StoryEditorOCM
DalmacijaPOBIJEDILI KRIZU

"AD brodovi": "Brodosplit" ćemo poučiti maloj, a oni nas velikoj brodogradnji

Piše PSD.
2. listopada 2013. - 15:35
Te fatalne 2009., kada se zavaljala velika kriza, mogli su dignuti ruke od svega – a nisu. U maloj je brodogradnji, govori nam član Uprave “AD brodova” iz Solina Nenad Sušanj, sve bilo stalo. Em nije bilo nikakve potražnje za brodovima jer, što će ti brod kad ne znaš hoćeš li sutra i za kruh imati, em ih je umlatio porez na malu brodogradnju...

Riječju: katastrofa! Srećom, zbili su redove, reorganizirali se i krenuli dalje a da nisu nikoga otpustili, i malo po malo, danas, četiri godine poslije, muku muče gdje proizvoditi sve te silne brodove, a ne za koga. Treba li reći da im je proizvodnja porasla 130 posto (!) i da posla, sada, kad se na sve strane kuka i leleče – ima i da bi ga moglo biti još i više.

Traže halu u najam

I zato tražimo u najam halu između 5000 i 6000 metara kvadratnih, u kojoj bismo gradili naše nove modele jedrilica dugih 20 metara. Ovako, preko medija, sasvim otvoreno, nudimo suradnju “Brodosplitu” – kao privatnici privatnicima. Dajte nam da radimo u jednoj od vaših hala, mi ćemo vas naučiti sve što znamo o plastičnoj brodogradnji u kojoj je Hrvatska još prije pedeset godina bila prva u Europi, a vi nama pokažite kako se grade veliki brodovi. Zašto ne? – pita se direktor Sušanj, koji rukovodi poduzećem od stotinjak radnika koje ima svijetlu perspektivu.

Više od osamdeset posto dionica u rukama je njemačkih vlasnika iz Wolfsburga, a oni znaju dobro kuda trebaju u budućnosti ploviti “AD brodovi” što se rađaju nedaleko od ušća rijeke Jadro.

- Planiramo raditi četiri jedrilice “Salona 60” godišnje. Radi se o dvadeset metara dugom brodu i jednostavno nam fizički nedostaje prostora. Ciljamo na kupce dubljeg džepa jer je riječ o jedrilici koja stoji milijun i tri stotine tisuća eura bez poreza, a za ovaj luksuzni brod već postoje zainteresirani kupci u Meksiku, Njemačkoj, Rusiji, Francuskoj, Australiji... – nabraja Sušanj, a kad smo se već dodirnuli i Australije, s tvrtkom “Sidney Yacht” uspostavili su odličnu suradnju.

- Za njih radimo trkaće brodove od 43 stope, jer su Australci utvrdili da ih mi u Europi možemo bolje prodati od njih koji su na kraj svijeta – objašnjava Sušanj i napominje da su “AD brodove” iz teške ekonomske situacije iščupali njemački vlasnici iz tvrtke “Previt” koji su bili spremni s njima otrpjeti krizu u kojoj nitko nije trebao brodove ni pod razno, a dok se ne ukaže svjetlo na kraju tunela.

Nijemci su nas spasili

Dovoljno je reći da su kao vlasnici u “AD brodove” uložili deset milijuna eura, a dolaze iz sasvim druge branše – iz automobilske industrije i dugogodišnji su poslovni partneri “AD plastika” – ističe Sušanj i kaže da će, ako se nađe adekvatan prostor za proizvodnju “Salone 20”, firma razviti krila.

Nije isključeno da ćemo zaposliti još radnika, a svakako računamo da ćemo povećati broj prodanih brodova. Sada ih prodajemo 45 godišnje i svaki odmah pronalazi kupca jer smo dosta fleksibilni – prilagođavamo se njihovim zahtjevima, a u isporuci smo prilično brzi, trebaju nam samo tri do četiri mjeseca.

Ta poduzetnost nas je i spasila u krizi, jer smo postojeće brodove ili redizajnirali ili napravili potpuno nove modele, a da bismo privukli kupce, što nije bio lagan posao jer nas kao tvrtku kupci malo kad biraju kad je u pitanju prvi brod; mi smo, naime, izbor iskusnijih nautičara – tumači Sušanj i dodaje da nije isključeno da i “AD brodovi” jedan dan iskorače izvan branše ako to financijski rezultati budu zadovoljavali, pa plastiku zamijene drugim materijalima. Možda i čelikom, zašto ne?

Saša LJUBIČIĆ

‘Brodosplit’ razmatra ponudu

A, što kažu u “Brodosplitu” na ponudu iz susjednog brodogradilišta?

Uprava “Brodosplita” upravo razmatra ponudu i o tome će uskoro izvijestiti Upravu “AD brodova” – odgovorio nam je kratko glasnogovornik DIV grupe, vlasnika “Brodosplita”, Frenki Laušić. Je li na pomolu brak iz interesa između malih i velikih brodograditelja?


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:18