StoryEditorOCM
Književnostna šperunu

Predstavljena nova izdanja legendarnih djela Miljenka Smoje: ‘On je je stvorio ‘mit o Dalmaciji’ koji i danas živi‘

Piše Jasmina Parić
14. kolovoza 2023. - 23:04

U povodu stote obljetnice rođenja Miljenka Smoje, na Šperunu su, u sklopu Splitskog ljeta, predstavljena nova izdanja ‘Kronike o našem Malom mistu’ i ‘Kronike o Velom mistu’ (dil prvi i dil drugi).

Knjige su tiskane u nakladi VBZ-a, a naslovnice i kutiju ilustrirala je splitska slikarica Tisja Kljaković Braić koja je govorila na predstavljanju uz urednika izdanja Josipa Antića, novinara Ivicu Ivaniševića i fotorepotera Feđu Klarića.

Strah od poraza

Antić je napomenuo kako Smoje uvijek ima vjerne čitatelje, a sadašnja, mlađa generacija također će se naći među njima. Feđa Klarić, dugogodišnji Smojin prijatelj, spomenuo je kako se on nije volio deklarirati ni kao pisac ni kao kroničar ni scenarist; bio je novinar do srži, a a najviše ga je zanimala dobra reportaža. I Hajduk, naravno, ali na utakmice gotovo nikada nije išao “od straha da ne izgube”.

Šperun gdje je knjiga predstavljena, rekao je Klarić, veoma je važan punkt u Smojinom životu. Rođen je u blizini, a tu je susreo i Lepu, svoju životnu suputnicu koja ga je bodrila i utjecala na njegov rad.

Tisja Kljaković Braić spomenula je kako je imala veliku tremu zbog oslikavanja knjiga: rekla je samoj sebi - ako ovo ne ispadne dobro, neće me ni sinje more oprat. Kutiju je ilustrirala crtežom Lepe i Miljenka Smoje u plesnom pokretu, “Malo misto” predstavljaju Luiđi i Bepina u krevetu, a “Velo misto” Meštar koji zatvara roletu butige te Mare Mulica i njen papagalo Kokolo.

Ambiciozna kronika

Ivica Ivanišević, inače i autor Smojine biografije, podsjetio je kako je “Malo misto” fikcija - možda Šolta, možda Brač, a možda i neki drugi otok - dok je priča o Splitu, odnosno Velom mistu, ambiciozna kronika koja predstavlja određeni grad pa je za autora predstavljala i veću odgovornost.

Jedinstven je slučaj u književosti da se povijest jednog grada prepliće s poviješću kluba, kazao je Ivanišević i zaključio da je Smoje također stvorio “mit o Dalmaciji” koji i danas živi.

- Ona možda nije tako divna kao u njegovim tekstovima, ali povjerovali smo mu, nasjeli smo odličnom pripovjedaču - zaključio je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:56