KulturaŠARENO POJAČANJE

Dvoje Talijana i Malezijac novi su članovi splitskog baletnog ansambla: Grad je nestvaran, podsjeća na jug Italije

Piše Jasenka Leskur-Staničić

Multikulturalno šarenilo splitskog plesačkog plemena na godinu dana pojačala su tri nova člana u Baletnom ansamblu HNK – Talijani Salvatore Cerulli (26) i Frederica Vincifori (29) te Malezijac Aaron Kok (21), rođen u Sydneyju u Australiji. Na audiciju u Split prijavili su se prošle jeseni, a s početkom nove godine pridružili su se kolegama u ansamblu na probama. Svi jednako ističu zadovoljstvo atmosferom na poslu, kao i repertoarom koji im je zanimljiv s obzirom na to da mogu plesati klasične baletne naslove, ali i suvremene komade u koreografiji Igora Kirova.

Privatno, vrlo su zadovoljni životom u gradu kao što je Split, Salvatore i Frederica zbog toga što ih podsjeća na jug Italije gdje su odrasli, a kosooki Aaron kaže da mu ponekad šetajući gradom sve djeluje nestvarno. I gošća iz Danske, koreografkinja Karina Elver koja ih priprema za "Silfidu", veli da se ovdje osjeća dobro, ističe da su ljudi ljubazni i otvoreni te da uživaju u životu – misleći pritom na to da se puno puši i pije vino, što si ona rijetko priušti.

Napulj, Madrid, Berlin...

Salvatore je rođen u Napulju gdje je završio klasično baletno školovanje, a počeo je plesati s 12 godina, "ne tako mlad“, kaže. S punoljetnošću je otišao u Madrid, u Victor Ullate Ballet, gdje je stjecao prva radna iskustva. Vratio se u rodnu Italiju kao free lancer i plesao u nekoliko kompanija ispočetka klasični repertoar, a kasnije i suvremene plesne projekte. Iz "privatnih razloga“ ukrcao se kao plesač na kruzer i priča da mu je to bilo zabavno iskustvo, a i proputovao je puno svijeta. No, nedostajalo mu je kazalište, pa je, našavši se u Berlinu, počeo pratiti audicije i potpisao ugovor u njemačkom Albstadtu. Kaže da je to bio lijep period života, no s prijateljicom Fredericom je nastavio pratiti oglašavanje audicija, tražeći nešto bliže Italiji ili trajnije, pa su naletjeli na ovu splitsku.

- Sam dolazak u Split je bio dramatičan jer u subotu smo imali premijeru u matičnoj kući, a nije bilo direktnog leta da bismo u ponedjeljak stigli u dogovoreno vrijeme – priča Salvatore.

– Uskočio je moj otac koji je došao automobilom iz Napulja u Veneciju, pa nas vozio u Split.

- Bila je to noćna mora – dodaje Frederica uključivši se u razgovor.

- A onda je ta noćna mora postala stvarnost! – smije se ravnatelj Kirov, slušajući ih.

Svakako, novi plesači već su se uključili u predstave "Na putu“ i "Vragolasta djevojka“, a sada su angažirani na novoj koreografiji za "Silfidu“ čija će premijera biti 10. ožujka.

Frederica je – koju ovdje greškom svi zovu Frančeska – sa Sicilije. Ona je, pak, vrlo rano počela plesati, nije imala ni tri godine, a školovala se u milanskoj La Scali. Nakon toga se preselila u američki Houston i plesala u jednoj neoklasičnoj kompaniji i, kaže, "učila engleski“. Nakon toga se vratila u Europu, u Opera de Nice, potom je plesala u češkom nacionalnom baletnom kazalištu u Brnu, a poslije tri godine u Leipzigu u Njemačkoj.

I ona je imala želju ukrcati se na kruzer, gdje se svaku večer davao drukčiji glazbeni show za putnike i kaže da je to bilo "potpuno drukčije životno iskustvo“ u kojem je stvarno uživala. No, zov kazališta je stalno čula, pa mu se vratila potpisavši ugovor u njemačkom Albstadtu, kao i Salvatore. Oboje, su, zapravo prekinuli tamo ugovore da bi došli plesati u Split.

Mladić Crnogorac

- Ovdje smo sretni, jer repertoar je iskombiniran od različitog. Kad plešeš klasične stvari, zaželiš se malo kretati drugačije, raditi nešto suvremeno. A kad je previše toga, opet poželiš ponovno obuti svoje "špice“ – kaže Frederica ne krijući da joj je Split super jer je u vezi s mladićem iz Crne Gore, pa mu je sada bliže. I uči hrvatski jezik!

"Kako si?“, "Dobro“,"Kako se zoveš?“, smijući se nabacuju ona i Salvatore prve hrvatske fraze, pa čak i malo stidljiviji Aaron, na naše pitanje da li mu se ime piše sa dva "a“ odgovara na hrvatskom: "Da“. Zapravo, Aaron mu je europsko umjetničko ime.

Slušajući svoje kolege dok razgovaraju, prvo nam kaže:

- Oh, moj život nije tako uzbudljiv - na što su se oni svi zajedno grohotom nasmijali jer on je vidljivo mlad plesač.

- Rođen sam u Sydneyju i nakon srednje škole sam se prije pet godina preselio u Amsterdam gdje sam se baletno obrazovao. Počeo sam raditi u jednoj suvremenoj plesnoj kompaniji, ali sam shvatio da to nije za mene. Tražio sam drugačije plesne projekte, pa sam bio free lancer oko pola godine i – sad sam ovdje – predstavio se u najkraćim crtama, uz velik osmijeh.

Svoje plesno obrazovanje protekle četiri godine u Nizozemskoj prepoznaje kao temeljno za cijelu europsku plesnu scenu, zbog čeka je i došao s "novog kontinenta“ jer tamo nema toliko prilika za usavršavanje. Eh, da, počeo je plesati kao sedmogodišnjak.

Ravnatelj splitskog Baleta i koreograf Igor Kirov koji ih je odabrao na audiciji objašnjava kakve su njihove plesačke kvalitete:

- Aaron ima izvrsnu klasičnu i suvremenu plesnu tehniku, a očarava svojom ekspresivnošću, prenošenjem emocija. Solidan je partner. Salvatore i Federica donose malo drugačiju modernu plesnu tehniku, a u klasičnom izrazu se primjećuje da su iz dobrih baletnih škola, poput La Scale. Svi zajedno vrlo brzo uče, imaju kapacitet i vrlo su motivirani za rad, što je glavni cilj svakog ravnatelja ansambla – ističe Kirov.

Vraćajući se svom dnevnom rasporedu i probama, pozdravljaju nas na engleskom, s izuzetkom Federice koja nam upućuje jedno glasno i hrvatsko "do viđenja“!

 

#BALET#HNK SPLIT#IGOR KIROV#SALVATORE CERULLI#FREDERICA VINCIFORI#AARON KOK