StoryEditorOCM
Dalmacijazaštita

Močvarni čempres - baština Solina

Piše PSD.
10. siječnja 2013. - 17:23

Nakon postavljanja teleskopa na ulazu u arheološki kompleks Salone, Turistička zajednica grada Solina nastavlja sa svojim projektima, pa je tako radi zaštite prirodne baštine grada, kao i obogaćivanja njegove turističke ponude, krenula u uređenje odmorišta uz močvarni čempres na raskrižju Širina.

Naime, močvarni čempres je prije 17 godina zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture, a starost toga stabla, visokog oko 25 metara, procijenjena je na stotinjak godina.

Njegov prirodni areal su močvarna područja uz obale meksičkog zaljeva, SAD-a i istočne Azije, a smatra se kako ga je u Solin donio jedan pomorac, premda je moguće i da su ga zasadili prvi vlasnici tvornice cementa u Majdanu, kako se navodi na postavljenoj ploči.

- Budući da je čempres do sada bio zapušten, TZ i Grad Solin odlučili su zaštititi ga te njegov okoliš urediti kao odmorište, čemu pogoduje i lokacija samoga čempresa na pravcu iz i prema zračnoj luci Resnik, uz samu rijeku Jadro.

Zadovoljstvo nam je reći kako smo, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, postavili i informativnu ploču uz sam čempres.

Vjerujemo kako će ovaj projekt dovesti do zaštite čempresa, kao i do povećanja broja posjetitelja na području grada Solina – zaključila je direktorica solinskog TZ-a Jelena Stupalo. Kako bi sve bilo u funkciji, preostaje još da solinski komunalci posade zelenilo uokolo čempresa.

MIA SESARTIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:48