StoryEditorOCM
Politikaide li s HDZ-om?

Zastupnica o kojoj Plenković govori biranim riječima: ‘O čemu smo razgovarali? Moram biti precizna, to nije krimen...‘

Piše Marko Špoljar/JL
1. svibnja 2024. - 13:04

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković jučer je biranim riječima govorio o članici Predsjedništva Hrvatskih suverenista Vesni Vučemilović - koja je svoj mandat u Saboru izborila isključivo preferencijskim glasovima - i kojoj prijeti izbacivanje iz stranke zbog njenog neslaganja s odlukom Suverenista o neulasku u koaliciju s HDZ-om.

Postoji li dogovor sa zastupnicom Vučemilović?, pitali su novinari šefa HDZ-a.

- Postoji ono što ona ima, a to je saborski mandat koji je neopoziv. Vrlo je važno da imamo na umu to da svatko tko je dobio povjerenje hrvatskih građana da ih zastupa u Saboru može raditi sa svojim mandatom ono što politički smatra da treba .... Ja cijenim to što je ona rekla - poručio je Plenković.

Jeste li razgovarali s njom?, zanimalo je novinare.

- Jesmo - odgovorio je.

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček i zastupnica Vesna Vučemilović

Pa o čemu ste sve i kada razgovarali s premijerom i šefom HDZ-a?, pitao je Jutarnji list danas zastupnicu Vesnu Vučemilović.

- U stranci su nam zabranili davanje izjave za medije. Točnije, da budem skroz precizna, predsjednik stranke Marijan Pavliček nije nam zabranio, nego nas je zamolio da se do daljnjega suzdržavamo od izjava za medije. I ja ću to poštovati. Uostalom, ionako vam ne bih prepričavala svoje razgovore. Svi mi sa svima razgovaramo i to nije nikakav krimen - rekla nam je zastupnica Vučemilović.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u nedjelju poslijepodne rekao je kako će, sukladno stranačkom Statutu, zastupnica Vučemilović biti izbačena iz stranke ako će u Saboru glasati protivno odlukama Predsjedništva stranke.

Bila je to Pavličekova reakcija na izjavu Vesne Vučemilović koja je u razgovoru za Jutarnji list objasnila zašto je na sjednici Predsjedništva Hrvatskih suverenista prilikom glasanja o (ne)ulasku u koaliciju s HDZ-om bila suzdržana.

image

Vesna Vučemilović

Damjan Tadić/Cropix

- Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva stranke nisam glasala za prijedlog odluke o tome da Hrvatski suverenisti neće sudjelovati u saborskoj većini ili vladi koju predvodi HDZ s nacionalnim manjinama i Domovinskim pokretom, te da neće podržati izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Bila sam suzdržana iz nekoliko razloga. Kao prvo, već ranije su svi zastupnici nacionalnih manjina odlučili podržati HDZ-ovog kandidata za predsjednika Sabora, pa ta naša dva glasa nisu presudna, već su presudni glasovi DP-a. Meni je cijela ta jučerašnja rasprava bila pomalo nepotrebna. Uostalom, ja kao članica Predsjedništva i predsjednica Glavnog odbora stranke nikad nisam vidjela koalicijski sporazum Hrvatskih suverenista i Mosta. Mi smo s punim povjerenjem ovlastili Pavličeka da pregovara u naše ime, ali njegove poslijeizborne izjave rađaju određene dvojbe. Stoga sam imala potrebu svima jasno i javno poručiti da u moje ime nitko neće pregovarati sa SDP-om i s Možemo! - rekla je Vučemilović Jutarnjem u nedjelju prijepodne.

U tom razgovoru odgovorila je i na pitanje znači li to da danas-sutra može podržati novu HDZ-ovu većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 13:04