StoryEditorOCM
ObalaMAKARSKA INICIJATIVA

Plenkovićev ujak predlaže: ‘Naplatimo parking motociklistima, kad ja mogu za sat na rivi dati 4, mogu i oni jedan euro‘

25. srpnja 2023. - 21:27

U Makarskoj bi, pored naplate parkinga koji na rivi u ljetnim mjesecima košta 4 eura po satu, trebalo uvesti i naplatu parkinga za motocikle, ako se pita Marka Raosa, HDZ-ovog vijećnika, inače ujaka premijera Andreja Plenkovića. Naime, kako je kazao Raos, tijekom dana zbog dostavnih vozila nastaje opći kaos u gradu, zahvaljujući trgovinama u centru koje nemaju parking za dostavu robe te prometnoj traci pored trajektnog pristaništa.

Nakon što mu je gradonačelnik Zoran Paunović pojasnio da će projekt uređenja rive koja će biti zatvorena za promet, osim u jutarnjim satima za dostavna vozila te cijelo vrijeme za vozila interventnih službi, biti projekt transformacije Makarske, ali i dalje je problem ispred kafića Kostela na rivi gdje se nalazi prostor za dostavna vozila, međutim tu su motocikli koje vozači parkiraju baš na mjestima za dostavu što je vrsta provokacije, Raos se dosjetio uvođenja naplate parkinga za motocikle.

’Nadmetanje u haraču’

- Makarska raspolaže sa 1700 registriranih motocikla. Zašto se nije uveo red preko naplate? Kada na rivi parkiram vozilo, ja platim sat 4 eura i zašto i vozači motocikla ne bi plaćali parking.

Grad gubi ogromni novac i zašto se motociklistima nije naplaćivao parking 1 ili 1,5 euro? Oni slobodno dođu, i čak zauzmu mjesta za osobna vozila pa bi blagajna Grada bila sasvim drugačija nego danas - kazao je vijećnik Marko Raos, na što mu je gradonačelnik u šali kazao kako je to super prijedlog možda za Antonija Zeca, voditelja parking službe i motociklista.

image

Marko Raos: Oni slobodno dođu i čak zauzmu mjesta za osobna vozila pa bi blagajna Grada bila sasvim drugačija nego danas

Ivo Ravlić/Cropix

- Imamo prijedlog gradskog vijećnika da se parking počne naplaćivati svim motociklistima - kazao je Paunović, dodavši da je riječ samo o prijedlogu vijećnika te da on ne vozi motocikl, nego samo bicikl.

Raosov prijedlog naišao je na ljutnju Domovinskog pokreta Makarska iz kojeg su kazali da se oporba i vlast u Makarskoj natječu tko će građanima uvesti veći harač. Kako kazuju, vlast u Makarskoj, a sada i opozicija u Gradskom vijeću u vidu HDZ-a, počinju patiti od opasne amnezije zbog koga su u Gradskom vijeću i koga predstavljaju.

U normalnim situacijama podrazumijeva se kako ‘’gradski oci’’ trebaju brinuti o svojim građanima i odlukama koje donose olakšati njihov svakodnevni život te rješavati goruće probleme sredine kojom upravljaju. I tako je u svim sredinama u kojima izabrana vlast i oporba shvaćaju kako ih bira narod.

- S druge strane, u Makarskoj se vlast i oporba natječu tko će uvesti veći harač narodu. S protekle sjednice Gradskog vijeća stiže nam ‘’genijalan’’ prijedlog uvaženog vijećnika Marka Raosa. Naime, ovaj HDZ-ov vijećnik predlaže da se počne naplaćivati parking i motorima u gradu. Jer, ‘’zašto bi on plaćao parking 4 eura za osobno vozilo, neka i oni plate’’.

’Vrhunac bešćutnosti’

Navedena izjava vjerojatno spada u vrhunac bešćutnosti izrečenih na makarskoj političkoj sceni, a konkurencija je jaka. Dakle, uvaženi vijećnik ne postavlja pitanje gradonačelniku - zbog čega je parking na rivi 4 eura i mogu li Makarani plaćati taj iznos?

Ne postavlja ni pitanje - je li riva rezervirana samo za turiste ili i Makarani imaju pravo parkirati se i prošetati rivom u svom rodnom gradu?

image
Dragan Matić/Cropix

Umjesto logičnih pitanja, vijećnik Raos daje prijedlog da se harač uvede i na motocikle. Ipak ih ima 1700 i mogla bi se pristojna cifra preusmjeriti u gradski proračun - kazuju iz Domovinskog pokreta iz kojeg dodaju da su motocikli Makaranima odgovor na prometne gužve koje niti jedna gradska vlast do sada nije riješila.

Motocikli su odgovor na skupi parking koji gradske vlasti iz godine u godinu povisuju. Oni su i odgovor građana na nepostojanje javnih garaža.

- U ljetnim mjesecima motocikli su Makaranima sve, a sada se netko sjetio kako će i taj dio voznog parka sankcionirati naplatom parkinga.

Kada čitamo izjavu uvaženog vijećnika, teško je razabrati je li on vlast ili opozicija. Možda je ovaj istup i dogovoren, kao i mnogo toga na relaciji HDZ-SDP. Stoga će tek sljedeći lokalni izbori raščistiti interesne saveze na makarskoj političkoj sceni - kazuju iz makarskog Domovinskog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 14:23