Njihova predsjednica Gorenka Ninčević, pojasnila nan je ukratko kako se pravi proja ili cincvara, kruv od čiste pure, za šta van, dakle, triba pura, domaći sir i malo masnoće. To je baš bilo ukusno i jedino šta san uspila nać, jer bi doslovno, kako bi žiri završija sa kušanjen, spiza sa stola isparila. A sve ove žitarice šta su se koristile samlija je u novoobnovljenom mlinu Gašpine mlinice Tomislav Poljak uz podršku svoje supruge Ivanke i njihove dičice.
Sve je bilo za prste polizat
Članovi udruge “Blace” dvostruko su nagrađeni za brujet od anguja, pastrva i cipli s ušća Jadra koje je ulovija Pećo i njegovi kompanjoni, a spremija glavni kuvar Žarko Spajić od Marincela, Mladen Jukić Dika, umjetnik Nikola Džaja, Ivica Bubić Bubi i Miro Jankov koji je četri ure, kažu, čistija ribu. A svi začini, petrisimul, lovor, domaći limun i kapula su iz Čerina vrtla s Blaca.Žiri je predano obavljao posao |
Direktorica solinske Turističke zajednice Jelena Žitko sve ovo je ponovila i na engleskon jer su stigli i Britanci, gosti iz solinskog hotela “President”, koji je uz konobu pizzeriju “Girasole” i restoran “Gašpić”, također bio jedan od pokrovitelja večeri. Svi su guštali u domaćen vinu i spizi, koliko i u pismi “Tamarinki”.
NagrađeniSva su jela kušali članovi žirija, solinski gradonačelnik Blaženko Boban, Zoran Kljaković-Gašpić Medo, vlasnik restorana “Gašpić”, te Ivica Čerina Ćiro, predsjednik Udruge “Blaca”. Oni su odlučili da prva nagrada za brujet od pastrve i anguje s palenton iz mlinice ide Udruzi “Solinjani”, a druga i treća Udruzi “Blaca”. Kruv od brašna iz mlinice najbolje je napravila Udruga “Solinjani”, koja je osvojila i drugu nagradu u istoj kategoriji, a treće mjesto pripalo je Mari Parčini. U kategoriji - kolač od brašna iz mlinice, za fritule od crnog brašna iz mlinice, prvo mjesto je pripalo Udruzi “Solinjani”, drugo Olgi Mikelić, a treće Marijani Grubić. Prva nagrada za svaku kategoriju, koju je dodijelila TZ, bio je bon u vrijednosti 500 kuna u “Tommyju”. |