StoryEditorOCM
Dalmacijaošini po prašini

‘Ževrnja express’ u danu pregazio 320 kilometara

Piše PSD.
31. listopada 2015. - 20:20
Kako izgleda radni dan čelnika prostorno najveće županije – Splitsko-dalmatinske, provjerili smo u petak prateći župana Zlatka Ževrnju. Tijekom jutra prošao je nešto više od 170 kilometara, a u popodnevnim satima dodatnih 150 kilometara u ulozi stranačkog čovjeka. Nakon odrađenog "brifinga" sa suradnicima u Županiji, oko 9.30 župan, u pratnji Ivana Bačka, zaduženog za odnose s javnošću, sjeda u vozilo i kreće tura po županiji.

10.30 – prvi županov zadatak: otvorenje početka radova na izgradnji trajektnog pristaništa Soline u Trogiru.

– Jedan od 16 projekata koje je minulu godinu dana pokrenula Županija vrijedan je u prvoj fazi 24 milijuna kuna, gdje će se izgraditi gat dug 55 metara te spojna cesta do pristaništa. Radove obavlja "Pomgrad" i rok trajanja je nekih 14-15 mjeseci, a početak druge faze, vrijedne 25 milijuna kuna, kada će se izgraditi zgrada pristaništa, parkiralište i 110 vezova, planiran je za početak 2017. godine – iznio je Ževrnja, uz podršku gradonačelnika Trogira Ante Stipčića, dogradonačelnika Radovana Slade-Šilovića i Filipa Anđelića te ravnatelja županijske Lučke uprave Domagoja Maroevića.

12.15 – Ercegovci, radni posjet gradilištu, odnosno rekonstrukciji županijske ceste Dicmo (Ercegovci) – Bisko u dužini od 5,5 kilometara, vrijednoj 20 milijuna kuna.

– Zadovoljan sam dinamikom radova, do Božića će biti sve okončano, a riječ je o prometno najopterećenijoj cesti u županiji, pravcu prema Trilju, Imotskom i BiH – pohvalio je radnike Ževrnja dok je prolazio dionicom ceste kojom se nakon postavljanja prvog sloja asfalta već koristi domaće stanovništvo. A u tijeku je uređenje nogostupa, rasvjete, ugibališta, signalizacije..., što je posvjedočio i ravnatelj ŽUC-a Petar Škorić, dok su domaćini ovom radnom obilasku županu, s kacigom na glavi, bili i općinski načelnici Dugopolja i Dicma Stanko Balić i Ivan Maretić.

13.30 – radna zona Dicmo-istok, posjet tvornici "Končar – Električni uređaji".

– Ovo je pravo zadovoljstvo i primjer suradnje Županije, jedinice lokalne samouprave i poduzetnika, realnog sektora. Izdvojili smo 1,4 milijuna kuna za pristupno cestu, čime je tvrtka dobila uporabnu dozvolu i od početka godine uposlila 120 novih djelatnika, od toga 40 s područja Dicma, a ukupno ih radi 229 – komentirao je Ževrnja izlaganje Anđelka Ercegovića, predsjednika uprave privatne tvrtke "Končar – Elekrični uređaji", koja kompletno sve proizvodi za izvoz, a sada će financirati i doškolovanje djelatnika, redom s područja Dicma, što automatski mijenja nabolje i socijalnu sliku Zagore.

Istu priču potvrdili su županu i radnici tijekom obilaska tvornice – i Marina Crnjac, djelatnica zadužena za pripremu proizvodnje, inače na poslijediplomskom studiju strojarstva, te Dugopoljka udana u Dicmu Dražena Zebić, kao i Dicmanjanke Jelena Gabrilo i Željka Milanović, ali i Božo Radman iz Muća Donjeg, te Ivan Dragunić, koji je nakon 40 godina staža u splitskom "škveru" dobio otkaz, pa je prije šest mjeseci zaposlen u "Končaru". Svi samo hvale poslodavca.

14.45 – okončan službeni posjet tvornici, pauza za brzu okrjepu.

15.45 – završen županov radni dan. Slobodno poslijepodne iskoristio je za obilazak svog maslinika u Dugopolju i za brzinsko branje maslina, te za provjeru je li dobar plod s 20 maslina o kojima se sam brine.

17 – Makarska, Ževrnja sada u ulozi stranačkog čovjeka na skupu za parlamentarne izbore.

19 – Stobreč, također skup.

Sandra Barčot
INFOGRAFIKA BOŠKO VESTIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:35