StoryEditorOCM
ArhivaSTO KOLURI LIJEPE NAŠE

Stranci s kruzera hrle u Konavle

Piše PSD.
20. rujna 2012. - 14:40
Više od stotinu konavoskih obitelji iskoristilo je iznimnu prirodnu ljepotu svoga kraja, tradiciju očuvanu kroz stoljeća, kao i blizinu atraktivnih turističkih centara, Dubrovnika i Cavtata, kako bi razvili turizam seoskoga tipa koji danas posjetiteljima nudi pravo bogatstvo doživljaja, događanja i jedinstvenih iskustava.

Turisti u Konavlima danas mogu uživati u visokokvalitetnom smještaju, starim konobama, domaćim jelima i vrsnim vinima, jahanju na konjima, ali i u jeep safariju, ili učenju lokalnih umijeća poput izrade svile, keramike. Sve su to, uz delicije iz konavoskih komina i konoba, razlozi zbog kojih turisti svakodnevno u grupama stižu na izletničke ture, i odlaze više nego zadovoljni.

Od Duboke Ljute, gdje počinje konavoski kraj, pa do Prevlake, imaju priliku vidjeti vinograde u kojima svoj put započinju neka od najcjenjenijih vina, poput čuvene malvasije dubrovačke, o kojoj zapisi u dubrovačkom arhivu sežu u 1424. godinu, kupati se u bistroj rječici koja teče kroz plodno Konavosko polje, blagovati u obnovljenim mlinicama starima stotine godina, obilaziti povijesne i arheološke lokalitete poput Sokol grada. Uz obilje ekološke hrane spravljene na tradicionalan način i srdačne domaćine, doživljaj s krajnjeg juga Hrvatske ostaje u sjećanju mnogih gostiju.

Udruženi Konavljani

Na temeljima dugog bavljenja seoskim turizmom, prije dvije godine konavoska su se domaćinstva povezala i utemeljila Udrugu Agroturizam Konavle, koja okuplja zanimljivo turističko društvo: tu je 18 vinara, isto toliko iznajmljivača ruralnih kuća i smještaja u ruralnom području, 11 seoskih domaćinstava – konoba, 11 uljara, devet izrađivača tradicionalnih konavoskih suvenira, šest obrtnika koji se bave starim obrtima, poput samardžija, kovača, kipara itd.

U Udrugu su uključena i četiri slikara, a tu su, među ostalima, i poduzetnici iz Korala Kojan, organizatori safarija jeepovima Rubikon Safari, kao i ponuđači vinskih tura, zatim jedan medar, te proizvođači sira, suhih smokava, kao i mantale, tradicionalne konavoske slastice koja se radi od mošta.

– Konavle se odlikuju jedinstvenim krajobrazom. Između mora i planinskog zaleđa provlači se plodno Konavosko polje kojim protječe rijeka Ljuta, te rječice Kopačica i Konavočica, a naselja u Konavlima do danas su zadržala izgled tradicijske kamene arhitekture iz doba Dubrovačke Republike – kaže Perica Pušić, tajnik Udruge Agroturizam Konavle, te dodaje kako konavoska naselja pričaju priču o kulturi stanovanja, obrade zemlje i poštovanju tradicijskih zanata.

– Danas su to, jednim dijelom, reprezentativni primjeri ponude ruralnog turizma – navodi Pušić. Konavljani su svoju Udrugu osnovali prije dvije godine, a sada j e u njoj čak 116 članova.

Uz promotivne aktivnosti, za njih se organiziraju i edukativna putovanja, pa su se vlasnici seoskih domaćinstava iz Konavala upoznali s načinom rada i ponudom njihovih kolega u raznim krajevima Hrvatske, kao i u Sloveniji, BiH, Austriji i Mađarskoj. Udruga je organizator i manifestacije “Mirisi Božića” koja je nagrađena Zlatnom poveljom nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske i proglašena najboljom manifestacijom ruralnog turizma.

Planova je još mnogo, a usmjereni su na daljnji razvoj ruralnog turizma u Konavlima, objedinjavanje prodaje i, što u Udruzi smatraju posebno važnim, na brendiranje tradicijskih proizvoda kao što su konavoska vina, sir, med, pršut, maslinovo ulje, suhe smokve te tradicijske slastice, suveniri i drugo.

OLIVIJA GUSTIN ČULJAK

Kod Novakovića uživaju Amerikanci, Japanci, Talijani, Španjolci...

Seoska kuća Novaković u Čilipima jedno je od najposjećenijih seoskih domaćinstava u Konavlima. Tisuće gostiju tijekom godine posjete njihovu obnovljenu staru obiteljsku kuću koja je tijekom Domovinskog rata bila spaljena i uništena. Danas je to mjesto opuštanja i iznimno lijepih doživljaja u kojima uživaju Amerikanci, Japanci, Talijani, Španjolci...

- Dolaze nam grupe između 20 i 100 osoba, što je i maksimalan broj koji možemo odjednom ugostiti. Svi smo u poslu, moj otac Pero Novaković, koji je začetnik bavljenja seoskim turizmom, majka, te moj brat s obitelji i moja obitelj – kazao nam je Niko Novaković. Kuću su, kaže, nakon rata obnovili, dijelom u sklopu državnog projekta obnove, a dijelom sami, no sve bez kredita. Nakon što su u tom poslu više od deset godina, sve se uhodalo i gostiju je vrlo mnogo.

- Oko 80 posto naših gostiju, kao i onih koji dolaze u druga seoska domaćinstva u ovom dijelu Konavala, turisti su koji posjećuju Dubrovnik brodovima na kružnim putovanjima. Od Dubrovnika smo udaljeni 25 kilometara, ali kruzing-turizam i nama donosi dobrobit – kaže Niko, koji sa svojim ukućanima goste dočekuje pićem dobrodošlice, a zatim ih njegov otac odvede u šetnju vrtovima koji okružuju kuću.

- Tamo vide sve što sadimo, patate, pomadore, kukumare, tikvice, ali i jako velike tikve, pa voće i vinovu lozu. Nije malo onih koji nikada nisu imali prilike proći kroz takve nasade pa su vrlo zadovoljni, a nakon šetnje, uz glazbu se pogoste u našoj konobi koja nizom izloženih detalja, poput alata i drugoga, vraća u prošlost – kazao nam je naš sugovornik, koji dodaje kako posjetitelji iznimno cijene to što imaju priliku upoznati dio stvarnog života u konavoskom selu, jednako kao i ljude, običaje, lokalna jela.

Zeleno-plavi most

Ponuda Konavala ove je godine obogaćena za projekt biciklističke vožnje “Konavle 100 kilometara“, koja je promovirana i u suradnji s HGSS-om, dok je hodočašćem na Sniježnicu prezentirana ponuda planinarsko-pješačkih staza te planine.

U tijeku je realizacija projekta “Zeleno-plavi most” kojim će se povezati cavtatski iznajmljivači s ruralnom ponudom u unutrašnjosti Konavala. Sada je u planu još jedna nova ponuda u kojoj će turisti biti pozvani u konavoske vinograde na berbu grožđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 04:25