stdClass Object ( [id] => 1125155 [title] => Ako gaya mora glumiti gay, neka onda i ubojicu glumi ubojica!? Hrvatski filmaši o političkoj korektnosti u filmskoj industriji: ‘Udarac samoj suštini glumačke umjetnosti‘ [alias] => ako-gaya-mora-glumiti-gay-neka-onda-i-ubojicu-glumi-ubojica-hrvatski-filmasi-o-politickoj-korektnosti-u-filmskoj-industriji-udarac-samoj-sustini-glumacke-umjetnosti [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Amazon Studios je nedavno objavio upute za provedbu "jačanja stalne posvećenosti diverzifikaciji i pravednom predstavljanju". Ukratko, preporuka za producente jest da u filmovima i serijama budu zastupljene "sve skupine" kako bi "takve osobe postale vidljivije".

Idealna kvota je da na pojedinom filmu ili seriji radi 30 posto žena i 30 posto manje zastupljenih rasnih ili etničkih grupa. Brojka bi se do 2024. godine trebala popeti na do 50 posto i uključivati žene, LGBTQIA+, osobe s hendikepom, kao i tri slabo zastupljene rasne/etničke/kulturne skupine.

Pa ipak, najviše pažnje izaziva odredba koja mijenja pojam glume kao procesa utjelovljavanja nekog drugog: "Identitet glumaca bi se trebao poklapati s ulogama koje tumače (po rodu, rodnom identitetu, nacionalnosti, rasi/etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji, hendikepu)". Znači, gaya treba glumiti gay, transrodnu osobu transrodna osoba...

Da je sve ovo bilo u planu ranije, tko zna bi li Tom Hanks odigrao homoseksualca u "Philadelphiji", Lea Seydoux lezbijku u "Adelinu životu", Jared Leto transrodnu osobu u "Dobrim dilerima iz Dallasa"...

Neki filmaši na takva potraživanja već odgovaraju riječima "OK, onda neka ubojicu glumi pravi ubojica, nađite nekoga u zatvoru, što će nam onda glumac", čime otvaraju pitanje treba li, tom ekstremnijom analogijom, lika oboljelog od Alzheimerove bolesti​ glumiti pravi dementan čovjek, a psihopata stvarni psihopat umjesto, recimo, Anthonyja Hopkinsa ("Otac", "Kad jaganjci utihnu"/"Hanibal").

Upravo zato, odlučili smo propitati domaće redatelje i glumce kakav je njihov stav u vezi svega toga i mogu li se slične politički korektne odredbe oko raspodjele uloga ukorijeniti u (hrvatskoj) filmskoj industriji.

---

image
Zrinko Ogresta
Nikola Vilic/Cropix
---

'Bizarno i nevjerojatno'

– Situacije koje ste naveli čine mi se toliko bizarnim i nevjerojatnim da teško mogu i zamisliti kako bi neki producent, osobito naš, mogao tražiti ili, još gore, uvjetovati takvo što. To bi onda "de facto" značilo ukidanje stvaralačkog, umjetničkog čina. Umjetnost, naime, nije život već oponašanje života. Ja čak vrlo često znam reagirati kad mi neki student ili kolegica ili kolega u razgovoru znaju reći kako je u nekom filmu nešto bilo "neprirodno". Najčešće se takva opaska zna odnositi na glumu.

Tad gotovo u pravilu odgovaram kako na filmu, dakako igranom, fikcijskom, ništa nije prirodno. Sve se zapravo pravi. U filmu se zato treba težiti za uvjerljivim, a ne za prirodnim. Dapače, kad je o glumi riječ, pojedini glumci u nastojanju da budu "prirodni" postaju ili se trude pred kamerom biti privatni. To redovito daje grozne rezultate.

Uvjerljiva gluma na filmu jest ona koju doživljavamo životnom, ali ona nije život, već je zahvaljujući daru i vještini glumice ili glumca takvom doživljavamo. Ova strahovanja mogu doduše razumjeti kroz prizmu globalnih pojava kojima svjedočimo i koje vrlo zorno svjedoče o nastojanju zauzdavanja ljudskih prava, pa čak i njihovom ukidanju. U tom smislu ni jedan apsurd nije zapravo nemoguć – izjavio nam je režiser Zrinko Ogresta.

---

image
Danilo Šerbedžija
Darko Tomas/Cropix
---

– Politička korektnost je izuzetno bitna. Kako u svakodnevnom životu svih nas, tako i na filmu. Moram priznati da sam malo izvan događanja i da nisam znao za rasprave o mogućem određivanju pravila tko bi koga smio glumiti. To mi se nimalo ne sviđa. Nikada ne bih imperativ, primjerice, da ubojicu glumi pravi ubojica ili pripadnika LGBT zajednice pripadnik LGBT zajednice nazvao političkom korektnošću.

Bojim se da je to ozbiljno nepoznavanje stvarnog značenja tog pojma. Film je fikcija. Redatelj odabire glumce za koje misli da mu najbolje pašu za određenu ulogu. Ponekad se odabiru i naturščici u želji da se stekne što dokumentarističniji efekt stvarnosti, ali ne iz razloga političke korektnosti. Politička korektnost je nešto drugo.

Mi redatelji svojim filmovima želimo reći nešto, poslati poruku, kritizirati društvo, ukazati na neke pogreške, a ponekad želimo samo zabaviti gledatelje, jer film na kraju ima i funkciju zabave za široke mase. Odabir suradnika od glumca do snimatelja je na redatelju.

Naravno, treba poslušati bilo čiju preporuku ili prijedlog, ali na kraju mi smo ti koji biramo ljude s kojima želimo raditi i ne bi bilo dobro niti ispravno kada bi se naša sloboda odabira ograničila nekim nametnutim pravilima. Na kraju, mi i potpisujemo svoj uradak i odgovaramo za njega i njegovu poruku – veli redatelj Danilo Šerbedžija i dodaje kako sumnja da u europskom filmu, koji je većinom autorski, postoji opasnost od uvođenja nekih takvih restriktivnih pravila.

---

image
Anđelo Jurkas
Cropix
---

Taoci raznih korektnosti

– Dvadeset i prvo stoljeće je talac političke i inih korektnosti, prema startu prve dvije dekade apsolutni milenij apsurda. Vrijeme licemjerstva, dvoličnjaštva, dvostrukih mjerila i vrijednosti, i u društveno-političkim uređenjima, svakodnevnoj komunikaciji preko najpopularnijih društvenih mreža, dominantnih tema u medijima, i pop-kulturnjačkim preslikama showbiz industrije u njihovim najlukrativnijim oblicima, pop-glazbi i filmovima – smatra filmaš Anđelo Jurkas i nastavlja.

– Preskočimo li galopirajući utjecaj videoigrica kao nečega što već parira filmskoj industriji, nikad kao dosad nije bilo bjelodano koliko se lutkari trude svidjeti i dopasti nekom zamišljenom moralno uškopljenom i konzerviranom Johnu Doeu ili Ivanu Horvatu.

U kontekstu novopopularnih restrikcija i pažnje da se nekog od utjecajnih manjina američko-producentskih filmskih lobija (gay, Židovi, crnci, feministice) ne uvrijedi, da im se ne bi crnim humorom, rodno ili politički nekorektnom zajebancijom narušio osobni, religijski ili seksualni integritet, sve su izraženije tendencije za korigiranjem dosadašnjih teoretski kreativnih, anarholiberalnih sloboda.

Naime, sve su glasniji povici i zahtjevi niveliranja učešća i postotaka pripadnika marginaliziranih skupina u produkciji filmova te bi do 2024. broj glumaca rasnih ili etničkih grupa trebao iznositi 50 posto, a to se odnosi na LGBTQIA+, osobe s tjelesnim hendikepima, kao i slabo zastupljene rasne/etničke/kulturne skupine, odnosno da crnce glume isključivo crnci, gayeve gayevi, hendikepirane hendikepirani. Prvo logičko pitanje je hoće li psihopati i ubojice onda nužno morati glumiti osobe s identifikacijskim dijagnozama i sudskim presudama za zločine – pita se Jurkas.

– Dio lobija filmske industrije kao da se pod tegovima općepolitičkih korektnosti forsira izdopadati svim mogućim više ili manje ugroženim manjinama, a pritom omalovažavajući one najosnovnije postulate glume, slobode, kreativnosti, izražajnosti. Filmovi u kavezima. Koliko neumno, bezumno i nemoguće zvučalo, nije isključeno da će sutra postati realnost kod "naprednih" filmskih zapadnjaka.

A kako smo uvijek ekspresno brzi posisati trendove, ma koliko bezumne i loše, ne sumnjam da će se naći dežurnih moralizatora i higijeničara u hrvatskom filmu koji će igrati svoje samoprozvane mesijanske uloge i spašavati hrvatski film od ionako sveprisutnih financijskih, marketinških, promotivnih, produkcijskih, distribucijskih i inih uškopljenosti. Sve u brizi za dobrost i razvoj nacionalnog filma. Politički korektnog, nego kakvog drugačijeg – prognozira Jurkas.

---

image
Frano Mašković
Damir Krajac/Cropix
---

– Mislim da je u Hrvatskoj bespredmetno o tome razgovarati. Ako bismo počeli pričati o tome, moramo krenuti od akademija koje bi morale imati kvote za rodno nebinarne ili transrodne osobe ili uopće upisivati ljude koji iskaču iz bilo kakvog normativnog kalupa, a što sad nije slučaj. S druge stane mi je nepravedno da ih upisujemo samo da bi imali kvotu ili da to uvedu kao praksu nekakve pozitivne diskriminacije.

Jer za upisati bilo koju akademiju prva stavka je talent, koji se na ovaj način dovodi u neke kvote i političke korektnosti. Nemam ništa protiv toga da transrodne osobe, ako su bolje od cisrodnih osoba na audiciji, dobiju ulogu, dapače, ali ako nisu, volio bih da se jednaka prilika pruži i transrodnim i cisrodnim osobama na bilo kojoj audiciji, bilo da se radi o LGBTQ+ temama ili ne.

Bitno je kakvu glumu i vještinu redatelj-ica traži, neki od primjera su slučaj stranih kolega poput Philipa Seymoura Hoffmana i Jareda Leta koji su ostvarili fenomenalne uloge u filmovima "Flawless" i "Dallas Buyers Club". Naravno da glumac ne može imati iskustvo transrodne osobe, ali ni iskustvo liječenja od alkohola, ubojstva i silovanja, pa ne znam zašto to ne bi mogli odglumiti, dakle nešto što nam nije privatno blisko, no ne vidim zašto se ne bi mogli istražiti u takvom liku.

Anthony Hopkins je apsolutni monstrum u filmovima "Hannibal" i "Kad jaganjci utihnu", ali duboko vjerujem da je on draga, pretalentirana, divna osoba, i tu se onda otvaraju raznorazna pitanja koja propituju samu struku i slobodu redatelja na izbor. Osim toga, nema smisla uopće o tome raspravljati u našem kontekstu jer transrodni ljudi nemaju priliku pohađati akademiju i zbog višestruke diskriminacije im je nemoguće završiti i srednjoškolsko obrazovanje koje je uvjet za upisivanje fakulteta. Mislim da su to stvari o kojima treba glasno raspravljati, raditi na zajednici i diskriminaciji.

Rasprave o glumi su u ovom trenutku nebitne jer su mnoge transrodne osobe na egzistencijalnoj margini, nemaju osnovnu zdravstvenu, pravnu i društvenu podršku – drži glumac Frano Mašković.

---

image
Uršula Najev
Ante Cizmic/Cropix
---

Žrtvovani humor

– Ako se "identitet glumca treba poklapati s ulogom koju tumači (po rodu, rodnom identitetu, nacionalnosti, rasi/etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji, hendikepu)", onda zbilja ne znam zašto sam studirala glumu. Znači li to da smijem glumiti samo žensku sa Siromašne – pita se mlada glumica Uršula Najev.

– Riskantno je ovo što ću reći, ali smatram da se vrši diskriminacija pod krinkom tolerancije, a tolerancija nježno mutira u pristojno nasilje. Po toj logici bih, ako se želim ošišati na kratko, trebala tražiti isključivo frizerke s kratkom kosom. Jer, odakle dugokosoj, ili ne daj Bože dugokosom, pravo da se igra s kratkim frizurama.

Sigurno da osobno iskustvo donosi benefite u kreiranju uloga, no to nipošto ne bi smio biti kriterij za angažman jer se time potpuno pobija čitava poanta glume kao profesije. Štoviše, postoji niz trauma na čijem prizivanju nije ni dobro inzistirati. Ako je protagonistica filma žena koja je pobacila, hoće li casting agenti ići po svijetu i uvjetovati da glumica iza sebe mora imati minimalno jedan pobačaj?

Ne razumijem. Autentičnost je jedno, silovanje političkom korektnošću drugo. Možda griješim, ali čini mi se da potenciranjem političke korektnosti pada razina ljudskosti. Neka vrst paradoksa je u tome što nikad više opreznosti u filmskom i javnom svijetu nije bilo, a istodobno se zlo, mržnja i podjele množe brzinom munje.

Kolateralna žrtva svega toga je humor koji se bori za život na aparatima. Teško je, primjerice, zamisliti Larryja Davida kako se u 2021. godini bespoštedno šali na račun svega i svakoga, a da se pritom određena skupina ne osjeti uvrijeđenom. Apsolutno sam protiv svakog govora mržnje, stoga je suludo da upravo zagriženi pristaše političke korektnosti oslobađaju prostor javnoj mržnji i osudi razapinjanjem svega što se ne uklapa u njihove okvire prihvatljivog – ističe Najev.

– Ljepota glumačkog zanata je upravo u tome da možeš biti sve, da možeš u sebi i oko sebe istraživati nepoznate svjetove i prenijeti ih u djelo. Moć glumačke transformacije (fizičke, govorne, emocionalne) i poistovjećivanja je upravo ono što je vrijedno divljenja i što, ne zaboravimo, zahtijeva godine i godine rada, učenja, discipline.

Kad bi se ozakonili s početka navedeni prijedlozi, većini glumaca i glumica bi bio onemogućen enorman broj uloga, i to upravo na osnovama navedenim u tim istim prijedlozima, stoga ih smatram degradirajućima, diskriminativnima i nelogičnima. Trebaju li, u tom slučaju, silovatelje glumiti samo silovatelji? Invalide samo invalidi?

Je li uopće bitno da taj invalid ima glumačko iskustvo i obrazovanje? Može li taj čovjek izdržati 50 dana filmskog seta? Hoće li idući Batman prije snimanja morati živjeti u špilji sa šišmišima? Što ćemo s "Mojim lijevim stopalom", zaplijeniti Oscara Danielu Day-Lewisu?

Jesu li se dizale tužbe zbog (maestralnog) Mustafe Nadarevića u "Velom mistu"? Mogla bih ovako unedogled. Nekako sam se nadala da će ovaj apsurd stati na ukidanju Snjeguljice jer je bila "poljubljena bez pristanka" i slično. Previše je kontradiktornosti i toplo se nadam da ovo neće uzeti maha – zaključuje Najev.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nove upute Amazona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => nove upute Amazona 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-01 07:37:42 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-06 10:17:49 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2021-09-06 09:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 113 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/01\/15653996.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/01\/14273908.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/01\/18120550.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/01\/19163734.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/01\/13163846.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/01\/15317312.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Strong Heart\/demme Production","Nikola Vilic\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix","Cropix","Damir Krajac\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Anthony Hopkins: Retroaktivno bi mogao postati nepodoban za svoju slavnu ulogu Hannibala Lectera jer - koliko se zna - nije ni psihopat ni ubojica","Zrinko Ogresta","Danilo \u0160erbed\u017eija","An\u0111elo Jurkas","Frano Ma\u0161kovi\u0107","Ur\u0161ula Najev"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2824","hd_15653996_1920.jpg":"1920x1080","k_15653996_1280.jpg":"1280x1280","k_15653996_1024.jpg":"1024x1024","k_15653996_640.jpg":"640x640","k_15653996_480.jpg":"480x480","k_15653996_340.jpg":"340x340","k_15653996_220.jpg":"220x220","o_15653996_1280.jpg":"1280x1882","o_15653996_1024.jpg":"1024x1506","o_15653996_640.jpg":"640x941","o_15653996_480.jpg":"480x706","o_15653996_340.jpg":"340x500","o_15653996_220.jpg":"220x323","h_15653996_1280.jpg":"1280x854","h_15653996_1024.jpg":"1024x683","h_15653996_640.jpg":"640x427","h_15653996_480.jpg":"480x320","h_15653996_340.jpg":"340x227","h_15653996_220.jpg":"220x147","pp_15653996_1280.jpg":"1006x1280","pp_15653996_1024.jpg":"805x1024","pp_15653996_640.jpg":"503x640","pp_15653996_480.jpg":"377x480","pp_15653996_340.jpg":"267x340","pp_15653996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_14273908_1920.jpg":"1920x1080","k_14273908_1280.jpg":"1280x1280","k_14273908_1024.jpg":"1024x1024","k_14273908_640.jpg":"640x640","k_14273908_480.jpg":"480x480","k_14273908_340.jpg":"340x340","k_14273908_220.jpg":"220x220","o_14273908_1280.jpg":"1280x851","o_14273908_1024.jpg":"1024x681","o_14273908_640.jpg":"640x425","o_14273908_480.jpg":"480x319","o_14273908_340.jpg":"340x226","o_14273908_220.jpg":"220x146","h_14273908_1280.jpg":"1280x854","h_14273908_1024.jpg":"1024x683","h_14273908_640.jpg":"640x427","h_14273908_480.jpg":"480x320","h_14273908_340.jpg":"340x227","h_14273908_220.jpg":"220x147","pp_14273908_1280.jpg":"1006x1280","pp_14273908_1024.jpg":"805x1024","pp_14273908_640.jpg":"503x640","pp_14273908_480.jpg":"377x480","pp_14273908_340.jpg":"267x340","pp_14273908_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_18120550_1920.jpg":"1920x1080","k_18120550_1280.jpg":"1280x1280","k_18120550_1024.jpg":"1024x1024","k_18120550_640.jpg":"640x640","k_18120550_480.jpg":"480x480","k_18120550_340.jpg":"340x340","k_18120550_220.jpg":"220x220","o_18120550_1280.jpg":"1280x854","o_18120550_1024.jpg":"1024x683","o_18120550_640.jpg":"640x427","o_18120550_480.jpg":"480x320","o_18120550_340.jpg":"340x227","o_18120550_220.jpg":"220x146","h_18120550_1280.jpg":"1280x854","h_18120550_1024.jpg":"1024x683","h_18120550_640.jpg":"640x427","h_18120550_480.jpg":"480x320","h_18120550_340.jpg":"340x227","h_18120550_220.jpg":"220x147","pp_18120550_1280.jpg":"1006x1280","pp_18120550_1024.jpg":"805x1024","pp_18120550_640.jpg":"503x640","pp_18120550_480.jpg":"377x480","pp_18120550_340.jpg":"267x340","pp_18120550_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1262x840","hd_19163734_1920.jpg":"1920x1080","k_19163734_1280.jpg":"1280x1280","k_19163734_1024.jpg":"1024x1024","k_19163734_640.jpg":"640x640","k_19163734_480.jpg":"480x480","k_19163734_340.jpg":"340x340","k_19163734_220.jpg":"220x220","o_19163734_1280.jpg":"1280x851","o_19163734_1024.jpg":"1024x681","o_19163734_640.jpg":"640x425","o_19163734_480.jpg":"480x319","o_19163734_340.jpg":"340x226","o_19163734_220.jpg":"220x146","h_19163734_1280.jpg":"1280x854","h_19163734_1024.jpg":"1024x683","h_19163734_640.jpg":"640x427","h_19163734_480.jpg":"480x320","h_19163734_340.jpg":"340x227","h_19163734_220.jpg":"220x147","pp_19163734_1280.jpg":"1006x1280","pp_19163734_1024.jpg":"805x1024","pp_19163734_640.jpg":"503x640","pp_19163734_480.jpg":"377x480","pp_19163734_340.jpg":"267x340","pp_19163734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_13163846_1920.jpg":"1920x1080","k_13163846_1280.jpg":"1280x1280","k_13163846_1024.jpg":"1024x1024","k_13163846_640.jpg":"640x640","k_13163846_480.jpg":"480x480","k_13163846_340.jpg":"340x340","k_13163846_220.jpg":"220x220","o_13163846_1280.jpg":"1280x852","o_13163846_1024.jpg":"1024x681","o_13163846_640.jpg":"640x426","o_13163846_480.jpg":"480x319","o_13163846_340.jpg":"340x226","o_13163846_220.jpg":"220x146","h_13163846_1280.jpg":"1280x854","h_13163846_1024.jpg":"1024x683","h_13163846_640.jpg":"640x427","h_13163846_480.jpg":"480x320","h_13163846_340.jpg":"340x227","h_13163846_220.jpg":"220x147","pp_13163846_1280.jpg":"1006x1280","pp_13163846_1024.jpg":"805x1024","pp_13163846_640.jpg":"503x640","pp_13163846_480.jpg":"377x480","pp_13163846_340.jpg":"267x340","pp_13163846_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_15317312_1920.jpg":"1920x1080","k_15317312_1280.jpg":"1280x1280","k_15317312_1024.jpg":"1024x1024","k_15317312_640.jpg":"640x640","k_15317312_480.jpg":"480x480","k_15317312_340.jpg":"340x340","k_15317312_220.jpg":"220x220","o_15317312_1280.jpg":"1280x854","o_15317312_1024.jpg":"1024x683","o_15317312_640.jpg":"640x427","o_15317312_480.jpg":"480x320","o_15317312_340.jpg":"340x227","o_15317312_220.jpg":"220x146","h_15317312_1280.jpg":"1280x854","h_15317312_1024.jpg":"1024x683","h_15317312_640.jpg":"640x427","h_15317312_480.jpg":"480x320","h_15317312_340.jpg":"340x227","h_15317312_220.jpg":"220x147","pp_15317312_1280.jpg":"1006x1280","pp_15317312_1024.jpg":"805x1024","pp_15317312_640.jpg":"503x640","pp_15317312_480.jpg":"377x480","pp_15317312_340.jpg":"267x340","pp_15317312_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7968363 Threads: 2 Questions: 1657235349 Slow queries: 4926974 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111936603 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/ako-gaya-mora-glumiti-gay-neka-onda-i-ubojicu-glumi-ubojica-hrvatski-filmasi-o-politickoj-korektnosti-u-filmskoj-industriji-udarac-samoj-sustini-glumacke-umjetnosti-1125155 [printLink] => /kultura/film-tv/ako-gaya-mora-glumiti-gay-neka-onda-i-ubojicu-glumi-ubojica-hrvatski-filmasi-o-politickoj-korektnosti-u-filmskoj-industriji-udarac-samoj-sustini-glumacke-umjetnosti-1125155?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 634726 [name] => politička korektnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-28 20:10:14 [main_article_id] => 0 [alias] => politicka-korektnost [link] => /tag/politicka-korektnost ) [1] => stdClass Object ( [id] => 234384 [name] => zrinko ogresta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zrinko-ogresta [link] => /tag/zrinko-ogresta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 348111 [name] => Anđelo Jurkas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andelo-jurkas [link] => /tag/andelo-jurkas ) [3] => stdClass Object ( [id] => 615623 [name] => uršula najev [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-20 08:02:19 [main_article_id] => 0 [alias] => ursula-najev [link] => /tag/ursula-najev ) [4] => stdClass Object ( [id] => 637372 [name] => danilo šerbedžija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-29 14:40:10 [main_article_id] => 0 [alias] => danilo-serbedzija [link] => /tag/danilo-serbedzija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 601113 [name] => Frano Mašković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => frano-maskovic [link] => /tag/frano-maskovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nove upute Amazona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ako gaya mora glumiti gay, neka onda i ubojicu glumi ubojica!? Hrvatski filmaši o političkoj korektnosti u filmskoj industriji: ‘Udarac samoj suštini glumačke umjetnosti‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/01/15653996.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Strong Heart/demme Production [mainImageDesc] => Anthony Hopkins: Retroaktivno bi mogao postati nepodoban za svoju slavnu ulogu Hannibala Lectera jer - koliko se zna - nije ni psihopat ni ubojica [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/01/15653996.jpg [title] => Anthony Hopkins: Retroaktivno bi mogao postati nepodoban za svoju slavnu ulogu Hannibala Lectera jer - koliko se zna - nije ni psihopat ni ubojica Strong Heart/demme Production ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/01/14273908.jpg [title] => Zrinko Ogresta Nikola Vilic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/01/18120550.jpg [title] => Danilo Šerbedžija Darko Tomas/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/01/19163734.jpg [title] => Anđelo Jurkas Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/01/13163846.jpg [title] => Frano Mašković Damir Krajac/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/01/15317312.jpg [title] => Uršula Najev Ante Cizmic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Amazon Studios je nedavno objavio upute za provedbu "jačanja stalne posvećenosti diverzifikaciji i pravednom predstavljanju". Ukratko, preporuka za producente jest da u filmovima i serijama budu zastupljene "sve skupine" kako bi "takve osobe postale vidljivije".

Idealna kvota je da na pojedinom filmu ili seriji radi 30 posto žena i 30 posto manje zastupljenih rasnih ili etničkih grupa. Brojka bi se do 2024. godine trebala popeti na do 50 posto i uključivati žene, LGBTQIA+, osobe s hendikepom, kao i tri slabo zastupljene rasne/etničke/kulturne skupine.

Pa ipak, najviše pažnje izaziva odredba koja mijenja pojam glume kao procesa utjelovljavanja nekog drugog: "Identitet glumaca bi se trebao poklapati s ulogama koje tumače (po rodu, rodnom identitetu, nacionalnosti, rasi/etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji, hendikepu)". Znači, gaya treba glumiti gay, transrodnu osobu transrodna osoba...

Da je sve ovo bilo u planu ranije, tko zna bi li Tom Hanks odigrao homoseksualca u "Philadelphiji", Lea Seydoux lezbijku u "Adelinu životu", Jared Leto transrodnu osobu u "Dobrim dilerima iz Dallasa"...

Neki filmaši na takva potraživanja već odgovaraju riječima "OK, onda neka ubojicu glumi pravi ubojica, nađite nekoga u zatvoru, što će nam onda glumac", čime otvaraju pitanje treba li, tom ekstremnijom analogijom, lika oboljelog od Alzheimerove bolesti​ glumiti pravi dementan čovjek, a psihopata stvarni psihopat umjesto, recimo, Anthonyja Hopkinsa ("Otac", "Kad jaganjci utihnu"/"Hanibal").

Upravo zato, odlučili smo propitati domaće redatelje i glumce kakav je njihov stav u vezi svega toga i mogu li se slične politički korektne odredbe oko raspodjele uloga ukorijeniti u (hrvatskoj) filmskoj industriji.

---

image
Zrinko Ogresta
Nikola Vilic/Cropix
---

'Bizarno i nevjerojatno'

– Situacije koje ste naveli čine mi se toliko bizarnim i nevjerojatnim da teško mogu i zamisliti kako bi neki producent, osobito naš, mogao tražiti ili, još gore, uvjetovati takvo što. To bi onda "de facto" značilo ukidanje stvaralačkog, umjetničkog čina. Umjetnost, naime, nije život već oponašanje života. Ja čak vrlo često znam reagirati kad mi neki student ili kolegica ili kolega u razgovoru znaju reći kako je u nekom filmu nešto bilo "neprirodno". Najčešće se takva opaska zna odnositi na glumu.

Tad gotovo u pravilu odgovaram kako na filmu, dakako igranom, fikcijskom, ništa nije prirodno. Sve se zapravo pravi. U filmu se zato treba težiti za uvjerljivim, a ne za prirodnim. Dapače, kad je o glumi riječ, pojedini glumci u nastojanju da budu "prirodni" postaju ili se trude pred kamerom biti privatni. To redovito daje grozne rezultate.

Uvjerljiva gluma na filmu jest ona koju doživljavamo životnom, ali ona nije život, već je zahvaljujući daru i vještini glumice ili glumca takvom doživljavamo. Ova strahovanja mogu doduše razumjeti kroz prizmu globalnih pojava kojima svjedočimo i koje vrlo zorno svjedoče o nastojanju zauzdavanja ljudskih prava, pa čak i njihovom ukidanju. U tom smislu ni jedan apsurd nije zapravo nemoguć – izjavio nam je režiser Zrinko Ogresta.

---

image
Danilo Šerbedžija
Darko Tomas/Cropix
---

– Politička korektnost je izuzetno bitna. Kako u svakodnevnom životu svih nas, tako i na filmu. Moram priznati da sam malo izvan događanja i da nisam znao za rasprave o mogućem određivanju pravila tko bi koga smio glumiti. To mi se nimalo ne sviđa. Nikada ne bih imperativ, primjerice, da ubojicu glumi pravi ubojica ili pripadnika LGBT zajednice pripadnik LGBT zajednice nazvao političkom korektnošću.

Bojim se da je to ozbiljno nepoznavanje stvarnog značenja tog pojma. Film je fikcija. Redatelj odabire glumce za koje misli da mu najbolje pašu za određenu ulogu. Ponekad se odabiru i naturščici u želji da se stekne što dokumentarističniji efekt stvarnosti, ali ne iz razloga političke korektnosti. Politička korektnost je nešto drugo.

Mi redatelji svojim filmovima želimo reći nešto, poslati poruku, kritizirati društvo, ukazati na neke pogreške, a ponekad želimo samo zabaviti gledatelje, jer film na kraju ima i funkciju zabave za široke mase. Odabir suradnika od glumca do snimatelja je na redatelju.

Naravno, treba poslušati bilo čiju preporuku ili prijedlog, ali na kraju mi smo ti koji biramo ljude s kojima želimo raditi i ne bi bilo dobro niti ispravno kada bi se naša sloboda odabira ograničila nekim nametnutim pravilima. Na kraju, mi i potpisujemo svoj uradak i odgovaramo za njega i njegovu poruku – veli redatelj Danilo Šerbedžija i dodaje kako sumnja da u europskom filmu, koji je većinom autorski, postoji opasnost od uvođenja nekih takvih restriktivnih pravila.

---

image
Anđelo Jurkas
Cropix
---

Taoci raznih korektnosti

– Dvadeset i prvo stoljeće je talac političke i inih korektnosti, prema startu prve dvije dekade apsolutni milenij apsurda. Vrijeme licemjerstva, dvoličnjaštva, dvostrukih mjerila i vrijednosti, i u društveno-političkim uređenjima, svakodnevnoj komunikaciji preko najpopularnijih društvenih mreža, dominantnih tema u medijima, i pop-kulturnjačkim preslikama showbiz industrije u njihovim najlukrativnijim oblicima, pop-glazbi i filmovima – smatra filmaš Anđelo Jurkas i nastavlja.

– Preskočimo li galopirajući utjecaj videoigrica kao nečega što već parira filmskoj industriji, nikad kao dosad nije bilo bjelodano koliko se lutkari trude svidjeti i dopasti nekom zamišljenom moralno uškopljenom i konzerviranom Johnu Doeu ili Ivanu Horvatu.

U kontekstu novopopularnih restrikcija i pažnje da se nekog od utjecajnih manjina američko-producentskih filmskih lobija (gay, Židovi, crnci, feministice) ne uvrijedi, da im se ne bi crnim humorom, rodno ili politički nekorektnom zajebancijom narušio osobni, religijski ili seksualni integritet, sve su izraženije tendencije za korigiranjem dosadašnjih teoretski kreativnih, anarholiberalnih sloboda.

Naime, sve su glasniji povici i zahtjevi niveliranja učešća i postotaka pripadnika marginaliziranih skupina u produkciji filmova te bi do 2024. broj glumaca rasnih ili etničkih grupa trebao iznositi 50 posto, a to se odnosi na LGBTQIA+, osobe s tjelesnim hendikepima, kao i slabo zastupljene rasne/etničke/kulturne skupine, odnosno da crnce glume isključivo crnci, gayeve gayevi, hendikepirane hendikepirani. Prvo logičko pitanje je hoće li psihopati i ubojice onda nužno morati glumiti osobe s identifikacijskim dijagnozama i sudskim presudama za zločine – pita se Jurkas.

– Dio lobija filmske industrije kao da se pod tegovima općepolitičkih korektnosti forsira izdopadati svim mogućim više ili manje ugroženim manjinama, a pritom omalovažavajući one najosnovnije postulate glume, slobode, kreativnosti, izražajnosti. Filmovi u kavezima. Koliko neumno, bezumno i nemoguće zvučalo, nije isključeno da će sutra postati realnost kod "naprednih" filmskih zapadnjaka.

A kako smo uvijek ekspresno brzi posisati trendove, ma koliko bezumne i loše, ne sumnjam da će se naći dežurnih moralizatora i higijeničara u hrvatskom filmu koji će igrati svoje samoprozvane mesijanske uloge i spašavati hrvatski film od ionako sveprisutnih financijskih, marketinških, promotivnih, produkcijskih, distribucijskih i inih uškopljenosti. Sve u brizi za dobrost i razvoj nacionalnog filma. Politički korektnog, nego kakvog drugačijeg – prognozira Jurkas.

---

image
Frano Mašković
Damir Krajac/Cropix
---

– Mislim da je u Hrvatskoj bespredmetno o tome razgovarati. Ako bismo počeli pričati o tome, moramo krenuti od akademija koje bi morale imati kvote za rodno nebinarne ili transrodne osobe ili uopće upisivati ljude koji iskaču iz bilo kakvog normativnog kalupa, a što sad nije slučaj. S druge stane mi je nepravedno da ih upisujemo samo da bi imali kvotu ili da to uvedu kao praksu nekakve pozitivne diskriminacije.

Jer za upisati bilo koju akademiju prva stavka je talent, koji se na ovaj način dovodi u neke kvote i političke korektnosti. Nemam ništa protiv toga da transrodne osobe, ako su bolje od cisrodnih osoba na audiciji, dobiju ulogu, dapače, ali ako nisu, volio bih da se jednaka prilika pruži i transrodnim i cisrodnim osobama na bilo kojoj audiciji, bilo da se radi o LGBTQ+ temama ili ne.

Bitno je kakvu glumu i vještinu redatelj-ica traži, neki od primjera su slučaj stranih kolega poput Philipa Seymoura Hoffmana i Jareda Leta koji su ostvarili fenomenalne uloge u filmovima "Flawless" i "Dallas Buyers Club". Naravno da glumac ne može imati iskustvo transrodne osobe, ali ni iskustvo liječenja od alkohola, ubojstva i silovanja, pa ne znam zašto to ne bi mogli odglumiti, dakle nešto što nam nije privatno blisko, no ne vidim zašto se ne bi mogli istražiti u takvom liku.

Anthony Hopkins je apsolutni monstrum u filmovima "Hannibal" i "Kad jaganjci utihnu", ali duboko vjerujem da je on draga, pretalentirana, divna osoba, i tu se onda otvaraju raznorazna pitanja koja propituju samu struku i slobodu redatelja na izbor. Osim toga, nema smisla uopće o tome raspravljati u našem kontekstu jer transrodni ljudi nemaju priliku pohađati akademiju i zbog višestruke diskriminacije im je nemoguće završiti i srednjoškolsko obrazovanje koje je uvjet za upisivanje fakulteta. Mislim da su to stvari o kojima treba glasno raspravljati, raditi na zajednici i diskriminaciji.

Rasprave o glumi su u ovom trenutku nebitne jer su mnoge transrodne osobe na egzistencijalnoj margini, nemaju osnovnu zdravstvenu, pravnu i društvenu podršku – drži glumac Frano Mašković.

---

image
Uršula Najev
Ante Cizmic/Cropix
---

Žrtvovani humor

– Ako se "identitet glumca treba poklapati s ulogom koju tumači (po rodu, rodnom identitetu, nacionalnosti, rasi/etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji, hendikepu)", onda zbilja ne znam zašto sam studirala glumu. Znači li to da smijem glumiti samo žensku sa Siromašne – pita se mlada glumica Uršula Najev.

– Riskantno je ovo što ću reći, ali smatram da se vrši diskriminacija pod krinkom tolerancije, a tolerancija nježno mutira u pristojno nasilje. Po toj logici bih, ako se želim ošišati na kratko, trebala tražiti isključivo frizerke s kratkom kosom. Jer, odakle dugokosoj, ili ne daj Bože dugokosom, pravo da se igra s kratkim frizurama.

Sigurno da osobno iskustvo donosi benefite u kreiranju uloga, no to nipošto ne bi smio biti kriterij za angažman jer se time potpuno pobija čitava poanta glume kao profesije. Štoviše, postoji niz trauma na čijem prizivanju nije ni dobro inzistirati. Ako je protagonistica filma žena koja je pobacila, hoće li casting agenti ići po svijetu i uvjetovati da glumica iza sebe mora imati minimalno jedan pobačaj?

Ne razumijem. Autentičnost je jedno, silovanje političkom korektnošću drugo. Možda griješim, ali čini mi se da potenciranjem političke korektnosti pada razina ljudskosti. Neka vrst paradoksa je u tome što nikad više opreznosti u filmskom i javnom svijetu nije bilo, a istodobno se zlo, mržnja i podjele množe brzinom munje.

Kolateralna žrtva svega toga je humor koji se bori za život na aparatima. Teško je, primjerice, zamisliti Larryja Davida kako se u 2021. godini bespoštedno šali na račun svega i svakoga, a da se pritom određena skupina ne osjeti uvrijeđenom. Apsolutno sam protiv svakog govora mržnje, stoga je suludo da upravo zagriženi pristaše političke korektnosti oslobađaju prostor javnoj mržnji i osudi razapinjanjem svega što se ne uklapa u njihove okvire prihvatljivog – ističe Najev.

– Ljepota glumačkog zanata je upravo u tome da možeš biti sve, da možeš u sebi i oko sebe istraživati nepoznate svjetove i prenijeti ih u djelo. Moć glumačke transformacije (fizičke, govorne, emocionalne) i poistovjećivanja je upravo ono što je vrijedno divljenja i što, ne zaboravimo, zahtijeva godine i godine rada, učenja, discipline.

Kad bi se ozakonili s početka navedeni prijedlozi, većini glumaca i glumica bi bio onemogućen enorman broj uloga, i to upravo na osnovama navedenim u tim istim prijedlozima, stoga ih smatram degradirajućima, diskriminativnima i nelogičnima. Trebaju li, u tom slučaju, silovatelje glumiti samo silovatelji? Invalide samo invalidi?

Je li uopće bitno da taj invalid ima glumačko iskustvo i obrazovanje? Može li taj čovjek izdržati 50 dana filmskog seta? Hoće li idući Batman prije snimanja morati živjeti u špilji sa šišmišima? Što ćemo s "Mojim lijevim stopalom", zaplijeniti Oscara Danielu Day-Lewisu?

Jesu li se dizale tužbe zbog (maestralnog) Mustafe Nadarevića u "Velom mistu"? Mogla bih ovako unedogled. Nekako sam se nadala da će ovaj apsurd stati na ukidanju Snjeguljice jer je bila "poljubljena bez pristanka" i slično. Previše je kontradiktornosti i toplo se nadam da ovo neće uzeti maha – zaključuje Najev.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Strong Heart/demme Production Nikola Vilic/Cropix Darko Tomas/Cropix Cropix Damir Krajac/Cropix Ante Cizmic/Cropix
Strong Heart/demme Production
Anthony Hopkins: Retroaktivno bi mogao postati nepodoban za svoju slavnu ulogu Hannibala Lectera jer - koliko se zna - nije ni psihopat ni ubojica
Nikola Vilic/Cropix
Zrinko Ogresta
Darko Tomas/Cropix
Danilo Šerbedžija
Cropix
Anđelo Jurkas
Damir Krajac/Cropix
Frano Mašković
Ante Cizmic/Cropix
Uršula Najev
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/ako-gaya-mora-glumiti-gay-neka-onda-i-ubojicu-glumi-ubojica-hrvatski-filmasi-o-politickoj-korektnosti-u-filmskoj-industriji-udarac-samoj-sustini-glumacke-umjetnosti-1125155 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8a52361ee3156c826d817deb1146dd8a6b32d204 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ako+gaya+mora+glumiti+gay%2C+neka+onda+i+ubojicu+glumi+ubojica%21%3F+Hrvatski+filma%C5%A1i+o+politi%C4%8Dkoj+korektnosti+u+filmskoj+industriji%3A+%E2%80%98Udarac+samoj+su%C5%A1tini+gluma%C4%8Dke+umjetnosti%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fako-gaya-mora-glumiti-gay-neka-onda-i-ubojicu-glumi-ubojica-hrvatski-filmasi-o-politickoj-korektnosti-u-filmskoj-industriji-udarac-samoj-sustini-glumacke-umjetnosti-1125155 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fako-gaya-mora-glumiti-gay-neka-onda-i-ubojicu-glumi-ubojica-hrvatski-filmasi-o-politickoj-korektnosti-u-filmskoj-industriji-udarac-samoj-sustini-glumacke-umjetnosti-1125155 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nove upute Amazona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVnove upute Amazona

Ako gaya mora glumiti gay, neka onda i ubojicu glumi ubojica!? Hrvatski filmaši o političkoj korektnosti u filmskoj industriji: ‘Udarac samoj suštini glumačke umjetnosti‘

Piše Marko Njegić
6. rujna 2021. - 11:44
Anthony Hopkins: Retroaktivno bi mogao postati nepodoban za svoju slavnu ulogu Hannibala Lectera jer - koliko se zna - nije ni psihopat ni ubojicaStrong Heart/demme Production

Amazon Studios je nedavno objavio upute za provedbu "jačanja stalne posvećenosti diverzifikaciji i pravednom predstavljanju". Ukratko, preporuka za producente jest da u filmovima i serijama budu zastupljene "sve skupine" kako bi "takve osobe postale vidljivije".

Idealna kvota je da na pojedinom filmu ili seriji radi 30 posto žena i 30 posto manje zastupljenih rasnih ili etničkih grupa. Brojka bi se do 2024. godine trebala popeti na do 50 posto i uključivati žene, LGBTQIA+, osobe s hendikepom, kao i tri slabo zastupljene rasne/etničke/kulturne skupine.

Pa ipak, najviše pažnje izaziva odredba koja mijenja pojam glume kao procesa utjelovljavanja nekog drugog: "Identitet glumaca bi se trebao poklapati s ulogama koje tumače (po rodu, rodnom identitetu, nacionalnosti, rasi/etničkoj pripa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 15:16