StoryEditorOCM
GlazbaKaštel Gomilica

Saksofonist Gordan Tudor i gitarist Mislav Režić izvode glazbu Radioheada

Piše Jasenka Leskur
27. srpnja 2023. - 14:35

Počinje šesti po redu festival komorne glazbe "Glazbene večeri kod sv. Jeronima" i to koncertom saksofonista Gordana Tudora i gitarista Mislava Režića u petak, 28. srpnja u staroj crkvi sv. Jeronima u Kaštel Gomilici, s početkom u 20 i 30 sati. Na programu se nalaze djela M. Ivičević, D. B. Vinczea, J. M. Žerovnika, A. Piazzolle, E. Gismontija, C. Meijeringa, S. Gossa i britanskog rock sastava Radiohead. Ulaz je slobodan, kao i na svim koncertima kašelanskog festivala.

Dvojica vrhunskih hrvatskih glazbenika koji su svoj prvi zajednički nastup imali 2020. godine upravo u Kaštel Gomilici, svirat će zajedno nakon nedavnog niza uspješnih koncerata u zemlji i inozemstvu gdje su, među ostalim, nastupili i na prestižnim kalifornijskim sveučilištima Stanford i Santa Barbara, te u Centru za novu glazbu u San Franciscu. Kombinacijom saksofona, klasične i električne gitare uz dodatak elektronike na pojedinim skladbama, ovaj duo izlazi iz okvira tipičnih klasičnih komornih sastava. Svojim nastupima oduševljavaju publiku, a struka ih navodi kao jedno od najuspješnijih hrvatskih suradnji u polju klasične glazbe u prošloj godini.

Jedna od najvažnijih manifestacija klasične glazbe u Dalmaciji, "Glazbene večeri kod sv. Jeronima" koja Kaštelanima i njihovim gostima omogućava vrhunske izvedbe ponajboljih hrvatskih komornih sastava, ove godine prvi puta ugošćuje i međunarodne glazbenike. Iz Crne Gore stiže gitarski duo Montenegrin, te komorni zbor Da Fuoco iz Poljske. Na svim koncertima izvest će se barem jedno djelo hrvatskog autora.

Slijedeći koncert na rasporedu je 1. kolovoza - duo harfi Diana Grubišić Ćiković & Veronika Ćiković. Na programu se nalaze transkripcije i djela originalno pisana za ovu posebnu kombinaciju.

Diana Grubišić Ćiković rođena je u Rijeci, više od 22 godine bila je u stalnom angažmanu kao solo harfistica orkestra Opere HNK Ivana pl Zajca u Rijeci, a čitavo vrijeme surađuje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Redovita je članica ocjenjivačkih sudova na domaćim i inozemnim harfističkim natjecanjima te voditeljica međunarodnih harfističkih seminara. Održala je brojne solističke i komorne koncerte u zemlji i inozemstvu, članica je i umjetnička voditeljica ansambla harfi 1000 žica. Snimila je nekoliko nosača zvuka. Veronika Ćiković rođena je također u Rijeci. Istovremeno s učenjem harfe kod majke harfistice, održavala je brojne solističke recitale. Prošle godine u duu s flautisticom Lucijom Stilinović osvojila je prvu nagradu na prestižnom 11. međunarodnom natjecanju "Suoni d‘Arpa" u Saluzzu (Italija). Uz tu nagradu, duo je nagrađen i nagradom grada Saluzza te je pozvan održati nekoliko koncerata u Saluzzu i Bologni.

Nakon toga, 8. kolovoza u Kašel Gomilici nastupa proslavljeni hrvatski Ansambl Antiphonus s programom duhovne glazbe pod nazivom "Assumpta est Maria".

Od osnutka 2008. godine, Antiphonus daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku, na svim hrvatskim festivalima, brojnim gradovima i inozemstvu, dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje strelice u srca svoje publike. Antiphonus je posebno ponosan na svoja dva zagrebačka ciklusa, Triade u MUO i Trinitas u sv. Katarini. Neki od programskih vrhunaca proteklih sezona bili su Bachova Muka po Ivanu, Cavallierijevo Prikazanje duše i tijela, Purcellova Dido and Aeneas, Lametacije i Lagrime di san Pietro Lassa, knjige madrigala Monteverdija, Gesualda, Luzzaschija i Ligetija, Vespro della Beata Vergine Claudija Monteverdija, Bachovi moteti, zatvaranje zagrebačkog Biennala i nastupi kojima je ansambl predstavljao Hrvatsku u inozemstvu - turneje po Finskoj, Sloveniji, Srbiji i Francuskoj. Ključni kulturni događaji vezani za noviju političku povijest, kao što je svečanost ulaska Hrvatske u EU ali i koncert predsjedanja Hrvatske u Bruxellesu nisu prošli bez Antiphonusa.

Ansambl Antiphonus čine soprani Anabela Barić i Monika Cerovčec, alt Martina Borse, tenori Ivan Bingula i Siniša Galović i bas Tomislav Fačini, ujedno i umjetnički voditelj.

Četvrti koncert festivala donosi međunarodno gostovanje - komorni zbor Con Fuoco iz Poljske, iz grada Pszczyne. Osnovan 1991. komorni zbor izvodi sakralnu i profanu glazbu različitih stilova, u rasponu od srednjeg vijeka do današnjeg doba. Tijekom tridesetogodišnjeg djelovanja, održali su mnogobrojne koncerte u Poljskoj, Njemačkoj, Litvi i Hrvatskoj. Dobitnici su i nekoliko nagrada te priznanja s natjecanja i festivala na kojima su nastupili. 2001. godine, slaveći deset godina postojanja, zbor je snimio svoj prvi nosač zvuka. U prosincu 2009. izdaju album s božićnim napjevima – "Christus natus est". Utemeljitelj, dirigentica i umjetnjička ravnateljica zbora je Katarzyna Machnik.

Na samom zatvaranju ovogodišnjeg festivala, 15. kolovoza - fantastični gitarski duo iz Crne Gore, Montenegrin.

Dva eminentna klasična gitarista, Goran Krivokapić i Danijel Cerović, održavaju koncerte u prestižnim dvoranama, predavanja na renomiranim glazbenim institucijama, nastupaju s orkestrima te sudjeluju u ocjenivačkim sudovima međunarodnih natjecanja širom svijeta. Duo izvodi repertoar koji seže od transkripcija rane glazbe do originalnih skladbi 19., 20. i 21. stoljeća.

Gitarski virtuoz Goran Krivokapić jedan je od vodećih klasičnih gitarista u svijetu. Dobitnik je prvih nagrada na čak devetnaest prestižnih međunarodnih natjecanja. Dosad je nastupio diljem Evrope, Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Afrike i Rusije, na najvećim festivalima i concertnim dvoranama kao što su – Dvorana Čajkovski, Lubkowitz Palace, Concertgebouw and Auditorio Conde Duque. Predavao je na Međunarodnoj gitarskoj Akademiji u Koblenzu, Lemmens Institutu i Prince Claus Conservatoire. Trenutno predaje na Glazbenim sveučilištima u Detmoldu i Kölnu u Njemačkoj.

Danijel Cerović je međunarodno priznati glazbenik i pedagog koji s podjednakim uspjehom nastupa kao solist i komorni glazbenik. Predaje gitaru i komornu glazbu na Muzičkoj Akademiji u Cetinju, kao gostujući redovni profesor na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu, te održava seminare na glazbenim institucijama diljem svijeta. Danijel je umjetnički ravnatelj i suosnivač Međunarodnog gitarskog festivala i natjecanja u Nikšiću.

Na ‘Glazbenim večerima sv. Jeronima‘ praizvest će djelo za dvije gitare Ex Nihilo mladog skladatelja Šimuna Čarlija Botice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 10:49