Kultura Kultura

TOMIĆ DAO RUKE

Animirani 'Biciklisti' Vaska Lipovca kreću po svjetskim festivalima, a priču o brkatom kapetanu i erotskim planovima Splićani će vidjeti na Bačvicama

TOMIĆ DAO RUKE

Iako je svojim djelima živio svoj grad, Vasko je stvorio kod univerzalan za cijeli ljudski rod, prepoznatljiv ne samo u ovim krajevima nego i u cijelom svijetu, zaključuje Popović

Brodovi, mornari, dame raskošnih oblina, sportaši, brkati muškarci i drugi likovi iz bogate umjetničke ostavštine Vaska Lipovca pokrenuli su se u animiranom filmu splitskog autora Veljka Popovića pod nazivom "Biciklisti“.

Uradak koji u cijelosti počiva na prepoznatljivu Lipovčevu vizualu uskoro započinje svoj život pred publikom i žirijima diljem svijeta. Dva vrlo važna festivala uvrstila su ga u službenu selekciju: zagrebački Animafest, te festival u francuskom Annecyu koji se održavaju u lipnju, a u to će ga vrijeme moći premijerno pogledati i Splićani, pod otvorenim nebom Festivala mediteranskog filma 7. lipnja.

Prema riječima autora, međunarodno nagrađivanog animatora iz studija Lemonade 3D i predavača na splitskoj Umjetničkoj akademiji, to je tek uvertira u brojne projekcije filma koje se planiraju od Kine i Japana do Rusije, Europe i bliskog nam mediteranskog kruga zemalja, budući da Popovićevi filmovi prosječno "obiđu“ između čak 60 i stotinu filmskih festivala!

- Nevoljko se odlučujem za tuđe autorske teme jer imam puno vlastitih, no ovu priliku, da budem dio jedinstvene Vaskove priče, nisam mogao propustiti – veli Popović o svojim umjetničkim motivima.
 

 

- Iako je svojim djelima živio svoj grad, Vasko je stvorio kod univerzalan za cijeli ljudski rod, prepoznatljiv ne samo u ovim krajevima, nego i u cijelom svijetu. Spojem iskrenosti i posvećenosti svakodnevnici i običnom čovjeku. Jako volim taj njegov spoj humora, satire i likovnosti, leži mi to, a ima tu i sentimentalnih razloga, jer ipak sam rođen u Splitu.

Postojala je neka bojazan, velika odgovornost prema umjetniku takve veličine, no kako mi je njegov sin Mario bio savjetnik na filmu, računao sam da ako je on zadovoljan, da će biti i drugi koji ga gledaju – kaže splitski animator, koji je od svog debitantskog animiranog filma “Ona koja mjeri”, u posljednjih deset godina osvojio više od 50 nagrada u svim dijelovima svijeta.

Evropska distribucija

Na sedam i pol minuta "Biciklista“ je radio posljednje dvije godine, a nakon početne odluke presudno je bilo odabrati na koji dio širokog i plodnog Vaskova svijeta se fokusirati, u čemu mu je pomogao književnik Ante Tomić. Narativ filma, priču, Popović je kao slikar po zvanju gradio iz Vaskovih motiva i kadrova, provodeći vrijeme u njegovu ateljeu i proučavajući crteže, skice, grafike...

Uglavnom, "Biciklisti” se zbivaju u gradu pored mora u kojem se priprema biciklistička utrka. Dva biciklista više od svih žele pobjedu jer se nadaju osvojiti gospu s balkona, pa započinje njihovo bjesomučno natjecanje. No, tada u luku uplovljava brod brkatog kapetana koji im osujeti erotske planove... Filmska priča naslonjena je na onu istu privlačnu kombinaciju erotike i humora koja osvaja u Vaskovim djelima.
- Rad na filmu je kolaborativni proces, tako da se početna ideja o izboru erotskih motiva i biciklista nastavila razvijati, a kako su animatori osim iz Splita i Zagreba, iz Češke i Estonije, svaki od njih je pridodao neki svoj osobni pečat – komentira autor.

Mario Lipovac iz Udruge VAL zadovoljan je ovakvim razvojem situacije:

- Vjerujem da smo uspjeli. Osigurana europska distribucija i ulazak u službenu konkurenciju dvaju najvažnijih i najvećih festivala animacije jasno govore o odličnom prijemu filma. Time film započinje svoj samostalan život, a preko njega će i djelo Vaska Lipovca, dosad poznato izvan granica Hrvatske prvenstveno po nizu vrlo uspješnih izložbi instalacije Cyclus, poznatije kao "Biciklisti", doći do vrlo široke međunarodne publike. Siguran sam da smo time otvorili novo poglavlje u očuvanju i valorizaciji njegova djela.
Inače, uspješnu suradnju s Veljkom Popovićem započeli smo još 2015. godine u vrijeme izložbe "Kako su nastali biciklisti“, za koju su izradili sjajan video kojim je čitav projekt promoviran. Naša ideja da se Vaskov mediteranski svijet pokuša oživiti u animiranom filmu vrlo brzo se pokazala dobrom, jer je zbog iznimno prepoznatljivog stila, goleme galerije likova i vješte naracije u kojoj je priča više naznačena nego razrađena, taj njegov svijet idealan za to.

To je prepoznao i HAVC te francuski koproducent Sacem, kao i CNC, Centre national du cinéma et de l'image animée, uz europski kanal Arte, što je sjajan uspjeh. Nakon dvije godine predana rada Veljko je sa suradnicima stvorio jedan novi svijet, nov, ali prepoznatljivo Vaskov. Kroz djela mladih splitskih autora Vaskov opus nastavlja život, ostaje uvijek svjež kroz nove interpretacije i lakše nalazi put do mlade publike – veli Mario Lipovac.

Naslovnica Kultura