StoryEditorOCM
Forum(NE)SANKCIONIRANI

‘Forbes‘ dugo istražuje ruske oligarhe i njihove milijarde. Evo što sve trebate znati o bogatoj eliti koja je profitirala pod vlašću Vladimira Putina i tko od njih ima interese i u Hrvatskoj

Piše S.Pg.
14. travnja 2022. - 22:18
Vladimir Putin s Ališerom Usmanovim, jednim od sankcioniranih oligarha, kojeg je ruski predsjednik odlikovao 2018.AFP

Godine 1997. "Forbes" je prva četiri Rusa stavio na svoju listu svjetskih milijardera. Ovi prvi oligarsi obogatili su se tijekom kaotične privatizacije 1990-ih, stječući državnu imovinu plaćajući "peni za dolar" – piše taj američki magazin koji meritorno evidentira bogate svjetske elite.

Nakon što je Vladimir Putin došao na vlast 2000. godine, pomogao je  nekima od njih da postanu bogatiji i nagradio svoje najbliže prijatelje pretvarajući ih u milijardere. Na ovogodišnjoj listi milijardera nalaze se 83 Rusa; njih 68 "Forbes" smatra oligarsima. Još 18 oligarha bili su milijarderi prije rata, ali su izgubili previše novca od invazije na Ukrajinu da bi se i sada kvalificirali za ovu ljestvicu.

Dvije osobe koje "Forbes" i "Forbes Rusija" ne smatraju oligarsima — Andrej Melničenko i Oleg Tinkov — uključeni su na ovaj popis jer su bili sankcionirani od strane Europske unije ili Ujedinjenog Kraljevstva. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija ili EU sankcionirale su dio  ruakih milijardera još nakon aneksije Krima 2014., a veći dio nedavno, nakon invazije na Ukrajinu.

Sankcije uzimaju danak. Rusko tržište dionica bilo je zatvoreno na 17 dana; ponovno je otvoreno 24. ožujka, u početku sa strogim ograničenjima trgovanja. Ekonomija krahira. Jahte, mlaznjaci i vile su zamrznuti. "Forbes" procjenjuje da su navedeni oligarsi – teški ukupno 290 milijardi dolara zaključno s 11. ožujka – od siječnja izgubili 240 milijardi dolara, gotovo polovicu svoje predratne neto vrijednosti.

Evo "Forbesova" popisa svih sankcioniranih, te onih koji bi mogli biti sljedeći.

image

Roman Abramovič

AFP

SANKCIRANI 2022.

ROMAN ABRAMOVIČ / Sankcije: EU, UK

Od siročeta bez novca preko sportskog mogula do sankcioniranog izopćenika, Abramovič utjelovljuje mogućnosti i zamke ruske oligarhije. Uputio se u veliki posao 1995., kada se udružio s automobilskim oligarhom Borisom Berezovskim kako bi preuzeo kontrolu nad naftnim divom "Sibneftom", uz veliki popust. Kada se Berezovski posvađao s Putinom 2000., Abramovič je jeftino preuzeo dionice svog mentora, prije nego će iskeširati 13,1 milijardu dolara za Gazprom 2005. Bio je guverner, navodno po Putinovoj naredbi, ruske dalekoistočne regije Čukotka od 2000. do 2008. Na Zapadu je postao poznat po tome što je živio u velikom stilu, trošio mnogo na svoju voljenu nogometnu momčad Chelsea u engleskoj Premier ligi  i donirao više od 500 milijuna dolara za razne potrebe židovske zajednice u svijetu. Većinu vremena provodio je izvan Rusije i dobio je putovnice i Izraela i Portugala.

Abramovič, koji je organizirao rane pregovore između Rusije i Ukrajine, vjerojatno je bio tom prigodom otrovan. Njegov imetak u Chelseaju, mlaznjak Gulfstream G650 i londonska vila s 15 spavaćih soba vrijedna 140 milijuna dolara, blokirani su. Njegove dvije jahte, vrijedne 900 milijuna dolara, usidrene su izvan dosega sankcija, u Turskoj.

EUGEN ŠVIDLER / Sankcije: UK

Abramovičev najbolji prijatelj i poslovni partner godinama živi u Londonu. Njegova nezaplijenjena jahta od 109 milijuna dolara, Le Grand Bleu, bila je Abramovičev dar. U ožujku su u Ujedinjenom Kraljevstvu zadržana dva njegova aviona. Švidler nije ruski državljanin; rođen je u Sovjetskom Savezu i ima britansku i američku putovnicu.

image

Mihail Fridman

AFP

MIHAIL FRIDMAN / Sankcije: EU, UK

Rođen u Ukrajini, gdje je odrastao u Lavovu, Fridman i njegovi prijatelji s fakulteta – German Khan i Aleksej Kuzmičev – pokrenuli su trgovačku tvrtku "Alfa-Eco 1989.", kasnije preraslu u "Alfa konzorcij" i Alfa-Bank. Zahvaljujući vezama u Kremlju – jedan od njegovih zaposlenika kasnije je bio Putinov glavni politički savjetnik – stekao je dodatnu imovinu u telekomunikacijama, bankarstvu i nafti. Fridmanova imanja u Londonu – uključujući posjed Athlone House iz viktorijanskog doba vrijedan 100 milijuna dolara, koji ima pet hektara uređenih vrtova dizajniranih u stilu Versaillesa – zamrznula je Velika Britanija.

(Veze s Hrvatskom: Nakon što je EU propisao sankcije protiv ruskih oligarha, aktivist i autor brojnih tekstova na portalu Volim Lošinj, Arsen Mujagić, upozorio je da registar vlasnika pokazuje kako iza Alfa kapitala, fonda koji je vlasnik Beta ulaganja (tvrtke koja je upisana kao vlasnik lošinjskog hotelskog poduzeća Jadranka d.d.) stoje i Rusi Mihail Fridman, Aleksej Kuzmičev, German Khan i Petr Aven. Svi oni nalaze se na ovom "Forbesovom" popisu.

Na njemu pak nema Nikolaja Petrovića Tokareva, a lukzuzna Vila Karolina u lošinjskoj uvali Čikat u vlasništvu je tvrtke Katina, koja je dio poslovnog carstva Maje Nikolajevne Tokareve, kćerke tog ruskog oligarha koji jest pod američkim sankcijama.)

GERMAN KHAN / Sankcije: EU, UK

Khan, koji ima izraelsko državljanstvo, vodio je naftnu kompaniju TNK-BP, u suvlasništvu s britanskom naftnom tvrtkom BP, od 2003. do prodaje državnom Rosneftu 2013. Khanova imanja u Velikoj Britaniji, uključujući dva stana vrijedna 35 milijuna dolara i kuću u Londonska četvrt Belgravia, zamrznuta su.

ALEKSEJ KIZMIČEV / Sankcije: EU, UK

Fridmanov drugi dugogodišnji partner dao je ostavku u upravi luksemburške investicijske tvrtke LetterOne 7. ožujka, zajedno s Khanom. Njegove dvije jahte – La Petite Ourse i La Petite Ourse II – zamrznule su francuske vlasti u ožujku.

PETAR AVEN / Sankcije: EU, UK

Putinov bivši ministar vanjskih gospodarskih odnosa bio je predsjednik najveće ruske privatne banke, Alfa-Bank, od 1994. do 2011. Tri njegove kuće— uključujući imanje s 18 soba u Surreyu i vilu vrijednu 4,4 milijuna dolara u Italiji — zaplijenjene su ili blokirane. On i Fridman najavljuju da će osporiti sankcije EU.

image

Jahta "A", vlasništvo sankcioniranog ruskog miljardera Andreja  Melničenka, svakog je ljeta plovila Jadranom

Sabri Kesen

ANDREJ MELJNIČENKO / Sankcije: EU, UK

Sin sovjetskog fizičara, Meljničenko je napustio fakultet kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine kako bi pokrenuo lanac mjenjačnica. Dvije godine kasnije osnovao je MDM banku, koja je postala jedna od najuspješnijih privatnih banaka u Rusiji. Kasnije se proširio na proizvodnju gnojiva i eksploataciju ugljena. Njegove dvije jahte – među kojima najveću svjetsku jahtu s jedrima, jednostavna naziva "A" (koju je dizajnirao slavni dizajner Philippe Starck, a često je svojim futurističkim izgledom privlačila pažnju i na hrvatskoj obali) – blokirale su vlasti u Italiji i na otoku Man. Prema izvješću "Forbesa", Melničenko nije oligarh jer je bogatstvo stekao neovisno, bez veza s ruskom vladom, bilo pod Borisom Jeljcinom ili Vladimirom Putinom. Na ovaj popis je uključen jer je sankcioniran. Njegov glasnogovornik je sankcije EU-a u priopćenju nazvao "apsurdnima i besmislenima", dodajući da će one biti osporene.

(Veze s Hrvatskom: Poznato je da je hrvatska pjevačiva Nina Badrić jako dobra prijateljica s Meljničenkovom suprugom Aleksandrom, nekadašnjom pjevačicom, koju bi posjećivala na jahti "A". Inače, Meljničenkovima je omiljena destinacija Baška Voda jer je iz nje Aleksandrina majka Vanja, no Jadran je i inače bio njihova nezaobilazna destinacija svakog ljeta.)

ALEKSEJ MORDAŠOV / Sankcije: EU, UK

Gazda ruskog čeličnog diva Severstal, Mordašov je jeftino kupio svoju prvu tvornicu 1992. u dobi od 27 godina, kroz rusku vaučersku privatizaciju. Njegovu jahtu, Lady M, i vilu vrijednu 115 milijuna dolara na sjeveru Sardinije, talijanska je policija blokirala, ali je njegova druga jahta — Nord, od 465 stopa — zadnji put viđena u Vladivostoku u Rusiji 7. travnja. Prenio je vlasništvo nad ključnom imovinom, uključujući dionice TUI-ija i rudarske tvrtke Nordgold, svojoj supruzi, istog dana kada ga je EU sankcionirala. Mordašov je za "Forbes Russia" rekao da ne razumije zašto je kažnjen.

VADIM MOŠKOVIČ / Sankcije: EU, UK 

Predsjednik agroindustrijske tvrtke Rusagro, velikog proizvođača svinjetine i šećera, proveo je osam godina u Vijeću Federacije Rusije, gornjem domu parlamenta.

ALEKSANDAR PONOMARENKO / Sankcije: EU, UK

Sa svojim partnerom Aleksandrom Skorobogatkom svojedobno je kontrolirao jednu od najvećih luka na Crnom moru. Godine 2013. ovaj dvojac, zajedno s Arkadijem Rotenbergom, dobio je ugovor za modernizaciju moskovske zračne luke Šeremetjevo, u državnom vlasništvu. Kao i mnogi oligarsi, Ponomarenko osporava svoje uvrštavanje na popis onih koji su došli pod sankcije EU-a.

image

Dmitrij Pumpjanski s Vladimirom Putinom

AFP

DMITRIJ PUMPJANSKI / Sankcije: EU, UK

Pumpjanski je 1990-ih imao tvornice metala na Uralu, regiji bogatoj mineralima, prije nego što je 1998. preuzeo tvornicu cjevovoda koja će 2000. postati TMK, najveći ruski proizvođač cijevi i dobavljač naftnog giganta Gazproma. Njegova superjahta Axioma vrijedna je 42 milijuna dolara, a blokirana je u Gibraltaru u ožujku.

VIKTOR RAŠNJIKOV / Sankcije: EU, UK

Bivši mehaničar, Rašnjikov je većinski vlasnik jednog od najvećih ruskih proizvođača čelika, MMK. Njegova jahta od 459 stopa, Ocean Victory, posljednji je put viđena na Maldivima početkom ožujka.

LEONID SIMANOVSKI / Sankcije: EU, UK, SAD

Dugogodišnji partner Leonida Mihelsona, koji kontrolira plinskog diva Novatek (i koji nije bio sankcioniran), Simanovski je od 2003. bio zamjenik predsjednika proračunskog i poreznog odbora Dume, ruskog parlamenta.

OLEG TINKOV / Sankcije: UK

Tinkov je 2013. godine krenuo od prodaje piva i knedli, da bi dogurao do  digitalne banku Tinkoff, s 3,2 milijarde dolara. Prije nego što je sankcioniran, Tinkov je uhićen u Londonu u veljači 2020., pod optužbom za utaju poreza u SAD-u; priznao je krivnju i platio 509 milijuna dolara za namirenje poreznog duga prošlog listopada. Prije napada na Ukrajinu težio je više od pet milijardi dolara. Prema izvješću "Forbesa", Tinkov nije oligarh jer je izgradio bogatstvo bez veza s ruskom vladom pod Borisom Jeljcinom ili Vladimirom Putinom. Ovdje je uključen jer je sankcioniran.

image

Ališer Usmanov

AFP

ALIŠER USMANOV / Sankcije: EU, UK, SAD

Usmanov, rođen u Uzbekistanu, svoje je prvo bogatstvo stekao proizvodnjom plastičnih vrećica kasnih 1980-ih. Kasnije je kupio dionice metalske tvrtke koja se na kraju pretvorila u gigantsku željezariju i čeličanu, Metalloinvest. Godine 2009., dok je predsjedao investicijskom podružnicom državnog Gazproma, Usmanov je ulagao u Facebook i druge tehnološke startupe zajedno s Jurijem Milnerom, koji je sada istaknuti VC u Silicijskoj dolini. Njegova jahta Dilbar, od gotovo 600 milijuna dolara, zaglavila je u njemačkoj luci Hamburg zbog sankcija. Usmanov je sankcije nazvao "nepoštenima" i rekao da će "upotrijebiti sva pravna sredstva za zaštitu časti i ugleda".

(Veze s Hrvatskom: Portal Oštro je u Hrvatskoj, u okviru međunarodnog novinarskog projekta Russian Assets Tracker, koji otkriva imovinu oligarha bliskih Putinu, pronašao donedavno nepoznato imanje i jahtu povezanu s obitelji Usmanov. "Irina VU", 35-metarska jahta modre boje, posljednji put je viđena kod nas kad je lani išla iz Splita za Murter. Upravo  u Splitu je i registrirana, 2012. godine. No, kad su krenule sankcije gubi se iz vida. Na temelju dokumenata do kojih je došao Oštro, jahta je bila u vlasništvu tvrtki povezanih s obitelji Usmanov. Osim ovog luksuznog plovila, Oštro je locirao i drugu imovinu žena iz Usmanovljeve obitelji koje se nisu našle među sankcioniranima: stari ljetnikovac i veliku šumu na Pelješcu, koji pripadaju Ališerovoj sestri, kao i nekretnine njegove supruge Irine Viner-Usmanove u Orebiću.)

VLADIMIR POTANIN / Sankcije: Kanada

Bivši sovjetski birokrat, nakratko je bio zamjenik premijera Borisa Jeljcina 1996. i 1997. i pomogao u nadgledanju privatizacije raznih državnih poduzeća. Potanin je potrošio 2,5 milijardi dolara na gradnju skijališta, snowboard parka i slobodnog skijaškog centra za Olimpijske igre 2014. On vodi Norilsk Nickel, najvećeg svjetskog proizvođača nikla. Nakon ruskog napada na Ukrajinu, istupio je iz odbora zaklade Guggenheim muzeja, u kojoj je bio dva desetljeća. Potanina je sankcionirala Kanada 4. travnja 2022.

SANKCIRANI PRIJE 2022

image

Oleg Deripaska

AFP

OLEG DERIPASKA / Sankcije: SAD (2018.), UK (2022.)

Deripaska je spojio svoj "Sibirski aluminij" s aluminijskom imovinom Millhouse Capitala Romana Abramoviča kako bi osnovao Rusal 2000. Njegova bivša supruga bila je paunuka Borisa Jeljcina, a on ima diplomatsku putovnicu. Američko ministarstvo financija udarilo je i njega i Rusal sankcijama 2018. Mjere protiv Rusala ukinute su tog prosinca nakon što je Deripaska smanjio svoje vlasništvo na ispod 50%. Tužio je američkim sudovima da ospori sankcije u ožujku 2019.; u lipnju 2021., sudac Okružnog suda u Washingtonu, D.C., odbio je njegovu tužbu. Deripaska posjeduje gotovo 1,4 milijarde dolara u inozemstvu, uključujući vilu od 21 milijun dolara u DC-u i kuću na londonskom Belgravia Squareu; Clio, njegova jahta, posljednji je put viđen na Maldivima.

VLADIMIR BOGDANOV / Sankcije: SAD (2018.)

Naftnog baruna Bogdanova, koji je 90-ih privatizirao državne bušotine kako bi stvorio Surgutneftegas, Putin JE proglasio “Herojem rada Ruske Federacije” 2016. “za posebne zasluge za zemlju i narod”.

image

Mihail Gucerijev (desno) s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom

AFP

MIHAIL GUCERIJEV / Sankcije: EU, UK (2021.)

Gucerijeva, čija Safmar grupa ima financijske, medijske i industrijske interese u Rusiji i Bjelorusiji, sankcionirala je EU jer je bio “dugogodišnji prijatelj” bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka. Njegova dva aviona letjela su iz Moskve za Dubai i Istanbul 19. odnosno 20. ožujka.

(Veze s Hrvatskom: Gucerijev je u svibnju 2012. u Zagrebu svjedočio u korist Ive Sanadera. Sudac Turudić nije mu povjerovao kad je ovaj rekao da pet milijuna eura na računu Roberta Ježića nije bio MOL-ov mito HDZ-ovu premijeru za prepuštanje Ine MOL-u, nego da je to bio njegov novac namijenjen lobiranju za projekt Družba Adria. Ježić mu je, svjedočio je Gucerijev, obećao da će preko svojih veza u Sanaderovoj vladi srediti da se taj projekt, koji je imao puno protivnika u Hrvatskoj, ipak realizira. Obećanje Ježić nije izvršio pa je Gucerijev, kako je tvrdio, zatražio od Ježića da mu vrati novac. Ovaj se, navodno, oglušio, pa je Gucerijev obavijestio Mađare da je protiv njega podnio tužbu u Švicarskoj te zatražio povrat novca.

Gucerijev se, međutim, pojavljuje u još jednom hrvatkom skandalu na vrhu. Naime, osim što je dugogodišnji poslovni partner MOL-a, on je povezan i s tvrtkom Migrit Energija koja je bila u poslovnim odnosima s Anom Karamarko, suprugom bivšeg potpredsjednika hrvatske vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Ona je od 2012. za nju radila na odnosima s javnošću.)

SULEJMAN KERIMOV / Sankcije: SAD (2018.), EU, UK (2022.)

Član gornjeg doma ruskog parlamenta, Kerimov zaradio je novo bogatstvo kladeći se 2008. na najvećeg ruskog proizvođača zlata, Polyus, nakon što je izgubio prve milijarde u financijskoj krizi iste godine. Vlasti u Francuskoj, gdje posjeduje četiri vile ukupne vrijednosti 280 milijuna dolara, istražile su ga 2019. pod optužbom za poreznu prijevaru. Kerimov je negirao krivnje, a sud je odbacio slučaj 2020. godine.

JURIJ KOVALČUK / Sankcije: EU, UK, SAD (2014.)

Vlada Sjedinjenih Država opisala je de facto drugog čovjeka Rusije kao Putinovog "bliskog savjetnika" i "osobnog bankara". On je najveći dioničar sankcionirane Rossiya Bank i, preko svoje holding tvrtke National Media Group, čvrsto kontrolira vijesti koje Rusi smiju čuti i vidjeti. On i Putin posjeduju kuće na ekskuzivnoj parceli stambene zadruge "Ozero dača", koju su osnovali Putin i njegovi kompanjoni još 1996., a koja se nalazi u sjevernom obalnom predgrađu St. Petersburga. Ruska korumpirana elita pod Putinom je zato prozvana "jezerskom korporativnom grupom" ("ozero" je u prijevodu jezero). Prema objavama Panama Papersa, Kovalčuk je vlasnik skijališta u kojem je 2013. godine održano vjenčanje Putinove kćeri.

ARKADIJ ROTENBERG / Sankcije: EU, UK, SAD (2014.)

Putinov bivši džudo sparing partner tijekom godina nagomilao je milijarde od ugovora s državom za izgradnju svega, od infrastrukture za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. do mosta 2018., i to onog koji povezuje anektirani Krim s ruskim kopnom. Godine 2019. prodao je svoju građevinsku grupu, SGM, Gazpromu za milijardu dolara i prenio svoje dionice Mostotresta u zajedničko ulaganje s državnom bankom. Posjeduje mnogo nekretnina u inozemstvu, uključujući vile na Sardiniji i luksuzni hotel u Rimu. Sve su zamrznute od strane talijanskih vlasti još u rujnu 2014.; Rotenberg je tužio Europsku uniju i izborio djelomično poništenje mjera 2016. godine.

BORIS ROTENBERG / Sankcije: SAD (2014.), UK (2022.)

Mlađi brat i poslovni partner Arkadija Rotenberga; Boris i njegova supruga Karina posjeduju tri vile na francuskoj rivijeri i tri kuće vrijedne četiri milijuna dolara u Atlanti.

ANDREJ SKOČ / Sankcije: SAD (2018.), EU, UK (2022.)

Partner Ališera Usmanova član je Dume od 1999. godine. Američko ministarstvo financija optužilo ga je za "dugotrajne veze s ruskim organiziranim kriminalnim skupinama", što je on negirao.

GENADIJ TIMOČENKO / Sankcije: SAD (2014.), EU, UK (2022.)

Na kraju sovjetske ere Timčenko je vodio državnu tvrtku za izvoz nafte i postao jedan od njezinih najvećih dioničara kada je kasnije privatizirana. S Putinom se sprijateljio 1990-ih u Sankt Petersburgu kada su on i braća Rotenberg osnovali džudo klub pod nazivom Javara-Neva. Danas Timčenko drži udjele u plinskoj tvrtki Novatek i petrokemijskoj tvrtki Sibur; također je predsjednik ruske nacionalne hokejaške lige KHL.

image

Viktor Vekselberg

AFP

VIKTOR VEKSELBERG / Sankcije: SAD (2018.), UK (2022.)

Aluminijski barun rođen u Ukrajini sklapao je poslove s oligarsima, uključujući Olega Deripasku (UC Rusal) i Mihaila Fridmana (TNK-BP). Vekselbergovu superjahtu Tango, vrijednu 90 milijuna dolara, i avion Airbus A319 blokiralo je američko Ministarstvo financija u ožujku.

(Hrvatski dodatak: Viktor Vekselsberg je vlasnik u ratu razrušenog dubrovačkog Belvederea, čiji je projekt obnove u najekskluzivniji hotel na hrvatskoj obali bio u visokoj fazi te čak dobio zeleno svjetlo UNESCO-a, a sad je sve zakočeno. Vekselsberg je i vlasnik kuće u Lozici te dubrovačkog restorana "360" s jednom Michelinovom zvjezdicom. Vekselberg je jahtom Tango redovito dolazio u Dubrovnik. U Kneževu dvoru 2007. godine organizirao je izložbu Ruskog carskog blaga, a među stotinjak eksponata svjetsku pažnju privukla su glasovita Fabergéova jaja.)

ZASAD NESANKCIONIRANI

ALEKSANDAR ABRAMOV

Nakon financijskog kolapsa Rusije 1998., Abramov je kupio čeličane i rudnike ugljena po niskim cijenama. Danas je predsjednik uprave Evraza, najvećeg ruskog proizvođača čelika.

VAGIT ALEGPEROV

Bivši radnik na naftnoj platformi u Kaspijskom moru i zamjenik ministra nafte i plina u posljednjoj sovjetskoj vladi, Alekperov je osnovao Lukoil 1991. kao državno poduzeće. Preuzeo ga je u privatizaciji dvije godine kasnije. Sada proizvodi dva posto svjetske nafte. Smatran relativno neovisnim, Alekperov ostaje nesankcioniran, vjerojatno zato što ga Zapad smatra protutežom sankcioniranom šefu državnog Rosnjefta Igoru Sečinu

IGOR ALTUŠKIN

Trgovac metalnim otpadom metalom ranih 1990-ih, Altuškin je osnivač i najveći dioničar Ruske bakrene tvrtke, trećeg po veličini proizvođača bakra u zemlji. On je ključni pobornik Ruske pravoslavne crkve; Putin ga je odlikovao Ordenom prijateljstva 2017.

VLADIMIR LISIN

Lisin je sudjelovao u brutalnim ruskim aluminijskim ratovima 1990-ih. Upravljao je tvornicama za Trans-World Group, skupinu trgovaca s udjelima u talionicama aluminija. Ruske vlasti su kasnije istražile Trans-World zbog bankovne prijevare. Godine 1995. ruska policija je navodno ispitala Lisina osobno u vezi sa smrću lokalnog političara; negirao je nedjelo. Danas predsjeda NLMK Grupom, velikim proizvođačem čeličnih proizvoda.

image

Vladimir Litvinenko je još od 1994. rektor Rudarskog sveučilišta u Sankt Petersburgu

Alexei Danichev

VLADIMIR LITVINENKO

Od 1994. Litvinenko je rektor Rudarskog sveučilišta u Sankt Petersburgu, gdje je 1997. Putin obranio disertaciju na temu mineralnih resursa grada (za koju Brookings Institution tvrdi da je plagirana). Posjeduje više od jedne petine PhosAgroa, koji je dobio zbog političke potpore i lobiranja, kažu izvori za Forbes. Litvinenko tvrdi da je udio dobio u zamjenu za – konzultantske usluge.

ISKANDER MAHMUDOV

Mahmudov, rođen u Uzbekistanu, većinski je vlasnik metalskog konglomerata UGMK, koji kontrolira 300 rudarskih tvrtki raštrkanih diljem Rusije. Godine 2003. Mahmudov i njegov bivši poslovni partner Oleg Deripaska optuženi su na američkim sudovima za organiziranje "masovne sheme reketiranja". Oni su te optužbe odbacili, a i sama optužnica je na kraju odbačena. UGMK je potrošio 100 milijuna dolara na izgradnju ledene arene Šajba za Olimpijske igre u Sočiju 2014., koju je dao ruskoj vladi nakon igara.

DMITRIJ RIBOLJEV

Svoje bogatstvo izgradio je ulažući u dionice tijekom velikih privatizacija 1990-ih. Prodao je svoj udio u Uralkaliju, najvećem ruskom proizvođaču kalijevog gnojiva, za 5,3 milijarde dolara 2010. Potrošio je otprilike milijardu dolara na imovinu u Europi, uključujući 400 milijuna dolara za La Belle Époque, penthouse u Monaku u kojem živi. Također posjeduje Skorpios, grčki otok, i nogometnu momčad AS Monaco.

image

Zasad nesankcionirani Dmitrij Riboljev živi u Monaku, gdje je vlasnik tamošnjeg nogometnog kluba, a u njegovu imovinu ubraja se i grčki otok Skorpios

Boris Horvat
28. travanj 2024 22:09