StoryEditorOCM
Dalmacijaposljedice katastrofalnog požara

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo: Nema opasnosti za zdravlje većeg dijela stanovništva; Građani koji žive blizu Karepovca: Želimo istinu!

Piše M. Dr., M. M. R., PSD, N. Lulić, Hina
19. srpnja 2017. - 18:26
pozariste_panorame62-190717.JPG

Video snimke i fotografije požara šaljite nam na portal@slobodnadalmacija.hr
_____


Dr. Ninčević: Koncentracija plinova na Karepovcu i oko njega unutar je dopuštenih vrijednosti

Ovdje je zaustavljeno širenje požara na grad: pogledajte kako iz aviona izgledaju spaljene Kučine, Mravince, Kila, Karepovac, Žrnovnica i Korešnica​

Neka vam njegovo iskustvo bude pouka: 'Puno se toga komentira protiv Plenkovića i Kolinde, dio toga i stoji, ali za jednu smo stvar sami krivi'

Iz minute u minutu: 

16:26 - Na opožarenim područjima u okolici Splita, radnici HEP-Operatora distribucijskog sustava Elektrodalmacije Split ulažu maksimalan trud i napor kako bi sanirali izgorenu elektroenergetsku mrežu, u što su uključene ekipe HEP ODS-a  iz Splita, Sinja, Trogira, Imotskog, Omiša, Makarske i Vrgorca, javljaju iz HEP-a.

Tako će se do kraja dana normalizirati opskrba na 10 kilovoltnom naponu za gotovo sve potrošače na području Splita i okolice koji danas do 15 sati još uvijek nisu imali električnu energiju, dok se potpuna normalizacija opskrbe električnom energije za sve potrošače očekuje tijekom večernjih sati.

Zbog izvanredne situacije, molimo za razumijevanje sve potrošače kojima je požar prouzročio poteškoće u opskrbi električnom energijom.

Ljepotom za vatrogasce: dvije Slavonke zaljubljene u Dalmaciju organiziraju zanimljivu humanitarnu akciju

16:15 - Jasna Ninčević, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo potvrdila je u srijedu na Karepovcu kako je koncentracija plinova na odlagalištu i oko njega unutar dopuštenih vrijednosti te da nema opasnosti za zdravlje stanovništva.

- Ono što je uznemirilo ljude je ovaj dim i prašina s opožarenih područja, zbog čega smo izašli s preporukama kako se ponašati, i to upravo zbog ranjivih skupina - kroničnih i srčanih bolesnika, astmatičara i djece alergičara, kojima dim, koji nije toksičam, može iritirati dišne puteve. Radi njih smo dali preporuke da ne izlaze ako ne moraju na zadimljena područja. Nema nikakvog razloga za strah i paniku. 

Tiho Barić, predsjednik Udruge "Karepovac - drugo lice Splita" kazao nam je kako stanovnici Kile već dvije noći bdiju jer teško spavaju. 

- Predložili smo ravnateljici da se izmjere svi ostali plinovi kako bismo znali hoćemo li i dalje mirno spavati ili svi pobjeći! Ovih par dana želimo otkloniti sve sumnje. Nije dobro širiti paniku, ali neka znamo sve podatke - naglasio je Barić.

Splitom kruže razne teorije o uzrocima kataklizme: 'Sve su zapalila dvojica šta su utekla iz zatvora', 'Bili su to Srbi u varaždinskom autu'...

14:25 - Iz splitskog Vodovoda i kanalizacije obavještavaju potrošače na području Splita kako je voda iz slavina ispravna za piće.

Vodovod i kanalizacija: Voda je u potpunosti ispravna za piće​

Izbjegli smo nezapamćenu tragediju: 'Procjena je bila kako će u požarima oko Splita sigurno biti puno poginulih'

13:56 - Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je u srijedu od Vlade žurno sređivanje stanja u vatrogastvu zbog problematičnog financiranja javnih vatrogasnih postrojbi (JVP), ističući kako ih se, kada gase vatru i spašavaju ljude i imovinu proglašava "hrvatskim vitezovima" i herojima, a kada traže isplatu regresa ili povećanje osnovice svi ih ignoriraju.

Proglašenje elementarne nepogode

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u srijedu je najavio kako će zbog požara na splitskom području u sljedećih nekoliko dana proglasiti elementarnu nepogodu.

"Elementarnu nepogodu proglasit ćemo odmah nakon što dobijemo izvješće policije, odnosno zapisnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske županije o požaru," rekao je župan Boban.

Živi su izgorjeli na lancima i u kavezima: u katastrofalnom požaru stradale su i mnoge nedužne životinje

Sindikat vatrogasaca: Kada spašavamo ljude onda smo heroji i vitezovi, a kada tražimo regres onda nas ignoriraju
 
Po njegovim riječima, na temelju proglašene elementarne nepogode formirat će se povjerenstvo koje će izaći na teren radi evidentiranja procjene štete, a nakon toga će se sukladno zakonskom propisu obavljati saniranje štete.

"Obnova opožarenog područja trajat će godinama," rekao je župan Boban.
 
Prema dosadašnjim procjenama vatrogasnih službi, u prošla tri dana u požarima na splitskom području izgorjelo je oko 4.500 hektara borove šume, niskog raslinja, trave, makije i maslinika te nekoliko desetaka automobila.

Ugledni stručnjak upozorava: Dim s Karepovca je katastrofalno toksičan! Vatra još može izbiti, a da se zapali smeće, nad Splitom bi se nadvio kancerogeni oblak​

13:00 - 'U cijeloj ovoj nesreći velika je sreća što nitko nije poginuo, a percepcija iz zraka i onih koji su gledali sa strane, znači stručnih ljudi koji su vidjeli puno požarišta, bila je kako će sigurno biti puno poginulih.

Na kraju, rezultat je da nitko nije poginuo, nema niti teže ozlijeđenih, samo nekoliko ogrebotina. To je veliki uspjeh sviju nas ovdje, i stručnih službi i građana, što smo se uspjeli sačuvati.

Možemo biti sretni što je u cijeloj ovoj nesreći rezultat tako dobar - kazao je na press konferenciji održanoj u 11 sati na Karepovcu dogradonačelnik Splita Nino Vela.

Vatra opet prijeti Dalmaciji: sljedeći tjedan čeka nas prodor vrućeg afričkog zraka, ponovno će zapuhati bura. Opasnost od novog požara je velika

12:30 -  'Na Mosoru nema puno dima, kanaderi su to jako dobro riješili i sada gase požar u Dugobabama.

Na požarištu je jednak broj vatrogasaca, dežuraju i saniraju teren, a u slučaju potrebe spremna je jedna ekipa intervencijske vatrogasne postrojbe iz Divulja koja će izvršiti desant', kazao je za N1 Ivan Kovačević, zapovjednik JVP-a Split.

11:30 - Od 19.30 do 22.30 u ponedjeljak imali smo prekoračenje onečišćenja zraka za 50 posto', i to dok je gorjelo na Krepovcu. Sada je zrak u Splitu dobre kvalitete. Na mjernoj postaji Karepovac vrijednosti sumporovodika H2S su uobičajene, te su niže od graničnih vrijednosti, kaže Jasna Ninčević iz NZJZ-a za N1 televiziju.

Što se događa na Karepovcu? Direktor Čistoće potvrdio: Stanje je bilo jako opasno, ali deponij više ne gori!​

11:05 - Nešto prije 11 sati ponovno se pojavio otvoreni plamen u Žrnovnici. Na terenu je bilo vidljivo dosta dima, a vatra je planula među kućama no ugašena je brzom intervencijom vatrogasaca

11:00 -  U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno gori na tri mjesta na kojima je do sada opožareno oko 300 hektara borove šume, smreke, makije, trave i niskog raslinja, dok su tri požara - na Hvaru, Klisu i u Radošiću, lokalizirani.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske od jutra su aktivne na požarištima kod Splita.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji gori na tri mjesta, zračne snage od jutra na terenu​

10:20 - Naš čitatelj Nenad Blažević poslao nam je jutrošnju snimku Splita i okolice snimljenu dronom koja prikazuje guste oblake dima koji se nadvijaju nad čitavim područjem, ali i opožarena područja koja najbolje razotkrivaju razmjere vatre koja ih je poharala.

Jutros je sunce izgubilo sjaj, čudan osjećaj: najnovija snimka dronom Splita i okolice otkriva sve posljedice požara koji je poharao Dalmaciju​

09:30 - Gusti oblak dima i smrada se malo raščistio jutros oko Karepovca prema istočnim dijelovima grada, iako je na slikama i jutros vidljivo o kojoj je količini dima riječ. Možete zamisliti kako nam je bilo sinoć! Ako ste htjeli napraviti tri metra van kuće, niste mogli bez majice na ustima. Jutros se konačno lakše diše, javlja novinarka Slobodne stanje s terena.

09:00 - Zrak u Splitu je zadovoljavajuće kvalitete. U posljednja 24 sata koncentracije praćenih plinova ni u jednom trenutku nisu prelazile dozvoljene granične vrijednosti. Razloga za uznemirenost građana nema, stoji u današnjem izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

NZJZ: Koncentracija plinova u zraku ne prelazi dozvoljene vrijednosti, ali mjere opreza ostaju. Na otvorenom prekrijte oči i usta, stavite naočale​

08:40 - Dalmacija je opet u velikoj opasnosti, javljaju dežurni meteorolozi. Zbog prodora suhog i vrućeg afričkog zraka sljedeći tjedan opasnost od vatre bit će velika, a situaciju će dodatno zakomplicirati bura koja se najavljuje sljedećeg tjedna.

Vatra opet prijeti Dalmaciji: sljedeći tjedan čeka nas prodor vrućeg afričkog zraka, ponovno će zapuhati bura. Opasnost od novog požara je velika​

08:20 - U zraku su opet kanaderi. Vodom natapaju područje Srinjina, Tugara i vrha Mosora.

Pogledajte kako jutros izgleda Split prekriven dimom​

08:05 - Da se zapalio Karepovac, strah me je i pomisliti što bi se dogodilo. Bila bi to katastrofa teško zamislivih razmjera – kaže prof. dr. sc. Stanko Uršić, fizikalni kemičar (do umirovljenja predstojnik Zavoda za fizikalnu kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), znanstvenik koji godinama već upozorava na opasnosti od spaljivanja otpada – i onog kontroliranog, u spalionicama, a pogotovo nekontroliranog, kakvo je prijetilo na golemoj površini odlagališta Karepovac – kao i na postojanje u Hrvatskoj "smetlarske mafije" kojoj nije u interesu da se uspostavi kontrolirani sustav gospodarenja otpadom.

Ugledni stručnjak upozorava: Dim s Karepovca je katastrofalno toksičan! Vatra još može izbiti, a da se zapali smeće, nad Splitom bi se nadvio kancerogeni oblak​

07:40 - 'Na Karepovcu ništa ne gori, samo se sanira, to mora izdmiti', poručuju iz centra 112 te nas izvještavaju kako očekuju najnovije rezultate o kvaliteti zraka iz Zavoda za javno zdravstvo.

'Ostanite mirni, ako kod kuće ima plućnih bolesnika ili male djece zatvorite prozore i uključite klima uređaje, nema nikakve potrebe za širenjem panike', poručuju Splićanima.

Na požarište na Karepovcu također je pozvan jedan kanader koji će uskoro obići teren.

07:30 - Nesnosni smrad i oblak dima zabrinuli su jutros brojne Splićane, no iz centra 112 kažu kako razloga za paniku nema.
- Kvaliteta zraka u Splitu jutros je zadovoljavajuće kvalitete i nema opasnosti za građane. Stalno pratimo stanje i vršimo mjerenja, ako dođe do pogoršanja situacije javnost će biti pravovremeno upozorena - kaže Mate Herceg iz županijskog centra 112.

07:20 - Na području Žrnovnice, Tugara, Strožanca i Srinjina tokom noći nije bilo većih problema, javljaju iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra. Iako je na ovom području jutros još uvijek vidljiv dim, nema veće vatre, a manje plamenove brzo saniraju vatrogasci koji osiguravaju požarište.

07:10 - Iz opožarenih područja na Kili i Karepovcu i jutros se diže gusti dim koji je prekrio šire splitsko područje. U Splitu se na otvorenom teško diše, a dim grize za oči pa se građanima preporuča da zatvore prozore i, ako ih imaju, upale klima uređaje. 

1:00 - Nakon dojava zabrinutih građana koji su nas izvijestili kako ponovo tinja vatra na Karepovcu, a kvartom se širi smrad zapaljenog smeća, kontaktirali smo dežurne službe, od kojih doznajemo kako nema straha od novog požara, no situacija nipošto nije bezazlena. Slijedite njhove upute i pratite što se događa!

Nad Splitom se nadvio ogromni dimni oblak, smrad se širi do Solina, Splićani u panici šalju djecu van iz grada; 'Zatvorite prozore, pratite medije!'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:38