Dalmacija Split

Nije samo oporba protiv Opare

Banovina ignorira i javnost i pravo: Kuščevićevo ministarstvo potvrdilo da je Grad u proceduri podizanja paušalnog poreza iznajmljivačima prekršio zakon!

Nije samo oporba protiv Opare

Što o vrućoj temi - najavljenom povećanju godišnjih paušala za iznajmljivače, misle sami građani, nadležne u Banovini pretjerano ne zanima. Kako drukčije objasniti činjenicu da je Nacrt prijedloga Odluke o određivanju visine paušalnog poreza po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu "pušten" na e-Savjetovanje samo tri dana, od čega dva dana vikenda. Na web-stranicama Grada Splita u petak, 18. siječnja u 20 sati, objavljen je poziv za savjetovanje s javnošću koje je otpočelo toga trenutka, dok je kao posljednji dan naveden ponedjeljak, 21. siječnja.

Ne samo što su u splitskoj gradskoj upravi pokazali kako ih nije briga za stav građana, posebice iznajmljivača, koje spomenuta odluka direktno pogađa, nego su prekršili i zakon. Naime, u članku 11. stavka 3. Zakona o pravu na pristup informacijama stoji kako savjetovanje s javnošću, u pravilu traje 30 dana. Ono može trajati kraće samo onda kad su nastupili izvanredni uvjeti zbog kojih nije moguće provesti savjetovanje u zakonskom roku te je, u tom slučaju, razloge za skraćeno trajanje savjetovanja nužno jasno obrazložiti u obrazloženju uz dokument koji se stavlja na savjetovanje.

Izvanredne okolnosti mogu biti, primjerice, potreba ispunjavanja uvjeta za korištenje EU fondova ili drugih obveza po međunarodnim ugovorima, elementarna nepogoda ili neki drugi opravdani razlog. Splitska uprava, preciznije Upravni odjel za financijsko upravljanje i kontroling, kao nositelj dokumenta poslanog na savjetovanje, nije se našao ni u kakvim izvanrednim okolnostima, a čak i da jest, građanima je, trebalo dati obrazloženje skraćenog roka koji se na stranicama Grada ne može naći.

- Puko kašnjenje u izradi nacrta ne može se smatrati opravdanim razlogom za skraćivanje vremena trajanja savjetovanja. Drugim riječima, skraćeno trajanje savjetovanja nije prihvatljivo ako se ono događa zbog nekvalitetnog planiranja rada u tijelu - tumačenje je Ministarstva uprave.

Šefa gradskih financija Dragana Brtana, pitali smo je li imao saznanja o kršenju Zakona o pravu na pristup informacijama, te smatra li da je ograničavanje razdoblja internetskog savjetovanja na samo tri dana, zapravo, ignoriranje mišljenja građana. Uz to, zanimalo nas je i kako to da u obrazloženju Odluke o određivanju visine paušalnog poreza po krevetu nije naveden ekonomski efekt za Grad Split što bi bio značajan podatak prilikom razmatranja spomenutog dokumenta.

Nažalost, opet se pokazalo kako su u Banovini prilično "zakopčani" za osjetljivija pitanja i teme. Naime, do zaključenja ovog teksta, odgovore iz gradske uprave nismo dobili.

Kerumovi ljudi okreću leđa gradonačelniku Opari i splitskom HDZ-u: Protiv smo povećanja poreza malim iznajmljivačima, taj prijedlog je nebulozan!

Splitski SDP o podizanju paušala za iznajmljivače: Vlast na nacionalnom nivou je lijena i nesposobna, a očito je identično i na lokalnoj razini​

Nisu ni oni radili po propisu: u Zadru je savjetovanje trajalo sedam dana

Ne krši samo Grad Split Zakon o pravu na pristup informacijama kad je u pitanju savjetovanje s javnošću. Istu stvar učinio je, naime, i Grad Zadar, za, praktički isti dokument - Nacrt prijedloga Odluke o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu, naravno, za njihovo područje.

Treba reći, ipak, kako je Grad Zadar zainteresiranima omogućio nešto duži vremenski rok za e-Savjetovanje - sedam dana, što je opet značajno kraće od zakonom propisanih 30 dana.

 

Naslovnica Split