StoryEditorOCM
SplitHRABRA SRCA

Na današnji dan prije 82 godine tužno je izginula splitska mladost, neki su još djeca bili; ‘S ponosom ih se sjećamo‘

Piše Split SD
26. kolovoza 2023. - 16:00

U Splitu je danas obilježena 82. obljetnica osnivanja, ali i tragičnog stradavanja boraca Prvog splitskog partizanskog odreda i Prvog solinskog partizanskog odreda pred spomen-pločom na Plokitama odakle su borci 11. kolovoza 1941. godine, krenuli u oružanu borbu protiv fašističkog okupatora.

image
Grad Split

- Uz minutu šutnje svim poginulima u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu, pred spomen-pločom vijence su položili predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, Udruge veterana domovinskog rata i antifašista – Split u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Sinja, Zajednicom udruga antifašista i antifašističkih boraca SDŽ te i Grada Splita i drugih društvenih organizacija - objavljeno je na službenoj stranici Grada Splita

Položivši vijenac gradonačelnik Ivica Puljak podsjetio je okupljene kako je hrabra splitska i solinska mladost prije više od osam desetljeća sa Plokita krenula u borbu za slobodu.

image
Grad Split

- Mnogi od njih bili su gotovo pa djeca. Zahvaljujući njihovoj žrtvi, kao i žrtvama koje smo dali u Domovinskom ratu, danas živimo u miru i slobodi. Vjerovali smo da grozote ratnih stradanja više nisu moguća, ali borba ukrajinskog naroda pokazuje da se takva stradanja i žrtve, na žalost, ponovo događaju. S ponosom se sjećajmo stradale splitske i solinske mladosti te im budimo zauvijek zahvalni - poručio je gradonačelnik, najavivši skoro uređenje i rekonstrukciju prostora Parka Prvog splitskog partizanskog odreda.

Neven Kačić Bartulović, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita podsjetio je na okolnosti osnivanja i pogibije splitske i solinske mladosti. Počast poginulim mladim borcima odao je i Davor Matijević, predsjednik splitskog SDP-a.

- Danas smo se prisjetili splitske mladosti koja je dala svoj život za slobodu - napisao je na svom Facebooku.

image
Facebook 
image
Facebook 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 13:45