stdClass Object ( [id] => 638988 [title] => Mlada mama nam je otkrila zablude kojima pogoršavamo stanje dječje kože, radite li ih i vi? Ima odličan recept za njegu, podijelila ga je s nama [alias] => mlada-mama-nam-je-otkrila-zablude-kojima-pogorsavamo-stanje-djecje-koze-radite-li-ih-i-vi-ima-odlican-recept-za-njegu-podijelila-ga-je-s-nama [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad naše najdraže, osobito one u najnježnijoj dobi nešto muči, sve bismo napravili da im olakšamo patnju. Kad nam to pođe za rukom, nema veće sreće. Tako je i s Mateom Roksandić, koja se upustila u izradu prirodne kozmetike, a na društvenim se mrežama krije iza imena MOjO.

Mateina kćerkica od rođenja pati od atopijskog dermatitisa praćenog ekcemima i izrazitim svrbežom, a Matea od tada ima samo jednu želju - umiriti njenu kožu. Na sreću, već je poznavala svijet ljekovitih biljaka jer je završila tečaj u riječkoj udruzi Eterico kod mentorice Meri Popović, pa je, nakon što je bez uspjeha isprobala nekoliko proizvoda vodećih brendova za dermatitis odlučila sama osmisliti kremu za svoju malenu.

Višemjesečno istraživanje

- Prvi korak bio je istražiti i prikupiti sirovinu ljekovitu za atopijski dermatitis, nakon čega sam započela stvaranje idealnog recepta. Moram priznati da moji početni pripravci nisu djelovali u ublažavanju dermatitisa, premda su svi bili izrađeni od hladno prešanih ulja, hidrolata i aktivnih tvari, njihov spoj nije davao rezultat - priča nam Matea prisjećajući se trenutaka u kojima je gotovo gubila nadu, no imala je vjernu podršku u mentorici Meri.

- Nakon sedam mjeseci svakodnevnog istraživanja napokon sam otkrila savršen spoj sastojaka koji pomažu mojoj kćeri. Njena koža je napokon umirena i izgleda kao koža zdrave bebe, a moja najveća briga sada je postala moja velika ljubav, a vjerujem i budući posao. Trenutno se bavim savjetovanjem roditelja koji mi se obrate s istim problemom - kaže Matea primjećujući kako su mnoge zabrinute majke izgubljene u moru informacija.

- Trudim se nesebično podijeliti sve što znam jer smatram da je od iznimne važnosti širiti znanje o atopijskom dermatitisu koji danas pogađa sve više djece. Osim toga, novost je da radim na certificiranju kreme koja je pomogla mojoj kćeri. Nadam se da ću njome pomoći drugoj djeci, ali i roditeljima koji borbu vode s atopijskim dermatitisom svoga djeteta - rekla nam je mlada mama i spremno podijelila znanje koje je stekla tijekom svog istraživanja.

Preosjetljivost na hranu

Razlozi nastanka bolesti nisu razjašnjeni do kraja, objašnjava, ali vjeruje se da na nastanak atopijskog dermatitisa utječu genetska predispozicija, oštećena epidermalna barijera i okolišni čimbenici, nutritivni i inhalacijski alergeni te iritansi.

Preosjetljivost na hranu je neosporna posebno u dojenačkoj dobi, upozorava Matea te navodi kako su, prema njenim saznanjima, najčešći alergeni kod male djece kravlje mlijeko, jaje, soja, pšenično brašno i orašasti plodovi. Svim roditeljima čija djeca imaju kožne probleme stoga savjetuje obaviti alergološko testiranje i u suradnji s alergologom i pedijatrom isključiti alergene iz prehrane uz adekvatne zamjene neophodnih namirnica.

Upozorila je na jednu učestalu zabludu kod ovog stanja, a to je da se djeca s atopijskim dermatitisom ne bi trebala kupati više od tri puta tjedno.

- Na temelju iskustava smatram da je pranje atopiji sklone kože od iznimne važnosti. Pranje kože ima zadaću očistiti kožu i spriječiti mogućnost razvoja infekcija. Tijekom pranja treba voditi računa jedino da voda s kojom kupamo dijete nije pretopla. Moja preporuka je da perete dijete samo u vodi ili odaberete blaga i prirodna sredstva za tuširanje - poručuje Matea uz upozorenje roditeljima da se suzdrže od dodavanja ulja u vodu.

Više štete nego koristi

Premda su ulja, posebno bademovo i maslinovo, kod beba sa zdravom kožom izvrsna opcija za njegu, kod atopijskog dermatitisa mogu dovesti do pogoršanja, tvrdi Matea. Bademovo ulje je potencijalni alergen kod djece osjetljive na orašaste plodove, a maslinovo ulje, budući da nije brzoupijajuće, može ostati na površini kože i potaknuti razvoj bakterija, objašnjava.

Upozorila je i kako je nakon kupanja važno ručnikom tapkati po tijelu, a ne trljati, kako se koža ne bi dodatno nadražila. Hidratantne kreme imaju funkciju poboljšanja epidermalne zaštitne barijere i smanjenje transepidermalnog gubitka vlage i najbolje ih je nanositi odmah nakon kupanja, ali i nekoliko puta na dan dok se stanje kože ne umiri.

Roditeljima savjetuje da pomno prate stupanj suhoće kože te da kod višeg stupnja suhoće hidratantnu kremu nanose češće.

- Za liječenje atopijskog dermatitisa još uvijek se najvažnijima smatraju kortikosteroidi. Osobno nisam protivnik tradicionalne medicine i kortikosteroida. Smatram da nam je takav lijek potreban kad se radi o velikim upalama kože.

Međutim, na temelju razgovora s roditeljima primijetila sam da mnogi koriste kortikosteroide u količinama većim od propisanih. Razumijem da to roditelji rade iz brige i želje da stanje kože njihove djece bude bolje, ali bitno je ukazati na važnost informiranja i obrazovanja roditelja o korištenju kortikosteroida ali i nuspojavama - upozorava Matea.

Roditeljima djece s atopijskim dermatitisom savjetuje da imaju na umu kako izlaganje visokoj tepemeraturi pojačava znojenje i svrbež, a suhi zrak isušuje kožu, stoga im preporučuje da u narednim zimskiim mjesecima u skladu s tim vode računa o prostoru u kojem dijete boravi.

Pranje odjeće

Kad dođe ljeto, preporučila je roditeljima, neka djecu vode na kupanje, jer, koliko je ona primijetila, mališanima s atopijskim dermatitisom u većini slučajeva odgovara boravak u moru. Osim toga, napominje, važno je da djetetova odjeća bude od prirodnih materijala.

- Mnogi roditelji me pitaju na koji način perem odjeću. Moja preporuka su indijski oraščići o kojima možete više pročitati na internetu i kupiti ih u trgovini Tvornica zdrave hrane po jako povoljnoj cijeni.

Odjeća može i mirisati pa je jedan od savjeta kupiti hidrolat s mirisom biljke koja nam najviše odgovara i dodati ga u glačalo za rublje, čime ćete osigurati miris odjeće vaše bebe bez uporabe omekšivača - rekla nam je Matea kojoj je u planu detaljno proučavanje ostalih kožnih oboljenja kao što su psorijaza, rozaceja, seboreični dermatitis te kreiranje prirodnih proizvoda koji ublažavaju ta kožna oboljenja.

Mateu možete pratitit na Instagram profilu mojo_bymatea te Facebook profilu mojo cosmetics.

Kupka za osjetljivu dječju kožu

Matea je s našim čitateljima ljubazno podijelila recept za kupku koja će olakšati nelagodu mališanima s osjetljivom i suhom kožom. Osmislila ga je uz pomoć mentorice Meri Popović, a svaki će ga roditelj, vjeruje, lako napraviti i bez predznanja o izradi prirodne kozmetike. Prije nego se upustite u 'mućkanje', provjerite da dijete nije alergično na neki od sastojaka i pripazite da je sol iz Mrtvog mora jer bi druge vrste mogle nadražiti kožu.

Za kupku je potrebno:

1 staklena tegla u kojoj ćete držati proizvod
250 grama soli mrtvog mora
30 grama koloidne zobi
15 grama MSM (Metil Sulfonil Metan)
2 grama ulja noćurka
1 kap vitamina E

Uputa za izradu:
U ulje noćurka dodajte vitamin E. Sve sastojke dodajte u posudu i dobro promiješajte. Kupku čuvati na sobnoj temperaturi daleko od vlage i svjetlosti. Čvrsto zatvorite staklenku nakon svake uporabe.

Korištenje:
U dječju kadicu dodajte jednu žlicu kupke i lagano promiješajte. Za kupku sam odabrala sol mrtvog mora jer ima veću koncentraciju mineralnih soli. Za razliku od klasične morske soli koja se uglavnom sastoji od natrijevog klorida, sol mrtvog mora ima visoku koncentraciju kalija, magnezija, broma i joda.

Sol ima umirujuće djelovanje, poboljšava stanje kože i potiče hidrataciju. Koloidna zob umiruje svrbež, ubrzava zacjeljivanje i regeneraciju kože te omogućuje vrlo nježno čišćenje kože bez sapuna. Msm je četvrti najvažniji mineral u tijelu. Organski oblik mineralnog sumpora pogoduje zdravlju kože i poboljšava stanje kože sklone atopiji. Ulje noćurka potiče izmjenu tvari u stanicama kože, daje elastičnost koži i potiče regeneraciju.

Pogodno je za sve tipove kože, a nezamjenjivo je u liječenju kožnih oboljenja poput dermatitisa i psorijaze. Nakon kupke dobro isperite kožu svog djeteta i namažite ju hidratantnom kremom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za sretne bebe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-12-18 10:31:38 [created_by] => 32 [created_by_alias] => Tea Sumić Miletić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-12-18 15:45:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-12-18 15:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2596 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Portals/0/Images/2019/12/18/IVA_6122.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "IVA_6122" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1260x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7861705 Threads: 3 Questions: 1644436944 Slow queries: 4888745 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111609388 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/mlada-mama-nam-je-otkrila-zablude-kojima-pogorsavamo-stanje-djecje-koze-radite-li-ih-i-vi-ima-odlican-recept-za-njegu-podijelila-ga-je-s-nama-638988 [printLink] => /mozaik/zdravlje/mlada-mama-nam-je-otkrila-zablude-kojima-pogorsavamo-stanje-djecje-koze-radite-li-ih-i-vi-ima-odlican-recept-za-njegu-podijelila-ga-je-s-nama-638988?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233301 [name] => kupka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kupka [link] => /tag/kupka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 526149 [name] => atopijski dermatitis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => atopijski-dermatitis [link] => /tag/atopijski-dermatitis ) [2] => stdClass Object ( [id] => 526150 [name] => njega dječje kože [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njega-djecje-koze [link] => /tag/njega-djecje-koze ) [3] => stdClass Object ( [id] => 526151 [name] => matea roksandić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => matea-roksandic [link] => /tag/matea-roksandic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za sretne bebe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mlada mama nam je otkrila zablude kojima pogoršavamo stanje dječje kože, radite li ih i vi? Ima odličan recept za njegu, podijelila ga je s nama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-07-39-03-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/18/IVA_6122.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => IVA_6122 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/18/IVA_6122.jpg [title] => IVA_6122 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad naše najdraže, osobito one u najnježnijoj dobi nešto muči, sve bismo napravili da im olakšamo patnju. Kad nam to pođe za rukom, nema veće sreće. Tako je i s Mateom Roksandić, koja se upustila u izradu prirodne kozmetike, a na društvenim se mrežama krije iza imena MOjO.

Mateina kćerkica od rođenja pati od atopijskog dermatitisa praćenog ekcemima i izrazitim svrbežom, a Matea od tada ima samo jednu želju - umiriti njenu kožu. Na sreću, već je poznavala svijet ljekovitih biljaka jer je završila tečaj u riječkoj udruzi Eterico kod mentorice Meri Popović, pa je, nakon što je bez uspjeha isprobala nekoliko proizvoda vodećih brendova za dermatitis odlučila sama osmisliti kremu za svoju malenu.

Višemjesečno istraživanje

- Prvi korak bio je istražiti i prikupiti sirovinu ljekovitu za atopijski dermatitis, nakon čega sam započela stvaranje idealnog recepta. Moram priznati da moji početni pripravci nisu djelovali u ublažavanju dermatitisa, premda su svi bili izrađeni od hladno prešanih ulja, hidrolata i aktivnih tvari, njihov spoj nije davao rezultat - priča nam Matea prisjećajući se trenutaka u kojima je gotovo gubila nadu, no imala je vjernu podršku u mentorici Meri.

- Nakon sedam mjeseci svakodnevnog istraživanja napokon sam otkrila savršen spoj sastojaka koji pomažu mojoj kćeri. Njena koža je napokon umirena i izgleda kao koža zdrave bebe, a moja najveća briga sada je postala moja velika ljubav, a vjerujem i budući posao. Trenutno se bavim savjetovanjem roditelja koji mi se obrate s istim problemom - kaže Matea primjećujući kako su mnoge zabrinute majke izgubljene u moru informacija.

- Trudim se nesebično podijeliti sve što znam jer smatram da je od iznimne važnosti širiti znanje o atopijskom dermatitisu koji danas pogađa sve više djece. Osim toga, novost je da radim na certificiranju kreme koja je pomogla mojoj kćeri. Nadam se da ću njome pomoći drugoj djeci, ali i roditeljima koji borbu vode s atopijskim dermatitisom svoga djeteta - rekla nam je mlada mama i spremno podijelila znanje koje je stekla tijekom svog istraživanja.

Preosjetljivost na hranu

Razlozi nastanka bolesti nisu razjašnjeni do kraja, objašnjava, ali vjeruje se da na nastanak atopijskog dermatitisa utječu genetska predispozicija, oštećena epidermalna barijera i okolišni čimbenici, nutritivni i inhalacijski alergeni te iritansi.

Preosjetljivost na hranu je neosporna posebno u dojenačkoj dobi, upozorava Matea te navodi kako su, prema njenim saznanjima, najčešći alergeni kod male djece kravlje mlijeko, jaje, soja, pšenično brašno i orašasti plodovi. Svim roditeljima čija djeca imaju kožne probleme stoga savjetuje obaviti alergološko testiranje i u suradnji s alergologom i pedijatrom isključiti alergene iz prehrane uz adekvatne zamjene neophodnih namirnica.

Upozorila je na jednu učestalu zabludu kod ovog stanja, a to je da se djeca s atopijskim dermatitisom ne bi trebala kupati više od tri puta tjedno.

- Na temelju iskustava smatram da je pranje atopiji sklone kože od iznimne važnosti. Pranje kože ima zadaću očistiti kožu i spriječiti mogućnost razvoja infekcija. Tijekom pranja treba voditi računa jedino da voda s kojom kupamo dijete nije pretopla. Moja preporuka je da perete dijete samo u vodi ili odaberete blaga i prirodna sredstva za tuširanje - poručuje Matea uz upozorenje roditeljima da se suzdrže od dodavanja ulja u vodu.

Više štete nego koristi

Premda su ulja, posebno bademovo i maslinovo, kod beba sa zdravom kožom izvrsna opcija za njegu, kod atopijskog dermatitisa mogu dovesti do pogoršanja, tvrdi Matea. Bademovo ulje je potencijalni alergen kod djece osjetljive na orašaste plodove, a maslinovo ulje, budući da nije brzoupijajuće, može ostati na površini kože i potaknuti razvoj bakterija, objašnjava.

Upozorila je i kako je nakon kupanja važno ručnikom tapkati po tijelu, a ne trljati, kako se koža ne bi dodatno nadražila. Hidratantne kreme imaju funkciju poboljšanja epidermalne zaštitne barijere i smanjenje transepidermalnog gubitka vlage i najbolje ih je nanositi odmah nakon kupanja, ali i nekoliko puta na dan dok se stanje kože ne umiri.

Roditeljima savjetuje da pomno prate stupanj suhoće kože te da kod višeg stupnja suhoće hidratantnu kremu nanose češće.

- Za liječenje atopijskog dermatitisa još uvijek se najvažnijima smatraju kortikosteroidi. Osobno nisam protivnik tradicionalne medicine i kortikosteroida. Smatram da nam je takav lijek potreban kad se radi o velikim upalama kože.

Međutim, na temelju razgovora s roditeljima primijetila sam da mnogi koriste kortikosteroide u količinama većim od propisanih. Razumijem da to roditelji rade iz brige i želje da stanje kože njihove djece bude bolje, ali bitno je ukazati na važnost informiranja i obrazovanja roditelja o korištenju kortikosteroida ali i nuspojavama - upozorava Matea.

Roditeljima djece s atopijskim dermatitisom savjetuje da imaju na umu kako izlaganje visokoj tepemeraturi pojačava znojenje i svrbež, a suhi zrak isušuje kožu, stoga im preporučuje da u narednim zimskiim mjesecima u skladu s tim vode računa o prostoru u kojem dijete boravi.

Pranje odjeće

Kad dođe ljeto, preporučila je roditeljima, neka djecu vode na kupanje, jer, koliko je ona primijetila, mališanima s atopijskim dermatitisom u većini slučajeva odgovara boravak u moru. Osim toga, napominje, važno je da djetetova odjeća bude od prirodnih materijala.

- Mnogi roditelji me pitaju na koji način perem odjeću. Moja preporuka su indijski oraščići o kojima možete više pročitati na internetu i kupiti ih u trgovini Tvornica zdrave hrane po jako povoljnoj cijeni.

Odjeća može i mirisati pa je jedan od savjeta kupiti hidrolat s mirisom biljke koja nam najviše odgovara i dodati ga u glačalo za rublje, čime ćete osigurati miris odjeće vaše bebe bez uporabe omekšivača - rekla nam je Matea kojoj je u planu detaljno proučavanje ostalih kožnih oboljenja kao što su psorijaza, rozaceja, seboreični dermatitis te kreiranje prirodnih proizvoda koji ublažavaju ta kožna oboljenja.

Mateu možete pratitit na Instagram profilu mojo_bymatea te Facebook profilu mojo cosmetics.

Kupka za osjetljivu dječju kožu

Matea je s našim čitateljima ljubazno podijelila recept za kupku koja će olakšati nelagodu mališanima s osjetljivom i suhom kožom. Osmislila ga je uz pomoć mentorice Meri Popović, a svaki će ga roditelj, vjeruje, lako napraviti i bez predznanja o izradi prirodne kozmetike. Prije nego se upustite u 'mućkanje', provjerite da dijete nije alergično na neki od sastojaka i pripazite da je sol iz Mrtvog mora jer bi druge vrste mogle nadražiti kožu.

Za kupku je potrebno:

1 staklena tegla u kojoj ćete držati proizvod
250 grama soli mrtvog mora
30 grama koloidne zobi
15 grama MSM (Metil Sulfonil Metan)
2 grama ulja noćurka
1 kap vitamina E

Uputa za izradu:
U ulje noćurka dodajte vitamin E. Sve sastojke dodajte u posudu i dobro promiješajte. Kupku čuvati na sobnoj temperaturi daleko od vlage i svjetlosti. Čvrsto zatvorite staklenku nakon svake uporabe.

Korištenje:
U dječju kadicu dodajte jednu žlicu kupke i lagano promiješajte. Za kupku sam odabrala sol mrtvog mora jer ima veću koncentraciju mineralnih soli. Za razliku od klasične morske soli koja se uglavnom sastoji od natrijevog klorida, sol mrtvog mora ima visoku koncentraciju kalija, magnezija, broma i joda.

Sol ima umirujuće djelovanje, poboljšava stanje kože i potiče hidrataciju. Koloidna zob umiruje svrbež, ubrzava zacjeljivanje i regeneraciju kože te omogućuje vrlo nježno čišćenje kože bez sapuna. Msm je četvrti najvažniji mineral u tijelu. Organski oblik mineralnog sumpora pogoduje zdravlju kože i poboljšava stanje kože sklone atopiji. Ulje noćurka potiče izmjenu tvari u stanicama kože, daje elastičnost koži i potiče regeneraciju.

Pogodno je za sve tipove kože, a nezamjenjivo je u liječenju kožnih oboljenja poput dermatitisa i psorijaze. Nakon kupke dobro isperite kožu svog djeteta i namažite ju hidratantnom kremom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
IVA_6122
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/mlada-mama-nam-je-otkrila-zablude-kojima-pogorsavamo-stanje-djecje-koze-radite-li-ih-i-vi-ima-odlican-recept-za-njegu-podijelila-ga-je-s-nama-638988 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=47cec9ee79d16b3dd2ead350bfd75cd12b93c717 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mlada+mama+nam+je+otkrila+zablude+kojima+pogor%C5%A1avamo+stanje+dje%C4%8Dje+ko%C5%BEe%2C+radite+li+ih+i+vi%3F+Ima+odli%C4%8Dan+recept+za+njegu%2C+podijelila+ga+je+s+nama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fmlada-mama-nam-je-otkrila-zablude-kojima-pogorsavamo-stanje-djecje-koze-radite-li-ih-i-vi-ima-odlican-recept-za-njegu-podijelila-ga-je-s-nama-638988 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fmlada-mama-nam-je-otkrila-zablude-kojima-pogorsavamo-stanje-djecje-koze-radite-li-ih-i-vi-ima-odlican-recept-za-njegu-podijelila-ga-je-s-nama-638988 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za sretne bebe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Zdravljeza sretne bebe

Mlada mama nam je otkrila zablude kojima pogoršavamo stanje dječje kože, radite li ih i vi? Ima odličan recept za njegu, podijelila ga je s nama

Piše Tea Sumić Miletić
18. prosinca 2019. - 16:29
IVA_6122

Kad naše najdraže, osobito one u najnježnijoj dobi nešto muči, sve bismo napravili da im olakšamo patnju. Kad nam to pođe za rukom, nema veće sreće. Tako je i s Mateom Roksandić, koja se upustila u izradu prirodne kozmetike, a na društvenim se mrežama krije iza imena MOjO.

Mateina kćerkica od rođenja pati od atopijskog dermatitisa praćenog ekcemima i izrazitim svrbežom, a Matea od tada ima samo jednu želju - umiriti njenu kožu. Na sreću, već je poznavala svijet ljekovitih biljaka jer je završila tečaj u riječkoj udruzi Eterico kod mentorice Meri Popović, pa je, nakon što je bez uspjeha isprobala nekoliko proizvoda vodećih brendova za dermatitis odlučila sama osmisliti kremu za svoju malenu.

Višemjesečno istraživanje

- Prvi korak bio je istražiti i prikupiti si...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 09:39