StoryEditorOCM
Dalmacijabaško polje

Branitelji izradili projekt za turističko-sportski kompleks koji bi otvorio više stotina novih radnih mjesta i produžio sezonu

Piše PSD.
27. veljače 2014. - 21:46
Braniteljska zadruga “Veliki greben” iz Baške Vode pune dvije godine radi na ideji projekta koji bi otvorio više stotina novih radnih mjesta i produžio turističku sezonu na cijelu godinu s paletom novih turističkih proizvoda.

- Riječ je o projektu Baško Polje koji bi se prostirao na 54,3 hekatra koje je sada u vlasništvu Hrvatskih šuma i postojeće površine Dječjeg sela koje  se prostire na 8,7 hektara zemljišta. To bi  trebao biti veliki turstičko-sportski kompleks na ukupno 63 hektra površine koji bi se sastojao od naselja turističkih vila sa 120 smještajnih jedinica, sportskog kampa sa dvije dvorane, teniskim i košarkaškim terenima, sportskim hotelom, pet-šest nogometnih igrališta od kojeg bi jedan bio  s tribinama.

Na tom prostoru koji je sada zelena zona bi se izgradila dva hotela za smještaj nogometaša, a pored jednog bi bio i arboretum, igradio bi se i aquapark na 9 hektara površine, dok bi se projekt Dječjeg sela prenamjenio u smještajnu jednicu za starije i nemoćne osobe te objekte za rehabilitaciju i fizikalnu terapiju.  

Postojao bi i parking za nadzemnim i podzemnim garažama sa 1700 parkirnih mjesta i 34 mjesta za autobuse, govori nam upravitelj zadruge mr. sc. Stipe Carević.

Članovi zadruge Jakiša Jakir koji je i općinski vijećnik, Anđelko Matković i Dragan Jurčević te nekadašnji donačelnik Općine Baška Voda Matejas Jozipović u potpunosti podržavaju tu ideju ne smatrajući je naučnom fantastikom.

Tvrde da tu nema problema oko imovinskih zavrzlama pošto je cjelokupno zemljište u vlasništvu države i županije, a sam prostor je na samo 8% padine pa investitor i ne bi trebao puno mijenjati i devastirati prirodu.

- To sada možda je naučna fantastika, ali kad bi se ozbiljno prionulo ovom projektu to nije nikava demagogija, već bi omogućilo još bolje pozicioniranje Makarske rivijere na turističkoj karti Europe koje i sada ima ukupno 42 posto noćenja godišnje na razini naše županije.

Otvaranjem tunela Sveti Ilija i prolaska plinovoda u doglednoj budućnosti otvorila bi se mogućnost jednostavnije realizacije ovog projekta uključivanjem i makarskog zaleđa u ovu priču.  

Država bi mogla ili pokloniti ili prodati taj prostor koji je sada u vlasništvu Hrvatskih šuma, a naša Županija bi mogla dati prostor na kojem se desetljećima nalazi devastirano Dječje selo gdje se sada nalaze drvene barake.

Cijeli projekt bi išao na javni natječaj i dobio bi ga onaj subjekt ili više njih po prinicipu konzorcija koji ponudi najbolje uvjete i potpiše ugovore o zaposlenju domaćeg stanovništva u tim objektima.

Mi tu ne gledamo našu korist i ne gledamo kratkoročno, nego gledamo budućnost naših sinova i kćeriju ili naših unuka. Reći ćete, nema novaca za takvo nešto, a mi ćemo reći da nema volje ni lokalne vlasti u Baškoj Vodi ni one na razini Splitsko-dalmatinske županije - govore nam.

- Do sada smo od novca naše zadruge Veliki greben potrošili oko sto tisuća kuna za ovaj projekt Baško Polje. Firma UPI2M koja je projektirala i zagrebačku Arenu nam je napravila studiju, izradili smo i maketu projekta, a to sve košta. Posebno nas je zaboljelo što je naš prijedlog od 15. prosicna 2012. godine kada je bila javna rasprava i kada se u biti usvajao Prostorni plan naše županije ovaj naš projekt odbijen od strane Upravnog odjela za prostorno planiranje Splitsko-dalmatinske županije. Odgovorni iz Županije su kvotu hektara za turističko-sportske zone jednostavno potrošili na druge sredine, tako da smo mi otpali iz te kvote - govore nam Carević, Jakir, Jurčević, Matković i nekadašnji vijećnik Jozipović.

-Baš je Jozipović svojevremno izjavio u emisiji TV Jadran da bi Baška Voda mogla postati turska Antalya gdje se pripremaju svi europski klubovi pa je taj njegov prijedlog najprije ismijan od strane načelnika Joska Roščića da bi nakon dvije godine Roščić čisto radi epp-a preuzeo priču o Dječjem selu kao kampu HNS-a dok mi zagovaramo puno ozbiljniji projekt.  

Pa mi smo prije Domovinskog rata u Baškoj Vodi i Makarskoj imali na desetine nogometnih klubova koji su se pripremali na našem području, a sada nemamo ni jedan. Kako ćemo i imati kada se zadnje nogometno igralište na Makarskoj rivijeri izgradilo za Mediteranske igre 1979.

Nama je nizozemski prvoligaš Twente prije osam godina otišao nakon dva dana sa priprema zbog nekvalitenih terena,a to se poslije dogodilo i južnokorjeskom Samsungu. Poslije toga nitko od ozbiljnih klubova ovdje više nije ni dolazio - tvrde nam sugovornici koji misle da bi ovaj projekt znatno poboljšao kvalitetu i broj gostiju na Makarskoj rivijeri.

- Pa samo prošle godine u Baškoj Vodi je zabilježeno milijun noćenja, koliko bi ih tek bilo nakon realizacije ovog projekta? - pitaju se.

HNS se može prepoznati

- I Hrvatski nogometni savez bi se mogao prepoznati u ovoj priči jer iako ne bi taj sportsko-turistički komplesk bio njihovo vlasništvo, mogli bi koristiti usluge našeg kompleksa,pogotovo za formiranje ljetnog kampa ili za neke akcije reprezentacije. Tako ne bi bili nužo vezani za zagrebačke Svetice.

Vjeruju Vladi RH

Autori ideje projekta Baško Polje se uzdaju u  Zakon o strateškim investicijama koji omogućuje Vladi RH da odobri projekt  iznad 150 milijuna kuna ako ga smatra korisnim i važnim bez obzira što projekt nisu prethodno podržale općinske i županijske vlasti.

Predsjednik Josipović se oduševio


- Za vrijeme boravka predsjednika Josipovića 2012 u Baškoj Vodi prezentiran mu je projekt Baško Polje s kojim s on oduševio i u potpunosti ga podržao - kažu nam sugovornici.

Roščić: Slobodni strijelci

Načelnik općine Baška Voda Josko Roščić nam kaže da je to samoincijativa slobodnih strijelaca iz njegovog mjesta.

- Meni se kao predsjedniku Općine Baška Voda nikada nisu obratili s tim projektom. Slušao sam o tome neke priče s kojima nisam detaljno upoznat,a ta njihova inicijativa o projektu Baško Polje je krenula baš kada se ta njihova Braniteljska zadruga Veliki greben čiji sam i ja bio član raspadala - rekao nam je Roščić.

Mrčić: Hrvatske šume nisu dale suglasnost

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje  Županije splitsko-dalmatinske Niko Mrčić objasnio nam je zašto projekt Baško Polje nije uvršten u prostorni plan Županije.

- Legitimirani vlasnik tog zemljišta, a riječ je o Hrvatskim šumama nije dao nikakvu suglasnost za taj njihov prijedlog, a kad se tome doda da je i Dječje selo u vlasništvu Županije koja se također nije pitala, onda je jasno da projekt jedne zadruge nije mogao biti ni ozbiljno razmatran. Osim toga, oni su zakasnili jer su prijedlog  poslali u fazi javnog uvida kad više nismo imali hektara na razini Županije za tu turističku namjenu i kada nismo mogli povećati namjensku količinu hektara - rekao nam je Mrčić.

Marko Didić
Foto: Paun Paunović / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:00