stdClass Object ( [id] => 637816 [title] => Složili smo za vas božićni maraton od jutra do mraka: ovi filmovi možda nisu najrazvikaniji, ali toplo ih preporučujemo, guštat ćete u toplini doma [alias] => slozili-smo-za-vas-bozicni-maraton-od-jutra-do-mraka-ovi-filmovi-mozda-nisu-najrazvikaniji-ali-toplo-ih-preporucujemo-gustat-cete-u-toplini-doma [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Christmas is all around - zapjevao bi Bill Nighy iz božićnog rom-coma “Love Actually”.

Božić je svugdje oko nas i nekoliko tjedana dana ranije. Na filmu je već počeo: “Last Christmas” je otvorio “božićnu” sezonu u kinima još u prvoj polovici studenog, iza njega je krenuo “Frozen II”, a stiže i horor “Black Christmas”. Primicanjem blagdana bit će i sve više prigodnih filmova na televiziji. Hoće li se neki od ovih filmova s naše liste prikazati na malim ekranima ili ne, nastojali smo odabrati naslove koji nisu tako očigledni na prvu.

Jasno, veći ili manji X-Mas klasici (“Divan život”, “Umri muški”, “Kolo sreće”, “Zapravo ljubav”, “Gremlini”, “Najluđi božić”, “Sam u kući”, “Božićna priča”, “Čudo u 34. ulici”, “Zločesti Djed Mraz”, “Luda božićna zvona”...) još uvijek su topla preporuka za hladne (blag)dane, no prednost su ovaj put mahom dobili neki drugi, ako ne i drukčiji. Možete ih pogledati zasebno, ali i složiti (obiteljski) maraton od jutra do mraka, kako smo listu i koncipirali.

SNJEŽNO KRALJEVSTVO

Prvi “Frozen” (2013.) emitirao se proteklog vikenda na RTL-u, u sklopu “Disney dana”. RTL neće pogriješiti ako ponovno tempira crtić i za vrijeme nadolazećih blagdana. “Snježno kraljevstvo” bi mogao biti budući božićni klasik, ako već to nije i postao. Priča se odvija u snježnom kraljevstvu, glavni sporedni lik je snjegović Olaf, tu je i sob Sven, voze se saonice...

Animirani film šalje poruke o obitelji i prijateljstvu, negativne emocije postaju pozitivne, hladno srce toplo, a sestre Elza i Ana će biti ujedinjene na kraju putovanja. “Frozen” se drži tradicije božićnog i animiranog filma, premda je malčice i o(t)pušta u portretu junakinje Elze. “Let It Go!”

POLAR EXPRESS

Svojedobno revolucionarni animirani film “Polar Express” (2004.) prvi je hollywoodski spektakl koji je predstavio “performance capture” tehnologiju i omogućio oskarovcu Tomu Hanksu da “odigra” nekoliko uloga, uključujući konduktera titularnog vlaka. Oscarom nagrađeni redatelj Robert Zemeckis (“Forrest Gump”) u istoj je tehnici, nakon “Beowulfa”, snimio i prigodnu “Božićnu priču”, no radije biramo njegov tehnološki prvijenac kojeg jest malo gricnuo zub vremena, ali još uvijek je spektakularan. “Polar Express” (vizualno) izgleda kao film ubačen u jedinstvenu snježnu kuglu. Zemeckisov blockbuster projicira takvu božićnu čaroliju na ekran za djecu i roditelje, čitavu obitelj.

VILENJAK

Od svih ovih filmova svakako je najfrekventniji kad su božićne liste u pitanju, ali opet komedije kao “Trading Places”, “Home Alone”, “National Lampoon’s Christmas Vacation”, “Jingle All The Way”, “Bad Santa” ili “The Santa Claus” nekako ga uvijek gurnu u drugi plan. “Vilenjak” (2003.) to ne zaslužuje, među ostalim i jer je Willa Ferrella pretvorio u univerzalnu komičarsku zvijezdu te predstavio slatku Zooey Deschanel. Ferrell je Buddy, jedan od vilenjaka Djeda Mraza i dječak u tijelu odraslog čovjeka, koji dolazi sa Sjevernog pola u New York da upozna biološkog oca. Buddy otkriva New York, a Njujorčani (i publika) radost Božića iz nevine dječje perspektive.

DAJ MI SEBE

Režiser Brett Ratner usporio je ritam nakon davanja “Gasa do daske”, Nicolas Cage se, pak, skrasio kao obiteljski čovjek poslije niza uloga akcijskih junaka u “Hridi”, “Con Airu”... Njihov film, podcijenjeni “Daj mi sebe” ili “The Family Man” (2000.), lijepa je moderna (in)verzija Caprina “Divnog života”. Cageov lik dobiva uvid kakav bi mu život bio da je ostao kući i oženio ljubav iz mladih dana (Tea Leoni, proslavljena u “Zločestim dečkima”) umjesto da putuje unaokolo i postane bogati biznismen. Pogled u budućnost daju i protagonistu i gledatelju materijala za razmišljanje o životu i krivim odlukama koje bi se možda još mogle ispraviti. Što bi bilo kad bi bilo...

PRAZNIK

“Love Actually” je nenadmašna božićna romantična komedija koju su mnogi filmovi neuspješno pokušali oponašati, zaključno s “Last Christmas”. Ipak, magiji tog filma najviše se približio “Praznik” (“The Holiday”, 2006.), nekoć znan i po naslovu “Ljubav i praznici”, u režiji hitmejkerice Nancy Meyers (“Što žene vole”, “Ljubav nema pravila”). Cameron Diaz i Kate Winslet za blagdane zamijene domove u drugim državama - SAD, Engleska - kako bi ostavile stari život iza sebe i okrenule novi list za nove ljubavi (Jude Law, Jack Black). Dvije odvojene priče u najboljim bi se segmentima mogle uklopiti u rom-com mozaik filma “Zapravo ljubav”. Meyers zna “što žene vole”.

PREDBOŽIĆNA NOĆNA MORA

Mnogi smatraju da je ovaj animirani film režirao Tim Burton. Nije, Henry Sellick je redatelj “Predbožićne noćne more” (1993.), a Burton producent. No, Burtonov autorski pečat je sveprisutan na crtiću koji je s vremenom uspio postati i božićni i Halloween klasik. Ovo potonje sugerira da “The Nightmare Before Christmas” baš i nije crtić za najmlađe okice. Mjesto radnje je Grad noći vještica, radnja uključuje i otmicu Djeda Mraza, a glavni lik je raspjevani kostur Jack Skellington, dok se među sporednima nalaze vampiri i vukodlaci. Atmosfera jest darkerska, ali kad Jack otkrije Božić i želi ga preuzeti, Božić će sve više preuzeti njega i njegov Halloween film.

BATMAN SE VRAĆA

Drugi Burtonov film na listi subverzija je božićnog ostvarenja: negativac Pingvin (Danny De Vito) kvari najljepše razdoblje u godini, kad se sve obitelji svijeta okupljaju oko stola, bijesan zato što nije nikad imao svoju familiju. Tako nešto izvodi i Burton, doslovno u sceni kad divovski božićni poklon eksplodira usred blagdanske ceremonije i iz njega izlete negativci. No, u dubini svog crnog srca “Batman se vraća” (1992.) još je uvijek “Christmas movie”, ujedno i jedan od naj-filmova o Vitezu tame. Zimski Gotham kao da je dospio iz (gotičke) bajke. Dekor je blagdanski i veoma bajkovit. A svaki lik ima potrebu za iskupljenjem - Pingvin, Batman i Catwoman. Mijau!

SMRTONOSNO ORUŽJE

“Umri muški” je i akcijski i božićni klasik, ali to je i godinu dana starije “Smrtnosno oružje” (1987.), iako se rijetko nalazi na ovakvim listama. Mnogi zaboravljaju da se prva scena pucnjave odvija među božićnim drvcima na rasprodaji, a posljednja tučnjava ispred okićene kuće. “Lethal Weapon” počinje mračno za akcijski film – scenom pokušaja samoubojstva junaka. Riggs je u još gorem stanju od Georgea Baileyja (James Stewart, “Divan život”), ali srećom dobiva novog partnera. Murtaugh je za Riggsa ono što će za Johna McClanea u “Die Hard” biti afroamerički policajac Al Powell. “Anđeoski” partner koji junaku daje snagu i razlog za život, što je ravno “božićnom čudu”.

LEDENA ŽETVA

Da se “The Ice Harvest” (2005.) odnosi subverzivno prema tradiciji božićnog filma, jasno je već po imenima iza/ispred kamere. Režiju je potpisao Harold Ramis (“Beskrajni dan”). Lopova glumi John Cusack, ljubavnik Kate Beckinsale iz (s)nježnog rom-coma “Igra sudbine”, a u ulozi mafijaškog šefa nastupa komičar Randy Quaid, rođak Eddie u “Najluđem božiću”. Cusack će na Badnjak opljačkati dva milijuna dolara od Quaida uz pomoć Billyja Boba Thorntona, ali dvojcu je teško pobjeći iz grada jer su ceste zaleđene. Dobitnu kombinaciju “noira” i crnohumorna krimića, ambijentiranu u blagdansko (ne)vrijeme, kompletira Connie Nielsen kao fatalna žena, moderna Lauren Bacall.

KRAMPUS

“Najstrašnija noć” Michaela Doughertyja postala je kult-klasik za Halloween, a za Božić bi to mogao postati i ovaj bajkoviti horor istog redatelja. “Krampus” (2015.) ubacuje “Gremline”, “Grincha” i filmove o disfunkcionalnoj obitelji Griswold u priču o baba-rogi, kojom se plaše klinci. Familija u filmu su Engelovi, a okupili su se pred blagdane, premda je gotovo svaki član zaboravio značenje obitelji i Božića, osim malog Maxa koji Djedu Mrazu piše pismo. Kad Engelovi do kraja izgube božićni duh, na vrata im kuca Krampus kako bi razmaženoj djeci i još razmaženijim roditeljima očitao bukvicu. Idealan gorko-slatki šećer za kraj blagdanskog maratona.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Blagdani su stigli [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-12-11 11:28:36 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-12-22 15:47:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-12-14 12:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2957 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Portals/0/Images/2019/12/31/Teme/12298226.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1395x881" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7611335 Threads: 4 Questions: 1549848965 Slow queries: 4720514 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111177693 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/slozili-smo-za-vas-bozicni-maraton-od-jutra-do-mraka-ovi-filmovi-mozda-nisu-najrazvikaniji-ali-toplo-ih-preporucujemo-gustat-cete-u-toplini-doma-637816 [printLink] => /kultura/slozili-smo-za-vas-bozicni-maraton-od-jutra-do-mraka-ovi-filmovi-mozda-nisu-najrazvikaniji-ali-toplo-ih-preporucujemo-gustat-cete-u-toplini-doma-637816?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 469638 [name] => filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filmovi [link] => /tag/filmovi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 527394 [name] => filmskimaraton [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filmskimaraton [link] => /tag/filmskimaraton ) [2] => stdClass Object ( [id] => 527396 [name] => božićni maraton [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bozicni-maraton [link] => /tag/bozicni-maraton ) [3] => stdClass Object ( [id] => 527397 [name] => filmovi u prosincu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filmovi-u-prosincu [link] => /tag/filmovi-u-prosincu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Blagdani su stigli [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Složili smo za vas božićni maraton od jutra do mraka: ovi filmovi možda nisu najrazvikaniji, ali toplo ih preporučujemo, guštat ćete u toplini doma [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/31/Teme/12298226.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/31/Teme/12298226.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Christmas is all around - zapjevao bi Bill Nighy iz božićnog rom-coma “Love Actually”.

Božić je svugdje oko nas i nekoliko tjedana dana ranije. Na filmu je već počeo: “Last Christmas” je otvorio “božićnu” sezonu u kinima još u prvoj polovici studenog, iza njega je krenuo “Frozen II”, a stiže i horor “Black Christmas”. Primicanjem blagdana bit će i sve više prigodnih filmova na televiziji. Hoće li se neki od ovih filmova s naše liste prikazati na malim ekranima ili ne, nastojali smo odabrati naslove koji nisu tako očigledni na prvu.

Jasno, veći ili manji X-Mas klasici (“Divan život”, “Umri muški”, “Kolo sreće”, “Zapravo ljubav”, “Gremlini”, “Najluđi božić”, “Sam u kući”, “Božićna priča”, “Čudo u 34. ulici”, “Zločesti Djed Mraz”, “Luda božićna zvona”...) još uvijek su topla preporuka za hladne (blag)dane, no prednost su ovaj put mahom dobili neki drugi, ako ne i drukčiji. Možete ih pogledati zasebno, ali i složiti (obiteljski) maraton od jutra do mraka, kako smo listu i koncipirali.

SNJEŽNO KRALJEVSTVO

Prvi “Frozen” (2013.) emitirao se proteklog vikenda na RTL-u, u sklopu “Disney dana”. RTL neće pogriješiti ako ponovno tempira crtić i za vrijeme nadolazećih blagdana. “Snježno kraljevstvo” bi mogao biti budući božićni klasik, ako već to nije i postao. Priča se odvija u snježnom kraljevstvu, glavni sporedni lik je snjegović Olaf, tu je i sob Sven, voze se saonice...

Animirani film šalje poruke o obitelji i prijateljstvu, negativne emocije postaju pozitivne, hladno srce toplo, a sestre Elza i Ana će biti ujedinjene na kraju putovanja. “Frozen” se drži tradicije božićnog i animiranog filma, premda je malčice i o(t)pušta u portretu junakinje Elze. “Let It Go!”

POLAR EXPRESS

Svojedobno revolucionarni animirani film “Polar Express” (2004.) prvi je hollywoodski spektakl koji je predstavio “performance capture” tehnologiju i omogućio oskarovcu Tomu Hanksu da “odigra” nekoliko uloga, uključujući konduktera titularnog vlaka. Oscarom nagrađeni redatelj Robert Zemeckis (“Forrest Gump”) u istoj je tehnici, nakon “Beowulfa”, snimio i prigodnu “Božićnu priču”, no radije biramo njegov tehnološki prvijenac kojeg jest malo gricnuo zub vremena, ali još uvijek je spektakularan. “Polar Express” (vizualno) izgleda kao film ubačen u jedinstvenu snježnu kuglu. Zemeckisov blockbuster projicira takvu božićnu čaroliju na ekran za djecu i roditelje, čitavu obitelj.

VILENJAK

Od svih ovih filmova svakako je najfrekventniji kad su božićne liste u pitanju, ali opet komedije kao “Trading Places”, “Home Alone”, “National Lampoon’s Christmas Vacation”, “Jingle All The Way”, “Bad Santa” ili “The Santa Claus” nekako ga uvijek gurnu u drugi plan. “Vilenjak” (2003.) to ne zaslužuje, među ostalim i jer je Willa Ferrella pretvorio u univerzalnu komičarsku zvijezdu te predstavio slatku Zooey Deschanel. Ferrell je Buddy, jedan od vilenjaka Djeda Mraza i dječak u tijelu odraslog čovjeka, koji dolazi sa Sjevernog pola u New York da upozna biološkog oca. Buddy otkriva New York, a Njujorčani (i publika) radost Božića iz nevine dječje perspektive.

DAJ MI SEBE

Režiser Brett Ratner usporio je ritam nakon davanja “Gasa do daske”, Nicolas Cage se, pak, skrasio kao obiteljski čovjek poslije niza uloga akcijskih junaka u “Hridi”, “Con Airu”... Njihov film, podcijenjeni “Daj mi sebe” ili “The Family Man” (2000.), lijepa je moderna (in)verzija Caprina “Divnog života”. Cageov lik dobiva uvid kakav bi mu život bio da je ostao kući i oženio ljubav iz mladih dana (Tea Leoni, proslavljena u “Zločestim dečkima”) umjesto da putuje unaokolo i postane bogati biznismen. Pogled u budućnost daju i protagonistu i gledatelju materijala za razmišljanje o životu i krivim odlukama koje bi se možda još mogle ispraviti. Što bi bilo kad bi bilo...

PRAZNIK

“Love Actually” je nenadmašna božićna romantična komedija koju su mnogi filmovi neuspješno pokušali oponašati, zaključno s “Last Christmas”. Ipak, magiji tog filma najviše se približio “Praznik” (“The Holiday”, 2006.), nekoć znan i po naslovu “Ljubav i praznici”, u režiji hitmejkerice Nancy Meyers (“Što žene vole”, “Ljubav nema pravila”). Cameron Diaz i Kate Winslet za blagdane zamijene domove u drugim državama - SAD, Engleska - kako bi ostavile stari život iza sebe i okrenule novi list za nove ljubavi (Jude Law, Jack Black). Dvije odvojene priče u najboljim bi se segmentima mogle uklopiti u rom-com mozaik filma “Zapravo ljubav”. Meyers zna “što žene vole”.

PREDBOŽIĆNA NOĆNA MORA

Mnogi smatraju da je ovaj animirani film režirao Tim Burton. Nije, Henry Sellick je redatelj “Predbožićne noćne more” (1993.), a Burton producent. No, Burtonov autorski pečat je sveprisutan na crtiću koji je s vremenom uspio postati i božićni i Halloween klasik. Ovo potonje sugerira da “The Nightmare Before Christmas” baš i nije crtić za najmlađe okice. Mjesto radnje je Grad noći vještica, radnja uključuje i otmicu Djeda Mraza, a glavni lik je raspjevani kostur Jack Skellington, dok se među sporednima nalaze vampiri i vukodlaci. Atmosfera jest darkerska, ali kad Jack otkrije Božić i želi ga preuzeti, Božić će sve više preuzeti njega i njegov Halloween film.

BATMAN SE VRAĆA

Drugi Burtonov film na listi subverzija je božićnog ostvarenja: negativac Pingvin (Danny De Vito) kvari najljepše razdoblje u godini, kad se sve obitelji svijeta okupljaju oko stola, bijesan zato što nije nikad imao svoju familiju. Tako nešto izvodi i Burton, doslovno u sceni kad divovski božićni poklon eksplodira usred blagdanske ceremonije i iz njega izlete negativci. No, u dubini svog crnog srca “Batman se vraća” (1992.) još je uvijek “Christmas movie”, ujedno i jedan od naj-filmova o Vitezu tame. Zimski Gotham kao da je dospio iz (gotičke) bajke. Dekor je blagdanski i veoma bajkovit. A svaki lik ima potrebu za iskupljenjem - Pingvin, Batman i Catwoman. Mijau!

SMRTONOSNO ORUŽJE

“Umri muški” je i akcijski i božićni klasik, ali to je i godinu dana starije “Smrtnosno oružje” (1987.), iako se rijetko nalazi na ovakvim listama. Mnogi zaboravljaju da se prva scena pucnjave odvija među božićnim drvcima na rasprodaji, a posljednja tučnjava ispred okićene kuće. “Lethal Weapon” počinje mračno za akcijski film – scenom pokušaja samoubojstva junaka. Riggs je u još gorem stanju od Georgea Baileyja (James Stewart, “Divan život”), ali srećom dobiva novog partnera. Murtaugh je za Riggsa ono što će za Johna McClanea u “Die Hard” biti afroamerički policajac Al Powell. “Anđeoski” partner koji junaku daje snagu i razlog za život, što je ravno “božićnom čudu”.

LEDENA ŽETVA

Da se “The Ice Harvest” (2005.) odnosi subverzivno prema tradiciji božićnog filma, jasno je već po imenima iza/ispred kamere. Režiju je potpisao Harold Ramis (“Beskrajni dan”). Lopova glumi John Cusack, ljubavnik Kate Beckinsale iz (s)nježnog rom-coma “Igra sudbine”, a u ulozi mafijaškog šefa nastupa komičar Randy Quaid, rođak Eddie u “Najluđem božiću”. Cusack će na Badnjak opljačkati dva milijuna dolara od Quaida uz pomoć Billyja Boba Thorntona, ali dvojcu je teško pobjeći iz grada jer su ceste zaleđene. Dobitnu kombinaciju “noira” i crnohumorna krimića, ambijentiranu u blagdansko (ne)vrijeme, kompletira Connie Nielsen kao fatalna žena, moderna Lauren Bacall.

KRAMPUS

“Najstrašnija noć” Michaela Doughertyja postala je kult-klasik za Halloween, a za Božić bi to mogao postati i ovaj bajkoviti horor istog redatelja. “Krampus” (2015.) ubacuje “Gremline”, “Grincha” i filmove o disfunkcionalnoj obitelji Griswold u priču o baba-rogi, kojom se plaše klinci. Familija u filmu su Engelovi, a okupili su se pred blagdane, premda je gotovo svaki član zaboravio značenje obitelji i Božića, osim malog Maxa koji Djedu Mrazu piše pismo. Kad Engelovi do kraja izgube božićni duh, na vrata im kuca Krampus kako bi razmaženoj djeci i još razmaženijim roditeljima očitao bukvicu. Idealan gorko-slatki šećer za kraj blagdanskog maratona.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/slozili-smo-za-vas-bozicni-maraton-od-jutra-do-mraka-ovi-filmovi-mozda-nisu-najrazvikaniji-ali-toplo-ih-preporucujemo-gustat-cete-u-toplini-doma-637816 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5ebb5a806b248d32566a47119422ce425f8796b3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Slo%C5%BEili+smo+za+vas+bo%C5%BEi%C4%87ni+maraton+od+jutra+do+mraka%3A+ovi+filmovi+mo%C5%BEda+nisu+najrazvikaniji%2C+ali+toplo+ih+preporu%C4%8Dujemo%2C+gu%C5%A1tat+%C4%87ete+u+toplini+doma&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslozili-smo-za-vas-bozicni-maraton-od-jutra-do-mraka-ovi-filmovi-mozda-nisu-najrazvikaniji-ali-toplo-ih-preporucujemo-gustat-cete-u-toplini-doma-637816 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslozili-smo-za-vas-bozicni-maraton-od-jutra-do-mraka-ovi-filmovi-mozda-nisu-najrazvikaniji-ali-toplo-ih-preporucujemo-gustat-cete-u-toplini-doma-637816 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Blagdani su stigli [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaBlagdani su stigli

Složili smo za vas božićni maraton od jutra do mraka: ovi filmovi možda nisu najrazvikaniji, ali toplo ih preporučujemo, guštat ćete u toplini doma

14. prosinca 2019. - 13:03

Christmas is all around - zapjevao bi Bill Nighy iz božićnog rom-coma “Love Actually”.

Božić je svugdje oko nas i nekoliko tjedana dana ranije. Na filmu je već počeo: “Last Christmas” je otvorio “božićnu” sezonu u kinima još u prvoj polovici studenog, iza njega je krenuo “Frozen II”, a stiže i horor “Black Christmas”. Primicanjem blagdana bit će i sve više prigodnih filmova na televiziji. Hoće li se neki od ovih filmova s naše liste prikazati na malim ekranima ili ne, nastojali smo odabrati naslove koji nisu tako očigledni na prvu.

Jasno, veći ili manji X-Mas klasici (“Divan život”, “Umri muški”, “Kolo sreće”, “Zapravo ljubav”, “Gremlini”, “Najluđi božić”, “Sam u kući”, “Božićna priča”, “Čudo u 34. ulici”, “Zločesti Djed Mraz”, “Luda božićna zvona”...) još uvijek su topla p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 11:31