StoryEditorOCM
GastroSAVJETI KOJI ZLATA VRIJEDE

Kako sačuvati svježinu namirnica? Evo koje povrće nikako ne smijete držati uz pomadore i jabuke!

Piše D. M. L.
7. travnja 2024. - 21:46

U današnje vrijeme ekstra visoke skupoće posebno prehrambrenih namirnica bez kojih jednostavno ne možemo, dobro je znati kako sačuvati svježinu namirnica. Povrće i voće je uvijek bilo skupo, a u zadnje vrijeme cijene su im naprosto podivljale, pa je važno ne bacati ni namanju količinu hrane. 

Tražeći savjete kako hranu sačuvati što duže svježom, naišli smo na tekst na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo DNŽ koji govori baš o ovoj temi. U njemu napominju da se na svim pakiranim namirnicama nalaze upute o tome trebaju li se čuvati na sobnoj temperaturi, hladnom ili u tamnom mjestu:

- Svjetlost, kisik, toplina i vlažnost su čimbenici koji dovode do kvarenja namirnica. Ako se pravilno skladište, namirnice će duže ostati ukusne, svježe i bogate hranjivim sastojcima - upućuju.

- U današnje doba nezamislivo je domaćinstvo bez hladnjaka koji predstavlja veliku pomoć u svakodnevnom korištenju namirnica. No, ukoliko se ne pazi na sastav namirnica, datum proizvodnje i rok trajanja, hladnjak može postati i izvor zaraze opasan po zdravlje. Stoga, namirnice treba uskladištiti u što kraćem roku nakon kupnje u odgovarajućem prostoru u hladnjaku, čime duže ostaje svježe.

- Gotova jela treba prekriti kako bi se izbjeglo isušivanje i prenošenje mirisa na druga jela i namirnice, ali i križna kontaminacija s namirnice na namirnicu. Sadržaj otvorenih konzervi treba premjestiti u druge posude jer se unutrašnji sloj konzervi oštećuje prilikom otvaranja, a sadržaj mijenja kvalitetu.

- Kuhana jela najprije ohladite (hladna voda, led) prije nego ih smjestite u hladnjak. Tako štedite energiju, sprječavate stvaranje prevelike vlažnosti zraka u njegovoj unutrašnjosti, te smanjujete mogućnost razmnožavanja mikroorganizama - savjetuju.

- Neke vrste voća i povrća ne mogu stajati zajedno pa ih treba skladištiti odvojeno. Razlog je stvaranje plina etena tijekom procesa zrenja voća i povrća, čime se ubrzava njihovo kvarenje, ali i kvarenje ostalog voća i povrća s kojim su skladišteni. Tako će npr. mrkva brže postati gorka, cvjetača osušena, začinsko bilje će uvenuti i krastavac požutjeti, ako se čuvaju zajedno s rajčicama (pomadorama). Neke vrste kupusa požutjet će, a kivi omekšati, ako se nalaze zajedno s jabukama. Slično vrijedi i za banane, koje treba čuvati odvojeno od ostalog voća, ako se želi sačuvati njihova svježina.

- Svježi kupus se može očuvati i nekoliko dana ukolilko se drži dalje od izvora topline, a na taj se način sprječava gubitak vitamin C. Tako se, na primjer, u istom vremenskom razdoblju skladištenja iz kupusa gubi skoro 10 puta više vitamina C, ako se čuva na 24 C u odnosu na 4°C. Svježi začini, meso ili riba namočeni u maslinovom ulju mogu stajati u hladnjaku i do nekoliko dana.

- Povrće se često kvari jer gubi vodu. Namakanjem povrća u hladnu vodu pola sata prije korištenja vratit će mu svježinu. Jabuke mogu očuvati svježinu i do dva tjedna ukoliko se pohrane u kartonsku kutiju i skladište u hladnjaku. Banane nakon kupovine razdvojite iz grozda na zasebne komade. Na taj način sprječavate njihovo brže sazrijevanje. Najbolje ih je držati u posudama s mogućnošću protoka zraka (zdjela za voće ili korpa s rupicama). Čuvajte ih odvojeno od drugog voća - savjetuju u HZJZ DNŽ.

- Grožđe je najbolje neoprano držati u hladnjaku do konzumiranja. Nemojte ga držati u plastičnim vrećicama niti prati prije skladištenja. Pranjem se grožđe prije skladištenja oslobađa prljavštine, čime se na kožici zrna zadržava voda koja omogućava brži rast bakterija, a vlažnost stvaranje plijesani i kvarenje. Grozd svakako treba oprati prije konzumiranja.

- Limun koji ćete iskoristiti tijekom sedam dana držite u posudama s mogućnošću protoka zraka (najbolje u korpi s rupicama). Ako ih planirate koristiti duže, skladištite ih u hladnjaku u posebnoj posudi izdvojeno od drugog voća i povrća. Naranče će zadržati svježinu i sočan okus ako se drže na sobnoj temperaturi u korpi s rupicama, kao i limuni.

21. travanj 2024 09:22