stdClass Object ( [id] => 1297064 [title] => Gdje su nestali mladi Australci iz Dubrovnika? Godinama su partijali po Gradu, no nakon pandemije sve se promijenilo [alias] => gdje-su-nestali-mladi-australci-iz-dubrovnika-godinama-su-partijali-po-gradu-no-nakon-pandemije-sve-se-promijenilo [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Početak reda letenja izravnih linija iz SAD-a krajem svibnja za Dubrovnik je znak da je srce turističke sezone počelo. Ove godine kao i lani znak je to i da se nakon pandemije oporavlja hrvatsko turističko tržište iz Dalekih zemalja. Američki gosti obožavaju Dubrovnik i Gruž je najčešća luka polaska na tjedna krstarenja Jadranom, a takva su krstarenja malim brodovima specijalnost tvrtke Katarina line iz Opatije.

I ranije je veliki dio posla ove tvrtke dolazio iz dalekih tržišta, naslonjenih na avionski prijevoz i blizinu zračnih luka, pa ih je kao i sve destinacije i agencije naslonjene na avionske veze, pandemija uvelike pogodila, a aktualni rat u Ukrajini, kada su Amerikanci u pitanju, još i više.

No američko tržište se izgleda oporavlja puno brže, za razliku od tržišta s drugih kontinenata, prvenstveno Australije, gdje je ranije za hrvatski turizam bilo mnogo posla.

Mladi Australci bi se prije pandemije po dolasku u Hrvatsku ukrcavali u izletničke brodove i krstarili duž Jadrana. Uglavnom bi plovili danju, a po dolasku na odredište obilazili gradove i išli tamo u noćne provode. Prema nepisanom pravilu, putovali bi po završetku srednje škole, a prije studiranja pauzirali bi godinu dana tijekom koje bi bezbrižno obilazili druge kontinente. Danas više nije tako.

Obavezan Dubrovnik

Daniel Hauptfeld, direktor marketinga agencije Katarina line, s flotom od više od 50 plovila, specijalizirane za organiziranje jedinstvenih pomorskih putovanja u Hrvatskoj, kaže kako su Amerikanci najdraži gosti ne samo putničkim agencijama nego ljudima koji su glavni u turizmu vodičima, kapetanima, konobarima. To je zaista kvalitetan gost koji cijeni svaki segment ponude, kaže Hauptfeld čija tvrtka organizira krstarenja koje zadovoljavaju sve uzraste i budžete.

---

image

Daniel Hauptfeld, direktor marketinga agencije Katarina Line 

Katarina Line
---

Za goste koji krstare Jadranom njihovih malim brodovima Dubrovnik je nezaobilazan.

- Goste koji prvi puta dolaze u Hrvatsku Dubrovnik je skoro pa obavezan i mi ga tako i promoviramo gotovo na svakoj ruti brodova Katarine line Dubrovnik je uključen. Gosti koji dolaze iznova u Hrvatsku pokušavaju iznaći neke nove rute. Zato imamo i dosta ruta koje su ispred Splita ili od Splita prema sjevernom Jadranu do Opatije.

Ono što radimo dobro s Australcima i Amerikancima jest povezivanje Opatije i Dubrovnika. Konkretno imamo svaki tjedan iz Opatije brod s Amerikancima koji sedam dana ide u Dubrovnik i drugih sedam dana od Dubrovnika prema Opatiji. Onda gosti koji su već bili u Dubrovniku idu na brod, ili slete ili odlete iz Dubrovnika – navodi Hauptfeld.

No američko se tržište izgleda oporavlja puno brže za razliku od tržišta s drugih kontinenata, prvenstveno Australije gdje je ranije za hrvatski turizam bilo mnogo posla. Neposredno prije izbijanja pandemije HTZ i TZ Dubrovnika su prvi puta organizirale promotivnu turneju Australijom jer su touroperatori iz Australije iskazali veliko zanimanje za organizacijom putovanja upravo u Dubrovnik. Godine 2018. Australci su posjetom Dubrovniku bilježili 45 tisuća dolazaka, i više od 121,4 tisuće noćenja, a i u 2019. taj je broj rastao za 15 posto.

Nestali mladi

Osim ljeti na odmore na obalu, u Hrvatsku dolaze i cijele godine, jako ih zanima kultura i baština pod zaštitom UNESCO-a, i bilježeno je tada veliko zanimanje i za organizacijom korporativnih i insentiv putovanja te vjenčanja u Dubrovniku. Pandemija je sve to dokinula. Od Nove godine do 5. lipnja u Dubrovnik je prema podacima TZ Grada Dubrovnika došlo 6367 australskih turista. Daleko je to još od predpandemijskih brojeva dolaska, no veseli činjenica da se i to tržište oporavlja.

---

image

Mini kruzer ‘Adriatic Sun’ u vlasništvu agencije Katarina Line u Gružu

Božo Radić/cropix
---

- Australsko tržište oporavlja se jako sporo, i tek u nekom srednjem segmentu turista - ističe Hauptfeld čija je tvrtka puno radila s australskim tržištem. Puno će se Dubrovčana sjetiti mladih Australaca koji su unatrag desetak godina brodovima Katarine line dolazili u Dubrovnik, pretvarajući njegove ulice u svoju party zonu. Takvih krstarenja i putovanja za mlade Australce više nema, taj je segment turističkog tržišta zaustavila pandemija i prema svemu sudeći, taj se segment neće vratiti, mada je Australija još prošle godine otvorila svoje granice za putovanja.

Evo kakvi su podaci Katarina linea:

- Gosti iz Australije se vraćaju na naše destinacije, ali nešto stariji gosti i gosti srednjih godina. Oni gosti koji su dobi od 18 do 30 godina još uvijek su u padu. Kao da ne postoje. Gosti koji su prije korone putovali iz Australije u Europu, a danas su 19-godišnjaci, dvadesetogodišnjaci i malo stariji, kao da su izgubili tu kulturu putovanja u daleke destinacije. Oni se nisu niti približno vratili u brojevima koji su bili prije pandemije. Stariji gosti iz Australije se vraćaju u tragovima, ali također niti približno brojkama kakve su bile od 2017. nadalje - govori Hauptfeld.

- Primijetili smo kako je američko tržište po tom pitanju puno otpornije, oni se puno brže vraćaju, a teško je reći što je tome razlog, je li to vezano uz financijske mogućnosti ili nešto drugo, ne znam. Vjerojatno su tu i cijene aviokarata puno odigrale ulogu. Sva druga tržišta se normalno oporavljaju. Također, veliki broj australskih agencija je bankrotirao u koroni, veće agencije su preživjele, neke su se udružile, no korona je pokazala i kako putničke agencije nisu otporne na velike šokove i da i one žive od mjeseca do mjeseca - kaže Daniel Hauptfeld.

---

image

Mladi Australci na Stradunu zaigrali nogomet s glavicom kupusa

Ahmet Kalajdžić/Cropix
---

Predsezona je najvažnija

Dodaje i kako se uopće grupni segment turističkih putovanja sporije o oporavlja, odnosno putničke agencije koje najviše doprinose turizmu kroz organizaciju grupnih putovanja.

- Bilo je to naročito vidljivo prošle godine, a upravo je taj segment najbitniji za mjesece travanj, svibanj, rujan, listopad pa čak i mjesec studeni. To je ono što nosi sezonu jer svuda će svi doći u lipnju, srpnju i kolovozu, ali ovu osnovu koju treba ispuniti segment grupnog turizma tu još nismo na razinama prije korone – objašnjava Hauptfeld.

Katarina line ima dosta široko tržište u Europi, dosta gostiju iz Skandinavije, Njemačke, Britanije, što su gosti najzastupljeniji na brodovima. Ta se tržišta, kaže on, lijepo oporavljaju.

Katarina line u Dubrovniku nije odustala od uređenja svog butik hotela, svojevrsne ekskluzivne recepcije za goste koji dolaze u Dubrovnik brodovima flote Katarina Line. Za to su 2019. godine namjenski kupili zgradi bivše Kapetanije u Gružu za čije uređenje je gotov i projekt no sve planove zasad im je omela pandemija, pa će dubrovačka Kapetanija doći na red tek kada završe hotel koji Katarina line dovršava u Opatiji.

---

Europom putovali više od mjesec dana

U Hrvatskoj je s tržišta Australije tijekom 2018. godine ostvareno oko 243 tisuće dolazaka s više od 745.000 noćenja, što je tada bio rast od 15 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima u odnosu na 2017. godinu.

Australci najviše posjećuju regiju Splita, Dubrovnika i Zagreba, gdje se ostvarivalo gotovo 70 posto ukupnih dolazaka australskih turista u Hrvatskoj, a od smještajnih kapaciteta preferiraju privatni smještaj, a potom hotelski.

Australci su u hrvatskim destinacijama važili za vrlo aktivne i ležerne goste visoke platežne moći, koji vole more i morske aktivnosti, ali i šoping i obilazak prirodnih atrakcija.

U Europi su se na odmoru zadržavali i više od mjesec dana, gdje su često obilazili nekoliko destinacija, odnosno zemalja. Odmor rezerviraju 3 do 6 mjeseci ranije, a na putovanjima troše između 3500 i 4000 dolara.

---

---

Mladi Australci u inozemstvu

Prije desetak godina zbog nekoliko prijekornih riječi o ponašanju mladih Australaca u Dubrovniku, nekadašnju ministricu turizma Pavu Župan Rusković, tadašnji je gradonačelnik Andro Vlahušić smijenio s mjesta predsjednice Destinacijskog menadžmenta, savjetodavnog tijela pri gradskoj upravi.

Odjeknulo je to sve do Australije, a da se mladi Australci u inozemstvu neprimjereno ponašaju složilo se čak 91 posto čitatelja od skoro 11 tisuća onih koji su glasali na portalu australskog lista The Sydney Morning Herald.

Od tada se puno toga promijenilo u dubrovačkom turizmu i nastojanja bivše ministrice Župan Rusković i potreba da turisti svojim ponašanjem više poštuju destinaciju u koju dolaze postali su dubrovački mainstream. Poštivanja grada svima su puna usta. Napravljen je i animirani film. A tek rote na kuferima!?

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Gosti ‘Down Under’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Gosti ‘Down Under’ 2 0 6649 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-09 11:23:15 [created_by] => 3162 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-09 12:50:00 [modified_by] => 3162 [publish_up] => 2023-06-09 12:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1332 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Gdje su nestali mladi Australci iz Dubrovnika? Godinama su partijali po Gradu, no nakon pandemije sve se promijenilo [metakey] => turizam, turisti iz australije, turizam u Dubrovniku, Katarina line, krstarenje jadranom [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25054941.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25054576.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/14998038.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25054938.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Katarina Line","Bo\u017eo Radi\u0107\/cropix","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovako je prije 5 godina izgledao no\u0107ni \u017eivot s Australcima u Dubrovniku<\/p>","

Daniel Hauptfeld, direktor marketinga agencije Katarina Line\u00a0<\/p>","

Mini kruzer \u2018Adriatic Sun\u2019 u vlasni\u0161tvu agencije Katarina Line u Gru\u017eu<\/p>","

Mladi Australci na Stradunu zaigrali nogomet s glavicom kupusa<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1170x780","hd_25054941_1920.jpg":"1920x1080","k_25054941_1280.jpg":"1280x1280","k_25054941_1024.jpg":"1024x1024","k_25054941_640.jpg":"640x640","k_25054941_480.jpg":"480x480","k_25054941_340.jpg":"340x340","k_25054941_220.jpg":"220x220","o_25054941_1280.jpg":"1280x853","o_25054941_1024.jpg":"1024x682","o_25054941_640.jpg":"640x426","o_25054941_480.jpg":"480x320","o_25054941_340.jpg":"340x226","o_25054941_220.jpg":"220x146","h_25054941_1280.jpg":"1280x854","h_25054941_1024.jpg":"1024x683","h_25054941_640.jpg":"640x427","h_25054941_480.jpg":"480x320","h_25054941_340.jpg":"340x227","h_25054941_220.jpg":"220x147","pp_25054941_1280.jpg":"1280x1628","pp_25054941_1024.jpg":"1024x1303","pp_25054941_640.jpg":"640x814","pp_25054941_480.jpg":"480x611","pp_25054941_340.jpg":"340x432","pp_25054941_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25054576_1920.jpg":"1920x1080","k_25054576_1280.jpg":"1280x1280","k_25054576_1024.jpg":"1024x1024","k_25054576_640.jpg":"640x640","k_25054576_480.jpg":"480x480","k_25054576_340.jpg":"340x340","k_25054576_220.jpg":"220x220","o_25054576_1280.jpg":"1280x720","o_25054576_1024.jpg":"1024x576","o_25054576_640.jpg":"640x360","o_25054576_480.jpg":"480x270","o_25054576_340.jpg":"340x191","o_25054576_220.jpg":"220x123","h_25054576_1280.jpg":"1280x854","h_25054576_1024.jpg":"1024x683","h_25054576_640.jpg":"640x427","h_25054576_480.jpg":"480x320","h_25054576_340.jpg":"340x227","h_25054576_220.jpg":"220x147","pp_25054576_1280.jpg":"1280x1628","pp_25054576_1024.jpg":"1024x1303","pp_25054576_640.jpg":"640x814","pp_25054576_480.jpg":"480x611","pp_25054576_340.jpg":"340x432","pp_25054576_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_14998038_1920.jpg":"1920x1080","k_14998038_1280.jpg":"1280x1280","k_14998038_1024.jpg":"1024x1024","k_14998038_640.jpg":"640x640","k_14998038_480.jpg":"480x480","k_14998038_340.jpg":"340x340","k_14998038_220.jpg":"220x220","o_14998038_1280.jpg":"1280x853","o_14998038_1024.jpg":"1024x682","o_14998038_640.jpg":"640x426","o_14998038_480.jpg":"480x320","o_14998038_340.jpg":"340x226","o_14998038_220.jpg":"220x146","h_14998038_1280.jpg":"1280x854","h_14998038_1024.jpg":"1024x683","h_14998038_640.jpg":"640x427","h_14998038_480.jpg":"480x320","h_14998038_340.jpg":"340x227","h_14998038_220.jpg":"220x147","pp_14998038_1280.jpg":"1280x1628","pp_14998038_1024.jpg":"1024x1303","pp_14998038_640.jpg":"640x814","pp_14998038_480.jpg":"480x611","pp_14998038_340.jpg":"340x432","pp_14998038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25054938_1920.jpg":"1920x1080","k_25054938_1280.jpg":"1280x1280","k_25054938_1024.jpg":"1024x1024","k_25054938_640.jpg":"640x640","k_25054938_480.jpg":"480x480","k_25054938_340.jpg":"340x340","k_25054938_220.jpg":"220x220","o_25054938_1280.jpg":"1280x960","o_25054938_1024.jpg":"1024x768","o_25054938_640.jpg":"640x480","o_25054938_480.jpg":"480x360","o_25054938_340.jpg":"340x255","o_25054938_220.jpg":"220x165","h_25054938_1280.jpg":"1280x854","h_25054938_1024.jpg":"1024x683","h_25054938_640.jpg":"640x427","h_25054938_480.jpg":"480x320","h_25054938_340.jpg":"340x227","h_25054938_220.jpg":"220x147","pp_25054938_1280.jpg":"1280x1628","pp_25054938_1024.jpg":"1024x1303","pp_25054938_640.jpg":"640x814","pp_25054938_480.jpg":"480x611","pp_25054938_340.jpg":"340x432","pp_25054938_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4743251 Threads: 6 Questions: 162468789 Slow queries: 70560 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4794336 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/gdje-su-nestali-mladi-australci-iz-dubrovnika-godinama-su-partijali-po-gradu-no-nakon-pandemije-sve-se-promijenilo-1297064 [printLink] => /dalmacija/obala/gdje-su-nestali-mladi-australci-iz-dubrovnika-godinama-su-partijali-po-gradu-no-nakon-pandemije-sve-se-promijenilo-1297064?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [1] => stdClass Object ( [id] => 719191 [name] => turisti iz australije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 14:50:08 [main_article_id] => 0 [alias] => turisti-iz-australije [link] => /tag/turisti-iz-australije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 638271 [name] => turizam u Dubrovniku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-10 09:37:14 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam-u-dubrovniku [link] => /tag/turizam-u-dubrovniku ) [3] => stdClass Object ( [id] => 673948 [name] => Katarina line [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-12 19:02:26 [main_article_id] => 0 [alias] => katarina-line [link] => /tag/katarina-line ) [4] => stdClass Object ( [id] => 249865 [name] => krstarenje Jadranom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krstarenje-jadranom [link] => /tag/krstarenje-jadranom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Gosti ‘Down Under’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gdje su nestali mladi Australci iz Dubrovnika? Godinama su partijali po Gradu, no nakon pandemije sve se promijenilo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3162 [name] => Maja Rilović Koprivec [username] => maja-rilovi-koprivec [email] => maja-rilovi-koprivec@sd.hr [password] => $2y$10$CHbdIi4Ul.6i0R6bxywyzODC/SDTUccibMSU0wovryJdcAfGtLWaS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/maja-rilovic-koprivec-3162 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1680 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d452c6bbe10568440a92942d1e667cc5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25054941.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božo Radić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ovako je prije 5 godina izgledao noćni život s Australcima u Dubrovniku

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25054941.jpg [title] =>

Ovako je prije 5 godina izgledao noćni život s Australcima u Dubrovniku

Božo Radić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25054576.jpg [title] =>

Daniel Hauptfeld, direktor marketinga agencije Katarina Line 

Katarina Line ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/14998038.jpg [title] =>

Mini kruzer ‘Adriatic Sun’ u vlasništvu agencije Katarina Line u Gružu

Božo Radić/cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25054938.jpg [title] =>

Mladi Australci na Stradunu zaigrali nogomet s glavicom kupusa

Ahmet Kalajdžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Početak reda letenja izravnih linija iz SAD-a krajem svibnja za Dubrovnik je znak da je srce turističke sezone počelo. Ove godine kao i lani znak je to i da se nakon pandemije oporavlja hrvatsko turističko tržište iz Dalekih zemalja. Američki gosti obožavaju Dubrovnik i Gruž je najčešća luka polaska na tjedna krstarenja Jadranom, a takva su krstarenja malim brodovima specijalnost tvrtke Katarina line iz Opatije.

I ranije je veliki dio posla ove tvrtke dolazio iz dalekih tržišta, naslonjenih na avionski prijevoz i blizinu zračnih luka, pa ih je kao i sve destinacije i agencije naslonjene na avionske veze, pandemija uvelike pogodila, a aktualni rat u Ukrajini, kada su Amerikanci u pitanju, još i više.

No američko tržište se izgleda oporavlja puno brže, za razliku od tržišta s drugih kontinenata, prvenstveno Australije, gdje je ranije za hrvatski turizam bilo mnogo posla.

Mladi Australci bi se prije pandemije po dolasku u Hrvatsku ukrcavali u izletničke brodove i krstarili duž Jadrana. Uglavnom bi plovili danju, a po dolasku na odredište obilazili gradove i išli tamo u noćne provode. Prema nepisanom pravilu, putovali bi po završetku srednje škole, a prije studiranja pauzirali bi godinu dana tijekom koje bi bezbrižno obilazili druge kontinente. Danas više nije tako.

Obavezan Dubrovnik

Daniel Hauptfeld, direktor marketinga agencije Katarina line, s flotom od više od 50 plovila, specijalizirane za organiziranje jedinstvenih pomorskih putovanja u Hrvatskoj, kaže kako su Amerikanci najdraži gosti ne samo putničkim agencijama nego ljudima koji su glavni u turizmu vodičima, kapetanima, konobarima. To je zaista kvalitetan gost koji cijeni svaki segment ponude, kaže Hauptfeld čija tvrtka organizira krstarenja koje zadovoljavaju sve uzraste i budžete.

---

image

Daniel Hauptfeld, direktor marketinga agencije Katarina Line 

Katarina Line
---

Za goste koji krstare Jadranom njihovih malim brodovima Dubrovnik je nezaobilazan.

- Goste koji prvi puta dolaze u Hrvatsku Dubrovnik je skoro pa obavezan i mi ga tako i promoviramo gotovo na svakoj ruti brodova Katarine line Dubrovnik je uključen. Gosti koji dolaze iznova u Hrvatsku pokušavaju iznaći neke nove rute. Zato imamo i dosta ruta koje su ispred Splita ili od Splita prema sjevernom Jadranu do Opatije.

Ono što radimo dobro s Australcima i Amerikancima jest povezivanje Opatije i Dubrovnika. Konkretno imamo svaki tjedan iz Opatije brod s Amerikancima koji sedam dana ide u Dubrovnik i drugih sedam dana od Dubrovnika prema Opatiji. Onda gosti koji su već bili u Dubrovniku idu na brod, ili slete ili odlete iz Dubrovnika – navodi Hauptfeld.

No američko se tržište izgleda oporavlja puno brže za razliku od tržišta s drugih kontinenata, prvenstveno Australije gdje je ranije za hrvatski turizam bilo mnogo posla. Neposredno prije izbijanja pandemije HTZ i TZ Dubrovnika su prvi puta organizirale promotivnu turneju Australijom jer su touroperatori iz Australije iskazali veliko zanimanje za organizacijom putovanja upravo u Dubrovnik. Godine 2018. Australci su posjetom Dubrovniku bilježili 45 tisuća dolazaka, i više od 121,4 tisuće noćenja, a i u 2019. taj je broj rastao za 15 posto.

Nestali mladi

Osim ljeti na odmore na obalu, u Hrvatsku dolaze i cijele godine, jako ih zanima kultura i baština pod zaštitom UNESCO-a, i bilježeno je tada veliko zanimanje i za organizacijom korporativnih i insentiv putovanja te vjenčanja u Dubrovniku. Pandemija je sve to dokinula. Od Nove godine do 5. lipnja u Dubrovnik je prema podacima TZ Grada Dubrovnika došlo 6367 australskih turista. Daleko je to još od predpandemijskih brojeva dolaska, no veseli činjenica da se i to tržište oporavlja.

---

image

Mini kruzer ‘Adriatic Sun’ u vlasništvu agencije Katarina Line u Gružu

Božo Radić/cropix
---

- Australsko tržište oporavlja se jako sporo, i tek u nekom srednjem segmentu turista - ističe Hauptfeld čija je tvrtka puno radila s australskim tržištem. Puno će se Dubrovčana sjetiti mladih Australaca koji su unatrag desetak godina brodovima Katarine line dolazili u Dubrovnik, pretvarajući njegove ulice u svoju party zonu. Takvih krstarenja i putovanja za mlade Australce više nema, taj je segment turističkog tržišta zaustavila pandemija i prema svemu sudeći, taj se segment neće vratiti, mada je Australija još prošle godine otvorila svoje granice za putovanja.

Evo kakvi su podaci Katarina linea:

- Gosti iz Australije se vraćaju na naše destinacije, ali nešto stariji gosti i gosti srednjih godina. Oni gosti koji su dobi od 18 do 30 godina još uvijek su u padu. Kao da ne postoje. Gosti koji su prije korone putovali iz Australije u Europu, a danas su 19-godišnjaci, dvadesetogodišnjaci i malo stariji, kao da su izgubili tu kulturu putovanja u daleke destinacije. Oni se nisu niti približno vratili u brojevima koji su bili prije pandemije. Stariji gosti iz Australije se vraćaju u tragovima, ali također niti približno brojkama kakve su bile od 2017. nadalje - govori Hauptfeld.

- Primijetili smo kako je američko tržište po tom pitanju puno otpornije, oni se puno brže vraćaju, a teško je reći što je tome razlog, je li to vezano uz financijske mogućnosti ili nešto drugo, ne znam. Vjerojatno su tu i cijene aviokarata puno odigrale ulogu. Sva druga tržišta se normalno oporavljaju. Također, veliki broj australskih agencija je bankrotirao u koroni, veće agencije su preživjele, neke su se udružile, no korona je pokazala i kako putničke agencije nisu otporne na velike šokove i da i one žive od mjeseca do mjeseca - kaže Daniel Hauptfeld.

---

image

Mladi Australci na Stradunu zaigrali nogomet s glavicom kupusa

Ahmet Kalajdžić/Cropix
---

Predsezona je najvažnija

Dodaje i kako se uopće grupni segment turističkih putovanja sporije o oporavlja, odnosno putničke agencije koje najviše doprinose turizmu kroz organizaciju grupnih putovanja.

- Bilo je to naročito vidljivo prošle godine, a upravo je taj segment najbitniji za mjesece travanj, svibanj, rujan, listopad pa čak i mjesec studeni. To je ono što nosi sezonu jer svuda će svi doći u lipnju, srpnju i kolovozu, ali ovu osnovu koju treba ispuniti segment grupnog turizma tu još nismo na razinama prije korone – objašnjava Hauptfeld.

Katarina line ima dosta široko tržište u Europi, dosta gostiju iz Skandinavije, Njemačke, Britanije, što su gosti najzastupljeniji na brodovima. Ta se tržišta, kaže on, lijepo oporavljaju.

Katarina line u Dubrovniku nije odustala od uređenja svog butik hotela, svojevrsne ekskluzivne recepcije za goste koji dolaze u Dubrovnik brodovima flote Katarina Line. Za to su 2019. godine namjenski kupili zgradi bivše Kapetanije u Gružu za čije uređenje je gotov i projekt no sve planove zasad im je omela pandemija, pa će dubrovačka Kapetanija doći na red tek kada završe hotel koji Katarina line dovršava u Opatiji.

---

Europom putovali više od mjesec dana

U Hrvatskoj je s tržišta Australije tijekom 2018. godine ostvareno oko 243 tisuće dolazaka s više od 745.000 noćenja, što je tada bio rast od 15 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima u odnosu na 2017. godinu.

Australci najviše posjećuju regiju Splita, Dubrovnika i Zagreba, gdje se ostvarivalo gotovo 70 posto ukupnih dolazaka australskih turista u Hrvatskoj, a od smještajnih kapaciteta preferiraju privatni smještaj, a potom hotelski.

Australci su u hrvatskim destinacijama važili za vrlo aktivne i ležerne goste visoke platežne moći, koji vole more i morske aktivnosti, ali i šoping i obilazak prirodnih atrakcija.

U Europi su se na odmoru zadržavali i više od mjesec dana, gdje su često obilazili nekoliko destinacija, odnosno zemalja. Odmor rezerviraju 3 do 6 mjeseci ranije, a na putovanjima troše između 3500 i 4000 dolara.

---

---

Mladi Australci u inozemstvu

Prije desetak godina zbog nekoliko prijekornih riječi o ponašanju mladih Australaca u Dubrovniku, nekadašnju ministricu turizma Pavu Župan Rusković, tadašnji je gradonačelnik Andro Vlahušić smijenio s mjesta predsjednice Destinacijskog menadžmenta, savjetodavnog tijela pri gradskoj upravi.

Odjeknulo je to sve do Australije, a da se mladi Australci u inozemstvu neprimjereno ponašaju složilo se čak 91 posto čitatelja od skoro 11 tisuća onih koji su glasali na portalu australskog lista The Sydney Morning Herald.

Od tada se puno toga promijenilo u dubrovačkom turizmu i nastojanja bivše ministrice Župan Rusković i potreba da turisti svojim ponašanjem više poštuju destinaciju u koju dolaze postali su dubrovački mainstream. Poštivanja grada svima su puna usta. Napravljen je i animirani film. A tek rote na kuferima!?

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božo Radić/Cropix Katarina Line Božo Radić/cropix Ahmet Kalajdžić/Cropix
Božo Radić/Cropix

Ovako je prije 5 godina izgledao noćni život s Australcima u Dubrovniku

Katarina Line

Daniel Hauptfeld, direktor marketinga agencije Katarina Line 

Božo Radić/cropix

Mini kruzer ‘Adriatic Sun’ u vlasništvu agencije Katarina Line u Gružu

Ahmet Kalajdžić/Cropix

Mladi Australci na Stradunu zaigrali nogomet s glavicom kupusa

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/gdje-su-nestali-mladi-australci-iz-dubrovnika-godinama-su-partijali-po-gradu-no-nakon-pandemije-sve-se-promijenilo-1297064 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f01d3b2693e4718109254d6b565f875a03688c79 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gdje+su+nestali+mladi+Australci+iz+Dubrovnika%3F+Godinama+su+partijali+po+Gradu%2C+no+nakon+pandemije+sve+se+promijenilo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fgdje-su-nestali-mladi-australci-iz-dubrovnika-godinama-su-partijali-po-gradu-no-nakon-pandemije-sve-se-promijenilo-1297064 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fgdje-su-nestali-mladi-australci-iz-dubrovnika-godinama-su-partijali-po-gradu-no-nakon-pandemije-sve-se-promijenilo-1297064 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Gosti ‘Down Under’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaGosti ‘Down Under’

Gdje su nestali mladi Australci iz Dubrovnika? Godinama su partijali po Gradu, no nakon pandemije sve se promijenilo

9. lipnja 2023. - 14:50

Početak reda letenja izravnih linija iz SAD-a krajem svibnja za Dubrovnik je znak da je srce turističke sezone počelo. Ove godine kao i lani znak je to i da se nakon pandemije oporavlja hrvatsko turističko tržište iz Dalekih zemalja. Američki gosti obožavaju Dubrovnik i Gruž je najčešća luka polaska na tjedna krstarenja Jadranom, a takva su krstarenja malim brodovima specijalnost tvrtke Katarina line iz Opatije.

I ranije je veliki dio posla ove tvrtke dolazio iz dalekih tržišta, naslonjenih na avionski prijevoz i blizinu zračnih luka, pa ih je kao i sve destinacije i agencije naslonjene na avionske veze, pandemija uvelike pogodila, a aktualni rat u Ukrajini, kada su Amerikanci u pitanju, još i više.

No američko tržište se izgleda oporavlja puno brže, za razliku od tržišta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 02:02