StoryEditorOCM
DalmacijaSUDAC PRESUDU ODGODIO ZA TRI DANA

Schumacher kapitulirao: pukao 'Adria čelik'

Piše PSD.
18. studenog 2015. - 09:29
U zakonskom roku od tri dana stečajni sudac Jozo Ćaleta donijet će rješenje o eventualnom otvaranju stečajnog postupka nad kaštelanskom tvrtkom “Adria čelik” u vlasništvu Edgara Schumachera i svoju odluku objaviti na web-stranici Trgovačkog suda u Splitu.

Ako stečaj bude pokrenut, u istom rješenju pisat će i ime stečajnog upravitelja. Sve je to rečeno na jučer zaključenom prethodnom postupku održanom na splitskome sudu radi utvrđivanja uvjeta za pokretanje stečaja.

– Uvjeti su stečeni, i to po dvije osnove – naglasio je odvjetnik Ante Vujčić, opunomoćenik 89 bivših radnika “Adria čelika” koji su u travnju ove godine i zatražili stečaj.

Radnicima nije isplaćeno osam plaća, od prosinca 2014. zaključno sa srpnjem 2015. godine, što je vidljivo iz potvrde Porezne uprave, čime je ispunjen stečajni uvjet nelikvidnosti. Iz potvrde Financijske agencije od 16. studenoga ove godine vidi se da je račun tvrtke u neprekidnoj blokadi 452 dana, a iznos blokade je 11,4 milijuna kuna. Time je, kazao je Vujčić, ispunjen i stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje.

Da je prošlo vrijeme čuda i neočekivanih poteza Edgara Schumachera radi sprječavanja stečaja – isplatom plaća u zadnji trenutak ili u kuloarima najavljivanog, a zapravo više priželjkivanog deponiranja gotovine kod javnog bilježnika – postalo je jasno u trenutku kad se sudu obratila zagrebačka odvjetnica Ana Bokulić, opunomoćenica “Adria čelika”.

– “Adria čelik” nije uspio prevladati teškoće i otkloniti stečajne razloge. Odluku o otvaranju stečajnog postupka ostavljamo sudu na temelju stanja spisa – rekla je Bokulić.

A stanje spisa je takvo da sve zainteresirane strane čekaju vijest o konačnom otvaranju stečaja.

Mjesecima očekivani prekid agonije sada uglavnom bivših radnika, kojima je Schumacher u međuvremenu dao otkaze ugovora o radu, nije izazvao olakšanje na licima onih koji su ispunili dvoranu splitskog suda; trodnevno odgađanje odluke izazvalo im je, naime, dodatnu nervozu.

– Očekivali smo da se odluka donese danas, a ne da se prolongira tri dana. Žalosno je kakvo pravosuđe imamo – komentirao je Josip Grbeša, zatečen i novim Schumacherovim potezima u “Adria čeliku”.

– S jučerašnjim danom isplatio je četiri plaće radnicima “Techcoma”. To jest deset ljudi, ali opet neku igru igra. Oni su radili u “Adria čeliku”, ali su bili na platnoj listi “Techcoma”. Radnici “Adria čelika” koji su ostali, njih 25, dobili su plaću za prosinac 2014. godine. Pitam pravosuđe neka utvrdi preko kojeg je računa išla ta uplata, s računa “Adria čelika” nije, nego preko “Techcoma” – tvrdi Grbeša, napominjući da u isto vrijeme nekadašnji zaposlenici nisu dobili ni kunu od osam plaća, koliko im duguje.

JADRANKA MATIĆ
FOTO: ARHIV CROPIX

Šegvić: Tužit ćemo državu

Svoja očekivanja ima i Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata “Brodosplita”:

- Očekujemo da će sudac za tri dana proglasiti stečaj, ali bez obzira na to, mi ćemo tužiti državu i njega. Sudac se u najmanju ruku trebao ispričati zbog toga što su zbog njegove odluke radnici izgubili tri plaće, kako je on rekao, crkavice.
Podsjetimo, riječ je o tri plaće koje radnicima u trenutku otvaranja stečaja isplačuje Agencija za zaštitu radničkih potraživanja, koje su radnici izgubili jer je prošlo više od tri mjeseca otkada su dobili otkaze pa do pokretanja stečaja, a sve zbog odluke suca o prekidu postupka u srpnju ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:04