StoryEditorOCM
DalmacijaVeliki planovi

Kineska pokrajina s BDP-om od tisuću milijardi dolara novi partner Splitsko-dalmatinske županije

Piše PSD.
31. kolovoza 2015. - 15:00
Nakon memoranduma o suradnji potpisanog u travnju ove godine, kineska provincija Guandong koja broji čak 110 milijuna ljudi i ima nevjerojatan BDP veći od tisuću milijardi dolara bit će gospodarski partner sa Splitsko dalmatinskom županijom.

- Drago nam je što su kineski gosti ponovno stigli, ovaj put s još konkretnijim prijedlozima, očekujemo njihove investicije u naših 11 gospodarskih zona, a želimo i suradnju na kulturnom i turističkom planu Oni su nam važni partneri jer imaju BDP od čak tisuću milijardi dolara. Posjetili su splitsku luku, a Split im je upravo zbog važan kao tranzitni centar prema ostatku Europe i tu treba vidjeti šansu za suradnju - poručio je nakon posjeta kineskog izaslanstva župan Zlatko Ževrnja. 

Kineski gosti su pozvali županijsko čelništvo na njihov Sajam u čast Puta svile koji se održava krajem listopada i početkom studenoga,a sve će troškove 'pokriti' Kinezi.

Uz Ževrnju, u županijskom izaslanstvu su bili i Ante Šošić, zamjenik župana, Tomislav Đonlić v.d. pročelnika za društvene djelatnosti, te Joško Stella, direktor Turističke zajednice.

Kad se govori o turizmu, lani je 12.163 tisuća kineskih turista posjetilo našu županiju, kaže Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije. 

-Prošle godine su kineski gosti imali više od 17 tisuća noćenja, a ove godine je njihov broj u prvih sedam mjeseci povećan za čak 40 posto što znači da su nam kineski turisti sve brojniji. Zato smo spremni organizirati putovanje turističkih agenata u našu županiju kako bi promovirali naše turističke potencijale, kaže nam Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije.

Kinezi su, kako je poznato, prvaci u proizvodnji 'bijele tehnike', posebno frižidera i mobitela, a provincija Guangdong je u toj gospodarskoj grani na prvom mjestu u Kini pa su zato kineski investitori itekako dobrodošli.

Guangdong je jedna od najrazvijenihiji kineskih provincija koja uz to ima i jaku brodogradnju, a na dobrodošlici je u ime izaslanstva na odličnom hrvatskom jeziku zahvalila Wu Subing.

-Tu smo već nekoliko dana, obišli smo vašu zemlju, hvala vam na dobrodošlici, nadamo se da će vaša županija biti partner našoj provinciji. Mi smo posjetili vas dva puta, a sada vi dođite kod nas – poručila je gošća domaćinima.

OJDANA KOHAREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 12:21