StoryEditorOCM
DalmacijaU ORGANIZACIJI TURISTIČKE ZAJEDNICE 25 NATJECATELJA KUHALO I PEKLO JELA PO STARIM RICETAMA

Solin guštao u brujetu od pastrve i anguje

Piše PSD.
13. studenog 2011. - 17:36
Pustoga je svita došlo sinoć u Gašpinu mlinicu u Solinu kako bi donilo ili kušalo jela spravljena po starinskin ricetama i sa domaćin sastojcima. Manifestacija u organizaciji solinske Turističke zajednice i grada Solina u čast 300 godina ove najstarije mlinice na Jadru, a sve pod nazivon “Iz solinskog lonca”, okupila je 25 natjecatelja koji su skuvali ili ispekli ukupno 34 jela. Ukupno je trijumfirala Udruga “Solinjani”, a kako i neće kad su u spravljanju brujeta od pastrve i anguje imali podršku svoje članice Dubravke Delić. Dovoljno je reć da se odgojila u ribarskoj kući, a da se sve kuvalo u kužini Ljube Limić i da za dogodine, potaknute svojin uspjesima, najavljuju spremat fažol i pašticadu.

Njihova predsjednica Gorenka Ninčević, pojasnila nan je ukratko kako se pravi proja ili cincvara, kruv od čiste pure, za šta van, dakle, triba pura, domaći sir i malo masnoće. To je baš bilo ukusno i jedino šta san uspila nać, jer bi doslovno, kako bi žiri završija sa kušanjen, spiza sa stola isparila. A sve ove žitarice šta su se koristile samlija je u novoobnovljenom mlinu Gašpine mlinice Tomislav Poljak uz podršku svoje supruge Ivanke i njihove dičice.

Sve je bilo za prste polizat

Članovi udruge “Blace” dvostruko su nagrađeni za brujet od anguja, pastrva i cipli s ušća Jadra koje je ulovija Pećo i njegovi kompanjoni, a spremija glavni kuvar Žarko Spajić od Marincela, Mladen Jukić Dika, umjetnik Nikola Džaja, Ivica Bubić Bubi i Miro Jankov koji je četri ure, kažu, čistija ribu. A svi začini, petrisimul, lovor, domaći limun i kapula su iz Čerina vrtla s Blaca.
Žiri je predano obavljao posao
- Pofalilo im je jedino vina jer je riba puno popila – našalija se Tonći Boban dok je kuša šta su njegovi prijatelji spremili. A da je sve bilo za prste polizat, potvrdila nam je i Marica Boban i njezina 9-godišnja Lucija koje su došle na feštu solinskih specijaliteta.

Direktorica solinske Turističke zajednice Jelena Žitko sve ovo je ponovila i na engleskon jer su stigli i Britanci, gosti iz solinskog hotela “President”, koji je uz konobu pizzeriju “Girasole” i restoran “Gašpić”, također bio jedan od pokrovitelja večeri. Svi su guštali u domaćen vinu i spizi, koliko i u pismi “Tamarinki”.

MIA SESARTIĆ
SNIMIO ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

Nagrađeni

Sva su jela kušali članovi žirija, solinski gradonačelnik Blaženko Boban, Zoran Kljaković-Gašpić Medo, vlasnik restorana “Gašpić”, te Ivica Čerina Ćiro, predsjednik Udruge “Blaca”. Oni su odlučili da prva nagrada za brujet od pastrve i anguje s palenton iz mlinice ide Udruzi “Solinjani”, a druga i treća Udruzi “Blaca”. Kruv od brašna iz mlinice najbolje je napravila Udruga “Solinjani”, koja je osvojila i drugu nagradu u istoj kategoriji, a treće mjesto pripalo je Mari Parčini. U kategoriji - kolač od brašna iz mlinice, za fritule od crnog brašna iz mlinice, prvo mjesto je pripalo Udruzi “Solinjani”, drugo Olgi Mikelić, a treće Marijani Grubić. Prva nagrada za svaku kategoriju, koju je dodijelila TZ, bio je bon u vrijednosti 500 kuna u “Tommyju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 20:18