StoryEditorOCM
Dalmacijanovi vlasnik kaštelanske tvrtke najavljuje skoro pokretanje proizvodnje

BIT ĆE POSLA Pripuz uplatio 10,3 milijuna i ovih dana preuzima ‘Željezaru’

Piše PSD.
14. prosinca 2011. - 18:17
Zagrebačka tvrtka “Adria čelik” Petra Pripuza, koja posluje usastavu CIOM-a, uplatila je iznos od 10.312.000 eura na račun Trgovačkogsuda u Splitu i tako postala vlasnik nekretnina “Željezare Split” uKaštel Sućurcu koje nisu pod hipotekom ni u postupku ovrhe.

Budući da je “Adria čelik” 21. listopada ove godine na ime jamčevine zasudjelovanje u javnoj dražbi uplatio 7,5 milijuna kuna, 2. prosincauplaćena je razlika do 10,3 milijuna eura.

Kako je Pripuz i najavio, uplata je obavljena puno prije istekazakonskog roka od 30 dana, a na osnovi potvrde o plaćanju “Adria čelik”može uknjižiti vlasništvo nad kupljenim nekretninama.

U međuvremenu je u društvu “Adria čelik” d.o.o. za predsjednika Uprave imenovan Petar Rajević, a za člana Uprave Ivan Pripuz, inače sin Petra Pripuza.

Po Pripuzu, valjaonica će prva početi s radom

-Do potpisivanja zapisnika o primopredaji, koje se planira u vrlokratkome roku, uprava društva definira sve potrebne korake u pripremnimaktivnostima za početak funkcioniranja društva, odnosno pokretanjeupravo onih pogona “Željezare Split” u stečaju koji se prvi moguaktivirati, s obzirom na trenutačno stanje opreme i zadovoljavanje svihpotrebnih preduvjeta za proizvodnju - kazali su nam iz CIOS-a.

Petar Pripuz
Dodaju i da je upravo u tijeku uspostavljanje osnovne infrastrukture, među ostalim i informatičke i telekomunikacijske.

Pripuz je svojedobno najavljivao da bi s radom prva mogla početi valjaonica.

Stečajni upravitelj Vedran Šeparović potvrdio nam je da će primopredaja nekretnina biti obavljena tijekom ovoga tjedna, a u međuvremenu se radi diobeni popis.

Poznato je da se iz uplaćenog iznosa prvo podmiruju troškovi stečajnogpostupka (plaća stečajnog upravitelja), zatim obveze stečajne mase(struja, voda, komunalna naknada i ostalo) i onda vjerovnici prvoga idrugoga isplatnog reda.

Potraživanja radnika spadaju u prvi isplatni red, ali valja podsjetitida su se radnici odrekli dijela svojih potraživanja na ime pozajmice štoim je svojedobno dala država za isplatu dijela plaća.

jadranka matić, foto: arhiv cropix

Nekretnine pod hipotekom

Kupoprodajom nisu obuhvaćene nekretnine “Željezare” u Kaštel Sućurcu pod hipotekom i u postupku ovrhe, a riječ je o objektu valjaonice od 6705 kvadrata i poslovnoj zgradi od 526 kvadrata. CIOM je u međuvremenu otkupio potraživanja Hypo Alpe Adria banke, dok hipoteku nad poslovnom zgradom ima i pulski “Jadran-metal”, ali prije Hypo banka, a sada CIOM, ima hipoteku prvog reda (prva je potraživanje upisala u zemljišniku). “Jadran-metal” ima hipoteku i nad 2473 kvadrata tvorničke hale u Sućurcu.

‘Ne’ proizvodnji bez sustava zaštite okoliša

Dalma Luketin
Najava obnavljanja proizvodnje u “Željezari Split” izazvala je reakciju udruge “Zeleni Dalmacije” koja je uputila pismo Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, u kojemu se kaže da ne žele da “Željezara” uopće počne s proizvodnjom bez sustava zaštite okoliša, okolnog stanovništva i radnika.

“Ne želimo ponovno nekontrolirane emisije u okoliš”, naglašava se u pismu što ga potpisuje predsjednica udruge Dalma Luketin.

Luketin podsjeća da su prošle dvije godine otkad je “Željezara” prestala s radom, a dok je radila, svakog sata ispuštala je u zrak velike količine dima i jako zagađivala okoliš, što su pokazala i mjerenja taložnih tvari koje je provodio Zavod za javno zdravstvo u Splitu.

Tadašnji vlasnik “Zlomrex” donio je plan i započeo rad na izgradnji sustava za otprašivanje, koji je bio prilično skup i, nažalost, nije završen, jer su vlasnici odlučili napustiti proizvodnju.

Sada se otvara mogućnost iste situacije ako “Željezara” počne s proizvodnjom, iako je u međuvremenu istekao rok u kojem je bilo dopušteno ispuštati u zrak tri puta veće GVO od propisanih.

- Ako bi se započeo radni proces bez adekvatne zaštite, to bi bio presedan protiv svih pravila i zakona RH, protiv čega će se naša udruga zajedno s građanima ovog područja pobuniti - upozorava Luketin.

- Dužni smo također upozoriti da se na sjevernoj strani, iza samih pogona “Željezare Split”, a skriveno od pogleda s južne strane, nalazi pohranjen veliki broj tzv. big bagova, bijelih četvrtastih vreća u kojima se nalazi elektrolučna prašina, inače opasan otpad koji je vlasnik tvornice trebao zbrinuti prema posebnoj proceduri za opasni otpad - stoji u pismu, s čijim su sadržajem upoznati i gradska uprava Kaštela te nadležne inspekcijske službe. 


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 10:43