596886_480.jpg":"480x611","pp_24596886_340.jpg":"340x432","pp_24596886_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x638","hd_23836551_1920.jpg":"1920x1080","k_23836551_1280.jpg":"1280x1280","k_23836551_1024.jpg":"1024x1024","k_23836551_640.jpg":"640x640","k_23836551_480.jpg":"480x480","k_23836551_340.jpg":"340x340","k_23836551_220.jpg":"220x220","o_23836551_1280.jpg":"1280x797","o_23836551_1024.jpg":"1024x638","o_23836551_640.jpg":"640x398","o_23836551_480.jpg":"480x299","o_23836551_340.jpg":"340x211","o_23836551_220.jpg":"220x137","h_23836551_1280.jpg":"1280x854","h_23836551_1024.jpg":"1024x683","h_23836551_640.jpg":"640x427","h_23836551_480.jpg":"480x320","h_23836551_340.jpg":"340x227","h_23836551_220.jpg":"220x147","pp_23836551_1280.jpg":"1280x1628","pp_23836551_1024.jpg":"1024x1303","pp_23836551_640.jpg":"640x814","pp_23836551_480.jpg":"480x611","pp_23836551_340.jpg":"340x432","pp_23836551_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23719922_1920.jpg":"1920x1080","k_23719922_1280.jpg":"1280x1280","k_23719922_1024.jpg":"1024x1024","k_23719922_640.jpg":"640x640","k_23719922_480.jpg":"480x480","k_23719922_340.jpg":"340x340","k_23719922_220.jpg":"220x220","o_23719922_1280.jpg":"1280x854","o_23719922_1024.jpg":"1024x683","o_23719922_640.jpg":"640x427","o_23719922_480.jpg":"480x320","o_23719922_340.jpg":"340x227","o_23719922_220.jpg":"220x146","h_23719922_1280.jpg":"1280x854","h_23719922_1024.jpg":"1024x683","h_23719922_640.jpg":"640x427","h_23719922_480.jpg":"480x320","h_23719922_340.jpg":"340x227","h_23719922_220.jpg":"220x147","pp_23719922_1280.jpg":"1280x1628","pp_23719922_1024.jpg":"1024x1303","pp_23719922_640.jpg":"640x814","pp_23719922_480.jpg":"480x611","pp_23719922_340.jpg":"340x432","pp_23719922_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_21990076_1920.jpg":"1920x1080","k_21990076_1280.jpg":"1280x1280","k_21990076_1024.jpg":"1024x1024","k_21990076_640.jpg":"640x640","k_21990076_480.jpg":"480x480","k_21990076_340.jpg":"340x340","k_21990076_220.jpg":"220x220","o_21990076_1280.jpg":"1280x853","o_21990076_1024.jpg":"1024x683","o_21990076_640.jpg":"640x426","o_21990076_480.jpg":"480x320","o_21990076_340.jpg":"340x226","o_21990076_220.jpg":"220x146","h_21990076_1280.jpg":"1280x854","h_21990076_1024.jpg":"1024x683","h_21990076_640.jpg":"640x427","h_21990076_480.jpg":"480x320","h_21990076_340.jpg":"340x227","h_21990076_220.jpg":"220x147","pp_21990076_1280.jpg":"1280x1628","pp_21990076_1024.jpg":"1024x1303","pp_21990076_640.jpg":"640x814","pp_21990076_480.jpg":"480x611","pp_21990076_340.jpg":"340x432","pp_21990076_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15283968 Threads: 5 Questions: 3178458462 Slow queries: 7127652 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235534315 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/poznata-splitska-lijecnica-demistificira-upalu-uha-kod-djece-salovi-i-kapice-nece-pomoci-a-niti-jedan-antibiotik-1351966 [printLink] => /mozaik/zdravlje/poznata-splitska-lijecnica-demistificira-upalu-uha-kod-djece-salovi-i-kapice-nece-pomoci-a-niti-jedan-antibiotik-1351966?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 742230 [name] => prim.dr.sc. željka roje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-29 15:15:33 [main_article_id] => 0 [alias] => prim-dr-sc-zeljka-roje [link] => /tag/prim-dr-sc-zeljka-roje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 742231 [name] => upala uha [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-29 15:15:33 [main_article_id] => 0 [alias] => upala-uha [link] => /tag/upala-uha ) [2] => stdClass Object ( [id] => 742232 [name] => siptomi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-29 15:15:33 [main_article_id] => 0 [alias] => siptomi [link] => /tag/siptomi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 742233 [name] => eustahijeva tuba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-29 15:15:33 [main_article_id] => 0 [alias] => eustahijeva-tuba [link] => /tag/eustahijeva-tuba ) [4] => stdClass Object ( [id] => 246950 [name] => infekcije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => infekcije [link] => /tag/infekcije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GADNA BOLJKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poznata splitska liječnica demistificira upalu uha kod djece: ‘Šalovi i kapice neće pomoći, a niti jedan antibiotik...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/26040138.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Bolni plač redovito ide uz ovo stanje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/26040138.jpg [title] =>

Bolni plač redovito ide uz ovo stanje

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/15711850.jpg [title] =>

Dr. Željka Roje: ‘Važno je razlikovati upalu vanjskog od srednjeg uha‘

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/24596886.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/23836551.jpg [title] => Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/23719922.jpg [title] => /Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/21990076.jpg [title] =>

Antibiotici nisu baš uvijek najbolje rješenje

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedan od najčešćih razloga posjeta pedijatru i otorinolaringologu jest bol u uhu, koja po pravilu započinje naglo, nenajavljeno, obično, kao za vraga, vikendom, praznikom ili na zimovanju... Taman kad ste pomislili da je vrijeme za zasluženi odmor, vjerojatno nema tih roditelja kojima uhobolja nije poremetila obiteljske planove.

Je li to baš uvijek stanje koje zahtijeva hitan odlazak liječniku, stanje koje izaziva paniku i nesigurnost, objasnit će nam izv. prof. prim. dr. sc. Željka Roje i, naravno, dati nekoliko korisnih savjeta roditeljima koji će se vjerojatno u mjesecima koji dolaze susresti s ovim problemom.

---

---

Dakle, kako prepoznati pravu upalu uha?

– Svakako treba razlikovati upalu vanjskog od upale srednjeg uha. Postoji nekoliko osnovnih razlika: kod upale vanjskog uha nema temperature, prisutna je slaba do jako izražena bol, može se pojaviti iscjedak, ali ne mora, i obično ne ide uz prehladu, dok su kod upale srednjeg uha prisutna temperatura, bol, iscjedak iz uha i prehlada koja traje nekoliko dana.

Uz prehladu i začepljeni nos, upala srednjeg uha u dječjoj dobi ima izražene opće simptome kao što su temperatura, malaksalost, gubitak teka, povraćanje, proljev. Dijagnoza upale uha jedna je od najčešće postavljanih dijagnoza kod djece, ne samo kod nas nego i u drugim državama. Istraživanja u SAD-u pokazala su da u prosjeku svako treće dijete ima barem tri upale uha u prve tri godine života.

Akutna upala srednjeg uha javlja se u 13 posto djece do tri mjeseca, kod 67 posto djece u dobi do 12 mjeseci, a 46 posto djece ima tri ili više upala uha do navršene tri godine.

---

image

Dr. Željka Roje: ‘Važno je razlikovati upalu vanjskog od srednjeg uha‘

Nikola Vilić/Cropix
---

Što je dijete manje, sigurno su izraženiji opći simptomi bolesti...

– Srednje uho funkcionalna je cjelina s dišnim sustavom, a to znači da kad je bolestan nosić, kad je dijete prehlađeno, bit će bolesno i srednje uho jer se potpuno ista sluznica nalazi u nosu, nosnom ždrijelu i šupljinici srednjeg uha. Ključnu ulogu u nastanku upale srednjeg uha ima Eustahijeva cijev, koja povezuje srednje uho i nosni dio ždrijela u kojem se kod djece nalazi tzv. treći krajnik (treća mandula) koja dodatno onemogućava normalnu funkciju Eustahijeve cijevi i pravi je "rezervoar" bakterija koje su potencijalni uzročnici upale. Eustahijeva cijev ima zadatak izjednačavati tlak između između srednjeg uha i vanjskog zraka preko nosa.

Podloga za rast bakterija

U slučaju začepljenja Eustahijeve tube, zrak ne ulazi u šupljinu srednjeg uha, a produkti žlijezda i sluznih stanica u sluznici srednjeg uha ne mogu se "otplaviti" i zaostaju u uhu. Tako nakupljena tekućina jako je dobra podloga za rast bakterija te su takva djeca podložnija upalama. Problem je nešto izrazitiji u djece koja boluju od alergijskog rinitisa jer je njihova Eustahijeva cjevčica češće začepljena zbog alergijske upale.

Zašto su bebe i mala djeca češće izložena ovim upalama?

– Problem je u funkciji Eustahijeve cijevi u dječjoj dobi. Naime, kod beba i male djece Eustahijeva tuba je puno kraća i nalazi se pod drugačijim kutom nego kod odraslih. Zbog toga je bakterijama lakše seliti se iz nosa i grla prema srednjem uhu. Kako dijete raste, cjevčica postaje okomitija, tako da bakterije moraju ići više "uzbrdo" kako bi došle do srednjeg uha. Zato veća djeca i odrasli rjeđe imaju upale uha. Što je dijete manje, izraženiji su opći simptomi bolesti. Budući da su upale u razdoblju intenzivnog razvoja slušanja i govora česte, a to je otprilike od prve do treće godine života, takve smetnje sluha mogu negativno utjecati na razvoj slušno-govorne komunikacije.

Šupljinica srednjeg uha sa svih je strana okružena kostima, osim prema zvukovodu, gdje se nalazi bubnjić. Bubnjić je tanka opna koja zbog progresivnog nakupljanja sekreta i susljednog porasta tlaka može puknuti, što kod djeteta dovodi do smanjenja ili prestanka boli, ali kod roditelja izaziva paniku zbog curenja sukrvavog i gnojnog sadržaja iz uha, koje zvoni na alarm. U takvom slučaju ne treba paničariti jer je to očekivani događaj i samo jedan od mogućih scenarija u priči o akutnoj upali srednjeg uha. Ako se upala primjereno liječi, bubnjić će zacijeljeti u cijelosti za nekoliko dana.

Koji su očekivani ishodi upale srednjeg uha?

– Moguće je izlječenje nakon upale bez ikakvih posljedica na sluh; djelomično izlječenje s ponavljanjem upale u kratkom roku, zaostajanje kronične upale s perforacijom bubnjića, što se događa rijetko, te izlječenje akutne upale, ali zaostajanje sekreta u srednjem uhu dulje od tri mjeseca, što dovodi do slabljenja sluha i potrebe za postavljanjem ventilacijskih cjevčica u uho.

Iz svega što sam nabrojila jasno je da ključ prevencije i liječenja upale srednjeg uha i očuvanja sluha kod djeteta leži u očuvanju funkcije Eustahijeve cijevi. Zato je tijekom cijele godine nužno održavati prohodnost nosića ispiranjem i eventualno primjenom pumpe pod negativnim tlakom u jako male djece koja ne znaju ispuhati nos.

Svojem djetetu možete pomoći i nepušenjem, jer je pasivno pušenje jedan od važnih čimbenika nastanka akutne i kronične upale srednjeg uha u dječjoj dobi.

---

image

Antibiotici nisu baš uvijek najbolje rješenje

Shutterstock
---

Možete li dati nekoliko savjeta roditeljima da se lakše snađu kad im dijete neutješno plače zbog bolne upale?

– Začepljena Eustahijeva tuba dovodi do stvaranja podtlaka u srednjem uhu, što dovodi do osjeta boli kod djece i osjećaja zaglušenosti slično kao kad mijenjate nadmorsku visinu. Zbog građe E. tube kod djece te su promjene još izrazitije nego u odrasloj dobi, zato male bebe plaču pri polijetanju i slijetanju aviona, a ne zbog straha od aviona, kako se često misli.

Dovoljno je "odčepiti" Eustahijevu tubu da smetnje prestanu: očistiti nosić i nosni dio ždrijela, dati analgetik na usta i/ili ukapati analgetske kapi u uho i bol će prestati. Primjena antibiotika bez prisutnosti općih simptoma infekcije kao što su temperatura, slabost, malaksalost, povraćanje, proljev, nije potrebna.

Nema tog antibiotika...

Zbog svega toga nema nikakvog smisla dovoditi dijete ravno iz kreveta u pidžamici usred noći po hladnoći, kiši i vjetru u hitnu službu. Tek na taj način riskirate pravu upalu srednjeg uha. Pokušajte ostati hladne glave, procijeniti stvarnu boljku i svojim postupcima najmanje naštetiti djetetu. Ako dijete neutješno plače, ima temperaturu, nos začepljen gnojnim sekretom, ne jede, ne spava, ima proljev i/ili povraća, nemojte čekati, nego ga odmah odvedite liječniku.

Kako izgleda liječenje akutne upale srednjeg uha?

– Glavni su ciljevi liječenja: suzbiti osjet boli, uspostaviti prohodnost Eustahijeve cijevi i uništiti bakterije. Ovo je najvažnije za roditelja i dijete na samom početku liječenja. Roditelj samo želi da dijete prestane bolno plakati, da počne jesti, da bude raspoloženo, da mirno spava...

To ćete postići davanjem analgetika na usta ili u obliku rektalnih čepića. Isti će lijek sniziti povišenu tjelesnu temperaturu. Osim toga, mogu se primijeniti i anestetičke kapi za uši, koje će na sat-dva umrtviti osjet u bubnjiću i tako umanjiti bol. Ako iz uha curi gnoj ili bilo kakva tekućina, ne stavljajte ove kapi.

Koji bi, po vašem mišljenju, bili najbolji savjeti za roditelje?

– Redovito perite ruke sebi i djetetu prije bilo kakvih manipulacija oko nosića vaše bebe (čišćenje, brisanje, ispiranje, aspiracija sekreta) jer na vašim rukama ima puno bakterija! Važno je znati da stavljanje kapica i zamatanje ušiju šalovima neće spriječiti upalu srednjeg uha. Ona dolazi "iznutra" – iz nosa i treće mandule, a za to ne postoje kapice!

Također, budite spremni na češće upale srednjeg uha mlađeg djeteta ako imate starije dijete koje pohađa školu ili vrtić. Starije dijete "donosi" kući brojne viruse i bakterije od kojih ne obolijeva jer ima razvijen lokalni imunitet, ali mali braco ili seka nemaju i zato se razbole kao "nevini promatrači".

Ako morate voditi dijete u jaslice i vrtić, očekujte u prvih nekoliko mjeseci "seriju" upala grla i uha. To je vrijeme prilagodbe na novo epidemiološko okruženje. Ne očajavajte, samo mali broj djece mora se isključiti iz vrtića ili jaslica jer imunosno ne može odgovoriti uvjetima povećane izloženosti patogenim bakterijama.

Kako uspostaviti prohodnost Eustahijeve cijevi?

– Nijedan antibiotik ne može zamijeniti dobru toaletu nosa i Eustahijeve tube. Postupak je prilično neugodan i za vašu bebicu i za vas, ali, vjerujte, višestruko se isplati. Jednom kad svladate tehniku, sve ćete obavljati bez pola muke, a djetetu ćete prevenirati brojne bolne epizode upale uha i sebe poštedjeti od trčanja u hitnu službu usred noći. Koristite bilo koji od pripravaka fiziološke otopine i morske vode koji su namijenjeni djeci u kombinaciji s pumpicama na negativni tlak koje možete primijeniti više puta dnevno u akutnoj fazi.

---

image
/Shutterstock
---

Kako uništiti bakterije? Mnogi roditelji obično inzistiraju na tome da im liječnici propišu antibiotike.

– Antimikrobno liječenje poduzima se samo u slučaju bakterijske infekcije. Kod djece do 24 mjeseca života antibiotik se uključuje bez čekanja ako postoje jasni znaci infekcije. Kod starije djece postoji stav: prati i čekaj, naruči na kontrolu za dva dana, jer je velik broj infekcija gornjih dišnih putova virusne etiologije i proći će sam od sebe bez antibiotske pomoći. Racionalna primjena antibiotika ima važnost i za vaše dijete kao pojedinca, jer nema nuspojava, i za zajednicu u cjelini, jer se smanjuje otpornost bakterija na antibiotike.

Zato nemojte biti razočarani ako u hitnoj službi dobijete samo kapi u nos i analgetik. Liječnik koji vam je to propisao dobro zna što radi. Nemojte inzistirati na antibiotiku!

Cjevčice u uhu

Zašto neka djeca trebaju cjevčice u ušima?

– Djeca predškolske dobi najčešće imaju oslabljen sluh zbog sekretornog otitisa, tj. nakupljanja tekućine u šupljinici srednjeg uha zbog dugotrajno loše funkcije Eustahijeve cijevi. Tekućina je isprva vodenasta, ali kako vrijeme prolazi, postaje sve gušća, želatinozna i onemogućava normalnu pokretljivost slušnih koščica te je time oslabljen prijenos zvuka u unutarnje uho. Ako takvo stanje potraje, oko slušnih koščica i zglobova dolazi do stvaranja priraslica i trajnog oštećenja lanca prijenosa zvučnog signala u srednjem uhu, a da dijete nikada nije imalo akutnu upalu srednjeg uha. Osim toga, tako nakupljena tekućina vrlo je dobra podloga za rast bakterija te su takva djeca podložnija upalama.

Problem je nešto izrazitiji kod djece koja boluju od alergijskog rinitisa. Stoga treba djelovati prije razvoja trajnih posljedica uspostavljanjem funkcije E. tube (operacija treće mandule, propuhivanje nosa, čišćenje nosa) ili zamjenom funkcije E. tube malim cjevčicama koje se postavljaju izvana na bubnjić. Cjevčice se postavljaju u općoj anesteziji pod kontrolom mikroskopa jer su vrlo malih dimenzija. Ponekad ih je potrebno postaviti i u hitnoj službi kad nije dovoljno samo konzervativno liječenje. Nakon toga dijete dolazi redovito na kontrole, mora zaštititi uši pri kupanju i pranju kose, ali može bez ograničenja obavljati sve svoje zadatke i slobodne aktivnosti, pa i plivanje.

Cjevčice stoje u uhu od šest mjeseci do godinu dana, rijetko dulje. To je vrijeme najčešće dovoljno za oporavak funkcije Eustahijeve tube. Kod manjeg broja djece spontano ispadnu, a uglavnom se vade u lokalnoj ili vrlo kratkoj općoj anesteziji. Iz opisane "teorije" razvidno je da se ventilacijske cjevčice postavljaju kao zamjena za nefunkcionalnu Eustahijevu tubu dok se ona spontano ne oporavi. U žargonu bi se reklo da djeluju "kao komunalna služba" za srednje uho.

---

SEKRETORNI OTITIS

Roditelji, ovo su znakovi za uzbunu

Kada posumnjati na sekretorni otitis u djeteta?

- Roditelji, gledajte i slušajte svoje dijete. Vi ga najbolje poznajete i liječnicima je jako važan vaš iskaz o djetetovim bolestima i problemima. Ako prepoznate dijete u nekoj od sljedećih situacija, dovedite ga na otorinolaringološki pregled.

- Usporen razvoj govora (možda dijete ne govori jer ne čuje dobro), pogrešno izgovaranje pojedinih glasova ili riječi (iskrivljeno čuje pa iskrivljeno i ponavlja).

- Pojačava TV i približava mu se na neprimjerenu udaljenost.

- Ne odgovara na ponavljane pozive i naredbe. Treba znati da se dijete tako ponaša zato što ne čuje, a ne zato što je neposlušno.

- Jako glasno govori i obično ne želi razgovarati telefonom.

- Dok mu se obraćate, gleda u vaše usne (čita s usana).

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Nikola Vilić/Cropix /Shutterstock  Afp /Shutterstock Shutterstock
/Shutterstock

Bolni plač redovito ide uz ovo stanje

Nikola Vilić/Cropix

Dr. Željka Roje: ‘Važno je razlikovati upalu vanjskog od srednjeg uha‘

Shutterstock

Antibiotici nisu baš uvijek najbolje rješenje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/poznata-splitska-lijecnica-demistificira-upalu-uha-kod-djece-salovi-i-kapice-nece-pomoci-a-niti-jedan-antibiotik-1351966 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=06b68feb4c7bf509bbd221225594d0c2cdfc7fee [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poznata+splitska+lije%C4%8Dnica+demistificira+upalu+uha+kod+djece%3A+%E2%80%98%C5%A0alovi+i+kapice+ne%C4%87e+pomo%C4%87i%2C+a+niti+jedan+antibiotik...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fpoznata-splitska-lijecnica-demistificira-upalu-uha-kod-djece-salovi-i-kapice-nece-pomoci-a-niti-jedan-antibiotik-1351966 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fpoznata-splitska-lijecnica-demistificira-upalu-uha-kod-djece-salovi-i-kapice-nece-pomoci-a-niti-jedan-antibiotik-1351966 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GADNA BOLJKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeGADNA BOLJKA

Poznata splitska liječnica demistificira upalu uha kod djece: ‘Šalovi i kapice neće pomoći, a niti jedan antibiotik...‘

Piše Javorka Luetić
1. siječnja 2024. - 20:56

Jedan od najčešćih razloga posjeta pedijatru i otorinolaringologu jest bol u uhu, koja po pravilu započinje naglo, nenajavljeno, obično, kao za vraga, vikendom, praznikom ili na zimovanju... Taman kad ste pomislili da je vrijeme za zasluženi odmor, vjerojatno nema tih roditelja kojima uhobolja nije poremetila obiteljske planove.

Je li to baš uvijek stanje koje zahtijeva hitan odlazak liječniku, stanje koje izaziva paniku i nesigurnost, objasnit će nam izv. prof. prim. dr. sc. Željka Roje i, naravno, dati nekoliko korisnih savjeta roditeljima koji će se vjerojatno u mjesecima koji dolaze susresti s ovim problemom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 08:43