StoryEditorOCM
KazališteTEATAR UZ MORE

Nakon lanjske uspješnice koja je u Splitu igrala jedanaest puta, Petra Kraljev ima novu predstavu - ‘Rulet‘

Piše Jasenka Leskur
14. svibnja 2024. - 16:13

“Lito ide, mala”, i sve  ono što se povezuje s njim – druženje, opuštanje, more, hladno piće. Sve te asocijacije mogu se vezati i uz Teatar uz more u splitskoj Lori koji ovog ljeta po četvrti put priprema kazališni festival pod zvjezdanim nebom. Najavljuju se dvije premijerne izvedbe, nekoliko uspješnih hit predstava i osobito mlađim gledateljima drage dvije predstave stand up-a. Uglavnom, za svakog ponešto.

Festival će otvoriti 17. lipnja ‘Crnogorci‘. Predstava „Lista za ljubav“ Teatra mladih iz Podgorice i Hercegnovskog pozorišta nastala je po istoimenom tekstu kanadskog pisca Norma Fostera, a režiju potpisuje Teatar mladih.

image

Plakat za crnogorsku predstavu

TUM

Predstava se bavi potragom za idealnom ljubavlju. Što se događa kada poučeni iskustvima iz bajki žudite za idealnim partnerom, za svojim princem na bijelom konju? Ili svojom princezom? Da li i u stvarnom svijetu zbilja postoji naš “komadić koji nedostaje”, bez mane, jedinstven, skrojen po našoj mjeri?

U današnjem internet svijetu, na različitim portalima može se pronaći niz blogova na temu ’Postoji li savršen partner’ ili ’Mit o princu na bijelom konju’, najvećim dijelom posvećenih ženskom dijelu populacije. ’Lista za ljubav’ otkriva šta se dogodi kada dva muškarca, Bil (Goran Slavić) i Leon (Branko Ilić) upadnu u zamku zvanu Justine (Marija Đurić) - idealna partnerica, java ili san?

Daria Lorenci Flatz i Tarik Filipović dolaze 26. lipnja u Split s hit predstavom ‘Da sam ptica’.

Predstava pod redateljskom palicom Arije Rizvić govori o mladom bračnom paru koji sa svojom kćerkom krajem devedesetih godina bježi iz okupiranog Sarajeva. Sa samo dvije torbe u ruci stižu u Beč u kojem iz ratnih ruševina moraju osmisliti i iznova izgraditi život te pronaći sreću.

image

Tarik Filipović
 

Željko Puhovski/Cropix
image


Darija Lorenci
 

Darko Tomaš/Cropix

Ozbiljna tema uz tipično bosanski humor koji i u teškim životnim situacijama prepoznaje priliku za smijeh. ‘Da sam ptica’ je predstava koja će gledatelje nasmijati i rasplakati te ih odvesti na intimno putovanje Bosnom i jednom osobnom ljubavnom pričom dvoje ljudi. Tekstualni predložak predstave napisala je dramaturginja Nikolina Bogdanović i temelji se na stvarnim iskustvima bosanskih izbjeglica, a već godinama aktualna ekonomski motivirana emigracija obilježila je mnoge obitelji, pa publika može u likovima Mirne i Amira lako prepoznati sebe ili osobe iz svoje okoline.

image

Da sam ptica

TUM

‘Prekid preko veze’ nova je predstava kazališta ‘Moruzgva’ a u Lori je na repertoaru 3. srpnja. Ova komedija komedije puna smijeha, nesporazuma i neprestanih preokreta autora Tristana Petitgirarda, dobitnika prestižne Molièreove nagrade, donosi modernu verziju romantičnih odnosa:

- U ovo užurbano doba, posebice u velikim gradovima gdje je vrijeme od suštinske važnosti, pojavili su se novi načini pronalaženja partnera. Od sada, oni koji traže srodnu dušu ili druženje za jednu noć prolaze kroz “Speed Dating”, “Quiet Dating”, pa čak i susrete putem web kamere. Ovi “poluparovi“, koji stavljaju sudbinu na čekanje, rezultirali su mnoštvom veza, često prolaznih. Ali što se više susrećemo… Također je i više prekida. I, iako neki sada znaju kako zavesti u sedam minuta, još uvijek je teško reći: “Gotovo je!” Stoga je došla ideja o romantičnoj komediji o prekidu… točnije, post-romantičnoj komediji. Doista, tko od nas se nije našao u ovoj situaciji? – kazao je ovaj francuski glumac i dramaturg, uvodeći u ljubavnu igru agenciju specijaliziranu za iznimno teške razgovore o prekidu veza.

image

‘Prekid preko veze‘

TUM

Glumačku postavu čine Matija Šakoronja, Petra Kurtela i Filip Detelić, svi redom nagrađeni prestižnom Nagradom hrvatskog glumišta a redatelj je Krešimir Dolenčić.

Na Teatru uz more ovog ljeta gostuuju i Novosađani, komedija "Svadbena zvona" u režiji Petera Srpčića, prema tekstu Davora Špišića, stiže u Split u produkciji Srednjoevropskog kulturnog centra u Novom Sadu.

Troje vrsnih glumaca, Ivana Vukčević, Đorđe Kukuljica i Mihajlo Nestorović ispričat će priču o troje usamljenika koji se ne snalaze baš najbolje u današenjem predatorskom i bezosjećajnom vremenu. Ipak, to ih neće poljuljati u namjeri da pronađu svoju srodnu dušu. 

image

Plakat predstave Svadbena zvona

TUM

Pred njima je niz smiješnih i burlesknih situacija, kao i i dramatičnih obrata koji im stoje na putu u potrazi za srećom. 

A onda i premijera - prvi premijerni naslov na Teatru uz more nosi naziv ‘Rulet’. Nakon izvanrednog uspjeha komedije ‘Kad udari južina’ - koja će i ove godine biti na programu, nakon što je jedanaest puta rasprodala gledalište - Petra Kraljev napisala je novi zanimljiv tekst. Ovog puta na kazališnim daskama naći će se ženski glumački kvartet -  Petri Kraljev i Jagodi Kumrić pridružile su se Ana Uršula Najev i Nika Barišić. Nakon uspjeha ‘ Južine’ za kojom nije prestao interes splitske publike, sa nestrpljenjem se očekuje što donosi nova predstava.

Dalmatincima splitska ‘Južina‘ udarila u glavu: večeras je 650 ljudi u teatru uživalo u hit-komediji. Pogledajte snimke

Protutežu glumačkoj ženskoj ekipi napravit će kolege Konstantin Haag i Faris Pinjo s još jednim premijernim naslovom B GLAD Produkcije, a ova dva mlada i vrlo talentirana glumca u Splitu će premijerno izvesti  predstavu kojom publici obećavaju red smijeha, red drame, red trilera, red farse i izvrsnu zabavu. Više detalja kao i sadržaj predstave još drže u tajnosti!

image

 Faris Pinjo.
 

Biljana Blivajs/Cropix

No, čut će se.

- I ove godine Teatar uz more ugostit će dva stand up programa. Još od prve godine stand up večeri privukle su brojne mlade posjetitelje od kojih smo velik dio pridobili u stalnu kazališnu publiku. To nas uvijek iznova veseli jer kroz sve ove godine rada u kazalištu i kulturi ulažemo silni trud u odgajanje prvenstveno mlade publike. Dodatno veseli i činjenica što je interes mladih za stand up potaknuo i zreliju publiku na otkivanje ove izvođački itekako zahtjevne forme - kaže Tadija Kolovrat iz Teatra uz more.

image

Tadija Kolovrat 



 

Božidar Vukičević/Cropix

- Iskoristit ću i ovu priliku da zahvalimo našoj publici na podršci koju nam iz mjeseca u mjesec pružaju već četiri godine. Također zahvaljujemo i našim domaćinima Pleter usluge d.o.o. na iznimno korektnoj suradnji od prvog dana. Hvala i TZ Grada Splita koja je uz nas od prve godine te Splitsko-dalmatinskoj županiji i TZ županije Splitsko – dalmatinske na njihovoj podršci. Svi se slažemo u istom, Split i županija zaslužuju kvalitetne projekte po kojima će biti prepoznatljivi te koji će obogatiti kulturni život lokalnog stanovništva kao i turističku ponudu.

Pred nama je još jedno radno ljetno u kojem ćemo zajedno s našom publikom uživati u druženju na ljetnoj sceni Teatra uz more u Lori  - veli Kolovrat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 14:27