StoryEditorOCM
Svijetzakulisne igre

Žestoki rat ‘Putinovih jastrebova‘ u Kremlju, obavještajac Patrušev preko srpskog snajperista Berića ruši ‘silovike‘

Piše vijesti sd
16. siječnja 2024. - 14:45

Ni površnijim pratiteljima zbivanja u ratu u Ukrajini nije promaknuo nedavni video srpskog plaćenika Dejana Berića u kojem se požalio na loš tretman srpskih plaćenika u odredu "Vukovi" i za to optužio vojne zapovjednike ruskog puka za maltretiranje srpskih plaćenika.

Međutim, taj ispad jednog od "pasa rata" analitičari stavljaju u širi kontekst. Kako navodi Institut za proučavanje rata (ISW), izvori otkrivaju da Berić zapravo radi pod zapovjedništvom Nikolaja Patruševa koji vodi rat s drugim pripadnicima elitne grupe Kremlja, poznate i kao "Siloviki".

Jedan ruski politički insajder, koji je za ISW govorio pod uvjetom anonimnosti, tvrdi da je Berićev apel direktni pokazatelj da je izbio "rat klanova" među nekim ruskim moćnicima u Putinovim unutarnjim krugovima. Izvor tvrdi da je Berićev apel vjerojatno dio informativnih napada o kojima se naširoko raspravlja u grupi ruskih blogera koji su nezavisni i otvoreno kritični prema ruskom Ministarstvu obrane, kao i da su ovi informativni napadi dio organizirane kampanje protiv zapovjedništva "Vukova", prenosi Nova.rs.

image

Tajnik Savjeta sigurnosti Rusije Nikolaj Patrušev, koji kontrolira i Dejana Berića, ne meti je napada klana Igora Sečina

Afp

Kako se navodi, Berićeva žalba je dio uzvratnog napada koji je izvršen u ime frakcija tajnika Savjeta sigurnosti Rusije Nikolaja Patruševa i ministra obrane Sergeja Šojgua protiv frakcije Igora Sečina koji je poznat kao Putinov "de facto zamjenik", a generalni je direktor "Rosnefta". Izvor je precizirao da je guverner Tulske oblasti Aleksej Djumin aktivni član Sečinove frakcije i pokrovitelj 106. divizije i ocijenio je da je Berićev javni napad na zapovjedništvo 119. puka vjerojatno pokušaj da se napadne Djumin.

Izvor ISW-a nagovještava da je Sečinova frakcija pokrenula javne napade na frakciju Patruševa pojačavajući probleme s ruskim zalihama jaja, koje je neadekvatno rješavao ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev, sin Nikolaja Patruševa. Šojguova frakcija se također suočila sa sličnim javnim napadima. Putin je nedavno izokola kritizirao Dmitrija Patruševa i Šojgua zbog njihovih neuspjeha, a ISW navodi da frakcije pokušavaju diskreditirati jedna drugu u Putinovim očima kako bi osigurale nove pozicije u Kremlju nakon predsjedničkih izbora. Drugi izvor ISW-a tvrdi da je prvi zamjenik Glavne uprave ruskog generalštaba (GRU) general-potpukovnik Vladimir Aleksejev odobrio Berićev apel da se Putinu skrene pažnja na nedostatak opskrbe u vojsci usred glasina o Aleksejevom otpuštanju.

vertikale moći temelj su Putinova režima

Borbe i dinamika unutar Kremlja nisu novi fenomeni i ne ukazuju na skori kolaps Putinovog režima, posebno zato što su vertikale moći temelj Putinovog režima. ISW je često rutinski procjenjivao da Putin namjerno stvara okruženje u kojem se dužnosnici u njegovu najužem krugu moraju natjecati za njegovu naklonost, uglavnom kako bi osigurao da suradnici ostanu lojalni njemu i njegovom režimu. ISW je također primijetio da Putin ima afinitet prema rotiranju dužnosnika i vojnih zapovjednika umjesto da ih direktno otpušta kako bi spriječio bilo kojega pojedinca da stekne previše političkog utjecaja i da bi održao podršku među konkurentskim frakcijama. Malo je vjerojatno da će Putin promijeniti ovaj sistem i eliminirati ove vertikale moći jer one služe kao osnova njegove vladavine.

image

Igor Sečin generalni je direktor ‘Rosnefta‘ i Putinov ‘de facto zamjenik‘

Dmitry Astakhov/Afp

Takve frakcijske svađe imaju značajne, ali ne i dispozitivne efekte na bojnom polju. Oni mogu oštetiti koheziju između ruskih snaga i demoralizirati rusko osoblje, ali je malo vjerojatno da će dovesti do masovnog sukoba unutar ruskih redova ili šireg društva. Instruktor ruske jurišne jedinice "Oluja-Z" primijetio je u odgovoru na Berićev apel da se brojni ruski odredi i jedinice suočavaju s problemima sličnim onima s kojima se suočavaju srpski plaćenici i nagovještava da ruska vojska ima sistematske probleme koji prevladavaju izvan frakcijske dinamike. Međutim, stalni sukobi među različitim frakcijama koje igraju ulogu u Putinovom ratu u Ukrajini mogu ometati donošenje odluka Rusije i ograničiti sposobnost Kremlja da donese koherentnost i efikasnost ruskoj vojsci, piše Nova.rs.

image

Vladimir Putin namjerno potiče sukobe među klanovima

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 18:32