StoryEditorOCM
OstaloProgram u Arsena

Filmski tjedan otvara Oscarom ovjenčana Zaštićena zona

Piše Šibenski.hr
18. ožujka 2024. - 10:31

Ovaj tjedan u Kući umjetnosti Arsen na programu su aktualni nagrađivani filmski naslovi; Zona interesa, Stranci i drugi dio Dine te jedan filmski klasik – Blade Runner u sklopu programa Češljaonica. Dječji program Bubamarac donosi lutkarsku predstavu u subotu i animirani film u nedjelju, najavili su iz Kuće umjetnosti Arsen. ART KINO ARSEN Filmski tjedan u kinu Arsen u srijedu u 18 sati otvara Oscarom nagrađen film Zona interesa. Film se bavi temom „banalnosti zla“ koja u režiji Jonathana Glazera oživljava na primjeru zapovjednika ozloglašenog Auschwitza koji sa suprugom i njihovo petero djece gradi idiličan dom u neposrednoj blizini logora, s druge strane bodljikave žice. I dok se njihova svakodnevica odvija duž dvoetažne vile i pomno održavanog vrta s bazenom, iz neposredne okoline odjekuju zvuci oružja i krikova. “Efektivno, riječ je o dva filma: jedan vidite, a drugi čujete”, pojašnjava redatelj dodajući kako su oba jednako važna. Uz Oscara u kategoriji za najbolji međunarodni film i najbolji zvuk, film je osvojio cijeni niz priznanja Grand Prix u Cannesu; Europska filmska nagrada za oblikovanje zvuka, devet nominacija za nagrade BAFTA-e te tri nominacije za Zlatni globus.

U sklopu Češljaonice za koju filmove bira šibenski filmaš i pisac Ante Storić, ovu srijedu u 20.30 sati na velikom platnu Arsena bit će prikazan kultni Blade Runner u režiji Ridleyja Scotta. Uspješna adaptacija Phillip K. Dickovog romana ‘Sanjaju li androidi električne ovce?’ jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih filmova svih vremena, u kojem je Scott žanrovski okvir maestralno režiranog, iznimno sugestivnog i vizualno fascinantnog noirovskog trilera izuzetno vješto iskoristio za umetanje i elaboriranje vrlo intrigantnih tema poput rasizma, zatiranja humanosti, (ne)poštivanja autoriteta, etičnosti kloniranja… U subotu u 18 sati na programu je filmska priča o gubitku, ljubavi i svemu onome između. Film Stranci u režiji Andrewa Haigha je, prema riječima britanskog The Guardiana, remek-djelo koje grabi za srce i ne pušta. U glavnim ulogama su izvrsni irski glumci Andrew Scott i Paul Mescal. A film o kojem se ne prestaje pričati otkada je počeo igrati u kinima, drugi dio znanstveno-fantastičnog filmskog spektakla Dina, u kinu Arsen ponovno je na programu u subotu u 20 sati. Uz fascinantnu priču adaptiranu prema romanu Franka Herberta, film su obilježile i maestralne izvedbe brojnih glumačkih zvijezda koje prati prekrasna glazba oskarovca Hansa Zimmera te kostimografija Jacqueline West.

BUBAMARAC Zagrebačka udruga Scena Paravan u Kuću umjetnosti Arsen donosi lutkarsko-igranu predstavu Hrčci! Priču o tri brata hrčka koje jednog dana majka uputi u svijet da svaki sebi sagradi kućicu najmlađa Arsenova publika gleda u subotu u 11 sati. U nedjelju u 11 sati vrijeme je za novu animiranu avanturu - Brzi i neustrašivi. Junak filma je spori loris po imenu Zhi kojem je san postati reli vozač, no problem je što mu nikako ne polazi za rukom završiti utrku, priopćili su iz Kuće umjetnosti Arsen.  
26. travanj 2024 13:42