stdClass Object ( [id] => 136182 [title] => ‘Palermo ti je - Mediteran intravenozno!’ [alias] => palermo-ti-je-mediteran-intravenozno [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pronto! - kaže u mobitel  koji mu je upravo zazvonio mladić koji sjedi do mene u prepunom autobusu na liniji Bari-Palermo. Noć je i autobus je upravo krenuo iz Barija.

- Jesam, mama, ukrcao sam se. Da, mama, autobus je krenuo, stižem ujutro - kaže strpljivo. Jesam, mama, jeo sam. Sigurno, mama, nisam gladan, ne brini, jeo sam, ne brini. Dobro, mama – kaže i prekida vezu.

Putujem za Palermo i već na prvom koraku imam priliku osjetiti tradicionalnu Siciliju u kojoj su obitelji još čvrsto povezane i u kojima student koji putuje kući, baš kao u Dalmaciji, “na vratu” ima mamu koja i u njegovim poznim dvadesetima brine je li jeo i je li se ukrcao na autobus koji će ga dovesti kući.

- Palermo, to ti je Mediteran intravenozno - sliježe ramenima i kaže mi kad je primijetio da sam čuo njegov razgovor.

 Milijunski Palermo uspio je sačuvati intimu gradića u kojemu se svi poznaju

Milijunski gradić

I zaista, ako je Sicilija srce Mediterana, u Palermu se to srce najglasnije čuje, na svakom koraku. Kad, recimo, u dva popodne dolazim pred automatsku praonicu kako bih oprao rublje nakupljeno proteklih dana na dalekom putovanju s Krete – koje je vodi preko Pireja i Patrasa brodom na Bari, pa na Palermo – na kojoj piše da radi non-stop, a koja je ipak zatvorena. Pauza za odmor, kažu mi susjedi gazdarice praonice. Popodnevna siesta je ovdje zakon.

Predvečer u Palermu ljudi vade stolice pred kuće i u parkove, razgovaraju i igraju karte okruženi kibicerima, raspravljaju se dnevnopolitička pitanja i velike globalne politike. Bez obzira što šire područje grada ima više od milijun stanovnika, Palermo je uspio zadržati intimu gradića u kojemu se, naizgled, svi poznaju. Tipični južnjački kaos ovdje ima metodu koja, kad joj otkrijete šifru, postaje dio južnjačkog šarma.

Poznanici mi savjetuju da po Siciliji ne vozim automobil, otok je ozloglašen zbog svojih vozača i anarhije koja vlada na cestama. Ipak, uzimam rent-a-car kako bih se mogao zavući u one dijelove otoka do kojih ne dopiru ni autobusne linije. Uostalom, što se vožnje tiče, ipak imam balkansku diplomu, s indijskom specijalizacijom, što sigurno pomaže i ovdje. I zaista, nemam nikakvih problema s vozačima, ali mi ministar prometa, ma tko bio, ne silazi s usana.

Pronaći putokaz prava je lutrija, a dobar europski običaj da se na početku zatvorene ceste napiše da je ona blokirana na šezdesetom kilometru ovdje ne postoji. Putovanje Sicilijom u automobilu tako dobiva dodatnu pustolovnu dimenziju. Sam otok atipičan je za Mediteran: plodna zemlja, na kojoj mogu zahvaliti još uvijek aktivnim vulkanima, i brojni riječni tokovi čine ga jednim od najbogatijih otoka s nepreglednim poljima na kojima rastu limuni, naranče, masline, rogači...

Od nekakvog mediteranskog škrtog podneblja ni traga. Nije ni čudo da su ga grčki kolonisti još u osmom stoljeću prije Krista smatrali ponosom svojih osvajanja i da su na njemu izgradili hramove i kazališta spektakularnije nego u samoj Grčkoj. Velika Grčka (Magna Grecia) naziv je koji je najbolje govorio o njegovu značenju, pa nije nikakvo čudo da su u klasičnom grčkom razdoblju upravo na ovaj otok smještali većinu Odisejevih pustolovina, kako bi ga uklopili u vlastitu mitologiju i povijest.

Očekivati da ćete se na otoku susresti s bilo kakvim tragom mafije, o kojoj su ispričane legende, jednako je realno kao i mogućnost da naiđete na samog Odiseja. Istina, možete proći kroz gradić Corleone – u kojem postoji antimafijaški muzej - i vidjeti mjesta nekadašnjih mafijaških obračuna iz poznatih romana i filmova, ali se ni u jednom trenutku nećete osjetiti ugroženim.

Mafija se danas bavi profitabilnim stvarima koje nemaju veze s uličnim obračunima. Oni kontroliraju nekretnine i građevinsku industriju, a priča se da je dobar dio novca koji je EU dao, recimo, za obnovu starog dijela Palerma, kroz raznorazne građevinske tvrtke završio u rukama mafije. No, za takve priče barem nama iz Hrvatske nije potrebno putovati čak do Sicilije.

Svaki treći bio ubojica

Ali, ako nećete naići na mafiju, “mafioso look” je veoma popularan, što sam odmah primijetio na Camillu, tridesetogodišnjaku u crvenom kabrioletu koji mi je iznajmio sobu. U poznatoj turističkoj destinaciji Castellammare tražim smještaj i zvonim na vratima na kojima piše da se iznajmljuju sobe. Javlja se gospođa iz susjednog ulaza, pa doziva ženu iz trećeg, koja mi govori da je zvala gazdu i da će doći za par minuta. I zaista, pojavio se Camillo, tipska slika kako Europa zamišlja Sicilijanca “mafijaša”.

Tamnoput i zalizan, odmah procjenjuje moju kupovnu moć, pokazujući mi sobu koju naziva “economico”, najjeftiniju koju ima. Dok mi objašnjava gdje je što u mjestu, čavrljamo o svemu i svačemu, pa saznajem da je žena koja ga zove gazdom – njegova majka! Turistička klijentela u ovom dijelu svijeta najčešće dolazi iz Njemačke, nešto Talijana u kolovozu, Hrvata nikad nije imao za gosta. Pa naravno, kažem, naša je obala neusporedivo ljepša. Čuo je za to, ali zna još nešto: da smo jeftiniji od Sicilije. Jesmo li zaista? Jesmo, “ma non troppo”.

Njegovu sobu s kupaonicom, ovu “economico”, plaćam 25 eura, 185 kuna. Daleko od toga da je riječ o reprezentativnoj sobi iz turističkog prospekta, ali u punoj sezoni cijena joj je impozantnih 40 eura. Ne traži mi ni podatke, ni putovnicu, očito nema namjeru nikome me prijavljivati. Zapanjujem ga molbom da mi napiše račun. Što će ti to? - pita. Pa, onako, vodim porezne knjige, ovo je nekakvo “službeno” putovanje, pa imam pravo pravdati račune u porezne svrhe.

Na spomen poreza Camillo se počinje smijati, uvjeren je da se šalim s njim, porezi očito nisu ozbiljna činjenica na Siciliji, čak ni za uspješne vlasnike turističkih smještaja koji se voze u crvenom kabrioletu. Castellammare je inače pedesetih bio ozloglašen kao mjesto koje potpuno kontrolira mafija: 80 posto odraslih stanovnika tih je godina odslužilo neko vrijeme u zatvoru, a svaki treći je na savjesti imao ubojstvo! Vremena su se promijenila: Camillo je našao sigurnije izvore prihoda.

Sicilijanci su poznati kao ponosni ljudi, kojima je regija u pravilu ispred nacionalnih osjećaja, a talijanska država, iako ne ubire puno poreza s ovih strana, pazi da im ne povrijedi regionalne osjećaje i ne lupa ih po džepu. Tako je ovo jedan od rijetkih dijelova Italije gdje se za vožnju autocestom (osim na relaciji Palermo-Messina i Messina-Catania), vjerojatno zbog “mira u kući”, ne plaća cestarina.

S razvijenom poljoprivredom, industrijom koja je nagrdila mnoge dijelove otoka i sveprisutnim turistima, nejasno mi je kako je moguće da Sicilija i dalje spada u nerazvijene i “siromašne” dijelove Europe, te je uz Irsku dala najveći broj emigranata. Danas je Sicilija jedan od glavnih ciljeva imigranata s juga Mediterana, a Sredozemlje se polako iz mora koje je nekad povezivalo civilizacije pretvara u neprobojni zid za one koji dolaze juga, more na kojemu bi Europa, da može, najradije podigla – zid!

piše i snimio jasen boko

Sama svoj kontinent

Sicilija je najveći mediteranski otok. Površinom velika kao pola Hrvatske i s nešto više od pet milijuna stanovnika ona je i danas više svoj kontinent, s vlastitom kulturom i osjećajem regionalne pripadnosti, nego integralni dio Italije. Otok je kroz povijest bio poprište ratova za kontrolu središnjeg dijela Mediterana, nema osvajača koji ga nije pokušao osvojiti i zadržati.

Danas je jedini rat koji ćete primijetiti onaj je za parking mjesta u Palermu. Svaka civilizacija koja je dotakla Siciliju ostavila je traga: od Feničana i Grka, preko Rimljana, Arapa i Normana, otok je rušen pa ponovno građen, kulture, jezici i rase miješali su se pa su – iako smo čitali i slušali o sicilskoj zatvorenosti u uske obiteljske krugove - multikulturalnost i globalizacija ovdje začete milenijima prije nego je netko uopće izmislio te pojmove.

Na Siciliji imate dojam da je baš svaka civilizacija koja se na zemaljskoj kugli pojavila u posljednjih pet milenija dotakla ovaj čarobni otok Mediterana. Na otoku ćete ih naći sve, uključujući i neke za koje niste ni znali.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na Siciliji  baš i nećete sresti prave mafijaše, njihovi poslovi odvijaju se u sferama višima od prizemnih uličnih obračuna, ali ćete zato lako naići na nekog tko baš izgleda kao mafijaš. Recimo, na Camilla, tipa koji je meni iznajmio sobu, koji p [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mafia? Ma, che mafia?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-06-27 11:08:27 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-06-27 11:16:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-06-27 14:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2800 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/06/25/spektar/SICILIJA SD (8).jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x525" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4509488 Threads: 8 Questions: 146671626 Slow queries: 62304 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4366840 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/palermo-ti-je-mediteran-intravenozno-136182 [printLink] => /sd-plus/spektar/palermo-ti-je-mediteran-intravenozno-136182?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 124737 [name] => JasenBoko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jasenboko [link] => /tag/jasenboko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na Siciliji  baš i nećete sresti prave mafijaše, njihovi poslovi odvijaju se u sferama višima od prizemnih uličnih obračuna, ali ćete zato lako naići na nekog tko baš izgleda kao mafijaš. Recimo, na Camilla, tipa koji je meni iznajmio sobu, koji p [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mafia? Ma, che mafia?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Palermo ti je - Mediteran intravenozno!’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-07-06-10-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/25/spektar/SICILIJA SD (8).jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/25/spektar/SICILIJA SD (8).jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pronto! - kaže u mobitel  koji mu je upravo zazvonio mladić koji sjedi do mene u prepunom autobusu na liniji Bari-Palermo. Noć je i autobus je upravo krenuo iz Barija.

- Jesam, mama, ukrcao sam se. Da, mama, autobus je krenuo, stižem ujutro - kaže strpljivo. Jesam, mama, jeo sam. Sigurno, mama, nisam gladan, ne brini, jeo sam, ne brini. Dobro, mama – kaže i prekida vezu.

Putujem za Palermo i već na prvom koraku imam priliku osjetiti tradicionalnu Siciliju u kojoj su obitelji još čvrsto povezane i u kojima student koji putuje kući, baš kao u Dalmaciji, “na vratu” ima mamu koja i u njegovim poznim dvadesetima brine je li jeo i je li se ukrcao na autobus koji će ga dovesti kući.

- Palermo, to ti je Mediteran intravenozno - sliježe ramenima i kaže mi kad je primijetio da sam čuo njegov razgovor.

 Milijunski Palermo uspio je sačuvati intimu gradića u kojemu se svi poznaju

Milijunski gradić

I zaista, ako je Sicilija srce Mediterana, u Palermu se to srce najglasnije čuje, na svakom koraku. Kad, recimo, u dva popodne dolazim pred automatsku praonicu kako bih oprao rublje nakupljeno proteklih dana na dalekom putovanju s Krete – koje je vodi preko Pireja i Patrasa brodom na Bari, pa na Palermo – na kojoj piše da radi non-stop, a koja je ipak zatvorena. Pauza za odmor, kažu mi susjedi gazdarice praonice. Popodnevna siesta je ovdje zakon.

Predvečer u Palermu ljudi vade stolice pred kuće i u parkove, razgovaraju i igraju karte okruženi kibicerima, raspravljaju se dnevnopolitička pitanja i velike globalne politike. Bez obzira što šire područje grada ima više od milijun stanovnika, Palermo je uspio zadržati intimu gradića u kojemu se, naizgled, svi poznaju. Tipični južnjački kaos ovdje ima metodu koja, kad joj otkrijete šifru, postaje dio južnjačkog šarma.

Poznanici mi savjetuju da po Siciliji ne vozim automobil, otok je ozloglašen zbog svojih vozača i anarhije koja vlada na cestama. Ipak, uzimam rent-a-car kako bih se mogao zavući u one dijelove otoka do kojih ne dopiru ni autobusne linije. Uostalom, što se vožnje tiče, ipak imam balkansku diplomu, s indijskom specijalizacijom, što sigurno pomaže i ovdje. I zaista, nemam nikakvih problema s vozačima, ali mi ministar prometa, ma tko bio, ne silazi s usana.

Pronaći putokaz prava je lutrija, a dobar europski običaj da se na početku zatvorene ceste napiše da je ona blokirana na šezdesetom kilometru ovdje ne postoji. Putovanje Sicilijom u automobilu tako dobiva dodatnu pustolovnu dimenziju. Sam otok atipičan je za Mediteran: plodna zemlja, na kojoj mogu zahvaliti još uvijek aktivnim vulkanima, i brojni riječni tokovi čine ga jednim od najbogatijih otoka s nepreglednim poljima na kojima rastu limuni, naranče, masline, rogači...

Od nekakvog mediteranskog škrtog podneblja ni traga. Nije ni čudo da su ga grčki kolonisti još u osmom stoljeću prije Krista smatrali ponosom svojih osvajanja i da su na njemu izgradili hramove i kazališta spektakularnije nego u samoj Grčkoj. Velika Grčka (Magna Grecia) naziv je koji je najbolje govorio o njegovu značenju, pa nije nikakvo čudo da su u klasičnom grčkom razdoblju upravo na ovaj otok smještali većinu Odisejevih pustolovina, kako bi ga uklopili u vlastitu mitologiju i povijest.

Očekivati da ćete se na otoku susresti s bilo kakvim tragom mafije, o kojoj su ispričane legende, jednako je realno kao i mogućnost da naiđete na samog Odiseja. Istina, možete proći kroz gradić Corleone – u kojem postoji antimafijaški muzej - i vidjeti mjesta nekadašnjih mafijaških obračuna iz poznatih romana i filmova, ali se ni u jednom trenutku nećete osjetiti ugroženim.

Mafija se danas bavi profitabilnim stvarima koje nemaju veze s uličnim obračunima. Oni kontroliraju nekretnine i građevinsku industriju, a priča se da je dobar dio novca koji je EU dao, recimo, za obnovu starog dijela Palerma, kroz raznorazne građevinske tvrtke završio u rukama mafije. No, za takve priče barem nama iz Hrvatske nije potrebno putovati čak do Sicilije.

Svaki treći bio ubojica

Ali, ako nećete naići na mafiju, “mafioso look” je veoma popularan, što sam odmah primijetio na Camillu, tridesetogodišnjaku u crvenom kabrioletu koji mi je iznajmio sobu. U poznatoj turističkoj destinaciji Castellammare tražim smještaj i zvonim na vratima na kojima piše da se iznajmljuju sobe. Javlja se gospođa iz susjednog ulaza, pa doziva ženu iz trećeg, koja mi govori da je zvala gazdu i da će doći za par minuta. I zaista, pojavio se Camillo, tipska slika kako Europa zamišlja Sicilijanca “mafijaša”.

Tamnoput i zalizan, odmah procjenjuje moju kupovnu moć, pokazujući mi sobu koju naziva “economico”, najjeftiniju koju ima. Dok mi objašnjava gdje je što u mjestu, čavrljamo o svemu i svačemu, pa saznajem da je žena koja ga zove gazdom – njegova majka! Turistička klijentela u ovom dijelu svijeta najčešće dolazi iz Njemačke, nešto Talijana u kolovozu, Hrvata nikad nije imao za gosta. Pa naravno, kažem, naša je obala neusporedivo ljepša. Čuo je za to, ali zna još nešto: da smo jeftiniji od Sicilije. Jesmo li zaista? Jesmo, “ma non troppo”.

Njegovu sobu s kupaonicom, ovu “economico”, plaćam 25 eura, 185 kuna. Daleko od toga da je riječ o reprezentativnoj sobi iz turističkog prospekta, ali u punoj sezoni cijena joj je impozantnih 40 eura. Ne traži mi ni podatke, ni putovnicu, očito nema namjeru nikome me prijavljivati. Zapanjujem ga molbom da mi napiše račun. Što će ti to? - pita. Pa, onako, vodim porezne knjige, ovo je nekakvo “službeno” putovanje, pa imam pravo pravdati račune u porezne svrhe.

Na spomen poreza Camillo se počinje smijati, uvjeren je da se šalim s njim, porezi očito nisu ozbiljna činjenica na Siciliji, čak ni za uspješne vlasnike turističkih smještaja koji se voze u crvenom kabrioletu. Castellammare je inače pedesetih bio ozloglašen kao mjesto koje potpuno kontrolira mafija: 80 posto odraslih stanovnika tih je godina odslužilo neko vrijeme u zatvoru, a svaki treći je na savjesti imao ubojstvo! Vremena su se promijenila: Camillo je našao sigurnije izvore prihoda.

Sicilijanci su poznati kao ponosni ljudi, kojima je regija u pravilu ispred nacionalnih osjećaja, a talijanska država, iako ne ubire puno poreza s ovih strana, pazi da im ne povrijedi regionalne osjećaje i ne lupa ih po džepu. Tako je ovo jedan od rijetkih dijelova Italije gdje se za vožnju autocestom (osim na relaciji Palermo-Messina i Messina-Catania), vjerojatno zbog “mira u kući”, ne plaća cestarina.

S razvijenom poljoprivredom, industrijom koja je nagrdila mnoge dijelove otoka i sveprisutnim turistima, nejasno mi je kako je moguće da Sicilija i dalje spada u nerazvijene i “siromašne” dijelove Europe, te je uz Irsku dala najveći broj emigranata. Danas je Sicilija jedan od glavnih ciljeva imigranata s juga Mediterana, a Sredozemlje se polako iz mora koje je nekad povezivalo civilizacije pretvara u neprobojni zid za one koji dolaze juga, more na kojemu bi Europa, da može, najradije podigla – zid!

piše i snimio jasen boko

Sama svoj kontinent

Sicilija je najveći mediteranski otok. Površinom velika kao pola Hrvatske i s nešto više od pet milijuna stanovnika ona je i danas više svoj kontinent, s vlastitom kulturom i osjećajem regionalne pripadnosti, nego integralni dio Italije. Otok je kroz povijest bio poprište ratova za kontrolu središnjeg dijela Mediterana, nema osvajača koji ga nije pokušao osvojiti i zadržati.

Danas je jedini rat koji ćete primijetiti onaj je za parking mjesta u Palermu. Svaka civilizacija koja je dotakla Siciliju ostavila je traga: od Feničana i Grka, preko Rimljana, Arapa i Normana, otok je rušen pa ponovno građen, kulture, jezici i rase miješali su se pa su – iako smo čitali i slušali o sicilskoj zatvorenosti u uske obiteljske krugove - multikulturalnost i globalizacija ovdje začete milenijima prije nego je netko uopće izmislio te pojmove.

Na Siciliji imate dojam da je baš svaka civilizacija koja se na zemaljskoj kugli pojavila u posljednjih pet milenija dotakla ovaj čarobni otok Mediterana. Na otoku ćete ih naći sve, uključujući i neke za koje niste ni znali.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/palermo-ti-je-mediteran-intravenozno-136182 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bc515c4245b8b83ac34c0de2baba017845f412c8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Palermo+ti+je+-+Mediteran+intravenozno%21%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fpalermo-ti-je-mediteran-intravenozno-136182 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fpalermo-ti-je-mediteran-intravenozno-136182 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na Siciliji  baš i nećete sresti prave mafijaše, njihovi poslovi odvijaju se u sferama višima od prizemnih uličnih obračuna, ali ćete zato lako naići na nekog tko baš izgleda kao mafijaš. Recimo, na Camilla, tipa koji je meni iznajmio sobu, koji p [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mafia? Ma, che mafia?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarMafia? Ma, che mafia?!

‘Palermo ti je - Mediteran intravenozno!’

Piše PSD.
27. lipnja 2011. - 16:08

Pronto! - kaže u mobitel  koji mu je upravo zazvonio mladić koji sjedi do mene u prepunom autobusu na liniji Bari-Palermo. Noć je i autobus je upravo krenuo iz Barija.

- Jesam, mama, ukrcao sam se. Da, mama, autobus je krenuo, stižem ujutro - kaže strpljivo. Jesam, mama, jeo sam. Sigurno, mama, nisam gladan, ne brini, jeo sam, ne brini. Dobro, mama – kaže i prekida vezu.

Putujem za Palermo i već na prvom koraku imam priliku osjetiti tradicionalnu Siciliju u kojoj su obitelji još čvrsto povezane i u kojima student koji putuje kući, baš kao u Dalmaciji, “na vratu” ima mamu koja i u njegovim poznim dvadesetima brine je li jeo i je li se ukrcao na autobus koji će ga dovesti kući.

- Palermo, to ti je Mediteran intravenozno - sliježe ramenima i kaže mi kad je primijetio da s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 09:06