Dalmacija Split

pred napuknutu ploču

Obilježena 77. godišnjica strijeljanja boraca splitskog i solinskog partizanskog odreda

pred napuknutu ploču

Polaganjem vijenaca pred spomen-ploču Prvom splitskom partizanskom odredu na Plokitama obilježena je 77. godišnjica stradanja 24-orice hrabrih prvoboraca. Odlukom Pokretnog prijekog suda NDH strijeljani su u Ruduši kod Sinja 26. kolovoza 1941. godine. Među njima su bila i dvojica pripadnika Prvog solinskog partizanskog odreda i jedan seljak iz okolice Sinja.

Cvijeće su u nedjelju izaslanstva polagala pred napuknutu ploču koju su dvije noći prije obljetnice razbili nepoznati počinitelji.

- Svaki put kad unište ploču, vandali iznova ubijaju ove mladiće koji su položili svoje živote za slobodu Hrvatske. Nadamo se da će doći vrijeme, i to vrlo skoro, kad će ti hrabri momci dobiti i svoju ulicu koja će se zvati Ulica prvog splitskog partizanskog odreda. Tražimo to zadnjih 20 godina i ne mislimo odustati. Nadamo se da će,u tom cilju, konačno proraditi svijest gradskih vijećnika i dužnosnika - kazao je prof. emeritus Josip Milat, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita.

U ime gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koji obilježavanju godišnjice stradanja mladih partizana nije mogao prisustvovati zbog osobnih razloga, okupljenima se obratio njegov savjetnik za komunalu, Ivica Grubišić Gire.

- Već u prvoj godini svog mandata gradonačelnik je iskazao stav, odnosno pokazao kako će se ova vlast odnositi prema antifašizmu koji je naša zajednička tekovina. Nad antifašizmom, kao ni nad Domovinskim ratom, nitko nema monopol. Naglasili smo kako ćemo ploču, ako treba, obnoviti i 100 puta i nećemo odustati - kazao je Grubišić Gire i najavio mogućnost postavljanja kamere koja bi osujetila vandale u stalnom uništavanju spomen-obilježja na Plokitama.

- Ne mogu ništa obećati, naručili smo stotinu kamera, a trebalo bi nam i tisuću njih da "pokrijemo" sve ono po gradu što bi trebalo zaštititi. U planu nam je i uređenje ovog parka na Plokitama - najavio je Gire.

Vijence su položili i članovi Udruge veterana domovinskog rata i antifašista (VeDRA) čiji je predsjednik Ranko Britvić održao emotivan govor.

- Branitelji Domovinskog rata i ovi borci, mladići koji su krenuli u borbu za slobodu, ne razlikuju se... Puno branitelja tako razmišlja, ali ne govore jer nas se godinama, sistematski, predstavlja kao one u crnim majicama, koji su podržavali ono protiv čega su se ovi momci borili... Osim toga, govore i kako 1945. godine Split nije oslobođen nego da je porobljen. Ako ova država 22. lipnja slavi kao dan kad je krenula ta pravedna borba onda treba slaviti i dan oslobođenja grada. Uopće se ne čudim što su vandali razbili ili minirali ovu ploču - stav u društvu je takav... Ovi momci nisu krenuli u borbu za partiju, već za slobodu grada, Dalmacije, svoje domovine, kako se u školama ne bi govorio talijanski... Branitelji Domovinskog rata su uz njih i uvijek će biti - kazao je Britvić.

Polaganju vijenaca na Plokitama prisustvovali su i predstavnici RNK-a Split čiji su članovi među strijeljanim mladićima bili najbrojniji, a počast partizanima odali su i splitski SDP-ovci na čelu s Goranom Koturom, predsjednica stranke Pametno, Marijana Puljak, Zajednica udruga antifašista i antifašističkih boraca Splitsko-dalmatinske županije i drugi.

Naslovnica Split