stdClass Object ( [id] => 259922 [title] => Evo koje namirnice hitno treba izbaciti iz prehrane, a koje početi redovito konzumirati [alias] => evo-koje-namirnice-hitno-treba-izbaciti-iz-prehrane-a-koje-poceti-redovito-konzumirati [catid] => 267 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ono si što jedeš – glasi poznata mantra iz nutricionističkog svijeta koja, ruku na srce ili bolje reći želudac, u potpunosti je istinita. Odabir prave hrane za konzumaciju nam neće samo popraviti fizičko, već će imati veliki utjecaj i na psihičko zdravlje.

Što jesti, a što ne, manje-više svima je danas jasno. Voće i povrće zbog svojih svojstava nikada, ama baš nikada neće izaći iz mode, isto kao i bijelo meso i plava riba. Isto tako je opće poznato kako je previše šećera loša stvar, kako se treba paziti visokog hipoglikemičnog indeksa, te kako treba kontrolirati unos ugljikohidrata u tijelo.

U brzom životnom ritmu  nezdrave hrane je posvuda, a nerijetko je upravo takva hrana najprimamljivija i najbrže dostupna. Jasno je da se ne možemo uvijek zdravo hraniti, ali neku hranu je dobro izbjegavati pod svaku cijenu, dok je neke namirnice poželjno ubaciti u jelovnik.

Smanjite ili izbacite iz prehrane:

1. ALKOHOL
Ovdje se radi o zaista velikom izvoru praznih kalorija koji ujedno može i spriječiti gubljenje masnoća ako ste u kakvom treningu. Naravno, jedno pivo ili čašu vina je poželjno popiti. Ali, sve u svojim granicama. Dovoljno je za primjer kazati kako koktel Long Island Ice Tea nosi 750 kcal otprilike kao izvrstan ručak.



2. RIŽINI KEKSI
Pomalo neočekivani pripadnik liste. No, prema zadnjim istraživanjima glikemičkih indeksa tijela, dokazalo se kako konzumacija jednog rižina keksa može stimulirati pohranjivanje masti jednako kao deset kocki šećera.

3. KOKICE IZ MIKROVALNE
Kokice, same po sebi nisu nezdrave. Dapače (pod uvjetom da ih se ne soli previše i da su bez maslaca). No, problematične su one u pakiranju spremnom za mikrovalnu pećnicu čija je unutrašnja strana obložena perfluorooktanskom kiselinom koja se dovodi u vezu s neplodnošću.

4. PRŽENI KRUMPIRIĆI
Istina, krumpir je jako dobar izvor B vitamina. No, sve dobro s njim tu staje. Radi se o namirnici koja je bogata ugljikohidratima, a uz to, ako se termički obradi na i u ulju, tada postaje kaloričnom atomskom bombom koja podiže loš kolesterol.

5. MAJONEZA
Što je topli sendvič bez majoneze, zar ne? No, ne samo da se treba riješiti „toplih“, već treba isključiti i majonezu iz prehrane. Da, to uključuje i blagdansko blagovanje francuske salate. Razlog zbog čega je majoneza nepoželjna? Masnoća, masnoća, masnoća…



6. BIJELI KRUH
Bijeli kruh deblja i točka. Pravi se s bijelim brašnom, koje u postupku proizvodnje u mlinu gubi gotovo sve nutritivne vrijednosti. No, valja ponoviti da, bijeli kruh iako potpuno nehranjiv, jako deblja.

7. GRICKALICE
U ovu skupinu spada sve – od smokija preko pereca, čipseva, slanih štapića, pa sve do kikirikija (oguljen i posoljen). Ove namirnice imaju veliku energetsku vrijednost, no nisu hranjive. Previše su slane, te kao takve znatno pridonose povećanju krvnog tlaka.

8. MARGARIN
Da, lakše ga je razmazati po kruhu, ali činjenica je da je margarin manje zdrav od maslaca, iako se konzumiranje niti jednog ne preporučuje u većim količinama. Oba ova proizvoda sadrže mnogo trans masnih kiselina, a margarin u tome jako prednjači.

9. SLATKI I GAZIRANI NAPICI
Slatki i gazirani napici utječu kako na pojavu karijesa tako i na debljinu. Osim toga, djecu takvi napici zasite pa ne unesu dovoljno nutritivnih tvari preko obroka. Dijete već od najranije dobi treba navikavati na običnu vodu, dok bi se odrasli trebali također potruditi i zavoljeti vodu.

10. MLIJEKO
Činjenica je da većina odraslih ljudi ne može probaviti mlijeko na način da u potpunosti iskoristi sve njegove hranjive tvari. Tu se javlja i debata je li bolje konzumirati punomasno ili obrano mlijeko. Činjenica je da, koje god mlijeko da pili, ako ste odrasli, ne „utapajte“ se previše u njemu.



11. FAST FOOD
Tople sendviče već smo spomenuli, a s njima valja zaboraviti na sve pizzete, cheeseburgere, hamburgere, ćevapčiće i ostala čudesa iz domene brze prehrane. Boljom organizacijom vremena dosta ljudi je našlo prikladne alternative doručku ili gablecu u ubrzanom životnom ritmu.

12. SLATKIŠI
Oko ovog ne treba previše razbijati glavu. Jednostavno ne kupujte! A, ako želite čokoladu, odaberite onu s viskom postotkom kakaovca budući da su te mnogo zdravije od onih „standardnih“ iako ne valja ni s njima pretjerivati.

13. MESO PRŽENO NA ULJU
U brzom ritmu života današnjim majkama, nakon što dođu s posla najlakše je baciti pokoji „šnicel“ na nauljenu tavu. Osim što tako pripremljena hrana deblja, ona sadrži i potencijalno kancerogene tvari od zagorenog ulja. Danas vrijedi investirati u posebne grill tave koje ne zahtijevaju ulje za prženje.

14. KOLAČI
Bilo da su kupovni ili ne, količina šećera i masnoće je prilično velika u kolačima. Ako već ne možete bez njih, onda preporučujemo da sami napravite omiljenu slasticu, tako bar znate što stavljate unutra. Ali, ujedno možete i manje zdrave sastojke recepta zamijeniti onim zdravijim koji manje debljaju.

15. BIJELI ŠEĆER
Nemojte ga koristiti ni da bi zasladili kavu, čaj, ili kakav drugi napitak. Ako vam vaše piće mora biti slatko, (a bolje je da ne mora) onda postoje alternative u vidu meda ili smeđeg nerafiniranog šećera (a i tu valja pripaziti). Na umjetne zaslađivače zaboravite.

Ubacite u prehranu:

1. ŽITARICE
Neka vam se doručak sastoji od žitarica, ali ne od kupovnog miksa, već ga sami sastavite. Kombinirajte zobene pahuljice sa sezamom, suncokretovim sjemenkama, grožđicama. Zob je idealna za sve koji boluju od refluksa, a i sportašima je na samom vrhu što se tiče idealnog doručka.



2. RIBA
Istina, većina ljudi,naročito iz obalnog područja već konzumira dovoljno ribe. Ali ne škodi spomenuti kako se ribu može jesti i na ostale dane u tjednu, a ne samo petkom. Prednost, naravno, ima plava riba poput srdela, palamida, tune zbog visokog udjela Omega 3 masnih kiselina.

3. BADEMI, KIKIRIKI U LJUSCI
Izbacili ste grickalice, rižine kekse, kokice… Što grickati? Najbolji su bademi. Naime, radi se o izvoru poželjnih masti, biljnih bjelančevina i vitamina E. Ni kikiriki u ljusci ne zaostaje na polju poželjnih masti. Jest da je „tramak“ vaditi ga iz ljuske, ali je zbog toga i zdraviji za naš organizam budući da nije prerađen.

4. ŠPINAT, BLITVA
Ako vas navečer često uhvati glad, koju ste znali zadovoljavati odlaskom do pekare, sendviča ili ostacima ručka, postoji lijek i za to. Nisu uzalud stogodišnjaci (naročito iz Dalmacije) govorili kako najčešće večeraju – blitvu ili špinat koji su puni vitamina i mineralnih tvari, posebno B-kompleksa koji je neizostavan za uravnotežen metabolizam i zdravlje vezivnog tkiva.

5. POSNI SIR
Posni sir uživa gotovo kultni status među zdravim namirnicama. Radi se o hrani bogatoj bjelančevinama, ali s manjim omjerom masti i ugljikohidrata što ga činim idealnim međuobrokom ili večerom. Savjet za međuobrok koji će ujedno i povećati energiju i biti sjajnog okusa: pomiješajte posni sir s grožđicama.

6. SUŠENO VOĆE
Sve slatkiše koje ste dosad konzumirali zamijeniti sušenim voćem. Bilo da se radi o ananasu i papaji – riznicama enzima koje potiču stvaranje kolagena jačajući vezivna tkiva ili, pak, o brusnicama iznimno bogatima vitaminima C i A kao i mineralima. Brusnice kao snažan antioksidans pridonose prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti i nekoliko vrsta karcinoma.



7. KUHANO JAJE
Kuhana jaja su bogata vitaminom B i K, dakle, to je jedna od namirnica koja se preporučuje konzumirati 3-5 puta tjedno, prvenstveno za doručak. Zanimljivo je što kuhana jaja nakon konzumacije povećavaju osjećaj sitosti u želucu odgađajući tako pojavu gladi. Preporuka: kuhana jaja što manje soliti.

8. KRUH OD CJELOVITOG ZRNA ŽITARICA
Ovakva vrsta kruha postala je najčešći odabirom osoba koje se brinu o svojem zdravlju i žele uravnoteženu prehranu. Kruh od punog zrna naziva se graham kruh i na 100 g ima energiju od oko 200 kcal, dok bijeli kruh (čije je bijelo brašno osiromašeno) ima 240 kcal u 100 grama namirnice.

9. MASLINOVO ULJE
Ako dosad niste i ako ste u stanju, sve jestivo ulje koje imate zamijenite maslinovim. Nutricionistički gledano, ekstra djevičansko maslinovo ulje je dragocjena namirnica bogata klorofilom i karotenoidima koji mu uz karakterističnu boju osiguravaju i antioksidativna svojstva te sprječavaju užegnuće ulja.

10. ĐUMBIR
Radi se o idealnoj namirnici s dugotrajnim učinkom smanjenja apetita. Stoljećima su mnoge kulture koristile korijen đumbira za dobru probavu, a ujedno djeluje kao stimulans koji daje tijelu energiju. U prehrani i medicini se koristi korijen đumbira koji je tamno žute do smeđe boje. Koristi se sirovi, svježi korijen ili osušeni (u prahu) koji se dodaje kao začin jelima.

11. CIMET
Osim što sjajno miriše i daje specifičnu aromu, cimet je prilično zdrav začin. Ovaj začin, poput klinčića i đumbira, pomaže sniziti razinu šećera u krvi. No, problem je u tome što nije svaki cimet ljekovit. Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, a vrlo sličan sastav i miris pravog cimeta ima kasija (kineski cimet) koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume.



12. ZELENI ČAJ
Zeleni čaj vam može pomoći da zaustavite potrebu da nešto pregrizete, a nutricionisti tvrde da katehini u zelenom čaju inhibiraju pretvaranje glukoze u masne stanice, što usporava rast šećera u krvi, sprječava visok inzulin i naknadno pohranjivanje masti. Valja napomenuti da, kada je razina šećera u krvi stabilna, takva je i glad.

13. CIKLA
Ovo korjenasto povrće je lako probavljivo, vrlo zdravo i ljekovito, sadrži gotovo sve mineralne sastojke, poboljšava krvnu sliku, ali i pozitivno djeluje na reguliranje krvnog tlaka, živce, želudac i probavu. Pored toga, manje-više je cjenovno pristupačna, a u hladnjaku kuhana i oguljena može izdržati i do sedam dana.

14. LEĆA, SLANUTAK
Svi volimo jesti "fažol", no njegova mana jest što se radi sa suhim mesom. Postoje alternative koje su zdravije, a u sebi uključuju slanutak i leću koja je bogata vitaminima i mineralima, odličan je izvor proteina i vlakana, a uz to je vrlo jeftina. Slanutak je još jedna jeftina i zdrava mahunarka bogata manganom, fosforom i željezom.

15. BROKULA
Radi se o poznatom izvoru antioksidanata zbog fitokemikalija i vitamina C, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija, a poput ostalog povrća preporučuje se što manje kuhati kako ne bi izgubila na vrijednosti, možda najbolje na pari tako da ostane tvrda, ali da ju možemo probosti vilicom.

v.o., foto: shutterstock




 
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što jesti? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-01-14 13:51:18 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-01-15 13:55:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-01-14 14:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 69387 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 267 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija saznanja i savjeti za ljepotu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Ljepota [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/01/14/food02.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 267 [name] => Ljepota [alias] => ljepota [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7678017 Threads: 1 Questions: 1624318625 Slow queries: 4824920 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111103982 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/ljepota ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/ljepota/evo-koje-namirnice-hitno-treba-izbaciti-iz-prehrane-a-koje-poceti-redovito-konzumirati-259922 [printLink] => /mozaik/ljepota/evo-koje-namirnice-hitno-treba-izbaciti-iz-prehrane-a-koje-poceti-redovito-konzumirati-259922?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233161 [name] => zdravahrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravahrana [link] => /tag/zdravahrana ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što jesti? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Evo koje namirnice hitno treba izbaciti iz prehrane, a koje početi redovito konzumirati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-04-37-34-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/01/14/food02.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/01/14/food02.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Ono si što jedeš – glasi poznata mantra iz nutricionističkog svijeta koja, ruku na srce ili bolje reći želudac, u potpunosti je istinita. Odabir prave hrane za konzumaciju nam neće samo popraviti fizičko, već će imati veliki utjecaj i na psihičko zdravlje.

Što jesti, a što ne, manje-više svima je danas jasno. Voće i povrće zbog svojih svojstava nikada, ama baš nikada neće izaći iz mode, isto kao i bijelo meso i plava riba. Isto tako je opće poznato kako je previše šećera loša stvar, kako se treba paziti visokog hipoglikemičnog indeksa, te kako treba kontrolirati unos ugljikohidrata u tijelo.

U brzom životnom ritmu  nezdrave hrane je posvuda, a nerijetko je upravo takva hrana najprimamljivija i najbrže dostupna. Jasno je da se ne možemo uvijek zdravo hraniti, ali neku hranu je dobro izbjegavati pod svaku cijenu, dok je neke namirnice poželjno ubaciti u jelovnik.

Smanjite ili izbacite iz prehrane:

1. ALKOHOL
Ovdje se radi o zaista velikom izvoru praznih kalorija koji ujedno može i spriječiti gubljenje masnoća ako ste u kakvom treningu. Naravno, jedno pivo ili čašu vina je poželjno popiti. Ali, sve u svojim granicama. Dovoljno je za primjer kazati kako koktel Long Island Ice Tea nosi 750 kcal otprilike kao izvrstan ručak.



2. RIŽINI KEKSI
Pomalo neočekivani pripadnik liste. No, prema zadnjim istraživanjima glikemičkih indeksa tijela, dokazalo se kako konzumacija jednog rižina keksa može stimulirati pohranjivanje masti jednako kao deset kocki šećera.

3. KOKICE IZ MIKROVALNE
Kokice, same po sebi nisu nezdrave. Dapače (pod uvjetom da ih se ne soli previše i da su bez maslaca). No, problematične su one u pakiranju spremnom za mikrovalnu pećnicu čija je unutrašnja strana obložena perfluorooktanskom kiselinom koja se dovodi u vezu s neplodnošću.

4. PRŽENI KRUMPIRIĆI
Istina, krumpir je jako dobar izvor B vitamina. No, sve dobro s njim tu staje. Radi se o namirnici koja je bogata ugljikohidratima, a uz to, ako se termički obradi na i u ulju, tada postaje kaloričnom atomskom bombom koja podiže loš kolesterol.

5. MAJONEZA
Što je topli sendvič bez majoneze, zar ne? No, ne samo da se treba riješiti „toplih“, već treba isključiti i majonezu iz prehrane. Da, to uključuje i blagdansko blagovanje francuske salate. Razlog zbog čega je majoneza nepoželjna? Masnoća, masnoća, masnoća…



6. BIJELI KRUH
Bijeli kruh deblja i točka. Pravi se s bijelim brašnom, koje u postupku proizvodnje u mlinu gubi gotovo sve nutritivne vrijednosti. No, valja ponoviti da, bijeli kruh iako potpuno nehranjiv, jako deblja.

7. GRICKALICE
U ovu skupinu spada sve – od smokija preko pereca, čipseva, slanih štapića, pa sve do kikirikija (oguljen i posoljen). Ove namirnice imaju veliku energetsku vrijednost, no nisu hranjive. Previše su slane, te kao takve znatno pridonose povećanju krvnog tlaka.

8. MARGARIN
Da, lakše ga je razmazati po kruhu, ali činjenica je da je margarin manje zdrav od maslaca, iako se konzumiranje niti jednog ne preporučuje u većim količinama. Oba ova proizvoda sadrže mnogo trans masnih kiselina, a margarin u tome jako prednjači.

9. SLATKI I GAZIRANI NAPICI
Slatki i gazirani napici utječu kako na pojavu karijesa tako i na debljinu. Osim toga, djecu takvi napici zasite pa ne unesu dovoljno nutritivnih tvari preko obroka. Dijete već od najranije dobi treba navikavati na običnu vodu, dok bi se odrasli trebali također potruditi i zavoljeti vodu.

10. MLIJEKO
Činjenica je da većina odraslih ljudi ne može probaviti mlijeko na način da u potpunosti iskoristi sve njegove hranjive tvari. Tu se javlja i debata je li bolje konzumirati punomasno ili obrano mlijeko. Činjenica je da, koje god mlijeko da pili, ako ste odrasli, ne „utapajte“ se previše u njemu.



11. FAST FOOD
Tople sendviče već smo spomenuli, a s njima valja zaboraviti na sve pizzete, cheeseburgere, hamburgere, ćevapčiće i ostala čudesa iz domene brze prehrane. Boljom organizacijom vremena dosta ljudi je našlo prikladne alternative doručku ili gablecu u ubrzanom životnom ritmu.

12. SLATKIŠI
Oko ovog ne treba previše razbijati glavu. Jednostavno ne kupujte! A, ako želite čokoladu, odaberite onu s viskom postotkom kakaovca budući da su te mnogo zdravije od onih „standardnih“ iako ne valja ni s njima pretjerivati.

13. MESO PRŽENO NA ULJU
U brzom ritmu života današnjim majkama, nakon što dođu s posla najlakše je baciti pokoji „šnicel“ na nauljenu tavu. Osim što tako pripremljena hrana deblja, ona sadrži i potencijalno kancerogene tvari od zagorenog ulja. Danas vrijedi investirati u posebne grill tave koje ne zahtijevaju ulje za prženje.

14. KOLAČI
Bilo da su kupovni ili ne, količina šećera i masnoće je prilično velika u kolačima. Ako već ne možete bez njih, onda preporučujemo da sami napravite omiljenu slasticu, tako bar znate što stavljate unutra. Ali, ujedno možete i manje zdrave sastojke recepta zamijeniti onim zdravijim koji manje debljaju.

15. BIJELI ŠEĆER
Nemojte ga koristiti ni da bi zasladili kavu, čaj, ili kakav drugi napitak. Ako vam vaše piće mora biti slatko, (a bolje je da ne mora) onda postoje alternative u vidu meda ili smeđeg nerafiniranog šećera (a i tu valja pripaziti). Na umjetne zaslađivače zaboravite.

Ubacite u prehranu:

1. ŽITARICE
Neka vam se doručak sastoji od žitarica, ali ne od kupovnog miksa, već ga sami sastavite. Kombinirajte zobene pahuljice sa sezamom, suncokretovim sjemenkama, grožđicama. Zob je idealna za sve koji boluju od refluksa, a i sportašima je na samom vrhu što se tiče idealnog doručka.



2. RIBA
Istina, većina ljudi,naročito iz obalnog područja već konzumira dovoljno ribe. Ali ne škodi spomenuti kako se ribu može jesti i na ostale dane u tjednu, a ne samo petkom. Prednost, naravno, ima plava riba poput srdela, palamida, tune zbog visokog udjela Omega 3 masnih kiselina.

3. BADEMI, KIKIRIKI U LJUSCI
Izbacili ste grickalice, rižine kekse, kokice… Što grickati? Najbolji su bademi. Naime, radi se o izvoru poželjnih masti, biljnih bjelančevina i vitamina E. Ni kikiriki u ljusci ne zaostaje na polju poželjnih masti. Jest da je „tramak“ vaditi ga iz ljuske, ali je zbog toga i zdraviji za naš organizam budući da nije prerađen.

4. ŠPINAT, BLITVA
Ako vas navečer često uhvati glad, koju ste znali zadovoljavati odlaskom do pekare, sendviča ili ostacima ručka, postoji lijek i za to. Nisu uzalud stogodišnjaci (naročito iz Dalmacije) govorili kako najčešće večeraju – blitvu ili špinat koji su puni vitamina i mineralnih tvari, posebno B-kompleksa koji je neizostavan za uravnotežen metabolizam i zdravlje vezivnog tkiva.

5. POSNI SIR
Posni sir uživa gotovo kultni status među zdravim namirnicama. Radi se o hrani bogatoj bjelančevinama, ali s manjim omjerom masti i ugljikohidrata što ga činim idealnim međuobrokom ili večerom. Savjet za međuobrok koji će ujedno i povećati energiju i biti sjajnog okusa: pomiješajte posni sir s grožđicama.

6. SUŠENO VOĆE
Sve slatkiše koje ste dosad konzumirali zamijeniti sušenim voćem. Bilo da se radi o ananasu i papaji – riznicama enzima koje potiču stvaranje kolagena jačajući vezivna tkiva ili, pak, o brusnicama iznimno bogatima vitaminima C i A kao i mineralima. Brusnice kao snažan antioksidans pridonose prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti i nekoliko vrsta karcinoma.



7. KUHANO JAJE
Kuhana jaja su bogata vitaminom B i K, dakle, to je jedna od namirnica koja se preporučuje konzumirati 3-5 puta tjedno, prvenstveno za doručak. Zanimljivo je što kuhana jaja nakon konzumacije povećavaju osjećaj sitosti u želucu odgađajući tako pojavu gladi. Preporuka: kuhana jaja što manje soliti.

8. KRUH OD CJELOVITOG ZRNA ŽITARICA
Ovakva vrsta kruha postala je najčešći odabirom osoba koje se brinu o svojem zdravlju i žele uravnoteženu prehranu. Kruh od punog zrna naziva se graham kruh i na 100 g ima energiju od oko 200 kcal, dok bijeli kruh (čije je bijelo brašno osiromašeno) ima 240 kcal u 100 grama namirnice.

9. MASLINOVO ULJE
Ako dosad niste i ako ste u stanju, sve jestivo ulje koje imate zamijenite maslinovim. Nutricionistički gledano, ekstra djevičansko maslinovo ulje je dragocjena namirnica bogata klorofilom i karotenoidima koji mu uz karakterističnu boju osiguravaju i antioksidativna svojstva te sprječavaju užegnuće ulja.

10. ĐUMBIR
Radi se o idealnoj namirnici s dugotrajnim učinkom smanjenja apetita. Stoljećima su mnoge kulture koristile korijen đumbira za dobru probavu, a ujedno djeluje kao stimulans koji daje tijelu energiju. U prehrani i medicini se koristi korijen đumbira koji je tamno žute do smeđe boje. Koristi se sirovi, svježi korijen ili osušeni (u prahu) koji se dodaje kao začin jelima.

11. CIMET
Osim što sjajno miriše i daje specifičnu aromu, cimet je prilično zdrav začin. Ovaj začin, poput klinčića i đumbira, pomaže sniziti razinu šećera u krvi. No, problem je u tome što nije svaki cimet ljekovit. Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, a vrlo sličan sastav i miris pravog cimeta ima kasija (kineski cimet) koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume.



12. ZELENI ČAJ
Zeleni čaj vam može pomoći da zaustavite potrebu da nešto pregrizete, a nutricionisti tvrde da katehini u zelenom čaju inhibiraju pretvaranje glukoze u masne stanice, što usporava rast šećera u krvi, sprječava visok inzulin i naknadno pohranjivanje masti. Valja napomenuti da, kada je razina šećera u krvi stabilna, takva je i glad.

13. CIKLA
Ovo korjenasto povrće je lako probavljivo, vrlo zdravo i ljekovito, sadrži gotovo sve mineralne sastojke, poboljšava krvnu sliku, ali i pozitivno djeluje na reguliranje krvnog tlaka, živce, želudac i probavu. Pored toga, manje-više je cjenovno pristupačna, a u hladnjaku kuhana i oguljena može izdržati i do sedam dana.

14. LEĆA, SLANUTAK
Svi volimo jesti "fažol", no njegova mana jest što se radi sa suhim mesom. Postoje alternative koje su zdravije, a u sebi uključuju slanutak i leću koja je bogata vitaminima i mineralima, odličan je izvor proteina i vlakana, a uz to je vrlo jeftina. Slanutak je još jedna jeftina i zdrava mahunarka bogata manganom, fosforom i željezom.

15. BROKULA
Radi se o poznatom izvoru antioksidanata zbog fitokemikalija i vitamina C, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija, a poput ostalog povrća preporučuje se što manje kuhati kako ne bi izgubila na vrijednosti, možda najbolje na pari tako da ostane tvrda, ali da ju možemo probosti vilicom.

v.o., foto: shutterstock




 
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ljepota/evo-koje-namirnice-hitno-treba-izbaciti-iz-prehrane-a-koje-poceti-redovito-konzumirati-259922 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fb2bca781b1f9c66b5fd39ee68145f06e7d5b363 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Evo+koje+namirnice+hitno+treba+izbaciti+iz+prehrane%2C+a+koje+po%C4%8Deti+redovito+konzumirati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fevo-koje-namirnice-hitno-treba-izbaciti-iz-prehrane-a-koje-poceti-redovito-konzumirati-259922 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fevo-koje-namirnice-hitno-treba-izbaciti-iz-prehrane-a-koje-poceti-redovito-konzumirati-259922 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što jesti? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ljepotašto jesti?

Evo koje namirnice hitno treba izbaciti iz prehrane, a koje početi redovito konzumirati

Piše PSD.
14. siječnja 2015. - 15:01
Ono si što jedeš – glasi poznata mantra iz nutricionističkog svijeta koja, ruku na srce ili bolje reći želudac, u potpunosti je istinita. Odabir prave hrane za konzumaciju nam neće samo popraviti fizičko, već će imati veliki utjecaj i na psihičko zdravlje.

Što jesti, a što ne, manje-više svima je danas jasno. Voće i povrće zbog svojih svojstava nikada, ama baš nikada neće izaći iz mode, isto kao i bijelo meso i plava riba. Isto tako je opće poznato kako je previše šećera loša stvar, kako se treba paziti visokog hipoglikemičnog indeksa, te kako treba kontrolirati unos ugljikohidrata u tijelo.

U brzom životnom ritmu  nezdrave hrane je posvuda, a nerijetko je upravo takva hrana najprimamljivija i najbrže dostupna. Jasno je da se ne možemo uvijek zdravo hraniti, al...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 06:37