StoryEditorOCM
Dalmacijavapaj očajnika  

Radnici Trimota i Vodoprivrede: Ne prodajite! Ti strojevi još nas mogu hraniti

Piše PSD.
27. listopada 2012. - 12:51
Stotinjak radnika imotskih tvornica “Trimot” u stečaju i “Vodoprivrede” u stečaju okupilo se u petak u “Trimotovu” krugu zajedno s čelnim ljudima Hrvatske udruge sindikata Ozrenom Matijaševićem i Jozom Marićem. Tema skupa bilo je sadašnje stanje u tim posrnulim tvrtkama tijekom stečajnog postupka.

Radnice i radnici “Trimota” oštro se protive radnjama stečajne upraviteljice Lili Poljanić, koja je raspisala natječaj za prodaju tehnologije te donedavno prestižne tvornice trikotaže s ciljem da se dobivenim novcem namire vjerovnici.

− Živimo u državi u kojoj je pitanje dana kada će biti više radnika u trgovinama nego u proizvodnji. I sada stečajna upraviteljica sramno rasprodaje strojeve, koje, ako se ne prodaju na prvom natječaju, svrstava u staro željezo. Jedinstven je zaključak radnika i sindikata da idemo u osporavanje toga natječaja i da država kao većinski vlasnik − prije svih Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija − treba ispitati ima li zainteresiranih ulagača, da se pokuša vidjeti ima li zainteresiranih koji bi tvornicu uzeli u najam i počeli s proizvodnjom.

Pogledajte apsurd, prije dvije godine se novcem poreznih obveznika ugrađivao pročišćivač otpadnih voda, vrijedan četiri milijuna kuna. Kako ga sada izvaditi iz zemlje i prodati, ako ne ponovno početi s proizvodnjom u “Trimotu” i koristiti ga, kao i ostalu tehnologiju. Mislim da netko pikira na atraktivne prostore i terene “Trimota”. Na žalost vjerovnika, to je u najvećem dijelu država, zaštićeni su kao lički medvjedi, umjesto da se radnicima dade šansa za rad − kazao je Ozren Matijašević.

Nastavio je o drugoj imotskoj tvrtki u stečaju.

− Što se tiče “Vodoprivrede”, imamo apsurdnu situaciju da stečaj vodi 72-godišnji stečajni upravitelj i smatramo da nije fizički sposoban voditi ovako delikatan stečaj. Međunarodni monetarni fond savjetovao je Vladi da produlji radni vijek na 67 godina, a čini mi se da ih je Trgovački sud u Splitu već ovim imenovanjem davno pretekao. Stoga tražimo i odstupanje stečajnog upravitelja Ivana Šteke, ali i zbog činjenice da radnici nisu upoznati s tim kamo ide novac od iznajmljivanja strojeva tvrtke. Bez obzira na stečajni postupak i ovlasti koje ima stečajni upravitelj, red je s tim upoznati radnike koji su stvarali tu tvrtku − bio je odlučan Matijašević.

Nadopunio ga je sindikalni kolega Jozo Marić.

− Mislim da bi imotski gradonačelnik Ante Đuzel, kao i svi načelnici općina Imotske krajine, trebali tražiti od župana Ante Sanadera da proglasi elementarnu nepogodu u gospodarstvu u Imotskom, ali i na razini županije, jer stanje je toliko alarmantno da je pitanje dana kad će i preostale tvrtke, koje su još na aparatima za preživljavanje, nestati, ući u stečaj, a to znači, barem po primjerima u Imotskom, i u tihi sustav likvidacije − kazao je radnicima Jozo Marić.

Sindikat i radnici neće stati samo na ovim upozorenjima, rečeno je na skupu u Imotskom, nego će i nadalje inzistirati na tome da tijela državne uprave i nadležni sustav USKOK-a i DORH-a dođu u “Trimot” i ispitaju cijelo poslovanje te tvrtke prije uvođenja stečajnog postupka.

− Naše strojeve nećete prodavati, oni nas još mogu hraniti. “Trimot” može raditi, samo je potrebna volja države − zaključak je sa skupa radnika “Trimota” i “Vodoprivrede” u Imotskom.

Dakako, i radnici “Vodoprivrede”, kao jedine takve tvrtke u stečaju u Hrvatskoj, stajališta su da ima posla i da bi tvrtka u drugim okolnostima mogla pozitivno poslovati s tridesetak zaposlenih.

                                                                                                                                                                             braco ćosić



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 09:48