StoryEditorOCM
DalmacijaTko je kriv?

Živi su izgorjeli na lancima i u kavezima: u katastrofalnom požaru stradale su i mnoge nedužne životinje

Piše PSD
19. srpnja 2017. - 16:08
20228733_1414137068665496_4240302757930038693_n

Požar koji je buknuo u okolici Splita poprimio je u samo jedan dan katastrofalne razmjere. U stanju opće kataklizme i panike strepilo se za ljudske živote, ali spašavala su se i materijalna dobra. Unatoč svim naporima neke su kuće ipak spaljene, a šteta se još zbraja.

Ipak, mnogi su u sveopćem kaosu zaboravili na one koji nisu bili u stanju ni bježati ni pobrinuti se za sebe. Privezani lovački psi ostali su u samome centru požarišta, a neki su bili i u kavezima. Prepuštene same sebi, nedužne životinje nisu imale nikakve šanse.

Na sreću, našla se grupa Splićana koja je odlučila pobrinuti se i za male nesretnike. Grupa volontera organizirala se kako bi s izgorenih područja 'pokupila' životinjice koje su preživjele i kako bi im potom pronašli smještaj.

"Policija i vatrogasci nam ne dopuštaju na vatrom zahvaćena područja, ono sto za sada možemo je obići zgarišta i osloboditi ovakve zaboravljene slučajeve, napraviti što se napraviti da", napisala je Blaženka Benkus, voditeljica akcije.

"Hvala vam, i svima vama s kojima se nisam uspjela sresti po tuznim dalmatinskim zgaristima, potraga i pomoc zivotinjama i sutra se nastavlja...", objavila je na svome Facebooku Blaženka.

Strašne fotografije izgorenih uzica i lanaca obišle su društvene mreže, a ljudi i dalje zatvaraju oči. Kako je moguće da su neki zaboravili odvezati vlastite pse s lanca ili pustiti ih iz kaveza, barem kako bi mogli sami bježati od plamena? Radi li se ovdje o nemaru ili je problem mnogo veći? Odavno, naime, brojne udruge za zaštitu životinja pokušavaju apelirati na vlasnike lovačkih pasa i ukazati im na činjenicu da se radi o živim bićima. Zvjerska ponašanja mnogih vlasnika svakodnevno obilaze Internet, ali i dalje nema kraja tlačenju nedužnih životinja.

U susjednoj državi okupila se tako grupa pojedinaca pod imenom Levijatan, prenosi espreso.rs. Momci imaju jedinstven pristup kada je u pitanju briga za prava životinja, a svima bi mogli poslužiti kao uzor.

Brojne naše udruge također su se prihvatile posla. Udruga Sehaliah pokušava pronaći smještaj za brojne životinjske žrtve, a bilo kojem od udruženja možete se javiti preko facebooka.

Nakon katastrofe mnogi su pokazali kako imaju zaista velika srca, pa se apelira na građane da pokušaju barem dio svoje empatije prenijeti i na one koji nisu sposobni brinuti se o sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:29