Kultura Kultura

RAZIGRANA PREMIJERA

Koreografkinja Saša Evtimova atraktivno najavila balet 'East/West': po ostalo dođite u splitski HNK

RAZIGRANA PREMIJERA

Balet splitskog HNK, kao posljednju premijeru u sezoni, priprema baletni triptih "East/West“ koji će se pred publikom izvesti 25. svibnja. U trima koreografskim cjelinama od po 20 do 25 minuta predstavljaju se različiti koreografi: makedonska koreografkinja Saša Evtimova, njen francuski kolega Martin Chaix, te ravnatelj splitskog Baleta Igor Kirov.

- Ovaj nesvakidašnji ples započinje u Makedoniji, nastavlja se u Hrvatskoj, a završava u Francuskoj. Nema Istoka bez Zapada, a ni njih bez sredine koja ih veže i razdvaja. No, granice ili međe ne premošćuju se putovnicama, nego glazbom kao pozivnicom u nove plesne krajolike – kazao je Davor Vuković, glasnogovornik HNK, najavljujući autorski tim predstave na konferenciji za medije uoči premijere.

Dva svijeta

- Najveći izazov moga života, ali i najveću avanturu, doživio sam zahvaljujući činjenici da sam rođen i odrastao na Istoku, u Makedoniji, a da sam čitav svoj profesionalni život ostvario na Zapadu – rekao je Igor Kirov.

- Povezivanje tih dvaju svjetova, koji su presudno utjecali na moj profesionalni i osobni razvoj, spajanje tih dviju ideja i njihovo ujedinjenje u Splitu, ideja je koja je stvorila baletni triptih "East/West“, u kojem pozornicu dijelim s dvoje iznimno talentiranih koreografa.

Pred plesače smo stavili velik izazov transformacije iz jednog u drugi stil plesa, želeći na taj način pokazati publici koliko je talenta i raznolikosti u ansamblu splitskog Baleta - smatra ravnatelj Baleta, koji je posebno ponosan na činjenicu da je na repertoaru splitskog HNK zastupljen i klasični i suvremeni balet.

Uzorci i Sinfonietta

Saša Evtimova, koreografkinja skopskog Nacionalnog baleta i opere, svoj je balet nazvala "Uzorci“, na glazbu romantičara Cesara Francka koja nije predviđena za izvođenje baleta.

- Život tvori nelogične uzorke, a ljudi su bića koja traže pravilne uzorke i žele biti sposobni verbalizirati svoja iskustva u formi priče – objasnila je ona, naglasivši kako je sve oko nas u "stalnom kretanju“.

- Tražimo smisao, razumijevanje, objašnjenje; potrebno nam je vidjeti i prepoznati uzorke u našim životima.

Martin Chaix je inspiraciju za svoj komad "Sinfonietta“ pronašao u dvama umjetničkim djelima, međusobno potpuno različitim, ali komplementarnim, u glazbi Krzysztofa Pendereckog i radu konceptualnog umjetnika Yvesa Kleina. Uznemirujuća, oštra i snažna glazba kontrapunktirana je smirenim i monotono plavim vizualima.

Intendant HNK Goran Golovko izrazio je zadovoljstvo što će se čuti glazba Pendereckog koju se rijetko ima priliku čuti, te posebno izdvojio zanimljivost kostima Aleksandra Noshpala, inspiriranih djelima Jacksona Pollocka i Pieta Mondriana.

Naslovnica Kultura