StoryEditorOCM
Dalmacijaročište

Radnicima Adria čelika uskoro tri plaće

Piše PSD.
14. siječnja 2016. - 14:43

NOVIJE

Umjesto očekivanoga velikog broja bivših radnika, dvoranu trgovačkog suda u Splitu u četvrtak su na prvom ispitnom i izvještajnom ročištu dupkom ispunili odvjetnici-punomoćenici vjerovnika: radnika i tvrtki koje su prijavile svoja potraživanja u stečajnom postupku što se vodi nad kaštelanskom tvrtkom Adria čelik.

Radnici, međutim, mogu biti zadovoljni već prvom u četvrtak jednoglasno donesenom odlukom vjerovnika koja se odnosi na uručene im otkaze o radu i sudske postupke koje su zbog toga pokrenuli protiv tvrtke. Stečajni upravitelj je, naime, dobio uputu da sa radnicima sklopi nagodbu, s tim da će im biti priznat radni odnos sve do datuma pokretanja stečaja.

Svoja prava s osnova neisplaćenih plaća i ostalih davanja, radnici će i dalje rješavati u stečajnom postupku. Na popisu su 283 radnika-vjerovnika s ukupnim, po knjigovodstvenim podacima priznatim potraživanjem u iznosu od 6,8 milijuna kuna.

Budući da je većina radnika već pokrenula parnični postupak protiv Adria čelika, konačan iznos njihovih potraživanja bit će naknadno utvrđen.

Zajedno s radničkim u prvi viši isplatni red spada i potraživanje Ministarstva financija (s osnova poreza) u iznosu od 688.666 kuna.

Velika je "gužva" u drugom višem isplatnom redu u kome su potraživanja 82 vjerovnika s ukupnim, za sada priznatim potraživanjima od 174 milijuna kuna. Odvjetnik Ante Vujčić, punomoćenik većeg broja radnika, osporio je tražbinu TECHCOMA d.o.o. u iznosu od devet milijuna kuna navodeći da nije pravno utemeljena.

Stečajni upravitelj Berisalv Bušelić naglasio je da se o nekoliko tražbina nije mogao izjasniti, odlučiti jesu li priznate ili osporene, zbog nedostatka potpune dokumentacije temeljem koje bi se očitovao.

Među takve tražbine spada ona Leitnerleitner consaltinga d.o.o. Zagreb u iznosu od 305.550 kuna, ali i JLM Corporation iz Hong Konga od 12,2 milijuna kuna, Tobiasa Wagnera od 20 milijuna kuna, Trepte Legal and Finacial Advisors Gmbh iz Baldhama od 82,4 milijuna kuna.

Stečajni upravitelj podnio je dopunjeno izviješće o Adria čeliku u kojemu je svakako najvažniji podatak da je izabrano povjerenstvo napravilo popis ukupne imovine poduzeća čija je ukupna knjigovodstvena vrijednost 265.864.046 kuna. Bušelić je naglasio i da, s obzirom na zatečeno stanje, ne vidi mogućnost skorog pokretanja proizvodnje sve i kad bi se pojavio zainteresirani investitor.

U izvješću je naglašen i podatak da je manje-više sva imovina opterećena razlučnim pravima (hipotekama) zbog čega će nakon prodaje imovine ostati malo sredstava za podmirenje tražbina ostalih vjerovnika.

Posebnu zanimljivost prijavljenim razlučnim pravima dao je TECHCOM Gmbh iz Muenchena, Edgara Schumachera, prijavom tražbine od 86,6 milijuna kuna s osnova "Ugovora o atipičnim tajnim udjelima" s "lebdećim zalonim pravom".

Odvjetnik Ante Glamuzina, punomoćenik CE-ZA-R-a i C.I.O.S.-a Petra Pripuza upozorio je, naime, da hrvatsko pravo ne poznaje "Ugovor o atipičnim tajnim udjelima". Ako se to i utvrdi, razlučno pravo TECHCOMA Gmbh neće biti priznato.

S druge strane je odvjetnik Ante Vujčić upozorio da je razlučno pravo Centra za kombinirani transport Zagreb od 8,7 milijuna kuna prijavljeno sa zakašnjenjem, u roku od 60 dana prije podnošenja prijedloga za stečaj.

U svakom slučaju o pravima razlučnih vjerovnika, u ukupnom iznosu od 138,9 milijuna kuna, tek će se odlučivati.

Vjerovnici su izabrali i svoj odbor od pet članova.

Šegvić: Stigla su potraživanja na 80 kilograma papira

Zadovoljstvo zbog nagodbe, s radnicima je podijelio i prisutni Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita:

"Zadovoljan sam što će zahvaljujući tužbama što ih je podnio sindikat radnicima biti isplaćene tri minimalne plaće prema zakonu o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca. Osim toga će dobiti i još jedan mjesec radnog staža koji će im biti priznat na ime otkaznog roka, a nakon 18. studenog 2014. kad je proglašen stečaj nad Adria čelikom."

Prema riječima Šegvića poslodavac radnicima duguje 8 do 10 plaća, što je oko 80.000 kuna po radniku.

"Nije moguće da oni koji su uništili Adria čelik imaju tolika potražvanja i netko u državi treba se zamisiti kako je došlo do toga", kazao je također Šegvić dodajući da je stečajni upravitelj od vjerovnika dobio 80 kilograma papira na kojima su njihova potraživanja, pa stoga ne vjeruje da će se svi uspjeti naplatiti.

NAJAVA

S prvim danima siječnja na Trgovačkom sudu u Splitu nastavlja se dugoočekivani i od radnika priželjkivani stečajni postupak nad kaštelanskom tvrtkom "Adria čelik" u kojoj je proizvodnja ugašena još u rujnu 2014. godine. Pokazalo se da su radnici bili u pravu jer su u međuvremenu dugovanja tvrtke rasla pa će na izvještajnom ročištu što ga je za četvrtak, 14. siječnja zakazao stečajni sudac Jozo Ćaleta, na vidjelo izići prijavljena razlučna prava vjerovnika (hipoteke) u ukupnom iznosu od 157,2 milijuna kuna, potraživanja radnika u ukupnom iznosu od 6,8 milijuna kuna te potraživanja drugog višeg isplatnog reda od ukupno 158,8 milijuna kuna. Sve zbrojeno 322,8 milijuna kuna, uz napomenu da lista u četvrtak može biti i povećana s obzirom na moguće u međuvremenu pristigle prijave.

Velike hipoteke

Premda je općepoznato da prijavljena potraživanja tek trebaju biti prihvaćena ili osporena, iz izvještaja stečajnog upravitelja Berislava Bušelića nedvojbeno je da su obveze "Adria čelika" prema vjerovnicima daleko veće u odnosu na vrijednost imovine koja je opterećena teretima. Za "Adria čelik" upisani temeljni kapital iznosi 28,1 milijun kuna. Prema ocjeni stečajnog upavitelja nastavak proizvodnje bilo bi teško realizirati, no odluku o daljnjem tijeku stečajnog postupka, ipak, donose vjerovnici.

Za, sada već bivše radnike kaštelanskog posrnulog poduzeća, među kojima je puno onih koji su "preživjeli" i još uvijek neokončani stečaj nad Željezarom Split na mjestu koje je nakon prodaje imovine nastavio raditi "Adria čelik", utvrđena su potraživanja s osnova neisplaćenih plaća, otpremnina, troškova prijevoza... Njih 283 ukupan iznos od 6,8 milijuna kuna. Konačan iznos radničkih potraživanja, međutim, tek će se vidjeti jer se vodi 257 radnih sporova.

Potraživanja radnika jesu u prvom višem isplatnom redu, ali je pitanje koliko će se moći naplatiti s obzirom na to da je imovina "Adria čelika" uglavnom pod hipotekom, a onaj tko ima hipoteku ima prednost što će reći - prvi se naplaćuje od prodaje imovine.

Kad se govori o razlučnim vjerovnicima, proizilazi da su to, među ostalima, CE-ZA-R koji je prijavio 22,8 milijuna kuna s osnova nepodmirenih računa za isporuku starog metala. S osnova zateznih kamata C.I.O.S. iz Zagreba je prijavio 15,2 milijuna kuna. Poveznica CE-ZA-R-u i C.I.O.S.-u jest Petar Pripuz koji je svojedobno kupio imovinu Željezare Split, otpočeo proizvodnju i onda tvrtku prodao Edgaru Schumacheru iz Njemačke. S osnova nepodmirenih računa i kamata na temelju ugovora o atipičnim tajnim udjelima TECHCOM GMBH iz Muenchena prijavio je 105 milijuna kuna.

Tajni udjeli

U ukupnom iznosu od 158,8 milijuna kuna svoja potraživanja, svrstana u drugi viši isplatni red prijavilo je 75 tvrtki ili pojedinaca. Najveći iznos od 82,4 milijuna kuna prijavio je TREPTE LEGAL AND FINANCIAL ADVISOR Gmbh, a osnova tražbine je ugovor o prodaji potraživanja iz zajma i kamata. S osnova ugovora o prodaji potraživanja tražbinu od 20 milijuna kuna prijavio je i Tobias Wagner, koji se u "Adria čeliku" pojavljivao kao član Nadzornog odbora i vodio pregovore sa sindikatima.

U drugom isplatnom redu je i Grad Kaštela s tražbinom od 2,3 milijuna kuna s osnova neplaćenih računa komunalne naknade.

Za drugi isplatni red porazno je saznanje da su, sudeći po dosadašnjoj praksi, izgledi za naplatu potraživanja ravni nuli.

jadranka matić
Foto: PAUN PAUNOVIĆ/CROPIX

Sva potraživanja

- Radnici - 6,8 milijuna kuna plus 257 radnih sporova
- CE-ZA-R 22,8 milijuna kuna
- C.I.O.S. 15,2 milijuna kuna
- TECHCOM GMBH 105 milijuna kuna
- Trepte legal and financial advisor Gmbh - 82,4 mil.kuna
- Tobias Wagner -20 milijuna kuna
- Grad Kaštela 2,3 milijuna kuna

Kako je Schumacher postao vlasnik

Edgar Schumacher nije uspio na dražbi kupiti imovinu Željezare Split u stečaju, ali od kupovine nije odustajao. Kad je Petar Pripuz odlučio prodati "Adria čelik", Schumacher je prvo kupio čeličanu za 8,5 milijuna eura, a kasnije i drugi dio tvrtke (50 postotni) za koji je cijena bila 14,5 milijuna eura. U siječnju 2013., dakle, prije točno tri godine, postao je stopostotnim vlasnikom.
Tvrtka, međutim, nije uspjela opstati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:21