StoryEditorOCM
Zdravljerizični zalogaji

Ovo su tri po zdravlje najopasnije vrste mesa; Mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema i poremećaja

Piše Mozaik sd
7. studenog 2023. - 12:54

U prehrani mnogih ljudi, naravno ne onih koji su vegetarijanci ili vegani, meso je važna namirnica, vrijedan izvor proteina.

Unatoč tome već neko vrijeme ukazuje se na to da pretjerana konzumacija nekih vrsta mesa, posebno crvenoga, može imati loš utjecaj na zdravlje.

Liječnica Kezia Joy otkrila je koje su tri najgore vrste mesa kada su u pitanju upale i debljanje.

image

Prerađeno meso povezano je sa štetnim zdravstvenim efektima, posebno u vezi s upalom i debljanjem (ilustracija)

Neja Markičević/Cropix

Prema njenim spoznajama, to su ove tri vrste mesa:

1. Prerađeno meso

Prerađeno meso, poput slanine, hrenovki, kobasica i delikatesnog mesa, povezano je sa štetnim zdravstvenim efektima, posebno u vezi sa upalom i debljanjem.

"Kobasice, slanina, hrenovke i delikatese koji su sušene, dimljene ili soljene često sadrže visok nivo zasićenih masti, kao i aditiva poput nitrata, koji mogu pridonijeti upali. Prerađeno meso također ima visok iznos kalorija i soli, što može dovesti do debljanja i povećanja krvnog tlaka", objasnila je dr. Joy, prenosi Klix.ba.

2. Crveno meso

Premda je crveno meso vrijedan izvor esencijalnih nutrijenata poput željeza i proteina, prekomjerna konzumacija, posebno masnih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima. Štaviše, crveno meso je kalorično, što ga čini lakim za prekomjernu konzumaciju, što može dovesti do debljanja.

Joy navodi da masni komadi crvenog mesa (poput odrezaka ribeye ili T-bone) i mljevene govedine s visokim sadržajem masti mogu potaknuti upalu i debljanje kada se konzumiraju u prekomjernoj količini. Oni su bogati zasićenim mastima, što može povećati nivo lošeg kolesterola (LDL) i pridonose razvoju srčanih bolesti. Neka istraživanja također sugeriraju da spoj pod nazivom neu5gc, koji se nalazi u crvenom mesu, može uzrokovati upalu.

image

Prekomjerna konzumacija crvenoga mesa, posebno masnih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima (ilustracija)

Srećko Niketic/Cropix

3. Konvencionalno uzgojeno meso

Meso koje se proizvodi konvencionalnim metodama uzgoja često uključuje upotrebu antibiotika, hormona i pretrpane životne uvjete za stoku.

"To meso često potječe od životinja uzgojenih u ograničenim operacijama hranjenja životinja (CAFOs). Obično im se daje hrana koja je bogata omega-6 masnim kiselinama i može sadržavati antibiotike i hormone. Neravnoteža omega-6 i omega-3 masnih kiselina može potaknuti upalu u tijelu. Upotreba antibiotika i hormona također može imati različite zdravstvene posljedice, uključujući hormonsku neravnotežu koja potencijalno može doprinijeti debljanju", objašnjava dr. Joy.

Ona dodaje da ti faktori mogu poremetiti ravnotežu crijevnog mikrobioma i hormonsku ravnotežu, potencijalno rezultirajući upalom i povećanjem tjelesne težine.

Naravno, postoje brojne zdravije alternative zdravstveno rizičnome mesu. Joy predlaže nemasno meso, masnu ribu poput lososa, skuše i sardine te biljne proteine ​​kao što su grah, tofu i tempeh, koji također organizmu daju esencijalne nutrijente, a i ugodnog su okusa, piše Klix.ba.

Iz navedenoga proizlazi da treba smanjiti konzumaciju ove tri vrste mesa i zamijeniti ih zdravijim namirnicama. Umjerenost i raznolikost obilježja su zdrave prehrane.

image

Među ostalim namirniciama, i losos je odlična zamjena za meso

Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:51