StoryEditorOCM
PanoramaEkonomisti kažu

Evo koliko je morala biti bogata obitelj McCallister iz filma ‘Sam u kući‘: Kevin je imao zašto braniti svoje carstvo...

Piše Scena SD
25. prosinca 2023. - 10:47

Ekonomisti su odgovorili na pitanje mnogih koji su gledali film "Sam u kući", a to je koliko su bogati McCallisterovi, obitelj iz ovog filma.

I 30 godina kasnije ovaj se film svake Badnje večeri vrlo gleda. Luksuzna kuća i raskošan životni stil obitelji McCallister nameće spomenuto pitanje, piše klix.ba

Provalnik Harry, kojeg glumi Joe Pesci, na početku filma kaže svom prijatelju Marvu, kojeg glumi Daniel Stern, da je kuća McCallister glavna meta u bogatoj četvrti. Njih dvojica sebe nazivaju "Mokrim banditima".

"Marv, to je srebrna tuna", kaže Harry, pretpostavljajući da kuća sadrži mnogo skupih predmeta, poput videorekordera, stereo uređaja, finog nakita i utrživih vrijednosnih papira.

Kuća je najbolji pokazatelj koliko novca McCallisterovi imaju. Stvaran je i nalazi se u čikaškom predgrađu Winnetka, jednom od najbogatijih kvartova u Sjedinjenim Američkim Državama. U njemu ima dovoljno mjesta za Kevina, kojeg glumi Macaulay Culkin, njegovu braću i sestre, ali i za veliki broj posjetitelja.

Prema ekonomistima Banke federalnih rezervi iz Chicaga, 1990. godine samo jedan posto najbogatijih mogao si je priuštiti takvu kuću, što je i danas slučaj. Njihova je procjena da McCallisterovi nisu izdvajali više od 30 posto svojih prihoda za stanovanje te da je 1990. kuća bila pristupačna za kućanstvo s prihodom od 305.000 dolara godišnje, dok bi 2022. godine bila potrebna zarada od 665.000 dolara godišnje..

Prema američkoj agenciji za procjenu nekretnina Zillow, slična bi kuća sredinom prošle godine koštala 2,4 milijuna dolara. Ekonomisti su primijetili da bi takvu kuću mogao kupiti netko s godišnjim prihodom od 730.000 dolara, što je prihod od jedan posto kućanstava u Chicagu.

U filmu se niti jednom ne ističe čime se Kevinovi roditelji bave. Pitanje zanimanja roditelja redovito je među onima koji su gledali film. Neki vjeruju da je Kevinova majka Kate McCallister, koju glumi Catherine O‘Hara, modna dizajnerica. Misle da je tako, jer se u kući nalazi nekoliko manekena kojima je Kevin prevario provalnike.

Todd Strasser, koji je napisao romane za prva tri dijela "Sam u kući", rekao je da ga filmaši nisu pomno nadzirali. Dali su mu scenarij i dopustili mu da radi što želi. U Strasserovoj knjizi, Kevinova majka je modna dizajnerica, a njegov otac Peter, kojeg glumi John Heard, je biznismen. Strasser smatra da je dodjeljivanje takvih zanimanja bila "sigurna oklada".

Rekao je da mu nikada nije palo na pamet objasniti kako su McCallisterovi došli do novca. Htio ih je predstaviti kao višu srednju klasu, a ne super bogatu obitelj. Nije samo kuća odraz bogatstva obitelji. Naime, svi su lijepo odjeveni, unajmljuju nekoliko kombija za prijevoz do zračne luke, a Kate pokušava uvjeriti stariji par da joj daju avionske karte za let iz Pariza u SAD. Ulaznice je dobila u zamjenu za nakit i Rolex sat.

"Ne znam koliko su McCallisterovi zaradili, ali to je sigurno puno dodalo mom bankovnom računu", rekao je Strasser.

Jedna od teorija onih koji su gledali film jeste da je Kevinov otac umiješan u organizirani kriminal. Prema ovoj teoriji, namjera da se opljačka kuća McCallistera je jedna vrsta osvete te da je Kevinovo suprotstavljanje provalnicima posljedica odgoja izloženog kriminalnim aktivnostima.

Kada se govori o bogatstvu obitelji, često se govori o njihovom božićnom putovanju u Pariz. Let do Pariza za 15 ljudi je skup, posebno onda kada četiri odrasle osobe lete prvom klasom. Međutim, taj let nisu platili Kevinovi roditelji, već Kevinov ujak. To je prikazano u sceni kada Kate kaže policajcu, koji je zapravo prerušeni provalnik Harry, da je brat njenog supruga platio let.

Taj brat je ujak Rob kojeg je glumio Ray Toler. On je u prvom izdanju filma sporedna uloga, ali iz nekoliko scena je vidljivo da se obitelj znatno oslanja na njega. Platio je avionske karte i u Parizu ima stan iz kojeg se pruža pogled na Eiffelov toranj i u kojem može biti 15 članova njegove obitelji. U "Sam u kući u 2: Izgubljen u New Yorku" se također sugerira da je Rob bogat.

U filmu je još jedan Kevinov ujak, a riječ je o Franku kojeg je glumio Gerry Bamman. Živi u Ohiou, a sa obitelji je otputovao iz Chicaga u Pariz. Filmom se ne sugerira ništa o njegovim prihodima. U bratovoj kući nije želio platiti račun za picu od 122,50 dolara. Večerajući u prvoj klasi aviona, supruzi je kazao da kristalne posudice za sol i i papar stavi u svoju torbicu.

Kako piše New York Times, ovakvo ponašanje može sugerirati da je ujak Frank bogat. Prema American Journal of Psychiatry iz 2008. godine, krađa je bila značajno češća među ljudima s kućnim prihodima većim od 70.000 dolara.

Profesor sociologije na kalifornijskom sveučilištu Saint Mary Robert Bulman izjavio je da je ujak Frank tipičan odrasli lik u svijetu Johna Hughesa, koji je tvorac filma "Sam u kući". Istaknuo je kako je zajedničko obilježje Hughesovih filmova dramatična napetost uzrokovana sukobom mladih i odraslih, koji se gotovo uvijek rješava u korist mlade osobe.

Primijetio je da su njegovi tinejdžerski filmovi, uključujući "The Breakfest Club" i "Pretty in Pink", često prikazivali klasne napetosti.

"Njegove priče obično favoriziraju perspektivu klinca iz radničke klase ili siromašnog klinca koji pokušava sustići svoje bogatije vršnjake. Ali u ‘Sam u kući‘ to je nepogrešiva ​​pobjeda Kevina kao djeteta, ali i Kevina kao bogatog klinca braneći svoju impresivnu tvrđavu", zaključio je Bulman.

Scenografkinja filma Sam kod kuće Eve Cauley bila je odgovorna za uređenje namještaja i tapeta u kući McCallisterovih, koja je snimljena na setu smještenom u srednjoj školi. Tvrdi da to nije skupo namješten dom, već dom s namjernim "veličanstvenim, otmjenim izgledom".

Prisjetila se da su tamnoplava i prašnjavo ružičasta bile popularne boje interijera kad je film sniman. Radovi američkog slikara Normana Rockwella i stare božićne čestitke inspirirali su je da koristi zasićene crvene, zelene i zlatne boje. Hughes joj je rekao da želi da kuća ima bezvremenski izgled.

"Rekao mi je da voli da njegovi filmovi izgledaju malo ljepše i čistije od stvarnosti, jer je svrha njegovih filmova zabaviti i podići publiku", rekao je Cauley.

Ona je onima koji traže odgovore o prihodima McCallisterovih rekla da bi trebali uživati ​​u filmu, a ne svađati se oko njega. Kako je rekla, ovaj dirljivi i komični film nastao je kao zabava, za uveseljavanje tijekom praznika iu tome još uvijek uspijeva, piše New York Times, a prenosi klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:10