stdClass Object ( [id] => 1077056 [title] => Kako izgleda veliki politički rat u malom mistu? U Brelima smo svjedočili pravoj drami: ‘Bespravno si diga 6 katova!‘, ‘E, ti si mi moralan...‘ [alias] => kako-izgleda-veliki-politicki-rat-u-malom-mistu-u-brelima-smo-svjedocili-pravoj-drami-bespravno-si-diga-6-katova-e-ti-si-mi-moralan [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

IZVANREDNA SJEDNICA

politički dramolet

LICA

BERISLAV FILIPOVIĆ - predsjednik Općinskog vijeća Brela iz redova HDZ-a

STIPE URSIĆ - načelnik općine Brela iz redova HDZ-a

MATIJA RADIĆ - vijećnik SDP-a

IVO ŠODAN - vijećnik SDP-a

prof. dr. sc. ALEKSANDAR JAKIR - vijećnik HSS-a

JOSIP BEKAVAC dr. med. - vijećnik HSS-a

SUZANA ČELIĆ - vijećnica HDZ-a

ANTONELA FILIPOVIĆ - vijećnica HDZ-a

IVAN TOMAŠ - vijećnik HDZ-a

VALENTIN KLARIĆ - vijećnik HDZ-a

TADE JAKIR - vijećnik HDZ-a

VRIJEME RADNJE

utorak 9. veljače 2021. godine, 17 sati

MJESTO RADNJE

Brela, sportska dvorana u zgradi Općine

Interijer sportske dvorane. Na parketu su postavljene stolice. Razmaknute su sukladno epidemiološkim mjerama. Pored svake, na parketu, nalazi se plastična bočica s vodom.

Za glavnim stolom, smještenim ispod pozornice te ispred zastora iza kojega se vide gimnastička greda i branke za mali nogomet, sjede Stipe Ursić i Berislav Filipović. Pred njima, na stolicama, raspoređeni su vijećnici, vladajući HDZ-ovci lijevo, a oporba desno. Južni zid "pokriven" je švedskim ljestvama. U kutovima dvorane naslagane su modre strunjače. Sa stropa vise karike. Odbojkaška mreža je skupljena i naslonjena na sjeverni zid. Na stražnjem dijelu dvorane nalaze se košarkaška tabla i koš.

Svi sudionici na licima imaju zaštitne maske. Mate Radić ustaje i dijeli papire s dnevnim redom izvanredne sjednice.

RADIĆ: Evo, prije nego počnemo, da svi vidite o čemu se radi.

Svi vrte dobiveni materijal, dvije stranice A4 formata

ŠODAN (diže ruku): Ja bih samo napomenuo da su gospoda vladajući propustili ovu sjednicu, koju je zatražila oporba, održati u statutarnom roku od petnaest dana. A mi smo je pak zatražili nakon brojnih pritužbi građana, koji žele objašnjenje za sve što se događa u našoj općini. Isto tako napominjem kako ovo nije suđenje, nego politički akt.

RADIĆ (ustaje): Mislim da bi najbolje bilo da ja na brzinu pročitam sve što smo ovdje napisali. (Uzima papir i počinje čitati.) Ova izvanredna sjednica sazvana je s prijedlogom odluke o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku Općinskog vijeća Brela. Kao odgovorni vijećnici, a nakon učestalih poziva građana, sazvali smo ovu sjednicu da zaustavimo samovolju, nezakonito ponašanje i zlouporabu funkcije predsjednika Općinskog vijeća od strane Berislava Filipovića, diplomiranog inženjera arhitekture. Predlažemo da mu se izglasa nepovjerenje zbog nesavjesnog vođenja Vijeća i zlouporabe funkcije predsjednika Vijeća u privatne svrhe, što predstavlja kazneno djelo.

Radić čita točku po točku obrazloženja.

---

image
Burna sjednica općine Brela održana je između strunjača i odbojkaške mreže
Paun Paunović/Cropix
---

'Svašta nadrobili'

RADIĆ: Kao vlasnik i odgovorna osoba projektnog biroa "Dispozicija" iz Brela aktivno je sudjelovao u namještanju projektnog natječaja dječjeg vrtića Brela za tvrtku "Jim Co" iz Splita, u vrijednosti 130.000 kuna. Ta tvrtka u vrijeme raspisivanja natječaja nije bila registrirana za izvođenje radova koji su bili predmet raspisanog natječaja. Projekt je izradila tvrtka "Dispozicija", koja je angažirala tvrtku "Jim Co" za izradu strojarskog projekta. Nadalje, imamo saznanja da je imenovani tražio i uzeo mito u svrhu podmićivanja građevinske inspekcije kako bi se dopustili radovi na rekonstrukciji stare kuće u naselju Šošići. Na navedenom objektu imenovani je projektant i nadzor, a građani su skupljali peticiju kako bi zabranili radove. Također, imenovani je projektirao građevine u kojima je lažno prikazivao katnost i tlocrtnu površnu u cilju manjeg obračuna površina. Prilikom izračuna površine hotela Marine 2002. godine, koji je projektirao, imenovani je netočno prikazao površine, čime je Općina Brela oštećena za gotovo milijun kuna na ime komunalnog doprinosa.

Radić čita još neko vrijeme. Završava.

B. FILIPOVIĆ: Nadam se da je ovo napokon gotovo. Idemo redom, jer svašta ste vi tu nadrobili. O vrtiću uopće neću raspravljat.

RADIĆ (prekida ga): Kako nećeš, reka si da idemo redom?!

B. FILIPOVIĆ: Ne prekidaj me! Ja sam tebe sluša, pa sad ti mene slušaj. Dakle, o vrtiću neću jer se tu i nema šta govorit: Sve sam odradio volonterski, ni kune nisam dobio, a sad me se proziva zato što sam htio pomoći svojim Brelima. Ovo što vi danas radite (maše papirima prema oporbenoj strani dvorane) nije ništa drugo nego kampanja pred lokalne izbore. Čista kampanja, jer ništa od ovoga veze s vezom nema. Odlučili ste se ići na mene kao osobu i na moj projektni biro, i to tko, Mate Radić koji je jedan od većih dužnika prema Općini. Ajde, reci, koliki ti je dug?

RADIĆ (ustaje, viče): Zapisnik, zapisnik! Oću da ovo uđe u zapisnik!

B. FILIPOVIĆ: Neka uđe, i to da je Općini dužan više od 300.000 kuna na ime neplaćenih računa za komunalije.

RADIĆ (i dalje viče): Zapisnik! Sve ovo neka bude u zapisniku, svi ste ovo čuli, nakon ovoga slijedi privatna tužba za klevetu!

B. FILIPOVIĆ (povisuje ton): Ni meni nisi platio projekt za novu kuću koji sam ti bio napravio!

RADIĆ: Ide ti tužba za klevetu nakon ovoga, vidit ćeš.

---

image
Matija Radić: Slijedi privatna tužba za klevetu
Paun Paunović/Cropix
---

Čija je tabla?

URSIĆ: Mogu li ja objasnit? Filipović je projektirao vrtić za nula kuna i tako nam uštedio puno novca, a tvrtku "Jim Co" je on pozvao da se uključi u strojarski projekt. A posebno je važno što on tada uopće nije bio predsjednik Općinskog vijeća. Dakle, ni govora nema o nekakvom namještanju. Nemojte crniti najljepši projekt koji je Općina nakon dugo vremena napravila.

BEKAVAC: Čija je tabla na gradilištu? Šta tamo piše?

Slijedi rasprava što točno piše na informativnoj ploči uz gradilište vrtića.

B. FILIPOVIĆ (ljutito): Ma, vi ste, doktore, baš zločesti. Ne možete podnijeti što ćete izgubiti izbore.

BEKAVAC: O čemu vi?! Pa svi smo digli ruku za gradnju vrtića, odrekli smo se i svojih naknada, ali ne možemo podržati kršenje pravne procedure.

URSIĆ (rezignirano): Ma, kakvo kršenje, pa ovo je projekt odrađen bez greške od prvog do zadnjeg detalja.

BEKAVAC: Je, zato vam je i trebalo 25 dana da sazovete sjednicu. A zanimljivo je da ništa ne govorite o pokušaju podmićivanja građevinske inspektorice?!

B. FILIPOVIĆ: Priča se da imate nekakvu snimku kao dokaz, dajte, pustite je, kad je imate.

RADIĆ: Oćemo, bez brige, pustit ćemo je!

B. Filipović se ironično smije.

ČELIĆ: Ja stvarno ne znam čemu sad ovo kad je sve gotovo.

Nastaje opća galama, svi viču, pod maskama se teško razaznaje tko što govori.

URSIĆ: Ljudi moji, pa vi ne znate osnovne stvari!

---

image
Načelnik Stipe Ursić jedva je održavao mir
Paun Paunović/Cropix
---

Selo bruji

Jakir diže ruku kako bi dobio riječ, ali galama se nastavlja, teško ga je uočiti. Napokon ga primjećuju.

JAKIR: Da se pravovremeno o svemu raspravljalo, do ovoga ne bi došlo. Projekt vrtića je hvalevrijedan, ali je očito njegova tehnička izvedba upitna. Cijelo selo o tome bruji i ako mi vijećnici ne budemo o tome razgovarali, onda stvarno ne znam gdje će nas sve skupa to odvesti.

B. FILIPOVIĆ (pokazuje na Radića): S nekima se ovdje ne da raspravljati.

Radić ustaje i ponovno nastaje galama.

B. FILIPOVIĆ (viče): Oćemo pričat o tome kad me je Radić nazva i reka mi da sam majmun! Je, to mi je reka, pogledajte ga kakav je to čovik!

RADIĆ (viče): O čemu ti!? Ovde pričamo o tvojim mutnim poslovima, a ne o tome ko je kome šta reka!

B. FILIPOVIĆ: Gotovo je, prekidam sjednicu!

ŠODAN (iznenađeno): Nemate pravo!

B. FILIPOVIĆ: Imam, gotovo je!

URSIĆ: Prekršen je poslovnik, materijale smo dobili neposredno prije početka sjednice, čovjeka ste napali, a on se nije imao kad ni pripremiti.

ŠODAN: Vi ste ga prekršili jer sjednicu niste na vrijeme sazvali.

BEKAVAC: Sjednicu ne možete završiti dok ne dobijemo sve odgovore.

B. FILIPOVIĆ: Ja sam pošten čovjek, nisam lažov, moralan sam, idemo glasat i gotovo.

---

image
Berislav Filipović bio je glavna meta oporbe
Paun Paunović/Cropix
---

'Šta on trabunja...'

BEKAVAC (ironično se smije): Ha-ha-ha, moralan čovjek, ha-ha-ha-ha... Ajde sad reci kako si se rugao s kardinalom Bozanićem! Ajde! Puno te je svjedoka čulo!

B. FILIPOVIĆ: O čemu vi, doktore! I to vi za kojega svi u Brelima znaju da ste godinama na crno radili i da ste među najvećim bespravnim graditeljima, šest ste katova bespravno digli! Koliko samo poreza niste platili!

BEKAVAC: Za milijun kuna si oštetio Općinu, za milijun kuna!

B. FILIPOVIĆ (izvan sebe): Lažete!!!

BEKAVAC: I još se usuđuješ u kardinala Bozanića dirati!

B. FILIPOVIĆ (okreće se Ursiću, tiho): Ja stvarno ne znam šta je ovome, šta on trabunja?

TOMAŠ (diže ruku): Nisam namjeravao govorit, ali kad sam već na ovaj način izgubio vrijeme, onda imam potrebu. Pitam se, naime, zbog čega ste čekali četiri godine da o svemu progovorite, pogotovo jer većina stvari koje spominjete nikakve veze s radom ovoga Vijeća nema. I što bismo dobili ako bismo sada izglasali nepovjerenje gospodinu Filipoviću, pa novi su izbori ionako za tri mjeseca. Ovo stvarno nema smisla.

BEKAVAC: Radi se o krupnim stvarima za naše mjesto o kojima treba govoriti bez obzira na naš mandat.

ŠODAN (čudi se): Vi ovo, mladiću, nazivate izgubljenim vremenom?!

TOMAŠ: Dopuštam da sam se krivo izrazio.

Nije vam ovo Facebook

BEKAVAC: Imamo predsjednika Općinskog vijeća koji s jedne strane radi u svom privatnom interesu, a s druge oštećuje općinu.

B. FILIPOVIĆ: Nije vam ovo Facebook, miješate se tamo gdje vam nije mjesto. Ja se ne diram u vašu medicinu, pa se tako ni vi nemojte dirati u moju struku.

BEKAVAC: Nije to isto.

B. FILIPOVIĆ (glasno): Ne mogu više, gotovo je, idemo glasati!

A. FILIPOVIĆ: Svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno, ja ću se prilikom glasanja time voditi, odnosno bit ću suzdržana.

URSIĆ (okreće se Filipoviću, zabrinuto šapće): Jesi čuo, Antonela će bit suzdržana?

Slijedi glasanje o nepovjerenju predsjedniku Općinskog vijeća. Sva četiri vijećnika oporbe dižu ruke za smjenu Berislava Filipovića.

ZAPISNIČAR (broji): Četiri za smjenu, a protiv su jedan, dva, tri četiri... pet

OPORBA (uglas): Nije pet! Tomaš nije diga ruku!

TOMAŠ: Ja sam suzdržan.

Glasovanje završava omjerom 4:4, uz dva suzdržana glasa. Prijedlog o smjeni nije prošao. Svi vijećnici ustaju.

URSIĆ: Drage kolegice i kolege, baš vam hvala što smo se predstavili u ovako krasnom svjetlu pred reporterima "Slobodne". Sad će se svi pitati kakvi to neandertalci žive u Brelima.

KRAJ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izvanredna sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => Izvanredna sjednica 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-10 08:38:42 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-02-11 19:30:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-02-11 19:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 36 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16831442.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16831402.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16831408.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16831418.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16831400.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16831398.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16831392.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Burna sjednica op\u0107ine Brela odr\u017eana je izme\u0111u strunja\u010da i odbojka\u0161ke mre\u017ee","Na\u010delnik Stipe Ursi\u0107 jedva je odr\u017eavao mir","Berislav Filipovi\u0107 bio je glavna meta oporbe","Ivo \u0160odan: Ova sjednica nije izgubljeno vrijeme","Matija Radi\u0107: Slijedi privatna tu\u017eba za klevetu","Aleksandar Jakir: Ne znam gdje \u0107e nas sve skupa to odvesti"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1353","k_16831442_1280.jpg":"1280x1280","k_16831442_1024.jpg":"1024x1024","k_16831442_640.jpg":"640x640","k_16831442_480.jpg":"480x480","k_16831442_340.jpg":"340x340","k_16831442_220.jpg":"220x220","o_16831442_1280.jpg":"1280x902","o_16831442_1024.jpg":"1024x721","o_16831442_640.jpg":"640x451","o_16831442_480.jpg":"480x338","o_16831442_340.jpg":"340x239","o_16831442_220.jpg":"220x155","h_16831442_1280.jpg":"1280x854","h_16831442_1024.jpg":"1024x683","h_16831442_640.jpg":"640x427","h_16831442_480.jpg":"480x320","h_16831442_340.jpg":"340x227","h_16831442_220.jpg":"220x147","pp_16831442_1280.jpg":"1006x1280","pp_16831442_1024.jpg":"805x1024","pp_16831442_640.jpg":"503x640","pp_16831442_480.jpg":"377x480","pp_16831442_340.jpg":"267x340","pp_16831442_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1268","k_16831402_1280.jpg":"1280x1280","k_16831402_1024.jpg":"1024x1024","k_16831402_640.jpg":"640x640","k_16831402_480.jpg":"480x480","k_16831402_340.jpg":"340x340","k_16831402_220.jpg":"220x220","o_16831402_1280.jpg":"1280x845","o_16831402_1024.jpg":"1024x676","o_16831402_640.jpg":"640x422","o_16831402_480.jpg":"480x317","o_16831402_340.jpg":"340x224","o_16831402_220.jpg":"220x145","h_16831402_1280.jpg":"1280x854","h_16831402_1024.jpg":"1024x683","h_16831402_640.jpg":"640x427","h_16831402_480.jpg":"480x320","h_16831402_340.jpg":"340x227","h_16831402_220.jpg":"220x147","pp_16831402_1280.jpg":"1006x1280","pp_16831402_1024.jpg":"805x1024","pp_16831402_640.jpg":"503x640","pp_16831402_480.jpg":"377x480","pp_16831402_340.jpg":"267x340","pp_16831402_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1326","k_16831408_1280.jpg":"1280x1280","k_16831408_1024.jpg":"1024x1024","k_16831408_640.jpg":"640x640","k_16831408_480.jpg":"480x480","k_16831408_340.jpg":"340x340","k_16831408_220.jpg":"220x220","o_16831408_1280.jpg":"1280x884","o_16831408_1024.jpg":"1024x707","o_16831408_640.jpg":"640x442","o_16831408_480.jpg":"480x331","o_16831408_340.jpg":"340x234","o_16831408_220.jpg":"220x151","h_16831408_1280.jpg":"1280x854","h_16831408_1024.jpg":"1024x683","h_16831408_640.jpg":"640x427","h_16831408_480.jpg":"480x320","h_16831408_340.jpg":"340x227","h_16831408_220.jpg":"220x147","pp_16831408_1280.jpg":"1006x1280","pp_16831408_1024.jpg":"805x1024","pp_16831408_640.jpg":"503x640","pp_16831408_480.jpg":"377x480","pp_16831408_340.jpg":"267x340","pp_16831408_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1392","k_16831418_1280.jpg":"1280x1280","k_16831418_1024.jpg":"1024x1024","k_16831418_640.jpg":"640x640","k_16831418_480.jpg":"480x480","k_16831418_340.jpg":"340x340","k_16831418_220.jpg":"220x220","o_16831418_1280.jpg":"1280x928","o_16831418_1024.jpg":"1024x742","o_16831418_640.jpg":"640x464","o_16831418_480.jpg":"480x348","o_16831418_340.jpg":"340x246","o_16831418_220.jpg":"220x159","h_16831418_1280.jpg":"1280x854","h_16831418_1024.jpg":"1024x683","h_16831418_640.jpg":"640x427","h_16831418_480.jpg":"480x320","h_16831418_340.jpg":"340x227","h_16831418_220.jpg":"220x147","pp_16831418_1280.jpg":"1006x1280","pp_16831418_1024.jpg":"805x1024","pp_16831418_640.jpg":"503x640","pp_16831418_480.jpg":"377x480","pp_16831418_340.jpg":"267x340","pp_16831418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1298","k_16831400_1280.jpg":"1280x1280","k_16831400_1024.jpg":"1024x1024","k_16831400_640.jpg":"640x640","k_16831400_480.jpg":"480x480","k_16831400_340.jpg":"340x340","k_16831400_220.jpg":"220x220","o_16831400_1280.jpg":"1280x865","o_16831400_1024.jpg":"1024x692","o_16831400_640.jpg":"640x432","o_16831400_480.jpg":"480x324","o_16831400_340.jpg":"340x229","o_16831400_220.jpg":"220x148","h_16831400_1280.jpg":"1280x854","h_16831400_1024.jpg":"1024x683","h_16831400_640.jpg":"640x427","h_16831400_480.jpg":"480x320","h_16831400_340.jpg":"340x227","h_16831400_220.jpg":"220x147","pp_16831400_1280.jpg":"1006x1280","pp_16831400_1024.jpg":"805x1024","pp_16831400_640.jpg":"503x640","pp_16831400_480.jpg":"377x480","pp_16831400_340.jpg":"267x340","pp_16831400_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1366","k_16831398_1280.jpg":"1280x1280","k_16831398_1024.jpg":"1024x1024","k_16831398_640.jpg":"640x640","k_16831398_480.jpg":"480x480","k_16831398_340.jpg":"340x340","k_16831398_220.jpg":"220x220","o_16831398_1280.jpg":"1280x910","o_16831398_1024.jpg":"1024x728","o_16831398_640.jpg":"640x455","o_16831398_480.jpg":"480x341","o_16831398_340.jpg":"340x241","o_16831398_220.jpg":"220x156","h_16831398_1280.jpg":"1280x854","h_16831398_1024.jpg":"1024x683","h_16831398_640.jpg":"640x427","h_16831398_480.jpg":"480x320","h_16831398_340.jpg":"340x227","h_16831398_220.jpg":"220x147","pp_16831398_1280.jpg":"1006x1280","pp_16831398_1024.jpg":"805x1024","pp_16831398_640.jpg":"503x640","pp_16831398_480.jpg":"377x480","pp_16831398_340.jpg":"267x340","pp_16831398_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1342","k_16831392_1280.jpg":"1280x1280","k_16831392_1024.jpg":"1024x1024","k_16831392_640.jpg":"640x640","k_16831392_480.jpg":"480x480","k_16831392_340.jpg":"340x340","k_16831392_220.jpg":"220x220","o_16831392_1280.jpg":"1280x894","o_16831392_1024.jpg":"1024x715","o_16831392_640.jpg":"640x447","o_16831392_480.jpg":"480x335","o_16831392_340.jpg":"340x237","o_16831392_220.jpg":"220x153","h_16831392_1280.jpg":"1280x854","h_16831392_1024.jpg":"1024x683","h_16831392_640.jpg":"640x427","h_16831392_480.jpg":"480x320","h_16831392_340.jpg":"340x227","h_16831392_220.jpg":"220x147","pp_16831392_1280.jpg":"1006x1280","pp_16831392_1024.jpg":"805x1024","pp_16831392_640.jpg":"503x640","pp_16831392_480.jpg":"377x480","pp_16831392_340.jpg":"267x340","pp_16831392_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14988180 Threads: 5 Questions: 3149409241 Slow queries: 7028304 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234948456 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/kako-izgleda-veliki-politicki-rat-u-malom-mistu-u-brelima-smo-svjedocili-pravoj-drami-bespravno-si-diga-6-katova-e-ti-si-mi-moralan-1077056 [printLink] => /dalmacija/obala/kako-izgleda-veliki-politicki-rat-u-malom-mistu-u-brelima-smo-svjedocili-pravoj-drami-bespravno-si-diga-6-katova-e-ti-si-mi-moralan-1077056?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 95590 [name] => Brela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brela [link] => /tag/brela ) [1] => stdClass Object ( [id] => 630724 [name] => dramolet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-11 20:31:07 [main_article_id] => 0 [alias] => dramolet [link] => /tag/dramolet ) [2] => stdClass Object ( [id] => 630725 [name] => izvanredna sjednica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-11 20:31:07 [main_article_id] => 0 [alias] => izvanredna-sjednica [link] => /tag/izvanredna-sjednica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 332950 [name] => stipe ursić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-ursic [link] => /tag/stipe-ursic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 630726 [name] => berislav filipović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-11 20:31:08 [main_article_id] => 0 [alias] => berislav-filipovic [link] => /tag/berislav-filipovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 630727 [name] => ivo šodan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-11 20:31:08 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-sodan [link] => /tag/ivo-sodan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izvanredna sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako izgleda veliki politički rat u malom mistu? U Brelima smo svjedočili pravoj drami: ‘Bespravno si diga 6 katova!‘, ‘E, ti si mi moralan...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16831442.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16831442.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16831402.jpg [title] => Burna sjednica općine Brela održana je između strunjača i odbojkaške mreže Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16831408.jpg [title] => Načelnik Stipe Ursić jedva je održavao mir Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16831418.jpg [title] => Berislav Filipović bio je glavna meta oporbe Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16831400.jpg [title] => Ivo Šodan: Ova sjednica nije izgubljeno vrijeme Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16831398.jpg [title] => Matija Radić: Slijedi privatna tužba za klevetu Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16831392.jpg [title] => Aleksandar Jakir: Ne znam gdje će nas sve skupa to odvesti Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

IZVANREDNA SJEDNICA

politički dramolet

LICA

BERISLAV FILIPOVIĆ - predsjednik Općinskog vijeća Brela iz redova HDZ-a

STIPE URSIĆ - načelnik općine Brela iz redova HDZ-a

MATIJA RADIĆ - vijećnik SDP-a

IVO ŠODAN - vijećnik SDP-a

prof. dr. sc. ALEKSANDAR JAKIR - vijećnik HSS-a

JOSIP BEKAVAC dr. med. - vijećnik HSS-a

SUZANA ČELIĆ - vijećnica HDZ-a

ANTONELA FILIPOVIĆ - vijećnica HDZ-a

IVAN TOMAŠ - vijećnik HDZ-a

VALENTIN KLARIĆ - vijećnik HDZ-a

TADE JAKIR - vijećnik HDZ-a

VRIJEME RADNJE

utorak 9. veljače 2021. godine, 17 sati

MJESTO RADNJE

Brela, sportska dvorana u zgradi Općine

Interijer sportske dvorane. Na parketu su postavljene stolice. Razmaknute su sukladno epidemiološkim mjerama. Pored svake, na parketu, nalazi se plastična bočica s vodom.

Za glavnim stolom, smještenim ispod pozornice te ispred zastora iza kojega se vide gimnastička greda i branke za mali nogomet, sjede Stipe Ursić i Berislav Filipović. Pred njima, na stolicama, raspoređeni su vijećnici, vladajući HDZ-ovci lijevo, a oporba desno. Južni zid "pokriven" je švedskim ljestvama. U kutovima dvorane naslagane su modre strunjače. Sa stropa vise karike. Odbojkaška mreža je skupljena i naslonjena na sjeverni zid. Na stražnjem dijelu dvorane nalaze se košarkaška tabla i koš.

Svi sudionici na licima imaju zaštitne maske. Mate Radić ustaje i dijeli papire s dnevnim redom izvanredne sjednice.

RADIĆ: Evo, prije nego počnemo, da svi vidite o čemu se radi.

Svi vrte dobiveni materijal, dvije stranice A4 formata

ŠODAN (diže ruku): Ja bih samo napomenuo da su gospoda vladajući propustili ovu sjednicu, koju je zatražila oporba, održati u statutarnom roku od petnaest dana. A mi smo je pak zatražili nakon brojnih pritužbi građana, koji žele objašnjenje za sve što se događa u našoj općini. Isto tako napominjem kako ovo nije suđenje, nego politički akt.

RADIĆ (ustaje): Mislim da bi najbolje bilo da ja na brzinu pročitam sve što smo ovdje napisali. (Uzima papir i počinje čitati.) Ova izvanredna sjednica sazvana je s prijedlogom odluke o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku Općinskog vijeća Brela. Kao odgovorni vijećnici, a nakon učestalih poziva građana, sazvali smo ovu sjednicu da zaustavimo samovolju, nezakonito ponašanje i zlouporabu funkcije predsjednika Općinskog vijeća od strane Berislava Filipovića, diplomiranog inženjera arhitekture. Predlažemo da mu se izglasa nepovjerenje zbog nesavjesnog vođenja Vijeća i zlouporabe funkcije predsjednika Vijeća u privatne svrhe, što predstavlja kazneno djelo.

Radić čita točku po točku obrazloženja.

---

image
Burna sjednica općine Brela održana je između strunjača i odbojkaške mreže
Paun Paunović/Cropix
---

'Svašta nadrobili'

RADIĆ: Kao vlasnik i odgovorna osoba projektnog biroa "Dispozicija" iz Brela aktivno je sudjelovao u namještanju projektnog natječaja dječjeg vrtića Brela za tvrtku "Jim Co" iz Splita, u vrijednosti 130.000 kuna. Ta tvrtka u vrijeme raspisivanja natječaja nije bila registrirana za izvođenje radova koji su bili predmet raspisanog natječaja. Projekt je izradila tvrtka "Dispozicija", koja je angažirala tvrtku "Jim Co" za izradu strojarskog projekta. Nadalje, imamo saznanja da je imenovani tražio i uzeo mito u svrhu podmićivanja građevinske inspekcije kako bi se dopustili radovi na rekonstrukciji stare kuće u naselju Šošići. Na navedenom objektu imenovani je projektant i nadzor, a građani su skupljali peticiju kako bi zabranili radove. Također, imenovani je projektirao građevine u kojima je lažno prikazivao katnost i tlocrtnu površnu u cilju manjeg obračuna površina. Prilikom izračuna površine hotela Marine 2002. godine, koji je projektirao, imenovani je netočno prikazao površine, čime je Općina Brela oštećena za gotovo milijun kuna na ime komunalnog doprinosa.

Radić čita još neko vrijeme. Završava.

B. FILIPOVIĆ: Nadam se da je ovo napokon gotovo. Idemo redom, jer svašta ste vi tu nadrobili. O vrtiću uopće neću raspravljat.

RADIĆ (prekida ga): Kako nećeš, reka si da idemo redom?!

B. FILIPOVIĆ: Ne prekidaj me! Ja sam tebe sluša, pa sad ti mene slušaj. Dakle, o vrtiću neću jer se tu i nema šta govorit: Sve sam odradio volonterski, ni kune nisam dobio, a sad me se proziva zato što sam htio pomoći svojim Brelima. Ovo što vi danas radite (maše papirima prema oporbenoj strani dvorane) nije ništa drugo nego kampanja pred lokalne izbore. Čista kampanja, jer ništa od ovoga veze s vezom nema. Odlučili ste se ići na mene kao osobu i na moj projektni biro, i to tko, Mate Radić koji je jedan od većih dužnika prema Općini. Ajde, reci, koliki ti je dug?

RADIĆ (ustaje, viče): Zapisnik, zapisnik! Oću da ovo uđe u zapisnik!

B. FILIPOVIĆ: Neka uđe, i to da je Općini dužan više od 300.000 kuna na ime neplaćenih računa za komunalije.

RADIĆ (i dalje viče): Zapisnik! Sve ovo neka bude u zapisniku, svi ste ovo čuli, nakon ovoga slijedi privatna tužba za klevetu!

B. FILIPOVIĆ (povisuje ton): Ni meni nisi platio projekt za novu kuću koji sam ti bio napravio!

RADIĆ: Ide ti tužba za klevetu nakon ovoga, vidit ćeš.

---

image
Matija Radić: Slijedi privatna tužba za klevetu
Paun Paunović/Cropix
---

Čija je tabla?

URSIĆ: Mogu li ja objasnit? Filipović je projektirao vrtić za nula kuna i tako nam uštedio puno novca, a tvrtku "Jim Co" je on pozvao da se uključi u strojarski projekt. A posebno je važno što on tada uopće nije bio predsjednik Općinskog vijeća. Dakle, ni govora nema o nekakvom namještanju. Nemojte crniti najljepši projekt koji je Općina nakon dugo vremena napravila.

BEKAVAC: Čija je tabla na gradilištu? Šta tamo piše?

Slijedi rasprava što točno piše na informativnoj ploči uz gradilište vrtića.

B. FILIPOVIĆ (ljutito): Ma, vi ste, doktore, baš zločesti. Ne možete podnijeti što ćete izgubiti izbore.

BEKAVAC: O čemu vi?! Pa svi smo digli ruku za gradnju vrtića, odrekli smo se i svojih naknada, ali ne možemo podržati kršenje pravne procedure.

URSIĆ (rezignirano): Ma, kakvo kršenje, pa ovo je projekt odrađen bez greške od prvog do zadnjeg detalja.

BEKAVAC: Je, zato vam je i trebalo 25 dana da sazovete sjednicu. A zanimljivo je da ništa ne govorite o pokušaju podmićivanja građevinske inspektorice?!

B. FILIPOVIĆ: Priča se da imate nekakvu snimku kao dokaz, dajte, pustite je, kad je imate.

RADIĆ: Oćemo, bez brige, pustit ćemo je!

B. Filipović se ironično smije.

ČELIĆ: Ja stvarno ne znam čemu sad ovo kad je sve gotovo.

Nastaje opća galama, svi viču, pod maskama se teško razaznaje tko što govori.

URSIĆ: Ljudi moji, pa vi ne znate osnovne stvari!

---

image
Načelnik Stipe Ursić jedva je održavao mir
Paun Paunović/Cropix
---

Selo bruji

Jakir diže ruku kako bi dobio riječ, ali galama se nastavlja, teško ga je uočiti. Napokon ga primjećuju.

JAKIR: Da se pravovremeno o svemu raspravljalo, do ovoga ne bi došlo. Projekt vrtića je hvalevrijedan, ali je očito njegova tehnička izvedba upitna. Cijelo selo o tome bruji i ako mi vijećnici ne budemo o tome razgovarali, onda stvarno ne znam gdje će nas sve skupa to odvesti.

B. FILIPOVIĆ (pokazuje na Radića): S nekima se ovdje ne da raspravljati.

Radić ustaje i ponovno nastaje galama.

B. FILIPOVIĆ (viče): Oćemo pričat o tome kad me je Radić nazva i reka mi da sam majmun! Je, to mi je reka, pogledajte ga kakav je to čovik!

RADIĆ (viče): O čemu ti!? Ovde pričamo o tvojim mutnim poslovima, a ne o tome ko je kome šta reka!

B. FILIPOVIĆ: Gotovo je, prekidam sjednicu!

ŠODAN (iznenađeno): Nemate pravo!

B. FILIPOVIĆ: Imam, gotovo je!

URSIĆ: Prekršen je poslovnik, materijale smo dobili neposredno prije početka sjednice, čovjeka ste napali, a on se nije imao kad ni pripremiti.

ŠODAN: Vi ste ga prekršili jer sjednicu niste na vrijeme sazvali.

BEKAVAC: Sjednicu ne možete završiti dok ne dobijemo sve odgovore.

B. FILIPOVIĆ: Ja sam pošten čovjek, nisam lažov, moralan sam, idemo glasat i gotovo.

---

image
Berislav Filipović bio je glavna meta oporbe
Paun Paunović/Cropix
---

'Šta on trabunja...'

BEKAVAC (ironično se smije): Ha-ha-ha, moralan čovjek, ha-ha-ha-ha... Ajde sad reci kako si se rugao s kardinalom Bozanićem! Ajde! Puno te je svjedoka čulo!

B. FILIPOVIĆ: O čemu vi, doktore! I to vi za kojega svi u Brelima znaju da ste godinama na crno radili i da ste među najvećim bespravnim graditeljima, šest ste katova bespravno digli! Koliko samo poreza niste platili!

BEKAVAC: Za milijun kuna si oštetio Općinu, za milijun kuna!

B. FILIPOVIĆ (izvan sebe): Lažete!!!

BEKAVAC: I još se usuđuješ u kardinala Bozanića dirati!

B. FILIPOVIĆ (okreće se Ursiću, tiho): Ja stvarno ne znam šta je ovome, šta on trabunja?

TOMAŠ (diže ruku): Nisam namjeravao govorit, ali kad sam već na ovaj način izgubio vrijeme, onda imam potrebu. Pitam se, naime, zbog čega ste čekali četiri godine da o svemu progovorite, pogotovo jer većina stvari koje spominjete nikakve veze s radom ovoga Vijeća nema. I što bismo dobili ako bismo sada izglasali nepovjerenje gospodinu Filipoviću, pa novi su izbori ionako za tri mjeseca. Ovo stvarno nema smisla.

BEKAVAC: Radi se o krupnim stvarima za naše mjesto o kojima treba govoriti bez obzira na naš mandat.

ŠODAN (čudi se): Vi ovo, mladiću, nazivate izgubljenim vremenom?!

TOMAŠ: Dopuštam da sam se krivo izrazio.

Nije vam ovo Facebook

BEKAVAC: Imamo predsjednika Općinskog vijeća koji s jedne strane radi u svom privatnom interesu, a s druge oštećuje općinu.

B. FILIPOVIĆ: Nije vam ovo Facebook, miješate se tamo gdje vam nije mjesto. Ja se ne diram u vašu medicinu, pa se tako ni vi nemojte dirati u moju struku.

BEKAVAC: Nije to isto.

B. FILIPOVIĆ (glasno): Ne mogu više, gotovo je, idemo glasati!

A. FILIPOVIĆ: Svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno, ja ću se prilikom glasanja time voditi, odnosno bit ću suzdržana.

URSIĆ (okreće se Filipoviću, zabrinuto šapće): Jesi čuo, Antonela će bit suzdržana?

Slijedi glasanje o nepovjerenju predsjedniku Općinskog vijeća. Sva četiri vijećnika oporbe dižu ruke za smjenu Berislava Filipovića.

ZAPISNIČAR (broji): Četiri za smjenu, a protiv su jedan, dva, tri četiri... pet

OPORBA (uglas): Nije pet! Tomaš nije diga ruku!

TOMAŠ: Ja sam suzdržan.

Glasovanje završava omjerom 4:4, uz dva suzdržana glasa. Prijedlog o smjeni nije prošao. Svi vijećnici ustaju.

URSIĆ: Drage kolegice i kolege, baš vam hvala što smo se predstavili u ovako krasnom svjetlu pred reporterima "Slobodne". Sad će se svi pitati kakvi to neandertalci žive u Brelima.

KRAJ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix
Paun Paunović/Cropix
Burna sjednica općine Brela održana je između strunjača i odbojkaške mreže
Paun Paunović/Cropix
Načelnik Stipe Ursić jedva je održavao mir
Paun Paunović/Cropix
Berislav Filipović bio je glavna meta oporbe
Paun Paunović/Cropix
Ivo Šodan: Ova sjednica nije izgubljeno vrijeme
Paun Paunović/Cropix
Matija Radić: Slijedi privatna tužba za klevetu
Paun Paunović/Cropix
Aleksandar Jakir: Ne znam gdje će nas sve skupa to odvesti
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/kako-izgleda-veliki-politicki-rat-u-malom-mistu-u-brelima-smo-svjedocili-pravoj-drami-bespravno-si-diga-6-katova-e-ti-si-mi-moralan-1077056 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cfa351f6ed6553f8338a7a67f03adfeb1f75bd51 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+izgleda+veliki+politi%C4%8Dki+rat+u+malom+mistu%3F+U+Brelima+smo+svjedo%C4%8Dili+pravoj+drami%3A+%E2%80%98Bespravno+si+diga+6+katova%21%E2%80%98%2C+%E2%80%98E%2C+ti+si+mi+moralan...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fkako-izgleda-veliki-politicki-rat-u-malom-mistu-u-brelima-smo-svjedocili-pravoj-drami-bespravno-si-diga-6-katova-e-ti-si-mi-moralan-1077056 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fkako-izgleda-veliki-politicki-rat-u-malom-mistu-u-brelima-smo-svjedocili-pravoj-drami-bespravno-si-diga-6-katova-e-ti-si-mi-moralan-1077056 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izvanredna sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ObalaIzvanredna sjednica

Kako izgleda veliki politički rat u malom mistu? U Brelima smo svjedočili pravoj drami: ‘Bespravno si diga 6 katova!‘, ‘E, ti si mi moralan...‘

11. veljače 2021. - 20:30

IZVANREDNA SJEDNICA

politički dramolet

LICA

BERISLAV FILIPOVIĆ - predsjednik Općinskog vijeća Brela iz redova HDZ-a

STIPE URSIĆ - načelnik općine Brela iz redova HDZ-a

MATIJA RADIĆ - vijećnik SDP-a

IVO ŠODAN - vijećnik SDP-a

prof. dr. sc. ALEKSANDAR JAKIR - vijećnik HSS-a

JOSIP BEKAVAC dr. med. - vijećnik HSS-a

SUZANA ČELIĆ - vijećnica HDZ-a

ANTONELA FILIPOVIĆ - vijećnica HDZ-a

IVAN TOMAŠ - vijećnik HDZ-a

VALENTIN KLARIĆ - vijećnik HDZ-a

TADE JAKIR - vijećnik HDZ-a

VRIJEME RADNJE

utorak 9. veljače 2021. godine, 17 sati

MJESTO RADNJE

Brela, sportska dvorana u zgradi Općine

Interijer sportske dvorane. Na parketu su postavljene stolice. Razmaknute su sukladno epidemiološkim mjerama. Pored svake, na parketu, nalazi se plastična bočica s vodom.

Za glavnim stolom, smještenim ispod po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:33