stdClass Object ( [id] => 1090336 [title] => Splitski chef dospio je na uglednu svjetsku listu ‘30 ispod 30‘: Puno mi to znači, Forbes je prepoznao moju poruku. Sve je krenulo od jedne večere u Britaniji [alias] => splitski-chef-dospio-je-na-uglednu-svjetsku-listu-30-ispod-30-puno-mi-to-znaci-forbes-je-prepoznao-moju-poruku-sve-je-krenulo-od-jedne-vecere-u-britaniji [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izjava tipa život piše romane i više je nego patetična, ali u slučaju 29-godišnjeg splitskog chefa kuhinje Maria Mandarića ona je 100 posto primjenjiva.

A i evo i zašto, poznatog chefa koji je na toj funkciji radio i u "The Fat Duck" - britanskom glasovitom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, Forbes je u kategoriji Umjetnosti i kulture uvrstio na listu "30 ispod 30" iz Europe. Svoje mjesto u jednoj od deset propisanih kategorija, u finalu svakoj s po 30 odabranih nositelja laskavog priznanja, po Forbesu momentalno najutjecajnijih mladih ljudi u svojim branšama našao je i naš chef Mario.

---

image
Screenshot FORBES
---

Nakon kandidature i višemjesečnog čekanja, velika vijest mu je stigla na mail uljepšavši mu dan, ali i biografiju.

A kako i ne bi, ušao je među top, među ljude koji su donijeli novu ideju, novu snagu. A zašto život piše romane? Zato što je Mandarića u prvom razredu omiške kuharske škole profesorica bacila da ponavlja razred. I rekla mu da nikada od njega neće postati kuhar.

- I prije nego što mi je stigao mail s potvrđenim ulaskom na Forbesovu listu, ljudi su mi počeli čestitati. A kada sam ga pročitao, u prvi mah nisam moga virovat. Stvarno nisam moga. A onda te odjednom preplave i srića i zadovoljstvo. Puno mi to znači, između ostalog i zbog mog projekta iskoristivosti hrane zbog kojeg su me na listu i nominirali. Ali ono što me posebno raduje je činjenica da je takvo priznanje stiglo od tako uvažene publikacije kao što je Forbes. I što sam se našao u skupini ljudi koji donose i stvaraju novu viziju života – veli chef Mario.

Kakav je to antologijski obrat nakon profesoričine kritike koja mu je prorekla ne baš dobru kuharsku budućnost? Znate što je on tada napravio, napustio je školovanje i otišao raditi. I ne da je postao kuhar, nego je eto, danas, ušao u prilično utjecajnu družinu. Ono što ga je tu dovelo je njegovo ukazivanje na problem današnjice, na bacanje ogromne količine jestive nekuhane hrane u smeće.

Slijed od sedam jela umjesto smeća

- Mislim da su inicijativnu ideju za moju nominaciju u Forbesovih "30 under 30" u jednoj od deset kategorija dali tekstovi u britanskim novinama u kojima se pisalo o mojoj humanitarnoj večeri za visoke uzvanike. Pripremio sam im slijed od sedam jela na Michelinovu principu rada, u potpunosti od namirnica što su trebale završiti u smeću.

Uzvanici nisu znali za temelj priče, tek sam im na kraju održao predavanje, rekavši da svake godine u Europi u smeću završi 47 milijuna tona jestive nekuhane hrane. A u isto vrijeme na desetine milijuna ljudi nemaju što jesti. Rezultat je bio spektakularan, uslijedile su izdašne novčane donacije koje sam proslijedio londonskom Centru za mlade beskućnike – veli Mario.

---

image
Chef Mario Mandarić
Privatni Album
---

Ideja nije mogla proći nezamijećeno, u njezinu su širenju pomogli britanski mediji, koji su se naveliko raspisali o chefu na pragu rastuće zero waste filozofije. A s njegovom inovativnom pričom koncept je dignut na još višu razinu. Posebice iz razloga što su mu u realizaciji ideje pomogli brojni kolege, chefovi iz čitavog niza britanskih restorana. Kad su čuli što je naumio, i sami su se počeli javljati i nuditi mu namirnice.

- Večera je organizirana u mjestu Windsor, u restoranu mog prijatelja. A prije toga sam obišao brojne chefove koji su mi donirali ono što im je taj dan ostalo neiskorišteno u kuhinji. Od jednog sam dobio 10 kilograma tikvica, od drugog povrće, trećeg meso, od četvrtog kruh… Gostima sam od svega toga pripremio delikatese, od divnih predjela, juhe, goveđeg repa, ribe, čak i puding od kruha. Ljudi su bili oduševljeni, posebice kada su shvatili poantu priče. A ona kaže - bacamo ogromne količine hrane. Ljudi, imamo problem - veli Mario.

Jer sve se dade iskoristiti. Osim hrane, od namirnica se može napraviti i kompost. Stoga drugi put dobro promislite prije bacanja u smeće kore povrća, taloga kave ili vrećica čaja. U vrtu će vam oni nakon postupka kompostiranja postati najbolji prijatelji.

- Isto tako ja i za frižider volim reći kako je on najbolji prijatelj, jer se u njemu svakojakih divota može sačuvati. Prva večera je trebala biti nastavljena nizom takvih humanitarnih druženja, ali korona je sve zaustavila. Ali moja se ideja jako dobro primila jer su mi najavili iz Britanije da planiraju napraviti dokumentarac vezan uz ovu priču. Morat ću zbog njega još jednom skuhati sve kao i za tu legendarnu večeru – priča.

Za Forbesovu nominaciju je saznao preko maila. I u prvi tren je mislio da je to spam. No kada ga je pomnije proguglao, uvidio je da ga je zapravo dočekalo veliko priznanje. A s njim i upitnik s čitavim nizom vrlo ozbiljnih i preciznih pitanja koja su mu postavili ljudi iz direkcije izbora. Kaže da je na njih odgovarao 2 i pol sata, shvativši da je nominacija stvarna. Sve ga je to, veli, oduševilo. Pa i ako ne upadne u top "30 ispod 30", opet je, tada je govorio, za samog sebe postigao veliku stvar.

- Ovo je moja poruka budućim mladim kuharima. Prođite osnovu, naučite ono što vam škola nudi. Nemojte biti kao ja, em sam picavao, em su me već u prvom razredu srednje bacili na godinu. I ja sam onda otišao težim putem, napustio sam školu, počeo odmah raditi, prvo na Cetini, pa okolo, a onda sam se prijavio za kruzer koji ljeti vozi relaciju Split - Dubrovnik. I šta će, primili su me, toliko sam bio uporan, a i laga san sve i svašta da uđem. Putem sam guglao, zvao majku da mi šapne kako se nešto radi. I ostao cijelu sezonu. Uhvatio me inat, i ogromna želja da budem kuhar. Jer sam to oduvijek želio biti – kaže Mario.

Praksa, pa škola

Školu je završio kasnije, kada je već dobro ispekao zanat. Išao je obrnutim putem, u praksi je naučio raditi pjenice i emulzije, a nije imao temeljno znanje o tehnikama kuharskog rada. Svega onoga što je trebao naučiti u srednjoj školi. Zato napominje mladima, ne picavajte i učite. Gdje god radili, u kojem god restoranu bili, tehnika je ono što vam daje temelj.

- I tako sam ja to naučio na svoj poseban način. U svakom slučaju, završio sam na kraju i management u Londonu. U Tajlandu sam imao svoj pop-up restorančić koji je radio samo jednom tjedno. Ali bio je ludo omiljen među celebrityjima. Nudio im je privatnost na lokaciji na kraju otoka, bez ceste, struje, vode. Čista izolacija.

Nakon Tajlanda sam otišao u Englesku i tu sam bio chef kuhinje. U restoranu s Michelinovom zvjezdicom. Tu sam i dobio ponudu iz glasovitog "The Fat Ducka", koji je bio proglašen za najbolji restoran svijetu. U to sam vrijeme počeo primjećivati tu veliku količinu hrane koja se bacala u smeće. Komparirao sam to s tajlandskim iskustvom u kojem se iskorištavalo sve što se moglo iskoristiti – pojašnjava.

Nakon povratka u Hrvatsku radio je u Bujama, a za ovu sezonu priprema se za Hvar. Pitamo ga kakva su mu bila michelinovska iskustva. Kaže da je mjesec dana rada u takvom restoranu škola za cijeli život. U "The Faf Ducku" je, veli, svaka sekunda isplanirana. Rad ponekad traje i do 18 sati, vrlo je zahtjevan, težak, iznimno stresan. Pravi vojnički dril.

- Raditi u restoranu s Michelinovim zvjezdicama znači živjeti pod stalnim stresom. Nikada ne znaš ko ti sjedi za stolom, a svatko malo dolazi netko tko te pokušava degradirati, okaljati. Za mjesto u "The Fat Ducku" se čeka i po osam mjeseci do godinu dana. Moja je sreća bila da sam odmah došao na dobru poziciju, što mi je bila prednost u odnosu na početnike. Svejedno, to je iscrpan i vrlo težak rad. Ali želio sam se vratiti u Hrvatsku – govori Mario.

I dalje namjerava educirati ljude i učiti ih kako odbačena hrana ne mora biti smeće, već namirnica koja se opet može iskoristiti. I kao chef to će tražiti od svojih ljudi.

- Toliko dnevno bacamo hrane da je to neoprostivo. Radije je odvojite, pripremite na neki drugi način, stavite u posudice, vrećice, pa u frižider. Sve samo je nemojte olako bacati, posebice uz toliko gladnih ljudi na svijetu – veli Mario Mandarić.

---

Što s ostacima

- Od ostataka povrća može se napraviti juha ili temeljac, koji se zamrzne u porcije i sačuva za drugu prigodu.

- Meso ostalo od večere može završiti u tacosima, možete ga idući dan izdinstati i iskoristiti za umake, lazanje, spariti sa salatom.

- Od ostataka ribe napravite polpete.

- Meso možete staviti i u keramičke posude, pospite ga ostacima pirea, dodajte ribanog sira i zapecite.

- Kore voća i povrća, stabljike, ljuske, osim one s citrusnog voća, iskoristite za kompost

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARIO MANDARIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MARIO MANDARIĆ 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-01 16:00:24 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-10 17:31:33 [modified_by] => 3217 [publish_up] => 2021-04-10 17:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 58 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/01\/17469952.png","\/images\/slike\/2021\/03\/01\/17459638.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/01\/17038292.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/01\/17459624.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Privatni Album","Privatni Album","Screenshot FORBES"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mario mandari\u0107","Chef Mario Mandari\u0107","Chef Mario Mandari\u0107",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"869x583","hd_17469952_1920.png":"1920x1080","k_17469952_1280.png":"1280x1280","k_17469952_1024.png":"1024x1024","k_17469952_640.png":"640x640","k_17469952_480.png":"480x480","k_17469952_340.png":"340x340","k_17469952_220.png":"220x220","o_17469952_1280.png":"1280x858","o_17469952_1024.png":"1024x686","o_17469952_640.png":"640x429","o_17469952_480.png":"480x322","o_17469952_340.png":"340x228","o_17469952_220.png":"220x147","h_17469952_1280.png":"1280x854","h_17469952_1024.png":"1024x683","h_17469952_640.png":"640x427","h_17469952_480.png":"480x320","h_17469952_340.png":"340x227","h_17469952_220.png":"220x147","pp_17469952_1280.png":"1006x1280","pp_17469952_1024.png":"805x1024","pp_17469952_640.png":"503x640","pp_17469952_480.png":"377x480","pp_17469952_340.png":"267x340","pp_17469952_220.png":"173x220"},{"size0":"888x592","hd_17459638_1920.jpg":"1920x1080","k_17459638_1280.jpg":"1280x1280","k_17459638_1024.jpg":"1024x1024","k_17459638_640.jpg":"640x640","k_17459638_480.jpg":"480x480","k_17459638_340.jpg":"340x340","k_17459638_220.jpg":"220x220","o_17459638_1280.jpg":"1280x853","o_17459638_1024.jpg":"1024x682","o_17459638_640.jpg":"640x426","o_17459638_480.jpg":"480x320","o_17459638_340.jpg":"340x226","o_17459638_220.jpg":"220x146","h_17459638_1280.jpg":"1280x854","h_17459638_1024.jpg":"1024x683","h_17459638_640.jpg":"640x427","h_17459638_480.jpg":"480x320","h_17459638_340.jpg":"340x227","h_17459638_220.jpg":"220x147","pp_17459638_1280.jpg":"1006x1280","pp_17459638_1024.jpg":"805x1024","pp_17459638_640.jpg":"503x640","pp_17459638_480.jpg":"377x480","pp_17459638_340.jpg":"267x340","pp_17459638_220.jpg":"173x220"},{"size0":"888x1280","hd_17038292_1920.jpg":"1920x1080","k_17038292_1280.jpg":"1280x1280","k_17038292_1024.jpg":"1024x1024","k_17038292_640.jpg":"640x640","k_17038292_480.jpg":"480x480","k_17038292_340.jpg":"340x340","k_17038292_220.jpg":"220x220","o_17038292_1280.jpg":"1280x1845","o_17038292_1024.jpg":"1024x1476","o_17038292_640.jpg":"640x922","o_17038292_480.jpg":"480x691","o_17038292_340.jpg":"340x490","o_17038292_220.jpg":"220x317","h_17038292_1280.jpg":"1280x854","h_17038292_1024.jpg":"1024x683","h_17038292_640.jpg":"640x427","h_17038292_480.jpg":"480x320","h_17038292_340.jpg":"340x227","h_17038292_220.jpg":"220x147","pp_17038292_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038292_1024.jpg":"805x1024","pp_17038292_640.jpg":"503x640","pp_17038292_480.jpg":"377x480","pp_17038292_340.jpg":"267x340","pp_17038292_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1587x750","hd_17459624_1920.png":"1920x1080","k_17459624_1280.png":"1280x1280","k_17459624_1024.png":"1024x1024","k_17459624_640.png":"640x640","k_17459624_480.png":"480x480","k_17459624_340.png":"340x340","k_17459624_220.png":"220x220","o_17459624_1280.png":"1280x604","o_17459624_1024.png":"1024x483","o_17459624_640.png":"640x302","o_17459624_480.png":"480x226","o_17459624_340.png":"340x160","o_17459624_220.png":"220x103","h_17459624_1280.png":"1280x854","h_17459624_1024.png":"1024x683","h_17459624_640.png":"640x427","h_17459624_480.png":"480x320","h_17459624_340.png":"340x227","h_17459624_220.png":"220x147","pp_17459624_1280.png":"1006x1280","pp_17459624_1024.png":"805x1024","pp_17459624_640.png":"503x640","pp_17459624_480.png":"377x480","pp_17459624_340.png":"267x340","pp_17459624_220.png":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4368609 Threads: 5 Questions: 138159973 Slow queries: 59048 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4129613 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) ) [link] => /mozaik/hrana/splitski-chef-dospio-je-na-uglednu-svjetsku-listu-30-ispod-30-puno-mi-to-znaci-forbes-je-prepoznao-moju-poruku-sve-je-krenulo-od-jedne-vecere-u-britaniji-1090336 [printLink] => /mozaik/hrana/splitski-chef-dospio-je-na-uglednu-svjetsku-listu-30-ispod-30-puno-mi-to-znaci-forbes-je-prepoznao-moju-poruku-sve-je-krenulo-od-jedne-vecere-u-britaniji-1090336?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253896 [name] => Mario Mandarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-mandaric [link] => /tag/mario-mandaric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 212901 [name] => forbes [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => forbes [link] => /tag/forbes ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARIO MANDARIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski chef dospio je na uglednu svjetsku listu ‘30 ispod 30‘: Puno mi to znači, Forbes je prepoznao moju poruku. Sve je krenulo od jedne večere u Britaniji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/01/17469952.png [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Mario mandarić [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/01/17469952.png [title] => Mario mandarić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/01/17459638.jpg [title] => Chef Mario Mandarić Privatni Album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/01/17038292.jpg [title] => Chef Mario Mandarić Privatni Album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/01/17459624.png [title] => Screenshot FORBES ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izjava tipa život piše romane i više je nego patetična, ali u slučaju 29-godišnjeg splitskog chefa kuhinje Maria Mandarića ona je 100 posto primjenjiva.

A i evo i zašto, poznatog chefa koji je na toj funkciji radio i u "The Fat Duck" - britanskom glasovitom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, Forbes je u kategoriji Umjetnosti i kulture uvrstio na listu "30 ispod 30" iz Europe. Svoje mjesto u jednoj od deset propisanih kategorija, u finalu svakoj s po 30 odabranih nositelja laskavog priznanja, po Forbesu momentalno najutjecajnijih mladih ljudi u svojim branšama našao je i naš chef Mario.

---

image
Screenshot FORBES
---

Nakon kandidature i višemjesečnog čekanja, velika vijest mu je stigla na mail uljepšavši mu dan, ali i biografiju.

A kako i ne bi, ušao je među top, među ljude koji su donijeli novu ideju, novu snagu. A zašto život piše romane? Zato što je Mandarića u prvom razredu omiške kuharske škole profesorica bacila da ponavlja razred. I rekla mu da nikada od njega neće postati kuhar.

- I prije nego što mi je stigao mail s potvrđenim ulaskom na Forbesovu listu, ljudi su mi počeli čestitati. A kada sam ga pročitao, u prvi mah nisam moga virovat. Stvarno nisam moga. A onda te odjednom preplave i srića i zadovoljstvo. Puno mi to znači, između ostalog i zbog mog projekta iskoristivosti hrane zbog kojeg su me na listu i nominirali. Ali ono što me posebno raduje je činjenica da je takvo priznanje stiglo od tako uvažene publikacije kao što je Forbes. I što sam se našao u skupini ljudi koji donose i stvaraju novu viziju života – veli chef Mario.

Kakav je to antologijski obrat nakon profesoričine kritike koja mu je prorekla ne baš dobru kuharsku budućnost? Znate što je on tada napravio, napustio je školovanje i otišao raditi. I ne da je postao kuhar, nego je eto, danas, ušao u prilično utjecajnu družinu. Ono što ga je tu dovelo je njegovo ukazivanje na problem današnjice, na bacanje ogromne količine jestive nekuhane hrane u smeće.

Slijed od sedam jela umjesto smeća

- Mislim da su inicijativnu ideju za moju nominaciju u Forbesovih "30 under 30" u jednoj od deset kategorija dali tekstovi u britanskim novinama u kojima se pisalo o mojoj humanitarnoj večeri za visoke uzvanike. Pripremio sam im slijed od sedam jela na Michelinovu principu rada, u potpunosti od namirnica što su trebale završiti u smeću.

Uzvanici nisu znali za temelj priče, tek sam im na kraju održao predavanje, rekavši da svake godine u Europi u smeću završi 47 milijuna tona jestive nekuhane hrane. A u isto vrijeme na desetine milijuna ljudi nemaju što jesti. Rezultat je bio spektakularan, uslijedile su izdašne novčane donacije koje sam proslijedio londonskom Centru za mlade beskućnike – veli Mario.

---

image
Chef Mario Mandarić
Privatni Album
---

Ideja nije mogla proći nezamijećeno, u njezinu su širenju pomogli britanski mediji, koji su se naveliko raspisali o chefu na pragu rastuće zero waste filozofije. A s njegovom inovativnom pričom koncept je dignut na još višu razinu. Posebice iz razloga što su mu u realizaciji ideje pomogli brojni kolege, chefovi iz čitavog niza britanskih restorana. Kad su čuli što je naumio, i sami su se počeli javljati i nuditi mu namirnice.

- Večera je organizirana u mjestu Windsor, u restoranu mog prijatelja. A prije toga sam obišao brojne chefove koji su mi donirali ono što im je taj dan ostalo neiskorišteno u kuhinji. Od jednog sam dobio 10 kilograma tikvica, od drugog povrće, trećeg meso, od četvrtog kruh… Gostima sam od svega toga pripremio delikatese, od divnih predjela, juhe, goveđeg repa, ribe, čak i puding od kruha. Ljudi su bili oduševljeni, posebice kada su shvatili poantu priče. A ona kaže - bacamo ogromne količine hrane. Ljudi, imamo problem - veli Mario.

Jer sve se dade iskoristiti. Osim hrane, od namirnica se može napraviti i kompost. Stoga drugi put dobro promislite prije bacanja u smeće kore povrća, taloga kave ili vrećica čaja. U vrtu će vam oni nakon postupka kompostiranja postati najbolji prijatelji.

- Isto tako ja i za frižider volim reći kako je on najbolji prijatelj, jer se u njemu svakojakih divota može sačuvati. Prva večera je trebala biti nastavljena nizom takvih humanitarnih druženja, ali korona je sve zaustavila. Ali moja se ideja jako dobro primila jer su mi najavili iz Britanije da planiraju napraviti dokumentarac vezan uz ovu priču. Morat ću zbog njega još jednom skuhati sve kao i za tu legendarnu večeru – priča.

Za Forbesovu nominaciju je saznao preko maila. I u prvi tren je mislio da je to spam. No kada ga je pomnije proguglao, uvidio je da ga je zapravo dočekalo veliko priznanje. A s njim i upitnik s čitavim nizom vrlo ozbiljnih i preciznih pitanja koja su mu postavili ljudi iz direkcije izbora. Kaže da je na njih odgovarao 2 i pol sata, shvativši da je nominacija stvarna. Sve ga je to, veli, oduševilo. Pa i ako ne upadne u top "30 ispod 30", opet je, tada je govorio, za samog sebe postigao veliku stvar.

- Ovo je moja poruka budućim mladim kuharima. Prođite osnovu, naučite ono što vam škola nudi. Nemojte biti kao ja, em sam picavao, em su me već u prvom razredu srednje bacili na godinu. I ja sam onda otišao težim putem, napustio sam školu, počeo odmah raditi, prvo na Cetini, pa okolo, a onda sam se prijavio za kruzer koji ljeti vozi relaciju Split - Dubrovnik. I šta će, primili su me, toliko sam bio uporan, a i laga san sve i svašta da uđem. Putem sam guglao, zvao majku da mi šapne kako se nešto radi. I ostao cijelu sezonu. Uhvatio me inat, i ogromna želja da budem kuhar. Jer sam to oduvijek želio biti – kaže Mario.

Praksa, pa škola

Školu je završio kasnije, kada je već dobro ispekao zanat. Išao je obrnutim putem, u praksi je naučio raditi pjenice i emulzije, a nije imao temeljno znanje o tehnikama kuharskog rada. Svega onoga što je trebao naučiti u srednjoj školi. Zato napominje mladima, ne picavajte i učite. Gdje god radili, u kojem god restoranu bili, tehnika je ono što vam daje temelj.

- I tako sam ja to naučio na svoj poseban način. U svakom slučaju, završio sam na kraju i management u Londonu. U Tajlandu sam imao svoj pop-up restorančić koji je radio samo jednom tjedno. Ali bio je ludo omiljen među celebrityjima. Nudio im je privatnost na lokaciji na kraju otoka, bez ceste, struje, vode. Čista izolacija.

Nakon Tajlanda sam otišao u Englesku i tu sam bio chef kuhinje. U restoranu s Michelinovom zvjezdicom. Tu sam i dobio ponudu iz glasovitog "The Fat Ducka", koji je bio proglašen za najbolji restoran svijetu. U to sam vrijeme počeo primjećivati tu veliku količinu hrane koja se bacala u smeće. Komparirao sam to s tajlandskim iskustvom u kojem se iskorištavalo sve što se moglo iskoristiti – pojašnjava.

Nakon povratka u Hrvatsku radio je u Bujama, a za ovu sezonu priprema se za Hvar. Pitamo ga kakva su mu bila michelinovska iskustva. Kaže da je mjesec dana rada u takvom restoranu škola za cijeli život. U "The Faf Ducku" je, veli, svaka sekunda isplanirana. Rad ponekad traje i do 18 sati, vrlo je zahtjevan, težak, iznimno stresan. Pravi vojnički dril.

- Raditi u restoranu s Michelinovim zvjezdicama znači živjeti pod stalnim stresom. Nikada ne znaš ko ti sjedi za stolom, a svatko malo dolazi netko tko te pokušava degradirati, okaljati. Za mjesto u "The Fat Ducku" se čeka i po osam mjeseci do godinu dana. Moja je sreća bila da sam odmah došao na dobru poziciju, što mi je bila prednost u odnosu na početnike. Svejedno, to je iscrpan i vrlo težak rad. Ali želio sam se vratiti u Hrvatsku – govori Mario.

I dalje namjerava educirati ljude i učiti ih kako odbačena hrana ne mora biti smeće, već namirnica koja se opet može iskoristiti. I kao chef to će tražiti od svojih ljudi.

- Toliko dnevno bacamo hrane da je to neoprostivo. Radije je odvojite, pripremite na neki drugi način, stavite u posudice, vrećice, pa u frižider. Sve samo je nemojte olako bacati, posebice uz toliko gladnih ljudi na svijetu – veli Mario Mandarić.

---

Što s ostacima

- Od ostataka povrća može se napraviti juha ili temeljac, koji se zamrzne u porcije i sačuva za drugu prigodu.

- Meso ostalo od večere može završiti u tacosima, možete ga idući dan izdinstati i iskoristiti za umake, lazanje, spariti sa salatom.

- Od ostataka ribe napravite polpete.

- Meso možete staviti i u keramičke posude, pospite ga ostacima pirea, dodajte ribanog sira i zapecite.

- Kore voća i povrća, stabljike, ljuske, osim one s citrusnog voća, iskoristite za kompost

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Album Privatni Album Screenshot FORBES

Mario mandarić
Privatni Album
Chef Mario Mandarić
Privatni Album
Chef Mario Mandarić
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/splitski-chef-dospio-je-na-uglednu-svjetsku-listu-30-ispod-30-puno-mi-to-znaci-forbes-je-prepoznao-moju-poruku-sve-je-krenulo-od-jedne-vecere-u-britaniji-1090336 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=767a292f49d588de77479776c035b6ab4cce7a49 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+chef+dospio+je+na+uglednu+svjetsku+listu+%E2%80%9830+ispod+30%E2%80%98%3A+Puno+mi+to+zna%C4%8Di%2C+Forbes+je+prepoznao+moju+poruku.+Sve+je+krenulo+od+jedne+ve%C4%8Dere+u+Britaniji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fsplitski-chef-dospio-je-na-uglednu-svjetsku-listu-30-ispod-30-puno-mi-to-znaci-forbes-je-prepoznao-moju-poruku-sve-je-krenulo-od-jedne-vecere-u-britaniji-1090336 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fsplitski-chef-dospio-je-na-uglednu-svjetsku-listu-30-ispod-30-puno-mi-to-znaci-forbes-je-prepoznao-moju-poruku-sve-je-krenulo-od-jedne-vecere-u-britaniji-1090336 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARIO MANDARIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HranaMARIO MANDARIĆ

Splitski chef dospio je na uglednu svjetsku listu ‘30 ispod 30‘: Puno mi to znači, Forbes je prepoznao moju poruku. Sve je krenulo od jedne večere u Britaniji

10. travnja 2021. - 19:19

Izjava tipa život piše romane i više je nego patetična, ali u slučaju 29-godišnjeg splitskog chefa kuhinje Maria Mandarića ona je 100 posto primjenjiva.

A i evo i zašto, poznatog chefa koji je na toj funkciji radio i u "The Fat Duck" - britanskom glasovitom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, Forbes je u kategoriji Umjetnosti i kulture uvrstio na listu "30 ispod 30" iz Europe. Svoje mjesto u jednoj od deset propisanih kategorija, u finalu svakoj s po 30 odabranih nositelja laskavog priznanja, po Forbesu momentalno najutjecajnijih mladih ljudi u svojim branšama našao je i naš chef Mario.

Nakon kandidature i višemjesečnog čekanja, velika vijest mu je stigla na mail uljepšavši mu dan, ali i biografiju.

A kako i ne bi, ušao je među top, među ljud...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:58