Mozaik Gastro

Samo 23% ljudi ga zna

Jajima u hladnjaku istekao je rok trajanja? Ne bacajte ih dok ne napravite ovaj brzinski trik, a možete ih i zamrznuti, evo kako je najjednostavnije

Samo 23% ljudi ga zna

Jaja su jedna od raznovrsnijih namirnica, a osim svestranosti odlikuje ih još uvijek prilično niska cijena i bogata nutritivna slika - mnogima je i ovo dosta da ih proglase omiljenom hranom.

Brza za pripremu, jaja se isto tako i jako sporo kvare. No ako vam se već dogodilo da na kartonu koji se nalazi u vašemu hladnjaku primijetite da je rok trajanja istekao, nema potrebe da požurite s bacanjem istoga u smeće. Barem ne prije nego "obavite" ovaj brzinski trik, piše Telegraph.

Jedini način, naime, da se provjeri svježina jaja je test plutanja, a za njega je čulo oko 23% svjetske populacije. Unatoč upravo genijalnoj jednostavnosti istoga...

Napunite zdjelu ili čašu hladnom vodom i pažljivo spustite jaje u nju. Ako potone do dna i "legne" na stranu, znači da je svježe i da se može skuhati. Ako potone, ali stoji uspravno, riječ je o malo starijem jaju, ali još uvijek ga se može jesti. Samo ako pluta na površini, znači da je spremno za bacanje.

 

A ako vam se čini da će jajima u hladnjaku uskoro isteći rok, a nemate ih kada potrošiti, možete ih sasvim jednostavno i zamrznuti. Najjednostavniji način je napuniti plastične ili silikonske kalupe za led ili pak kalupe za muffine.

Naslovnica Gastro