stdClass Object ( [id] => 1192719 [title] => Alo, most im daš, a usuđuju se ovako provocirati?! Mještani se spremaju za pakleno ljeto: ‘Ni bokunić trotoara nemamo, a oni bi da ovo bude glavna cesta za Split‘ [alias] => alo-most-im-das-a-usuduju-se-ovako-provocirati-mjestani-nisu-najsretniji-modernom-kontrukcijom-od-200-miljuna-kn-katastrofa-od-omisa-do-splita-vozi-se-vise-od-pola-sata [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O mostu sve znate. Eno se isplazio preko Cetine pa čeka da ga spoje. Slike mu na sve strane objavljuju. Nude ga kao mladu, kažu da će biti dobar, koristan i da vrijedi svake kune od 174,46 milijuna, koliko će za njega biti plaćeno. Bez PDV-a.

No, pustimo most. Pisat će se o njemu još. Posebno kad bude gotov. Pa kad bude fešta. Kad visoki gosti dođu, kad se šampanjac bude točio, kad se bude po ramenima tapšalo, zasluge pripisivalo, govorilo, sviralo, bubnjiće paralo.

- A kuda će se nakon mosta voziti, kojom cestom? - priupitat će netko iz mraka.

- Kako kuda?! - skočit će na zadnje noge svi sa svjetla.

Uskomešat će se svjetina.

Tko je pustio provokatora?! Odakle mu pravo?! Što se čeka s hapšenjem?! Alo, je li čujete, što se čeka!?

I sve takvi neki povici će se čuti, repetirat će se muška grla, dok će žene u toaletama - zgrožene, dabome - potvrdno kimati. Daš im sve, ali ono, baš sve, državu im jebenu daš, oprostite, ali stvarno moram, i još most, alo, most im daš, prvo pelješki, pa sad i ovaj, a stoka nezahvalna usuđuje se ovako provocirati. Da kuda će se nakon mosta voziti, kojom cestom?!? Našom, hrvatskom, eto kojom!

Pa, dakle, da se provozamo. Prije nego dođe policija.

Most nam je za leđima, a mi ćemo zamisliti da smo se upravo, kako i stoji u planovima Hrvatskih cesta, Ministarstva prometa i ostalih naših znamenitih nekretnina (od starohrvatskog: ne kreći se u nje), spustili tunelom preko pristupne ceste, i nju ćemo zamisliti, pa obilaznicom ravno iz Omiša za Split. Jer, baš zato se most i radi. Da bi se moglo obilaznicom do Splita. Da bi se smanjile gužve i da bi život uz more, uz Jadransku magistralu, bio podnošljiviji. Ono što je iza brda ionako se ne vidi.

- Katastrofa - dočekao nas je prvi sugovornik.

- Katastrofa - prisnažio je i drugi.

- Katastrofa - dodao je i svaki sljedeći.

Do svih njih došli smo serpentinama. Lagani uspon. Druga, treća i eto nas. Naklice pa Tugare. I prvi prometni znak: crni uskličnik u crvenom trokutu, a ispod piše “opasna dionica”.

- Dašta je nego opasna, a kad prođe sve ovo šta je ludi svit naumio da prođe, bit će još opasnija - govori nam Stipe.

---

image

Tunel čeka pristupnu cestu

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Širi ruke, raspričao se, a najradije ne bi jer koristi nikakve od nas nema. Misli na novinare. Pa moli da se ne ljutimo. I kavom časti.

- Nisan ja ni reka da vi to nećete lipo napisat, znan da oćete, sve onako kako je, al to šta ćemo mi u Tugarama o tome čitat ništa neće prominit, oni u Zagrebu bi to tribali vidit, oni su sve ovo smislili, a bojin se da će teško ovo vaše do njih doć - objašnjava Stipe.

Smiješno

A to što su “oni u Zagrebu” smislili, jednostavno je. I smiješno. Poput pjesama Mije Dimšić.

A smislili su da most preko Cetine, kako bi opravdali blizu 400 milijuna kuna ulupanih u dosadašnje radove na omiškoj obilaznici - petlju na istoku i tunel koji već desetljeće vodi od nikuda u nigdje - spoje s postojećom cestom, točnije lokalnim putem koji je županijskom cestom postao tek u travnju 2012. godine i kojim se od Omiša do Splita vozi preko Naklica, Tugara, Srinjina i Žrnovnice.

- Mi to ne zovemo vožnja, nego plovidba - upada Ante Bašić.

More se iz Tugara ne vidi, krumpiri se ovdje vade, a ne lignje, ali modra brazda je tu, posred sela. I nikad na njoj bonace nema.

- Pogledajte tu lipotu, nu, nagnite se malo, da dobijete bolji kut, pogledajte te valove, vidite kako bacaju aute livo, desno, triba dobro držat volan da te ne odnese u drugu traku - smije se Ante.

Ruga se čovjek. Što će. Razmišlja da stavi banak uz cestu, jer stranci će, veli, navaliti pa bi šteta bila ne okoristiti se. Samo, gdje ga staviti, kad ni nogostupa nigdje nema. Niti ga može biti. Eno se gospođa Katica jedva sklanja da je kamion ne pokupi. Još bi ona bila kriva jer je hodala kamo nije smjela.

---

image

‘Pogledajte tu lipotu, te valove, vidite kako bacaju aute livo, desno’, rugaju se mještani

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

- Ni bokunić trotoara nemamo, a oni bi da ovo bude glavna cesta za Split - krsti se Katica.

Teška srca joj govorimo da je odluka već donesena i da će ovo uistinu biti glavna cesta za Split. Ili za Omiš, kako se okrenete. Jer, druge nema. Pardon, ima. U papirima. Nacrtana je s morske strane poljičkoga brda, a cijena joj je 358 milijuna eura. Pelješki most, hvala na pitanju, bio je jeftiniji.

- Ja to neću doživit - zdvojno će Katica.

- Nećete - ne lažemo joj.

Da nas čuje Josip Škorić, prodimio bi. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta nedavno je baš za Slobodnu Dalmaciju izjavio da će obilaznica samo privremeno biti spojena na cestu prema Naklicama. Dok se ne završi spoj prema Dugome Ratu. A s obzirom na to da “sve ide zadanim ritmom”, to će biti, da vidimo, da vidimo, aha, evo ga, 2027. godine. Ups, to vrijedi za cijelu obilaznicu, sve tamo preko Podstrane i Mravinaca do Splita, a kako Škorić ističe da “ne bi trebalo biti problema” i da ćemo novac dobiti iz fondova Europske unije, tako to znači da će dugoratski dio biti gotov evo samo što nije.      

- Aha.

- Aha.

- Aha.

Ni riječi ne vjeruju Tugarani. U zboru se javljaju i spremaju za pakleno ljeto. Ionako sve više vozača zna za njihovu alternativu. I stranci su ih otkrili. Proklinju i GPS i onoga koji ga je izmislio.

- Ovo je prije bija lipi, mirni, pitomi kraj, s ceston koja je nami bila dovoljna. Bolju nismo tražili. A s vrimenom smo postali magistrala, a ono što nas tek čeka ne smin ni zamislit - grinta Ana.    

---

image

Most preko Cetine isplazio je jezik

Bozidar Vukicevic/Cropix
---  

Od Omiša do Splita ovom dionicom vozi se više od pola sata. Za jedva 20 kilometara. Brzina je nerijetko ograničena i na 30 kilometara na sat, a ležećih policajaca ima više od 50. Škola i vrtić doslovno su na cesti. I nogometno igralište. Kad igra Poljičanin, promet bi trebao biti zaustavljen. Veća je šansa da će iz kornera biti pogođena vaša glava, nego centarforova.

- U zadnjih par godina troje dice stradalo je na pješačkom prijelazu isprid škole. I moga maloga je udrilo. Spasila ga je torba od većega zla - ne želi se Ante Bašić ni prisjećati dana kad mu se zacrnilo pred očima.

Vozač je rekao da je mali izletio.

- Moš mislit šta je izletio. Svaki put to kažu.

A škola je puna, stotinu mališa je u njoj. Na zrak ih se ne pušta, igra na ulici je zabranjena. Oni što žive malo dalje, autobus čekaju na stanicama bez ugibališta. Žive na tankoj narančastoj crti. Privremeno. I tako otkako su se rodili.

Evo i žaba. Čuju se sa svih strana. I one bi nešto rekle. Recite.

- Kre kre te ni, kre kre te ni, kre kre te ni.

Smajlići na brzinomjerima nikako da pozelene. Rade ljutite face. Ne bi da je koga briga. Žuti autobus broj 29 oteo se kontroli. Projurio je pored nas kao da je u njemu bomba. Ni pred jednim uspornikom nije usporio. Ni jedan znak upozorenja nije vidio.

A upozorenja nema kakvog nema. Pazi, rupa. Pazi, djeca. Pazi, krava. Pazi, izbočina. Pazi, odron. Pazi, sporedna cesta. Pazi, opet rupa. Pa opet djeca, krava, izbočina, odron, sporedna cesta...

---

image

Rijetki su vozači koji usporavaju pred znakovima i uspornicima koji zahtijevaju usporavanje

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Traktor

Pazi, traktor.

- Dobar je, jel da?! - sretan je Miroslav Radilović što nas vidi.

Pozira, namješta se i sve pazi da traktor ne zakloni. Ferguson, star više od 40 godina.

- Ka novi je, samo san anlaser od dajca na njega stavija - pokazuje, a od kolomasti se ništa ne vidi.

Taman se spremao na cestu. Brzo preko buduće magistrale pa uzbrdo prema Trušima.

- Bojin se da neš uskoro više ni to. Šta san vozija, vozija san - sliježe ramenima.

Nekidan ih je, kaže, avion nadlijetao. Snimao je cestu.

- Ima šta i snimit, nu, ovo je seoski put, a ne cesta, a oni oće da se umisto moga traktora njime strane limuzine voze. Ako ovo sve nije ludo, onda nije ni pametno, viruj ti meni - mudro će.

Mirjana Aljinović mislila je da smo iz Županijskih cesta. Kad je vidjela da smo parkirali nasuprot njezina restorana u Žrnovnici, odmah je iskočila. Da nas počasti.

---

image

Mirjana Alfirević pred svojim restoranom u koji se ulazi izravno s kolnika

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

- Novinari? Još bolje. Ajte unutra - zove.

Svašta nam ima reći. A cesta joj je problem broj jedan. Vrata od restorana doslovno su joj na asfaltu, na zebri. Sjašiš i unutra si. Ako ćemo pravo, puna joj je kapa ovakve ceste pa dalje od nje ništa ne vidi.

- Što se žalite, vi ćete profitirati - dovikujemo preko prašnjavih traka.

Promatra nas, šuti više nego je odavno šutjela, a iznad glave joj se pojavio oblačić. Možda ta obilaznica i nije tako loša. Možda joj pomisao na nju i više nije tako mrska. U to, evo ekipe iz Županijskih cesta. Prelaze cestu i ulaze, ne treba ih zvati.

Mi smo ostali vani.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crni uskličnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => crni uskličnik 2 0 8240 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-11 19:41:03 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-15 09:11:54 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2022-05-14 20:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 318 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970676.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970568.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970570.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970580.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970588.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970584.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970680.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970686.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970684.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970688.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970690.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970692.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970694.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970696.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970698.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970700.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970712.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970714.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970716.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21970718.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Miroslav Radilovi\u0107 svjestan je da \u0107e sa svojim Fergusonom te\u0161ko mo\u0107i na \u2018obilaznicu\u2019<\/p>","

Na gradili\u0161tu se pra\u0161i bez stajanja, rokovi se bli\u017ee<\/p>","

Tunel \u010deka pristupnu cestu<\/p>","

Tunel \u010deka pristupnu cestu<\/p>","

Serpentine prema Naklicama postat \u0107e cesta od dr\u017eavnog zna\u010daja<\/p>","

Most preko Cetine isplazio je jezik<\/p>","

Rijetki su voza\u010di koji usporavaju pred znakovima i uspornicima koji zahtijevaju usporavanje<\/p>","

Dionica od Tugara do Srinjina nije samo uska, nego je i zakrpana, a vo\u017enju njome mje\u0161tani uspore\u0111uju s plovidbom valovitim morem<\/p>","

Rijetki su voza\u010di koji usporavaju pred znakovima i uspornicima koji zahtijevaju usporavanje<\/p>","

Oprez, krava na cesti, samo je jedan od mora upozoravaju\u0107ih znakova na ovoj dionici<\/p>","

\u2018Pogledajte tu lipotu, te valove, vidite kako bacaju aute livo, desno\u2019, rugaju se mje\u0161tani<\/p>","

\u2019Le\u017ee\u0107ih policajaca\u2019 na dionici od Tugara do \u017drnovnice ima vi\u0161e od pedeset<\/p>","

Znak koji simbolizira cijelu dionicu budu\u0107e glavne ceste od Omi\u0161a do Splita<\/p>","

Radovi na kolniku uobi\u010dajena su pojava, a radnika nigdje<\/p>","

Pje\u0161aci su ugro\u017eena vrsta, djeca posebno, brojne nesre\u0107e tome svjedo\u010de<\/p>","

Nogostupa uglavnom nema, niti ga mo\u017ee biti, tako da je ovaj prizor u Tugarima svakodnevica<\/p>","

Pje\u0161a\u010dki prijelaz u \u017drnovnici<\/p>","

Rupa pored zakrpe, detalj koji ne treba daljnji opis<\/p>","

Mirjana Alfirevi\u0107 pred svojim restoranom u koji se ulazi izravno s kolnika<\/p>","

Pazi na odron, vozi polako pa mo\u017eda i stigne\u0161 do odredi\u0161ta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1313","hd_21970676_1920.jpg":"1920x1080","k_21970676_1280.jpg":"1280x1280","k_21970676_1024.jpg":"1024x1024","k_21970676_640.jpg":"640x640","k_21970676_480.jpg":"480x480","k_21970676_340.jpg":"340x340","k_21970676_220.jpg":"220x220","o_21970676_1280.jpg":"1280x875","o_21970676_1024.jpg":"1024x700","o_21970676_640.jpg":"640x437","o_21970676_480.jpg":"480x328","o_21970676_340.jpg":"340x232","o_21970676_220.jpg":"220x150","h_21970676_1280.jpg":"1280x854","h_21970676_1024.jpg":"1024x683","h_21970676_640.jpg":"640x427","h_21970676_480.jpg":"480x320","h_21970676_340.jpg":"340x227","h_21970676_220.jpg":"220x147","pp_21970676_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970676_1024.jpg":"805x1024","pp_21970676_640.jpg":"503x640","pp_21970676_480.jpg":"377x480","pp_21970676_340.jpg":"267x340","pp_21970676_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1131","hd_21970568_1920.jpg":"1920x1080","k_21970568_1280.jpg":"1280x1280","k_21970568_1024.jpg":"1024x1024","k_21970568_640.jpg":"640x640","k_21970568_480.jpg":"480x480","k_21970568_340.jpg":"340x340","k_21970568_220.jpg":"220x220","o_21970568_1280.jpg":"1280x754","o_21970568_1024.jpg":"1024x603","o_21970568_640.jpg":"640x377","o_21970568_480.jpg":"480x282","o_21970568_340.jpg":"340x200","o_21970568_220.jpg":"220x129","h_21970568_1280.jpg":"1280x854","h_21970568_1024.jpg":"1024x683","h_21970568_640.jpg":"640x427","h_21970568_480.jpg":"480x320","h_21970568_340.jpg":"340x227","h_21970568_220.jpg":"220x147","pp_21970568_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970568_1024.jpg":"805x1024","pp_21970568_640.jpg":"503x640","pp_21970568_480.jpg":"377x480","pp_21970568_340.jpg":"267x340","pp_21970568_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1154","hd_21970570_1920.jpg":"1920x1080","k_21970570_1280.jpg":"1280x1280","k_21970570_1024.jpg":"1024x1024","k_21970570_640.jpg":"640x640","k_21970570_480.jpg":"480x480","k_21970570_340.jpg":"340x340","k_21970570_220.jpg":"220x220","o_21970570_1280.jpg":"1280x769","o_21970570_1024.jpg":"1024x615","o_21970570_640.jpg":"640x384","o_21970570_480.jpg":"480x288","o_21970570_340.jpg":"340x204","o_21970570_220.jpg":"220x132","h_21970570_1280.jpg":"1280x854","h_21970570_1024.jpg":"1024x683","h_21970570_640.jpg":"640x427","h_21970570_480.jpg":"480x320","h_21970570_340.jpg":"340x227","h_21970570_220.jpg":"220x147","pp_21970570_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970570_1024.jpg":"805x1024","pp_21970570_640.jpg":"503x640","pp_21970570_480.jpg":"377x480","pp_21970570_340.jpg":"267x340","pp_21970570_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1265","hd_21970580_1920.jpg":"1920x1080","k_21970580_1280.jpg":"1280x1280","k_21970580_1024.jpg":"1024x1024","k_21970580_640.jpg":"640x640","k_21970580_480.jpg":"480x480","k_21970580_340.jpg":"340x340","k_21970580_220.jpg":"220x220","o_21970580_1280.jpg":"1280x843","o_21970580_1024.jpg":"1024x674","o_21970580_640.jpg":"640x421","o_21970580_480.jpg":"480x316","o_21970580_340.jpg":"340x224","o_21970580_220.jpg":"220x144","h_21970580_1280.jpg":"1280x854","h_21970580_1024.jpg":"1024x683","h_21970580_640.jpg":"640x427","h_21970580_480.jpg":"480x320","h_21970580_340.jpg":"340x227","h_21970580_220.jpg":"220x147","pp_21970580_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970580_1024.jpg":"805x1024","pp_21970580_640.jpg":"503x640","pp_21970580_480.jpg":"377x480","pp_21970580_340.jpg":"267x340","pp_21970580_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21970588_1920.jpg":"1920x1080","k_21970588_1280.jpg":"1280x1280","k_21970588_1024.jpg":"1024x1024","k_21970588_640.jpg":"640x640","k_21970588_480.jpg":"480x480","k_21970588_340.jpg":"340x340","k_21970588_220.jpg":"220x220","o_21970588_1280.jpg":"1280x853","o_21970588_1024.jpg":"1024x682","o_21970588_640.jpg":"640x426","o_21970588_480.jpg":"480x320","o_21970588_340.jpg":"340x226","o_21970588_220.jpg":"220x146","h_21970588_1280.jpg":"1280x854","h_21970588_1024.jpg":"1024x683","h_21970588_640.jpg":"640x427","h_21970588_480.jpg":"480x320","h_21970588_340.jpg":"340x227","h_21970588_220.jpg":"220x147","pp_21970588_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970588_1024.jpg":"805x1024","pp_21970588_640.jpg":"503x640","pp_21970588_480.jpg":"377x480","pp_21970588_340.jpg":"267x340","pp_21970588_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1083","hd_21970584_1920.jpg":"1920x1080","k_21970584_1280.jpg":"1280x1280","k_21970584_1024.jpg":"1024x1024","k_21970584_640.jpg":"640x640","k_21970584_480.jpg":"480x480","k_21970584_340.jpg":"340x340","k_21970584_220.jpg":"220x220","o_21970584_1280.jpg":"1280x722","o_21970584_1024.jpg":"1024x577","o_21970584_640.jpg":"640x361","o_21970584_480.jpg":"480x270","o_21970584_340.jpg":"340x191","o_21970584_220.jpg":"220x124","h_21970584_1280.jpg":"1280x854","h_21970584_1024.jpg":"1024x683","h_21970584_640.jpg":"640x427","h_21970584_480.jpg":"480x320","h_21970584_340.jpg":"340x227","h_21970584_220.jpg":"220x147","pp_21970584_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970584_1024.jpg":"805x1024","pp_21970584_640.jpg":"503x640","pp_21970584_480.jpg":"377x480","pp_21970584_340.jpg":"267x340","pp_21970584_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1090","hd_21970680_1920.jpg":"1920x1080","k_21970680_1280.jpg":"1280x1280","k_21970680_1024.jpg":"1024x1024","k_21970680_640.jpg":"640x640","k_21970680_480.jpg":"480x480","k_21970680_340.jpg":"340x340","k_21970680_220.jpg":"220x220","o_21970680_1280.jpg":"1280x726","o_21970680_1024.jpg":"1024x581","o_21970680_640.jpg":"640x363","o_21970680_480.jpg":"480x272","o_21970680_340.jpg":"340x193","o_21970680_220.jpg":"220x124","h_21970680_1280.jpg":"1280x854","h_21970680_1024.jpg":"1024x683","h_21970680_640.jpg":"640x427","h_21970680_480.jpg":"480x320","h_21970680_340.jpg":"340x227","h_21970680_220.jpg":"220x147","pp_21970680_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970680_1024.jpg":"805x1024","pp_21970680_640.jpg":"503x640","pp_21970680_480.jpg":"377x480","pp_21970680_340.jpg":"267x340","pp_21970680_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1332","hd_21970686_1920.jpg":"1920x1080","k_21970686_1280.jpg":"1280x1280","k_21970686_1024.jpg":"1024x1024","k_21970686_640.jpg":"640x640","k_21970686_480.jpg":"480x480","k_21970686_340.jpg":"340x340","k_21970686_220.jpg":"220x220","o_21970686_1280.jpg":"1280x888","o_21970686_1024.jpg":"1024x710","o_21970686_640.jpg":"640x444","o_21970686_480.jpg":"480x333","o_21970686_340.jpg":"340x235","o_21970686_220.jpg":"220x152","h_21970686_1280.jpg":"1280x854","h_21970686_1024.jpg":"1024x683","h_21970686_640.jpg":"640x427","h_21970686_480.jpg":"480x320","h_21970686_340.jpg":"340x227","h_21970686_220.jpg":"220x147","pp_21970686_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970686_1024.jpg":"805x1024","pp_21970686_640.jpg":"503x640","pp_21970686_480.jpg":"377x480","pp_21970686_340.jpg":"267x340","pp_21970686_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1112","hd_21970684_1920.jpg":"1920x1080","k_21970684_1280.jpg":"1280x1280","k_21970684_1024.jpg":"1024x1024","k_21970684_640.jpg":"640x640","k_21970684_480.jpg":"480x480","k_21970684_340.jpg":"340x340","k_21970684_220.jpg":"220x220","o_21970684_1280.jpg":"1280x741","o_21970684_1024.jpg":"1024x593","o_21970684_640.jpg":"640x370","o_21970684_480.jpg":"480x278","o_21970684_340.jpg":"340x196","o_21970684_220.jpg":"220x127","h_21970684_1280.jpg":"1280x854","h_21970684_1024.jpg":"1024x683","h_21970684_640.jpg":"640x427","h_21970684_480.jpg":"480x320","h_21970684_340.jpg":"340x227","h_21970684_220.jpg":"220x147","pp_21970684_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970684_1024.jpg":"805x1024","pp_21970684_640.jpg":"503x640","pp_21970684_480.jpg":"377x480","pp_21970684_340.jpg":"267x340","pp_21970684_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1283","hd_21970688_1920.jpg":"1920x1080","k_21970688_1280.jpg":"1280x1280","k_21970688_1024.jpg":"1024x1024","k_21970688_640.jpg":"640x640","k_21970688_480.jpg":"480x480","k_21970688_340.jpg":"340x340","k_21970688_220.jpg":"220x220","o_21970688_1280.jpg":"1280x855","o_21970688_1024.jpg":"1024x684","o_21970688_640.jpg":"640x427","o_21970688_480.jpg":"480x320","o_21970688_340.jpg":"340x227","o_21970688_220.jpg":"220x147","h_21970688_1280.jpg":"1280x854","h_21970688_1024.jpg":"1024x683","h_21970688_640.jpg":"640x427","h_21970688_480.jpg":"480x320","h_21970688_340.jpg":"340x227","h_21970688_220.jpg":"220x147","pp_21970688_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970688_1024.jpg":"805x1024","pp_21970688_640.jpg":"503x640","pp_21970688_480.jpg":"377x480","pp_21970688_340.jpg":"267x340","pp_21970688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1164","hd_21970690_1920.jpg":"1920x1080","k_21970690_1280.jpg":"1280x1280","k_21970690_1024.jpg":"1024x1024","k_21970690_640.jpg":"640x640","k_21970690_480.jpg":"480x480","k_21970690_340.jpg":"340x340","k_21970690_220.jpg":"220x220","o_21970690_1280.jpg":"1280x776","o_21970690_1024.jpg":"1024x620","o_21970690_640.jpg":"640x388","o_21970690_480.jpg":"480x291","o_21970690_340.jpg":"340x206","o_21970690_220.jpg":"220x133","h_21970690_1280.jpg":"1280x854","h_21970690_1024.jpg":"1024x683","h_21970690_640.jpg":"640x427","h_21970690_480.jpg":"480x320","h_21970690_340.jpg":"340x227","h_21970690_220.jpg":"220x147","pp_21970690_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970690_1024.jpg":"805x1024","pp_21970690_640.jpg":"503x640","pp_21970690_480.jpg":"377x480","pp_21970690_340.jpg":"267x340","pp_21970690_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2725","hd_21970692_1920.jpg":"1920x1080","k_21970692_1280.jpg":"1280x1280","k_21970692_1024.jpg":"1024x1024","k_21970692_640.jpg":"640x640","k_21970692_480.jpg":"480x480","k_21970692_340.jpg":"340x340","k_21970692_220.jpg":"220x220","o_21970692_1280.jpg":"1280x1816","o_21970692_1024.jpg":"1024x1453","o_21970692_640.jpg":"640x908","o_21970692_480.jpg":"480x681","o_21970692_340.jpg":"340x482","o_21970692_220.jpg":"220x312","h_21970692_1280.jpg":"1280x854","h_21970692_1024.jpg":"1024x683","h_21970692_640.jpg":"640x427","h_21970692_480.jpg":"480x320","h_21970692_340.jpg":"340x227","h_21970692_220.jpg":"220x147","pp_21970692_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970692_1024.jpg":"805x1024","pp_21970692_640.jpg":"503x640","pp_21970692_480.jpg":"377x480","pp_21970692_340.jpg":"267x340","pp_21970692_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1044","hd_21970694_1920.jpg":"1920x1080","k_21970694_1280.jpg":"1280x1280","k_21970694_1024.jpg":"1024x1024","k_21970694_640.jpg":"640x640","k_21970694_480.jpg":"480x480","k_21970694_340.jpg":"340x340","k_21970694_220.jpg":"220x220","o_21970694_1280.jpg":"1280x696","o_21970694_1024.jpg":"1024x556","o_21970694_640.jpg":"640x348","o_21970694_480.jpg":"480x261","o_21970694_340.jpg":"340x184","o_21970694_220.jpg":"220x119","h_21970694_1280.jpg":"1280x854","h_21970694_1024.jpg":"1024x683","h_21970694_640.jpg":"640x427","h_21970694_480.jpg":"480x320","h_21970694_340.jpg":"340x227","h_21970694_220.jpg":"220x147","pp_21970694_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970694_1024.jpg":"805x1024","pp_21970694_640.jpg":"503x640","pp_21970694_480.jpg":"377x480","pp_21970694_340.jpg":"267x340","pp_21970694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","hd_21970696_1920.jpg":"1920x1080","k_21970696_1280.jpg":"1280x1280","k_21970696_1024.jpg":"1024x1024","k_21970696_640.jpg":"640x640","k_21970696_480.jpg":"480x480","k_21970696_340.jpg":"340x340","k_21970696_220.jpg":"220x220","o_21970696_1280.jpg":"1280x850","o_21970696_1024.jpg":"1024x680","o_21970696_640.jpg":"640x425","o_21970696_480.jpg":"480x318","o_21970696_340.jpg":"340x225","o_21970696_220.jpg":"220x146","h_21970696_1280.jpg":"1280x854","h_21970696_1024.jpg":"1024x683","h_21970696_640.jpg":"640x427","h_21970696_480.jpg":"480x320","h_21970696_340.jpg":"340x227","h_21970696_220.jpg":"220x147","pp_21970696_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970696_1024.jpg":"805x1024","pp_21970696_640.jpg":"503x640","pp_21970696_480.jpg":"377x480","pp_21970696_340.jpg":"267x340","pp_21970696_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1270","hd_21970698_1920.jpg":"1920x1080","k_21970698_1280.jpg":"1280x1280","k_21970698_1024.jpg":"1024x1024","k_21970698_640.jpg":"640x640","k_21970698_480.jpg":"480x480","k_21970698_340.jpg":"340x340","k_21970698_220.jpg":"220x220","o_21970698_1280.jpg":"1280x846","o_21970698_1024.jpg":"1024x677","o_21970698_640.jpg":"640x423","o_21970698_480.jpg":"480x317","o_21970698_340.jpg":"340x224","o_21970698_220.jpg":"220x145","h_21970698_1280.jpg":"1280x854","h_21970698_1024.jpg":"1024x683","h_21970698_640.jpg":"640x427","h_21970698_480.jpg":"480x320","h_21970698_340.jpg":"340x227","h_21970698_220.jpg":"220x147","pp_21970698_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970698_1024.jpg":"805x1024","pp_21970698_640.jpg":"503x640","pp_21970698_480.jpg":"377x480","pp_21970698_340.jpg":"267x340","pp_21970698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1162","hd_21970700_1920.jpg":"1920x1080","k_21970700_1280.jpg":"1280x1280","k_21970700_1024.jpg":"1024x1024","k_21970700_640.jpg":"640x640","k_21970700_480.jpg":"480x480","k_21970700_340.jpg":"340x340","k_21970700_220.jpg":"220x220","o_21970700_1280.jpg":"1280x774","o_21970700_1024.jpg":"1024x619","o_21970700_640.jpg":"640x387","o_21970700_480.jpg":"480x290","o_21970700_340.jpg":"340x205","o_21970700_220.jpg":"220x133","h_21970700_1280.jpg":"1280x854","h_21970700_1024.jpg":"1024x683","h_21970700_640.jpg":"640x427","h_21970700_480.jpg":"480x320","h_21970700_340.jpg":"340x227","h_21970700_220.jpg":"220x147","pp_21970700_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970700_1024.jpg":"805x1024","pp_21970700_640.jpg":"503x640","pp_21970700_480.jpg":"377x480","pp_21970700_340.jpg":"267x340","pp_21970700_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1286","hd_21970712_1920.jpg":"1920x1080","k_21970712_1280.jpg":"1280x1280","k_21970712_1024.jpg":"1024x1024","k_21970712_640.jpg":"640x640","k_21970712_480.jpg":"480x480","k_21970712_340.jpg":"340x340","k_21970712_220.jpg":"220x220","o_21970712_1280.jpg":"1280x857","o_21970712_1024.jpg":"1024x685","o_21970712_640.jpg":"640x428","o_21970712_480.jpg":"480x321","o_21970712_340.jpg":"340x227","o_21970712_220.jpg":"220x147","h_21970712_1280.jpg":"1280x854","h_21970712_1024.jpg":"1024x683","h_21970712_640.jpg":"640x427","h_21970712_480.jpg":"480x320","h_21970712_340.jpg":"340x227","h_21970712_220.jpg":"220x147","pp_21970712_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970712_1024.jpg":"805x1024","pp_21970712_640.jpg":"503x640","pp_21970712_480.jpg":"377x480","pp_21970712_340.jpg":"267x340","pp_21970712_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21970714_1920.jpg":"1920x1080","k_21970714_1280.jpg":"1280x1280","k_21970714_1024.jpg":"1024x1024","k_21970714_640.jpg":"640x640","k_21970714_480.jpg":"480x480","k_21970714_340.jpg":"340x340","k_21970714_220.jpg":"220x220","o_21970714_1280.jpg":"1280x852","o_21970714_1024.jpg":"1024x682","o_21970714_640.jpg":"640x426","o_21970714_480.jpg":"480x319","o_21970714_340.jpg":"340x226","o_21970714_220.jpg":"220x146","h_21970714_1280.jpg":"1280x854","h_21970714_1024.jpg":"1024x683","h_21970714_640.jpg":"640x427","h_21970714_480.jpg":"480x320","h_21970714_340.jpg":"340x227","h_21970714_220.jpg":"220x147","pp_21970714_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970714_1024.jpg":"805x1024","pp_21970714_640.jpg":"503x640","pp_21970714_480.jpg":"377x480","pp_21970714_340.jpg":"267x340","pp_21970714_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1229","hd_21970716_1920.jpg":"1920x1080","k_21970716_1280.jpg":"1280x1280","k_21970716_1024.jpg":"1024x1024","k_21970716_640.jpg":"640x640","k_21970716_480.jpg":"480x480","k_21970716_340.jpg":"340x340","k_21970716_220.jpg":"220x220","o_21970716_1280.jpg":"1280x819","o_21970716_1024.jpg":"1024x655","o_21970716_640.jpg":"640x409","o_21970716_480.jpg":"480x307","o_21970716_340.jpg":"340x217","o_21970716_220.jpg":"220x140","h_21970716_1280.jpg":"1280x854","h_21970716_1024.jpg":"1024x683","h_21970716_640.jpg":"640x427","h_21970716_480.jpg":"480x320","h_21970716_340.jpg":"340x227","h_21970716_220.jpg":"220x147","pp_21970716_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970716_1024.jpg":"805x1024","pp_21970716_640.jpg":"503x640","pp_21970716_480.jpg":"377x480","pp_21970716_340.jpg":"267x340","pp_21970716_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1167","hd_21970718_1920.jpg":"1920x1080","k_21970718_1280.jpg":"1280x1280","k_21970718_1024.jpg":"1024x1024","k_21970718_640.jpg":"640x640","k_21970718_480.jpg":"480x480","k_21970718_340.jpg":"340x340","k_21970718_220.jpg":"220x220","o_21970718_1280.jpg":"1280x778","o_21970718_1024.jpg":"1024x622","o_21970718_640.jpg":"640x389","o_21970718_480.jpg":"480x291","o_21970718_340.jpg":"340x206","o_21970718_220.jpg":"220x133","h_21970718_1280.jpg":"1280x854","h_21970718_1024.jpg":"1024x683","h_21970718_640.jpg":"640x427","h_21970718_480.jpg":"480x320","h_21970718_340.jpg":"340x227","h_21970718_220.jpg":"220x147","pp_21970718_1280.jpg":"1006x1280","pp_21970718_1024.jpg":"805x1024","pp_21970718_640.jpg":"503x640","pp_21970718_480.jpg":"377x480","pp_21970718_340.jpg":"267x340","pp_21970718_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4260599 Threads: 2 Questions: 131173453 Slow queries: 56353 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3953563 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/alo-most-im-das-a-usuduju-se-ovako-provocirati-mjestani-nisu-najsretniji-modernom-kontrukcijom-od-200-miljuna-kn-katastrofa-od-omisa-do-splita-vozi-se-vise-od-pola-sata-1192719 [printLink] => /dalmacija/obala/alo-most-im-das-a-usuduju-se-ovako-provocirati-mjestani-nisu-najsretniji-modernom-kontrukcijom-od-200-miljuna-kn-katastrofa-od-omisa-do-splita-vozi-se-vise-od-pola-sata-1192719?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 677624 [name] => most omiš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-14 22:24:55 [main_article_id] => 0 [alias] => most-omis [link] => /tag/most-omis ) [1] => stdClass Object ( [id] => 677625 [name] => most nad cetinom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-14 22:24:55 [main_article_id] => 0 [alias] => most-nad-cetinom [link] => /tag/most-nad-cetinom ) [2] => stdClass Object ( [id] => 509429 [name] => omiški most [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => omiski-most [link] => /tag/omiski-most ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crni uskličnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Alo, most im daš, a usuđuju se ovako provocirati?! Mještani se spremaju za pakleno ljeto: ‘Ni bokunić trotoara nemamo, a oni bi da ovo bude glavna cesta za Split‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970676.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bozidar Vukicevic/Cropix [mainImageDesc] =>

Miroslav Radilović svjestan je da će sa svojim Fergusonom teško moći na ‘obilaznicu’

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970676.jpg [title] =>

Miroslav Radilović svjestan je da će sa svojim Fergusonom teško moći na ‘obilaznicu’

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970568.jpg [title] =>

Na gradilištu se praši bez stajanja, rokovi se bliže

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970570.jpg [title] =>

Tunel čeka pristupnu cestu

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970580.jpg [title] =>

Tunel čeka pristupnu cestu

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970588.jpg [title] =>

Serpentine prema Naklicama postat će cesta od državnog značaja

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970584.jpg [title] =>

Most preko Cetine isplazio je jezik

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970680.jpg [title] =>

Rijetki su vozači koji usporavaju pred znakovima i uspornicima koji zahtijevaju usporavanje

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970686.jpg [title] =>

Dionica od Tugara do Srinjina nije samo uska, nego je i zakrpana, a vožnju njome mještani uspoređuju s plovidbom valovitim morem

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970684.jpg [title] =>

Rijetki su vozači koji usporavaju pred znakovima i uspornicima koji zahtijevaju usporavanje

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970688.jpg [title] =>

Oprez, krava na cesti, samo je jedan od mora upozoravajućih znakova na ovoj dionici

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970690.jpg [title] =>

‘Pogledajte tu lipotu, te valove, vidite kako bacaju aute livo, desno’, rugaju se mještani

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970692.jpg [title] =>

’Ležećih policajaca’ na dionici od Tugara do Žrnovnice ima više od pedeset

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970694.jpg [title] =>

Znak koji simbolizira cijelu dionicu buduće glavne ceste od Omiša do Splita

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970696.jpg [title] =>

Radovi na kolniku uobičajena su pojava, a radnika nigdje

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970698.jpg [title] =>

Pješaci su ugrožena vrsta, djeca posebno, brojne nesreće tome svjedoče

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970700.jpg [title] =>

Nogostupa uglavnom nema, niti ga može biti, tako da je ovaj prizor u Tugarima svakodnevica

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970712.jpg [title] =>

Pješački prijelaz u Žrnovnici

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970714.jpg [title] =>

Rupa pored zakrpe, detalj koji ne treba daljnji opis

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970716.jpg [title] =>

Mirjana Alfirević pred svojim restoranom u koji se ulazi izravno s kolnika

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21970718.jpg [title] =>

Pazi na odron, vozi polako pa možda i stigneš do odredišta

Bozidar Vukicevic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

O mostu sve znate. Eno se isplazio preko Cetine pa čeka da ga spoje. Slike mu na sve strane objavljuju. Nude ga kao mladu, kažu da će biti dobar, koristan i da vrijedi svake kune od 174,46 milijuna, koliko će za njega biti plaćeno. Bez PDV-a.

No, pustimo most. Pisat će se o njemu još. Posebno kad bude gotov. Pa kad bude fešta. Kad visoki gosti dođu, kad se šampanjac bude točio, kad se bude po ramenima tapšalo, zasluge pripisivalo, govorilo, sviralo, bubnjiće paralo.

- A kuda će se nakon mosta voziti, kojom cestom? - priupitat će netko iz mraka.

- Kako kuda?! - skočit će na zadnje noge svi sa svjetla.

Uskomešat će se svjetina.

Tko je pustio provokatora?! Odakle mu pravo?! Što se čeka s hapšenjem?! Alo, je li čujete, što se čeka!?

I sve takvi neki povici će se čuti, repetirat će se muška grla, dok će žene u toaletama - zgrožene, dabome - potvrdno kimati. Daš im sve, ali ono, baš sve, državu im jebenu daš, oprostite, ali stvarno moram, i još most, alo, most im daš, prvo pelješki, pa sad i ovaj, a stoka nezahvalna usuđuje se ovako provocirati. Da kuda će se nakon mosta voziti, kojom cestom?!? Našom, hrvatskom, eto kojom!

Pa, dakle, da se provozamo. Prije nego dođe policija.

Most nam je za leđima, a mi ćemo zamisliti da smo se upravo, kako i stoji u planovima Hrvatskih cesta, Ministarstva prometa i ostalih naših znamenitih nekretnina (od starohrvatskog: ne kreći se u nje), spustili tunelom preko pristupne ceste, i nju ćemo zamisliti, pa obilaznicom ravno iz Omiša za Split. Jer, baš zato se most i radi. Da bi se moglo obilaznicom do Splita. Da bi se smanjile gužve i da bi život uz more, uz Jadransku magistralu, bio podnošljiviji. Ono što je iza brda ionako se ne vidi.

- Katastrofa - dočekao nas je prvi sugovornik.

- Katastrofa - prisnažio je i drugi.

- Katastrofa - dodao je i svaki sljedeći.

Do svih njih došli smo serpentinama. Lagani uspon. Druga, treća i eto nas. Naklice pa Tugare. I prvi prometni znak: crni uskličnik u crvenom trokutu, a ispod piše “opasna dionica”.

- Dašta je nego opasna, a kad prođe sve ovo šta je ludi svit naumio da prođe, bit će još opasnija - govori nam Stipe.

---

image

Tunel čeka pristupnu cestu

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Širi ruke, raspričao se, a najradije ne bi jer koristi nikakve od nas nema. Misli na novinare. Pa moli da se ne ljutimo. I kavom časti.

- Nisan ja ni reka da vi to nećete lipo napisat, znan da oćete, sve onako kako je, al to šta ćemo mi u Tugarama o tome čitat ništa neće prominit, oni u Zagrebu bi to tribali vidit, oni su sve ovo smislili, a bojin se da će teško ovo vaše do njih doć - objašnjava Stipe.

Smiješno

A to što su “oni u Zagrebu” smislili, jednostavno je. I smiješno. Poput pjesama Mije Dimšić.

A smislili su da most preko Cetine, kako bi opravdali blizu 400 milijuna kuna ulupanih u dosadašnje radove na omiškoj obilaznici - petlju na istoku i tunel koji već desetljeće vodi od nikuda u nigdje - spoje s postojećom cestom, točnije lokalnim putem koji je županijskom cestom postao tek u travnju 2012. godine i kojim se od Omiša do Splita vozi preko Naklica, Tugara, Srinjina i Žrnovnice.

- Mi to ne zovemo vožnja, nego plovidba - upada Ante Bašić.

More se iz Tugara ne vidi, krumpiri se ovdje vade, a ne lignje, ali modra brazda je tu, posred sela. I nikad na njoj bonace nema.

- Pogledajte tu lipotu, nu, nagnite se malo, da dobijete bolji kut, pogledajte te valove, vidite kako bacaju aute livo, desno, triba dobro držat volan da te ne odnese u drugu traku - smije se Ante.

Ruga se čovjek. Što će. Razmišlja da stavi banak uz cestu, jer stranci će, veli, navaliti pa bi šteta bila ne okoristiti se. Samo, gdje ga staviti, kad ni nogostupa nigdje nema. Niti ga može biti. Eno se gospođa Katica jedva sklanja da je kamion ne pokupi. Još bi ona bila kriva jer je hodala kamo nije smjela.

---

image

‘Pogledajte tu lipotu, te valove, vidite kako bacaju aute livo, desno’, rugaju se mještani

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

- Ni bokunić trotoara nemamo, a oni bi da ovo bude glavna cesta za Split - krsti se Katica.

Teška srca joj govorimo da je odluka već donesena i da će ovo uistinu biti glavna cesta za Split. Ili za Omiš, kako se okrenete. Jer, druge nema. Pardon, ima. U papirima. Nacrtana je s morske strane poljičkoga brda, a cijena joj je 358 milijuna eura. Pelješki most, hvala na pitanju, bio je jeftiniji.

- Ja to neću doživit - zdvojno će Katica.

- Nećete - ne lažemo joj.

Da nas čuje Josip Škorić, prodimio bi. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta nedavno je baš za Slobodnu Dalmaciju izjavio da će obilaznica samo privremeno biti spojena na cestu prema Naklicama. Dok se ne završi spoj prema Dugome Ratu. A s obzirom na to da “sve ide zadanim ritmom”, to će biti, da vidimo, da vidimo, aha, evo ga, 2027. godine. Ups, to vrijedi za cijelu obilaznicu, sve tamo preko Podstrane i Mravinaca do Splita, a kako Škorić ističe da “ne bi trebalo biti problema” i da ćemo novac dobiti iz fondova Europske unije, tako to znači da će dugoratski dio biti gotov evo samo što nije.      

- Aha.

- Aha.

- Aha.

Ni riječi ne vjeruju Tugarani. U zboru se javljaju i spremaju za pakleno ljeto. Ionako sve više vozača zna za njihovu alternativu. I stranci su ih otkrili. Proklinju i GPS i onoga koji ga je izmislio.

- Ovo je prije bija lipi, mirni, pitomi kraj, s ceston koja je nami bila dovoljna. Bolju nismo tražili. A s vrimenom smo postali magistrala, a ono što nas tek čeka ne smin ni zamislit - grinta Ana.    

---

image

Most preko Cetine isplazio je jezik

Bozidar Vukicevic/Cropix
---  

Od Omiša do Splita ovom dionicom vozi se više od pola sata. Za jedva 20 kilometara. Brzina je nerijetko ograničena i na 30 kilometara na sat, a ležećih policajaca ima više od 50. Škola i vrtić doslovno su na cesti. I nogometno igralište. Kad igra Poljičanin, promet bi trebao biti zaustavljen. Veća je šansa da će iz kornera biti pogođena vaša glava, nego centarforova.

- U zadnjih par godina troje dice stradalo je na pješačkom prijelazu isprid škole. I moga maloga je udrilo. Spasila ga je torba od većega zla - ne želi se Ante Bašić ni prisjećati dana kad mu se zacrnilo pred očima.

Vozač je rekao da je mali izletio.

- Moš mislit šta je izletio. Svaki put to kažu.

A škola je puna, stotinu mališa je u njoj. Na zrak ih se ne pušta, igra na ulici je zabranjena. Oni što žive malo dalje, autobus čekaju na stanicama bez ugibališta. Žive na tankoj narančastoj crti. Privremeno. I tako otkako su se rodili.

Evo i žaba. Čuju se sa svih strana. I one bi nešto rekle. Recite.

- Kre kre te ni, kre kre te ni, kre kre te ni.

Smajlići na brzinomjerima nikako da pozelene. Rade ljutite face. Ne bi da je koga briga. Žuti autobus broj 29 oteo se kontroli. Projurio je pored nas kao da je u njemu bomba. Ni pred jednim uspornikom nije usporio. Ni jedan znak upozorenja nije vidio.

A upozorenja nema kakvog nema. Pazi, rupa. Pazi, djeca. Pazi, krava. Pazi, izbočina. Pazi, odron. Pazi, sporedna cesta. Pazi, opet rupa. Pa opet djeca, krava, izbočina, odron, sporedna cesta...

---

image

Rijetki su vozači koji usporavaju pred znakovima i uspornicima koji zahtijevaju usporavanje

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Traktor

Pazi, traktor.

- Dobar je, jel da?! - sretan je Miroslav Radilović što nas vidi.

Pozira, namješta se i sve pazi da traktor ne zakloni. Ferguson, star više od 40 godina.

- Ka novi je, samo san anlaser od dajca na njega stavija - pokazuje, a od kolomasti se ništa ne vidi.

Taman se spremao na cestu. Brzo preko buduće magistrale pa uzbrdo prema Trušima.

- Bojin se da neš uskoro više ni to. Šta san vozija, vozija san - sliježe ramenima.

Nekidan ih je, kaže, avion nadlijetao. Snimao je cestu.

- Ima šta i snimit, nu, ovo je seoski put, a ne cesta, a oni oće da se umisto moga traktora njime strane limuzine voze. Ako ovo sve nije ludo, onda nije ni pametno, viruj ti meni - mudro će.

Mirjana Aljinović mislila je da smo iz Županijskih cesta. Kad je vidjela da smo parkirali nasuprot njezina restorana u Žrnovnici, odmah je iskočila. Da nas počasti.

---

image

Mirjana Alfirević pred svojim restoranom u koji se ulazi izravno s kolnika

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

- Novinari? Još bolje. Ajte unutra - zove.

Svašta nam ima reći. A cesta joj je problem broj jedan. Vrata od restorana doslovno su joj na asfaltu, na zebri. Sjašiš i unutra si. Ako ćemo pravo, puna joj je kapa ovakve ceste pa dalje od nje ništa ne vidi.

- Što se žalite, vi ćete profitirati - dovikujemo preko prašnjavih traka.

Promatra nas, šuti više nego je odavno šutjela, a iznad glave joj se pojavio oblačić. Možda ta obilaznica i nije tako loša. Možda joj pomisao na nju i više nije tako mrska. U to, evo ekipe iz Županijskih cesta. Prelaze cestu i ulaze, ne treba ih zvati.

Mi smo ostali vani.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix
Bozidar Vukicevic/Cropix

Miroslav Radilović svjestan je da će sa svojim Fergusonom teško moći na ‘obilaznicu’

Bozidar Vukicevic/Cropix

Na gradilištu se praši bez stajanja, rokovi se bliže

Bozidar Vukicevic/Cropix

Tunel čeka pristupnu cestu

Bozidar Vukicevic/Cropix

Tunel čeka pristupnu cestu

Bozidar Vukicevic/Cropix

Serpentine prema Naklicama postat će cesta od državnog značaja

Bozidar Vukicevic/Cropix

Most preko Cetine isplazio je jezik

Bozidar Vukicevic/Cropix

Rijetki su vozači koji usporavaju pred znakovima i uspornicima koji zahtijevaju usporavanje

Bozidar Vukicevic/Cropix

Dionica od Tugara do Srinjina nije samo uska, nego je i zakrpana, a vožnju njome mještani uspoređuju s plovidbom valovitim morem

Bozidar Vukicevic/Cropix

Rijetki su vozači koji usporavaju pred znakovima i uspornicima koji zahtijevaju usporavanje

Bozidar Vukicevic/Cropix

Oprez, krava na cesti, samo je jedan od mora upozoravajućih znakova na ovoj dionici

Bozidar Vukicevic/Cropix

‘Pogledajte tu lipotu, te valove, vidite kako bacaju aute livo, desno’, rugaju se mještani

Bozidar Vukicevic/Cropix

’Ležećih policajaca’ na dionici od Tugara do Žrnovnice ima više od pedeset

Bozidar Vukicevic/Cropix

Znak koji simbolizira cijelu dionicu buduće glavne ceste od Omiša do Splita

Bozidar Vukicevic/Cropix

Radovi na kolniku uobičajena su pojava, a radnika nigdje

Bozidar Vukicevic/Cropix

Pješaci su ugrožena vrsta, djeca posebno, brojne nesreće tome svjedoče

Bozidar Vukicevic/Cropix

Nogostupa uglavnom nema, niti ga može biti, tako da je ovaj prizor u Tugarima svakodnevica

Bozidar Vukicevic/Cropix

Pješački prijelaz u Žrnovnici

Bozidar Vukicevic/Cropix

Rupa pored zakrpe, detalj koji ne treba daljnji opis

Bozidar Vukicevic/Cropix

Mirjana Alfirević pred svojim restoranom u koji se ulazi izravno s kolnika

Bozidar Vukicevic/Cropix

Pazi na odron, vozi polako pa možda i stigneš do odredišta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/alo-most-im-das-a-usuduju-se-ovako-provocirati-mjestani-nisu-najsretniji-modernom-kontrukcijom-od-200-miljuna-kn-katastrofa-od-omisa-do-splita-vozi-se-vise-od-pola-sata-1192719 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=64d9de428fe8794d0cc3d5d5b5dc4e055241a127 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Alo%2C+most+im+da%C5%A1%2C+a+usu%C4%91uju+se+ovako+provocirati%3F%21+Mje%C5%A1tani+se+spremaju+za+pakleno+ljeto%3A+%E2%80%98Ni+bokuni%C4%87+trotoara+nemamo%2C+a+oni+bi+da+ovo+bude+glavna+cesta+za+Split%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Falo-most-im-das-a-usuduju-se-ovako-provocirati-mjestani-nisu-najsretniji-modernom-kontrukcijom-od-200-miljuna-kn-katastrofa-od-omisa-do-splita-vozi-se-vise-od-pola-sata-1192719 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Falo-most-im-das-a-usuduju-se-ovako-provocirati-mjestani-nisu-najsretniji-modernom-kontrukcijom-od-200-miljuna-kn-katastrofa-od-omisa-do-splita-vozi-se-vise-od-pola-sata-1192719 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crni uskličnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Obalacrni uskličnik

Alo, most im daš, a usuđuju se ovako provocirati?! Mještani se spremaju za pakleno ljeto: ‘Ni bokunić trotoara nemamo, a oni bi da ovo bude glavna cesta za Split‘

14. svibnja 2022. - 22:23

O mostu sve znate. Eno se isplazio preko Cetine pa čeka da ga spoje. Slike mu na sve strane objavljuju. Nude ga kao mladu, kažu da će biti dobar, koristan i da vrijedi svake kune od 174,46 milijuna, koliko će za njega biti plaćeno. Bez PDV-a.

No, pustimo most. Pisat će se o njemu još. Posebno kad bude gotov. Pa kad bude fešta. Kad visoki gosti dođu, kad se šampanjac bude točio, kad se bude po ramenima tapšalo, zasluge pripisivalo, govorilo, sviralo, bubnjiće paralo.

- A kuda će se nakon mosta voziti, kojom cestom? - priupitat će netko iz mraka.

- Kako kuda?! - skočit će na zadnje noge svi sa svjetla.

Uskomešat će se svjetina.

Tko je pustio provokatora?! Odakle mu pravo?! Što se čeka s hapšenjem?! Alo, je li čujete, što se čeka!?

I sve takvi neki povici će se čuti, rep...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:58