StoryEditorOCM
Dalmacijadeset mjeseci od prestanka rada

Trimot: radnici čekaju zaostale plaće i ključ u bravi

Piše PSD.
15. lipnja 2011. - 22:53
Već je u tijeku deseti mjesec od prestanka rada imotske tvornice trikotaže Trimot, a sudbina te nekadašnje perjanice imotskoga gospodarstva i dalje je neizvjesna.

I dok Krim-policija i državne službe već nekoliko dana češljaju poslovne i financijske knjige Trimota, više od stotinu radnika kod svojih je kuća u neizvjesnosti hoće li početi raditi ili će njihov Trimot ići u stečaj.

Poznato je da je AUDIO − Agencija za upravljanje državnom imovinom još prije mjesec dana odbila plan o restrukturiranju Trimota, te praktički time najavila otvaranje drugog stečaja, i nitko u Imotskom ne zna što će većinski vlasnik odlučiti.

Boro Jović, predsjednik Nadzornog odbora, rekao nam je da se čeka odluka Agencije, sindikalni čelnik Jozo Marić također smatra da je stečaj neminovan, a pitanje je samo tko će ga pokrenuti i kakav će biti.

Hoće li se u tom stečaju vidjeti šansa za pokretanje proizvodnje ili će biti točka na “i”, a samim time i ključ u bravu Trimota?

Radnike najviše zanima isplata njihovih zaostalih plaća. Informacije iz HUS-a su takve da se može naslutiti da je država, kao većinski vlasnik, spremna isplatiti zaostale plaće radnicima. I dok se svakim danom sve više prolongira odluka o sudbini Trimota, sve su više razočarani i nekadašnji poslovni partneri koji su dugi niz godina kupovali kvalitetne Trimotove proizvode, a to se prije svega odnosi na kupce u Njemačkoj.

Možda je trebalo pokušati ponovno pokrenuti proizvodnju, vidjeti kako će reagirati tržište, jer bilo je dosta narudžbi za Trimotove proizvode. Ovako će se “na suho” isplatiti plaće radnicima, a izgubljeni su i potencijalni strani kupci.

Braco Ćosić


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 01:22