StoryEditorOCM
DalmacijaBOLJI DANI

Baško polje: nakon 20 godina nebrige ‘Alem’ će zasjati za 38 milijuna kuna

Piše PSD.
27. lipnja 2015. - 10:05
Nakon dvadesetogodišnje nebrige, neuspješnih pokušaja privatizacije, propadanja imovine i gomilanja dugova prema svima s kime su poslovali, bivše vojno odmaralište u Baškom Polju na najatraktivnijem dijelu Makarske rivijere uz more, iduću bi turističku sezonu trebalo dočekati u znatno boljem izdanju i tržišno spremno, uz ulaganje u modernizaciju i uređenje postojećih kapaciteta u vrijednosti od gotovo 38 milijuna kuna.

Sve to trebao bi napraviti fond “Prosperus invest”, koji je nakon predstečajne nagodbe postao novi vlasnik državne tvrtke “Club Adriatic” u čijem sklopu je i Baško Polje, uz obvezu da nakon pokrića gubitaka smanjenjem temeljnog kapitala provede i dokapitalizaciju „Cluba Adriatic“ s 57,1 milijun kuna.

Muke po hipotekama

Nakon provedbe nagodbe iza 31. listopada ove godine, “Prosperusu“ će ostati samo turističko naselje Baško Polje, jer je ono jedina nekretnina na kojoj su sređeni imovinsko-pravni odnosi i koje je upisano u temeljni kapital Cluba Adriatic.

To atraktivno odmaralište koje čine hotel „Alem“ i depandanse te vile, kamping prostor s bungalovima, u lanjskom pokušaju prodaje procijenjeno je na 240 milijuna kuna. S lanjskih tek oko 200 tisuća noćenja u hotelu sa skromne dvije zvjezdice, cijelo naselje grcalo je u dugovima pa je država odlučila pokrenuti predstečajnu nagodbu.

- Club Adriatic je imao koncept da svi vojni neperspektivni objekti ulaze u temeljni kapital Cluba Adriatic te da se napravi privatizacija tih objekata. Kako su procesi išli drukčije nego je zamišljeno, tako je jedino Baško Polje ušlo u temeljni kapital Cluba Adriatic. Svi ostali Perna, Selce, Krvavica, hotel Hrvatska su bili povezani poduzetničkim ugovorima s Clubom Adriatic na temelju kojih su stvorili pravo zaloga na tim nekretninama. I to je glavni problem zbog čega smo išli u predstečajne nagodbe za Club Adriatic.

Našli smo strateškog partnera, on je platio novac, skinuli smo hipoteke sa sve preostale imovine. Samo Baškim Poljem i ulaganjem investitora oslobodili smo sve ostale nekretnine i Baško Polje će biti stavljeno u funkciju, onda se ide dalje s privatizacijom Selca, Perne, Kravice i ostalih - kaže ministar turizma Darko Lorencin.

Veliki potencijal za ulagače

Fond „Prosperus“, koji već upravlja hotelskim tvrtkama u Korčuli i Orebiću, ušao je u projekt s ciljem stvaranja lanca kampova po Jadranu.

- Moramo podići vrijednost investicije u koju smo ušli, pripremiti firmu da bude tržišno održiva i da joj se nađe kupac. Ukupni kapaciteti u turizmu sada su nam više od tisuću soba, odnosno 2000 postelja u Orebiću i HTP Korčuli. Pri kraju je proces predstečajne nagodbe za Club Adriatic s vojnim nekretninama za Baško Polje, očekujemo da će sve biti riješeno tijekom ove sezone.

Ulazimo u firme s problemima koje smo kao fond ocijenili da nam otvaraju prostor za rad.Ti projekti moraju biti realni. Ako se uđe u preveliku investiciju koju ne možete pratiti financijski, kadrovski i tržišno, onda ste u problemu - kaže Joško Miliša, predsjednik Uprave „Prosperus Investa“.

Ružica Mikačić
snimio Ivo Ravlić / CROPIX

Između Biokova i Tunela ‘Sv.Ilija’

Turističko naselje prostire se na 26 hektara borove šume između Biokova, južnog portala Tunela “Sv. Ilija” i mora. Hotel „Alem“ ima dvije zvjezdice i 612 kreveta. Osim toga objekta, tu su i zatvoreni bazen te vile, depandanse, upravna zgrada, plažni restoran, praonica, radionice, skladište... Kamp je kategoriziran sa tri zvjezdice, a raspolaže sa 600 kamp mjesta-parcela...

DUUDI upravlja bivšim odmaralištima

Ostali objekti kojima je Club Adriatic upravljao i to naselje Perna s hotelom „Komodor“ u Orebiću, „Hrvatska“ u Baškoj Vodi, kamp „Uvala Slana“ s aparthotelom „Klub Vala“ u Selcu, te kamp Kupari nakon 31. listopada će biti predani na upravljanje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) jer na tim objektima još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:37