StoryEditorOCM
Splitnije beg cicija

Sjećate se kad je Grad Split šefovima u Banovini htio kupiti gaming laptope? Pogledajte što sad kupuju za 32.500 €

25. travnja 2024. - 20:34

Grad Split raspisao je nabavu za laptope. Cijena ni ovaj put nije sitnica. Traži se 15 laptopa s potpunom opremom za 32.500 eura s PDV-om. Prije pola godine je Banovina raspisala nabavu za laptope koji su imali cijene kao skupi laptopi za igranje zahtjevnih igara, tzv. gaming laptopi. Bila je riječ o nabavi laptopa za pročelnike i njihove zamjenike.

Prošli put se nabavljalo za 37.500 eura s PDV-om 12 laptopa s monitorima od 14 inča, kao i dva laptopa od 15‘6 inča s jačim specifikacijama koji su bili namijenjeni za pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i njegova zamjenika.

Upitali smo pročelnicu Službe za razvoj Grada Antoniju Eremut Erceg za koga je Grad Split raspisao novu nabavu prijenosnih računala.

– Prošlogodišnja nabava za laptope je poništena, jer se javio jedan ponuditelj koji nije udovoljio tehničkim specifikacijama. Laptopi se nabavljaju za pročelnike i pomoćnike pročelnika upravnih tijela Grada Splita, a službenici gradske uprave kao sredstvo za rad općenito koriste stolna računala ili laptope – odgovorila nam je pročelnica.

image

Antonija Eremut Erceg i Ivica Puljak

Duje Klarić/Cropix

Iz Banovine nikad nisu objasnili zašto su pročelnicima i zamjenicima (s izuzetkom urbanista kojima za izradu planova treba sofisticiranija oprema) potrebni tako skupi laptopi za njihove djelatnosti. Naime, procijenjena vrijednost prošle nabave bila je 37.500 eura s PDV-om pa je prosječna cijena laptopa s opremom iznosila 2600 eura.

Ovaj put se ne traže dva laptopa s većim ekranima i jačim karakteristikama pa je prosječna cijena pročelničkih laptopa s opremom 2166 eura s PDV-om.

Specifični zahtjevi

Prošli natječaj je imao specifične zahtjeve što se tiče komponenti koje su tražene. Štoviše, nabava je bila poništena jer je za laptope od 14 inča kao minimalan uvjet tražen model procesora 12. generacije koji ima 12 jezgri. No, jedina ponuda koja je stigla od tvrtke "SGM informatika" nudila je laptope s procesorima 13. generacije, ali s 10 jezgri. Zato je u listopadu 2023. Ivica Puljak donio odluku o poništenju postupka nabave jer jedina ponuda nije odgovarala traženim tehničkim karakteristikama.

Ovaj put su izmijenjeni uvjeti. Minimalni uvjet su procesori 13. generacije s 10 jezgri. Prošla javna nabava je zapravo propala zbog tvrdoglavljenja od strane komisije Grada kao naručitelja.

Zainteresirani ponuđači su u podužem dopisivanju (dostupnom na stranicama Elektronskog oglasnika javne nabave) nastojali uvjeriti komisiju kako ne postoje procesori koje se traži, ali da su na našem tržištu dostupni Intelovi procesori 13. generacije koji su napredniji, a zbog bolje učinkovitosti rada imaju manji broj (10) jezgri.

Stoga su tražili od naručitelja da izmijeni (odnosno smanji) broj jezgri s 12 na 10. Ali, iz nekog razloga u Banovini za to nisu htjeli čuti pa je javna nabava propala iz bezveznih razloga. U jednom trenutku su ponuditelji čak sumnjičili Grad da nekome želi pogodovati time što inzistira na procesorima od 12 jezgri.

Sad se odustalo od procesora s 12 jezgri, ali i u ovoj nabavi ima besmislenog sitničarenja. Maksimalna dozvoljena težina laptopa je do 1,36 kg. Dakle, ako netko nabavi laptope teže par dekagrama, propast će mu posao kod stroge komisije. Ovo bi značilo da laptopi moraju na "dijetu". Naime, na propaloj javnoj nabavi, koja je bila raspisana najesen 2023. godine, laptopi za pročelnike i njihove zamjenike maksimalno su smjeli težiti do 1,50 kilograma. Ali, samo pola godine kasnije, na novoj nabavi takvi bi laptopi bili – preteški!?

image
Joško Ponoš/Cropix

Što se tiče drugih karakteristika, laptopi moraju imati ekran od 14" (ali ovaj put nije Full HD rezolucija, nego još veća 1900 x 1200),, minimalno procesor Intel Core i5 13. generacije, Windowse 11 pro, memoriju od 16 GB, hard disk 512 SSD, priključke (2x USB-A, 2x USB-C (jedan za napajanje), 1x HDMI, 1x priključak za slušalice/mikrofon), FHD kameru, Intelovu grafičku karticu, bateriju minimalno 50 Wh.

Kao oprema laptopima potrebni su – vanjska tipkovnica, miš, torba i priključna stanica (dock station) s raznim priključcima za koje nije jasno zašto bi pročelnicima trebali (1x Display port, 1x HDMI, 1x RJ45 (Ethernet), 1x USB-C, 4x USB-A, 1x Combo audio port).

Koktel specifikacija

E sad, vjerojatno mnogi od vas imaju laptope s nekim od ovih karakteristika pa to ne izgleda strašno. No, problem je da bi zadovoljili uvjete što morate povezati sve specifikacije ili ispadate iz igre. Jer vidjeli ste da se nabava može poništi čak ako se uvede napredniji procesor, ukoliko nema plus dvije jezgre.

Pokušali smo naći sve specifikacije koje se traže za laptop na internetu. Ali, smo našli samo neke bolje laptope koji bi udovoljavali uvjetima, što bar teoretski nije zabranjeno (procesor i7, umjesto i5). No, kad se sve skupa poveže, onda cijena takvih laptopa (bez opreme) iznosi više od 1600 eura. I tu je "kvaka", dakle.

Po sebi ove komponente nisu skupe, štoviše, ako se izostavi neka od njih, zamijeni se ekran od 14" sa standardnim od 15‘6", ili se uzme koji priključak manje, malo jeftiniji procesor, cijena može biti značajno niža i do 700 eura. Ali, "koktel" specifikacija, a za takvu preciznost nema suvislog opravdanja kad je u pitanju uredski posao koji ne traži zahtjevna računala, čini ove laptope skupljim nego što je potrebno.

Uz to, od istog se proizvođača treba nabaviti priključnu stanicu (sa specifikacijama), bežičnu tipkovnicu, miš i torbu za računalo. Iz iskustva je poznato, ako sve mora biti od istog proizvođača manja je mogućnost da se neka od tih komponenti nabavi povoljnije. Doduše, moguće je da neki dobavljač osigura popust kod nekog proizvođača.

Ali, nema pametnog razloga postavljati kao uvjet, na primjer, da torba za laptop mora biti od istog proizvođača. Dapače, isto važi za tipkovnicu, miša, dock station. Nijedan kompjutor nije ubilo ako ima miš ili tipkovnicu od drugog proizvođača, ukoliko se radi o pouzdanoj firmi, inače bi neke velike tvrtke koje se bave računalnom periferijom mogle staviti ključ u bravu.

image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:38