Dalmacija Split

čudni puti  

Školski jedrenjak 'Kraljica mora' plovi prema Obalnoj straži

čudni puti         
Školski jedrenjak “Kraljica mora”, kojim se koristi i splitska Srednja pomorska škola, mogao bi biti ustupljen Obalnoj straži RH za protokolarne ceremonije.

Službeno su nam tu informaciju potvrdili u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Međutim, neslužbeno doznajemo kako se u vojno-pomorskim krugovima pribojavaju da pod parolom “ustupanja za ceremonijalne svrhe” Ministarstvo mora, zapravo, želi jedrenjak u potpunosti prevaliti na skrb i korištenje Obalnoj straži.

Naime, poznato je da planirana plovidba od 35 tjedana godišnje, za vrijeme koje bi brod trebao biti na raspolaganju svim pomorskim srednjim školama, kao i visokim učilištima, još uvijek nije realizirana. Osim toga, visoki su i troškovi korištenja “Kraljice mora”, koji samo dnevno iznose 25 tisuća kuna. Opcija ustupanja školskog jedrenjaka, kažu nam u Ministarstvu mora, nije isključena, ali, vele, samo za protokolarne svrhe.

- Brod se, osim za izobrazbu učenika i studenata pomoraca, koristi i za različite promocije poput nastupa na međunarodnim regatama, tradicionalnoj regati “Rota Palagruzona”, obilježavanjima Dana pomoraca i slično. Opcija ustupanja broda Obalnoj straži za sada još nije razmatrana, što ne znači da ista nije moguća. Može se koristiti za neke protokolarne svrhe, regate, razna obilježavanja i slično. Prema tome, takva bi namjena bila i u tom slučaju - odgovor je koji smo dobili iz Ministarstva mora, koje je ujedno i vlasnik “Kraljice mora” u čiju je izgradnju uloženo 37 milijuna kuna.

Kapetan Mario Babić, bivši državni tajnik za more, jedan od zaslužnika za izgradnju prvog školskog broda u samostalnoj Hrvatskoj, kaže kako je još prošle godine jedrenjak nuđen Obalnoj straži.

- Mi smo prije više od godinu dana nudili “Kraljicu mora” Obalnoj straži za obuku njihovih mornara i časnika, ili za neku drugu svrhu u koju bi Obalna straža našla interes. Međutim, pomalo očekivano, interesa nije bilo. Tako da ne znam zašto se ta opcija ponovno pojavila. Možda netko ne zna iskoristiti brod kako treba - smatra kapetan Babić.

DENIS KRNIĆ

Naslovnica Split