StoryEditorOCM
Dalmacijahus-ovi čelnici na sastanku s više od stotinu radnica ‘trimota’ u stečaju

Imoćanke će prosvjedovati i na Markovu trgu

Piše PSD.
30. siječnja 2012. - 18:04

Više od stotinu radnika imotske tvornice “Trimot” d.d. u stečaju okupilo se u ponedjeljak u svojoj tvornici, možda i posljednji put, kako bi čuli od svojih stečajnih povjerenika Ozrena Matijaševića i Joze Marića što im je činiti u situaciji u kojoj su se našli, a nakon otvaranja drugog po redu stečaja u toj tvrtki.

- Cilj sastanka bio je da se ubrzaju postupci oko izračuna potraživanja radnika vezanih i od stečajne upraviteljice, ali i područnoga mirovinskog ureda, kako bi se nakon toga moglo Agenciji za isplatu radničkih potraživanja, u slučaju stečaja, isplatiti tri stečajne plaće i ostala primanja koja im po zakonu pripadaju. Sada je važno da se radnici prijave u Zavod za zapošljavanje, a sam tijek stečaja odredit će sudbinu “Trimota”.

- Mi pak smatramo, a takav je i stav radnika, da stečajna upraviteljica ponudi pogone “Trimota”, iznajmi ih nekom privatniku za nastavak proizvodnje, s tim da tu posao nađu neke od radnica. Osobno mislim da bi država kao većinski vlasnik mogla pokrenuti rad u “Trimotu”, jer tko kaže da Hrvatska vojska ili Hrvatska policija ne bi mogli dobivati tekstilne proizvode iz “Trimota”. Kada su radnici “Trimota” svojim znanjem i tehnologijom mogli zadovoljiti standarde NATO-a, zašto ne bi i naše - bio je odlučan Ozren Matijašević, koji se pred okupljenim novinarima obrušio i na rezultate prvog stečaja.

- Nerazumljivo je kako “Trimot” iz prvog stečaja, koji je trajao punih pet godina i koji je bio jedan od najdužih u povijesti privatizacije u Hrvatskoj, nije izišao na pozitivnoj nuli, već sa 40 milijuna kuna duga. Dakako da su se na to gomilale kamate, pa je i sadašnje stanje refleks toga neuspjelog stečaja.

Inače, radnice “Trimota” još uvijek su ogorčene uvođenjem stečaja i najavljuju javni prosvjed ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske na Markovu trgu u Zagrebu.

tekst i foto: B. Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 10:33