StoryEditorOCM
Dalmacijagradi se

Ževrnja ponosan: Niču nove škole i dvorane

Piše PSD.
9. rujna 2015. - 01:48
Zlatko Ževrnja, splitsko-dalmatinski župan, s ponosom je dočekao početak ove školske godine jer se uspjelo realizirati nekoliko dobrih projekata. Sve u svrhu – kako je često isticao čelnik prostorno najveće županije – ravnomjernog razvoja cijele županije.

– Sretan sam jer s novom školskom godinom okončavamo nekoliko investicija. Naime, u ponedjeljak (14. rujna) otvaramo novu osnovnu školu u Okrugu, na otoku Čiovu. Ukupna je investicija 19 milijuna kuna, a u projektu su zajedno sudjelovali Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Županija i Općina Okrug. Mi smo dosad uložili četiri milijuna kuna u taj prekrasan novi objekt, u kojem će se nastava održavati u najsuvremenijim uvjetima na 2500 četvornih metara – najavio je otvaranje nove školske zgrade župan Ževrnja.

Tako će odsad 220 osnovaca iz Okruga, koji su dosad svakodnevno putovali na nastavu u Trogir, moći šetnjom doći do svoje škole. Ujedno će mali Trogirani dobiti dodatni prostor u dosadašnjoj središnjoj školi u Trogiru.No, to nije sve.

– U fazi su završetka i nove školske sportske dvorane u Kaštel Novom, Supetru i Hrvacama, a počeli su radovi i na objektu nove škole i sportske dvorane u Ninčevićima. Solin već odavno ima epitet najmlađega grada u državi, te potreba za školskim prostorom raste iz godine u godinu. Stoga me raduje da ćemo 2017. godine po planu otvoriti vrata još jedne osnovne škole u gradu na rijeci Jadro – ističe Ževrnja, pa dodaje:

– Također smo preko Europskog socijalnog fonda osigurali 2,5 milijuna kuna dodatnih sredstava za pomoćnike u nastavi kako bi škole, naši partneri u projektu, mogli uvesti 73 nova pomoćnika u rad s potrebitom djecom, od ukupno 127 pomoćnika. Županija kontinuirano preko vlastitog programa već sada financira 54 pomoćnika, naravno, očekujući od državnih institucija da ovo pitanje u cijelosti sustavno riješi kako bi svako potrebito dijete imalo pomoć.

Županijski je čelnik dao naglasak na još jedan projekt kako bi našoj djeci bilo bolje, a riječ je o energetskoj obnovi objekata u školstvu.

– Taj je projekt u fazi realizacije, a novac povlačimo iz fondova EU-a. Uskoro otvaramo fotonaponsku elektranu u osnovnoj i srednjoj školi u Vrgorcu. Već smo realizirali projekt energetske obnove škola na sunčanom otoku Hvaru, preciznije na zgradi osnovnih škola u Sućurju, Jelsi, Starom Gradu i Hvaru. Nismo, naravno, zaboravili ni one najmlađe, pa je i u tri vrtića, u Hvaru, Starom Gradu i Svirču, također ugrađena fotonaponska elektrana. To su samo dijelovi velikog projekta energetske obnove školskih objekata naše županije – rezimirao je župan Zlatko Ževrnja, poželjevši svoj djeci, osobito prvašićima, te učiteljima puno uspjeha u radu i ove školske godine.
SANDRA BARČOT
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:15