stdClass Object ( [id] => 1318105 [title] => Wagner nakon Prigožina: je li brutalna ruska paravojska sada obezglavljena? I što od toga ima Francuska, i to u Africi? [alias] => wagner-nakon-prigozina-je-li-brutalna-ruska-paravojska-sada-obezglavljena-i-sto-od-toga-ima-francuska-i-to-u-africi [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nagradno pitanje glasi: tko je prvi otvorio šampanjac na vijest o pogibiji Wagnerova šefa Jevgenija Prigožina?

Mnogi će bez razmišljanja odgovoriti: Vladimir Putin. Jer većina indicija upućuje na to da upravo Kremlj stoji iza misterioznog pada aviona u kojem su bili Prigožin i vodeći komandanti Wagnera.

Međutim, pojedini analitičari smatraju da se ta slavljenička boca šampanjca nije otvorila u Kremlju, nego u – Elizejskoj palači. Odnosno, da je nije otvorio Putin, nego francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Dakako, to ne znači da je rušenje Prigožinova aviona organizirao Pariz (iako dio promatrača dopušta mogućnost da su tu operaciju organizirale zapadne službe), nego da upravo Pariz ima najveće političke koristi od Prigožinove smrti, odnosno od mogućeg slabljenja Wagnera nakon vođine pogibije. Naime, izgleda da se sprema veliki rat u Sahelu, u kojem će Francuska preko svojih lokalnih saveznika pokušati vratiti utjecaj u zapadnoj Africi, koji joj je posljednjih godina ozbiljno narušen nizom vojnih udara u tim nekadašnjim francuskim kolonijama, nakon kojih su na vlast došle antizapadne vojne hunte naklonjene Rusiji, koje žele raskinuti sve veze s Parizom.

Prvo gori Niger

Taj radikalni raskid s bivšim kolonizatorom uključuje i protjerivanje francuske vojske iz tih zemalja, što je već provedeno lani u Maliju i ove godine u Burkini Faso, a sada odlazak Francuza zahtijeva i vojna hunta koja je prošlog mjeseca došla na vlast u Nigeru. Čini se da bi upravo Niger mogao biti (prvo) poprište tog rata, koji bi lako mogao zapaliti čitavu zapadnu Afriku i čitav Sahel.

U svim tim operacijama afričkim je vojnim huntama terenski pomagao Wagner, kao paravojna ekspozitura ruskih geopolitičkih interesa u Africi. I vojna hunta u Nigeru računala je na Wagnerovu pomoć u obrani od predstojećeg napada. A sada je sve to dovedeno u pitanje, jer pogibija Jevgenija Prigožina može destabilizirati i oslabiti ovu rusku paravojsku. I zato Macron može slaviti. Wagner je već godinama prisutan u Africi, gdje se na poziv tamošnjih vojnih vlada bori protiv islamističkih terorističkih organizacija, od ISIL-a do Al-Qa‘ide – što su radili i u Siriji – polako istiskujući francusku vojsku i općenito zapadne interese, u ime ruskih interesa. Pripadnici Wagnera viđeni su i u Centralnoafričkoj Republici, Sudanu, Mozambiku, Libiji...

---

image

Demonstracije protiv francuske nazočnosti u Nigeru 

-/Afp
---

Za njima ostaje trag krvavih zločina i kršenja ljudskih prava – zbog čega je Wagner Grupa pod američkim sankcijama još od 2017. godine, a State Department ju je u siječnju ove godine proglasio "transnacionalnom kriminalnom organizacijom" – kao i poslovni udjeli u tamošnjim rudnicima zlata, urana i drugih dragocjenih resursa kojima afrički lideri plaćaju Wagnerove usluge.

Zbog njihove militarističke efikasnosti – koju su pokazali i osvajanjem ukrajinskoga grada Bahmuta, pri čemu su porazili elitne ukrajinske formacije – nove vlasti u Nigeru i njihovi saveznici u drugim afričkim zemljama itekako su računali na pripadnike Wagnera u predstojećem okršaju za konačnu dekolonizaciju Afriku.

I Wagner je bio spreman za tu ulogu, o čemu svjedoči i posljednja videoporuka koju je Prigožin objavio za života, samo dva dana prije pogibije. Snimka sugerira da se Prigožin, naoružan puškom, nalazi negdje u afričkoj pustinji, a iza njega se u daljini vidi kamionet s naoružanim ljudima:

– Temperatura je +50 °C, baš kako i volimo. Wagner čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku slobodnijom. Donosimo pravdu i sreću za afričke ljude. Činimo život noćnom morom za ISIL, Al-Qa‘idu i druge bandite – rekao je tada Prigožin, dodavši da Wagner nastavlja novačiti borce, te da će skupina "ispuniti postavljene zadatke".

Dva dana kasnije bio je mrtav. A time je došlo u pitanje i to "ispunjavanje postavljenih zadataka" u Africi i drugdje.

Pišem Academi, pamtim Blackwater

Wagner je osnovan 2014. godine, kao ruski odgovor na američku privatnu plaćeničku vojsku Blackwater, koja je osnovana još 1997. kao "produžena ruka" vanjske politike SAD-a u kriznim svjetskim žarištima. Blackwater je prve ugovore s CIA-om potpisao još 2003. i ti su ugovori bili vrlo lukrativni: kako je 2014. objavio Večernji list, samo dotad Blackwater je putem ugovora sa State Departmentom i CIA-om za "povjerljive poslove" u svim borbenim zonama "rata protiv terorizma" zaradio 1,6 milijardi dolara.

Pritom američka država u poslovima s Blackwaterom ima istu vojno-političku kalkulaciju kao ruska država u poslovima s Wagnerom: umjesto regularnih vojnika, na inozemne bojišnice za obavljanje "prljavih poslova" šalju se plaćenici privatnih tvrtki, uz višestruku korist: za operacije tih postrojbi država se ne smatra odgovornom, a kad netko od plaćenika pogine, ne ulazi u službenu statistiku poginulih i državi ne predstavlja politički teret.

---

image

Prigožin sa svojim vojnicima u Bahmutu 

Handout/Afp
---

To se pokazalo u veljači 2018. na istoku Sirije, kada je kod Deir ez-Zora došlo do izravnog sukoba "wagnerovaca" i američkih komandosa koji su čuvali obližnja okupirana naftna polja, u kojem je poginuo veliki broj ruskih plaćenika (spominju se brojke od 100 do 300 mrtvih), a da ruska država nije "ni trepnula", niti su obitelji poginulih imale prava na odštetu.

I za Blackwaterom je – baš kao i godinama kasnije za Wagnerom – ostajao trag krvavih zločina, a skupina je postala naročito ozloglašena nakon masakra na trgu Nisour u Bagdadu 2007. godine, kada je skupina njezinih plaćenika ubila 17 iračkih civila i ranila njih dvadeset. Četvorica plaćenika zbog toga su osuđena u SAD-u, ali ih je 22. prosinca 2020. pomilovao tadašnji američki predsjednik Donald Trump.

U međuvremenu je, upravo zbog negativnog imidža, Blackwater 2011. promijenio ime u Academi, ali ih gotovo nitko tako ne zove.

Šutnja i tajnost

Iako dobar dio bivših i sadašnjih pripadnika Wagnera dolazi iz ruskih vojno-policijskih struktura i tajnih službi, Moskva je godinama nijekala ikakvu povezanost s tim plaćenicima. Kao formalno-pravno privatna vojna kompanija, Wagner čak nije ni bio registriran u Rusiji, budući da ruski zakoni ne dopuštaju postojanje privatnih vojnih tvrtki.

Stoga je čitava priča oko Wagnera godinama bila obavijena velovima šutnje, nagađanja, tajnosti i tajanstvenosti, čemu su doprinosila i stroga pravila konspiracije kojih su se morali pridržavati svi plaćenici: bilo im je zabranjeno korištenje društvenih mreža i fotografiranje, a svi su morali potpisati desetogodišnji ugovor o tajnosti.

Znalo se tek – a to su prije nekoliko godina objavili ruski mediji – da pripadnici Wagnera dobivaju u prosjeku 2600 dolara mjesečno, a njihovi nadređeni više od 4000 dolara, što je za ruske prilike izvrsna plaća.

Tako je bilo sve do početka ukrajinskog rata, kada je veza između Wagnera i ruske države postala očita. Ukrajinski je rat potvrdio ono što se godinama tek nagađalo – da je vlasnik Wagnera ruski poduzetnik Jevgenij Prigožin, bliski suradnik Vladimira Putina, a da postrojbu vodi umirovljeni potpukovnik i bivši zapovjednik specijalnih snaga ruske vojnoobavještajne službe (GRU Specnaz) Dmitrij Utkin, čije je kodno ime u službi bilo "Wagner", po čemu je nazvana i čitava grupa.

---

image

Skup u Banguiju 22. ožujka 2023. u znak potpore prisutnosti Rusije i Kine u Srednjoafričkoj Republici - stotine Wagnerovih paravojnih postrojbi stiglo je 2020. na zahtjev Banguija

Barbara Debout/Afp
---

Nema Prigožina, nema Utkina

Lani u studenome Wagner je postao potpuno vidljiv i u poslovnom smislu: tada je u Sankt Peterburgu otvoren njegov velebni 23-katni poslovni toranj. Prije toga ruski istraživački novinari godinama su pisali da kompanija Wagner nema ni telefone ni urede, ali svejedno uspješno novači bivše vojnike i specijalce te ih šalje na ratišta i krizne točke širom svijeta, tamo gdje to odgovara interesima Kremlja.

Tako se spominjalo da su "muzičari" viđeni na više kontinenata: od istoka Ukrajine do Sirije, od afričkih država do Venezuele. Ruski novinar Denis Korotkov, koji je godinama pisao o Wagneru za tamošnje nezavisne medije, tvrdi da je upravo Wagner 2016. oslobodio naftna polja Ine u Siriji, kod Palmire, koja je godinama držao ISIL. Prema Korotkovu, članovi Wagnera nisu samo Rusi – iako oni čine veliku većinu postrojbe – nego ima i pripadnika drugih nacionalnosti, od Ukrajinaca do Srba. Zbog te nacionalne šarolikosti i tajnovitosti neki ovu postrojbu uspoređuju s francuskom Legijom stranaca.

---

image

Jevgenij Prigožin

Handout/Afp
---

Kako god: brutalna ruska paravojska ovog je tjedna izgubila šefa i vođu, dva mjeseca nakon što je njihova dramatična pobuna protiv Moskve okončana egzilom u Bjelorusiju. Sada se postavlja pitanje je li Prigožinovom (i Utkinovom) pogibijom Wagner obezglavljen.

Nagađanja se kreću u rasponu od toga da će Wagner prestati postojati – a da će Kremlj u Afriku poslati neku novu plaćeničku vojsku – do fantastičnih prognoza da će Wagner nastaviti djelovanje pod vodstvom novog zapovjednika, generala Sergeja Surovikina (general "Armagedon"), koji od Wagnerove pobune nije viđen u javnosti, te se pretpostavlja da je utamničen zbog podrške Prigožinu.

Odgovor ćemo vidjeti u bliskoj budućnosti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘MUZIČARI‘ SIJU SMRT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ‘MUZIČARI‘ SIJU SMRT 2 0 8852 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-25 14:54:25 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => DAMIR PILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-27 08:35:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-27 08:35:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Wagner nakon Prigožina: je li brutalna ruska paravojska sada obezglavljena? I što od toga ima Francuska, i to u Africi? [metakey] => Wagner, jevgenij prigožin , Afrika [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/25\/25502617.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/25\/25491320.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/25\/24560219.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/25\/25503137.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/25\/25502616.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/25\/25491483.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/25\/25422939.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/25\/25422993.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/25\/25422909.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Olga Maltseva\/Afp","Handout\/Afp","Barbara Debout\/Afp","Olga Maltseva\/Afp","Olga Maltseva\/Afp","Handout\/Afp","-\/Afp","-\/Afp","-\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Portret\u00a0Jevgenja\u00a0Prigo\u017eina me\u0111u cvije\u0107em koje su ostavile\u00a0njegove\u00a0prista\u0161e ispred prostorija Wagnera u Sankt\u00a0Peterburgu<\/p>","

Jevgenij Prigo\u017ein<\/p>","

Skup u Banguiju\u00a022. o\u017eujka 2023. u znak potpore prisutnosti Rusije i Kine u Srednjoafri\u010dkoj Republici - stotine Wagnerovih paravojnih postrojbi stiglo je 2020. na zahtjev Banguija<\/p>","

A man arranges a flag bearing the logo of private mercenary group Wagner at a makeshift memorial for Yevgeny Prigozhin in front of the Private Military Company (PMC) Wagner Centre in Saint Petersburg, on August 25, 2023. The plane crash that reportedly killed Yevgeny Prigozhin wiped out the entire top leadership of Russian paramilitary group Wagner but its influence is set to outlive them all both at home and abroad. (Photo by Olga MALTSEVA\/AFP)<\/p>","

A portrait of Yevgeny Prigozhin is seen amid flowers at a makeshift memorial in front of the Private Military Company (PMC) Wagner Centre in Saint Petersburg, on August 25, 2023. The plane crash that reportedly killed Yevgeny Prigozhin wiped out the entire top leadership of Russian paramilitary group Wagner but its influence is set to outlive them all both at home and abroad. (Photo by Olga MALTSEVA\/AFP)<\/p>","

Prigo\u017ein sa svojim vojnicima u Bahmutu\u00a0<\/p>","

Demonstracije protiv francuske nazo\u010dnosti u Nigeru\u00a0<\/p>","

Supporters of Niger\u2018s National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP) hold a Russian flag as they gather for a demonstration in Niamey on August 11, 2023 near a French airbase in Niger. Thousands of supporters of Niger\u2018s coup leaders gathered on August 11, 2023 near a French military base on the outskirts of the capital Niamey. Protesters shouted \u201ddown with France, down with ECOWAS\u201d, a reference to the West African bloc which on Thursday approved deployment of a \u201dstandby force to restore constitutional order\u201d in Niger. (Photo by AFP)<\/p>","

Supporters of Niger\u2018s National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP) gather for a demonstration in Niamey on August 11, 2023 near a French airbase in Niger. Thousands of supporters of Niger\u2018s coup leaders gathered on Friday near a French military base on the outskirts of the capital Niamey. Protesters shouted \u201ddown with France, down with ECOWAS\u201d, a reference to the West African bloc which on Thursday approved deployment of a \u201dstandby force to restore constitutional order\u201d in Niger. (Photo by AFP)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25502617_1920.jpg":"1920x1080","k_25502617_1280.jpg":"1280x1280","k_25502617_1024.jpg":"1024x1024","k_25502617_640.jpg":"640x640","k_25502617_480.jpg":"480x480","k_25502617_340.jpg":"340x340","k_25502617_220.jpg":"220x220","o_25502617_1280.jpg":"1280x853","o_25502617_1024.jpg":"1024x682","o_25502617_640.jpg":"640x426","o_25502617_480.jpg":"480x320","o_25502617_340.jpg":"340x226","o_25502617_220.jpg":"220x146","h_25502617_1280.jpg":"1280x854","h_25502617_1024.jpg":"1024x683","h_25502617_640.jpg":"640x427","h_25502617_480.jpg":"480x320","h_25502617_340.jpg":"340x227","h_25502617_220.jpg":"220x147","pp_25502617_1280.jpg":"1280x1628","pp_25502617_1024.jpg":"1024x1303","pp_25502617_640.jpg":"640x814","pp_25502617_480.jpg":"480x611","pp_25502617_340.jpg":"340x432","pp_25502617_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25491320_1920.jpg":"1920x1080","k_25491320_1280.jpg":"1280x1280","k_25491320_1024.jpg":"1024x1024","k_25491320_640.jpg":"640x640","k_25491320_480.jpg":"480x480","k_25491320_340.jpg":"340x340","k_25491320_220.jpg":"220x220","o_25491320_1280.jpg":"1280x720","o_25491320_1024.jpg":"1024x576","o_25491320_640.jpg":"640x360","o_25491320_480.jpg":"480x270","o_25491320_340.jpg":"340x191","o_25491320_220.jpg":"220x123","h_25491320_1280.jpg":"1280x854","h_25491320_1024.jpg":"1024x683","h_25491320_640.jpg":"640x427","h_25491320_480.jpg":"480x320","h_25491320_340.jpg":"340x227","h_25491320_220.jpg":"220x147","pp_25491320_1280.jpg":"1280x1628","pp_25491320_1024.jpg":"1024x1303","pp_25491320_640.jpg":"640x814","pp_25491320_480.jpg":"480x611","pp_25491320_340.jpg":"340x432","pp_25491320_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24560219_1920.jpg":"1920x1080","k_24560219_1280.jpg":"1280x1280","k_24560219_1024.jpg":"1024x1024","k_24560219_640.jpg":"640x640","k_24560219_480.jpg":"480x480","k_24560219_340.jpg":"340x340","k_24560219_220.jpg":"220x220","o_24560219_1280.jpg":"1280x960","o_24560219_1024.jpg":"1024x768","o_24560219_640.jpg":"640x480","o_24560219_480.jpg":"480x360","o_24560219_340.jpg":"340x255","o_24560219_220.jpg":"220x165","h_24560219_1280.jpg":"1280x854","h_24560219_1024.jpg":"1024x683","h_24560219_640.jpg":"640x427","h_24560219_480.jpg":"480x320","h_24560219_340.jpg":"340x227","h_24560219_220.jpg":"220x147","pp_24560219_1280.jpg":"1280x1628","pp_24560219_1024.jpg":"1024x1303","pp_24560219_640.jpg":"640x814","pp_24560219_480.jpg":"480x611","pp_24560219_340.jpg":"340x432","pp_24560219_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25503137_1920.jpg":"1920x1080","k_25503137_1280.jpg":"1280x1280","k_25503137_1024.jpg":"1024x1024","k_25503137_640.jpg":"640x640","k_25503137_480.jpg":"480x480","k_25503137_340.jpg":"340x340","k_25503137_220.jpg":"220x220","o_25503137_1280.jpg":"1280x853","o_25503137_1024.jpg":"1024x682","o_25503137_640.jpg":"640x426","o_25503137_480.jpg":"480x320","o_25503137_340.jpg":"340x226","o_25503137_220.jpg":"220x146","h_25503137_1280.jpg":"1280x854","h_25503137_1024.jpg":"1024x683","h_25503137_640.jpg":"640x427","h_25503137_480.jpg":"480x320","h_25503137_340.jpg":"340x227","h_25503137_220.jpg":"220x147","pp_25503137_1280.jpg":"1280x1628","pp_25503137_1024.jpg":"1024x1303","pp_25503137_640.jpg":"640x814","pp_25503137_480.jpg":"480x611","pp_25503137_340.jpg":"340x432","pp_25503137_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25502616_1920.jpg":"1920x1080","k_25502616_1280.jpg":"1280x1280","k_25502616_1024.jpg":"1024x1024","k_25502616_640.jpg":"640x640","k_25502616_480.jpg":"480x480","k_25502616_340.jpg":"340x340","k_25502616_220.jpg":"220x220","o_25502616_1280.jpg":"1280x853","o_25502616_1024.jpg":"1024x682","o_25502616_640.jpg":"640x426","o_25502616_480.jpg":"480x320","o_25502616_340.jpg":"340x226","o_25502616_220.jpg":"220x146","h_25502616_1280.jpg":"1280x854","h_25502616_1024.jpg":"1024x683","h_25502616_640.jpg":"640x427","h_25502616_480.jpg":"480x320","h_25502616_340.jpg":"340x227","h_25502616_220.jpg":"220x147","pp_25502616_1280.jpg":"1280x1628","pp_25502616_1024.jpg":"1024x1303","pp_25502616_640.jpg":"640x814","pp_25502616_480.jpg":"480x611","pp_25502616_340.jpg":"340x432","pp_25502616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25491483_1920.jpg":"1920x1080","k_25491483_1280.jpg":"1280x1280","k_25491483_1024.jpg":"1024x1024","k_25491483_640.jpg":"640x640","k_25491483_480.jpg":"480x480","k_25491483_340.jpg":"340x340","k_25491483_220.jpg":"220x220","o_25491483_1280.jpg":"1280x853","o_25491483_1024.jpg":"1024x682","o_25491483_640.jpg":"640x426","o_25491483_480.jpg":"480x320","o_25491483_340.jpg":"340x226","o_25491483_220.jpg":"220x146","h_25491483_1280.jpg":"1280x854","h_25491483_1024.jpg":"1024x683","h_25491483_640.jpg":"640x427","h_25491483_480.jpg":"480x320","h_25491483_340.jpg":"340x227","h_25491483_220.jpg":"220x147","pp_25491483_1280.jpg":"1280x1628","pp_25491483_1024.jpg":"1024x1303","pp_25491483_640.jpg":"640x814","pp_25491483_480.jpg":"480x611","pp_25491483_340.jpg":"340x432","pp_25491483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1176","hd_25422939_1920.jpg":"1920x1080","k_25422939_1280.jpg":"1280x1280","k_25422939_1024.jpg":"1024x1024","k_25422939_640.jpg":"640x640","k_25422939_480.jpg":"480x480","k_25422939_340.jpg":"340x340","k_25422939_220.jpg":"220x220","o_25422939_1280.jpg":"1280x784","o_25422939_1024.jpg":"1024x627","o_25422939_640.jpg":"640x392","o_25422939_480.jpg":"480x294","o_25422939_340.jpg":"340x208","o_25422939_220.jpg":"220x134","h_25422939_1280.jpg":"1280x854","h_25422939_1024.jpg":"1024x683","h_25422939_640.jpg":"640x427","h_25422939_480.jpg":"480x320","h_25422939_340.jpg":"340x227","h_25422939_220.jpg":"220x147","pp_25422939_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422939_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422939_640.jpg":"640x814","pp_25422939_480.jpg":"480x611","pp_25422939_340.jpg":"340x432","pp_25422939_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_25422993_1920.jpg":"1920x1080","k_25422993_1280.jpg":"1280x1280","k_25422993_1024.jpg":"1024x1024","k_25422993_640.jpg":"640x640","k_25422993_480.jpg":"480x480","k_25422993_340.jpg":"340x340","k_25422993_220.jpg":"220x220","o_25422993_1280.jpg":"1280x836","o_25422993_1024.jpg":"1024x669","o_25422993_640.jpg":"640x418","o_25422993_480.jpg":"480x313","o_25422993_340.jpg":"340x222","o_25422993_220.jpg":"220x143","h_25422993_1280.jpg":"1280x854","h_25422993_1024.jpg":"1024x683","h_25422993_640.jpg":"640x427","h_25422993_480.jpg":"480x320","h_25422993_340.jpg":"340x227","h_25422993_220.jpg":"220x147","pp_25422993_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422993_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422993_640.jpg":"640x814","pp_25422993_480.jpg":"480x611","pp_25422993_340.jpg":"340x432","pp_25422993_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25422909_1920.jpg":"1920x1080","k_25422909_1280.jpg":"1280x1280","k_25422909_1024.jpg":"1024x1024","k_25422909_640.jpg":"640x640","k_25422909_480.jpg":"480x480","k_25422909_340.jpg":"340x340","k_25422909_220.jpg":"220x220","o_25422909_1280.jpg":"1280x852","o_25422909_1024.jpg":"1024x682","o_25422909_640.jpg":"640x426","o_25422909_480.jpg":"480x319","o_25422909_340.jpg":"340x226","o_25422909_220.jpg":"220x146","h_25422909_1280.jpg":"1280x854","h_25422909_1024.jpg":"1024x683","h_25422909_640.jpg":"640x427","h_25422909_480.jpg":"480x320","h_25422909_340.jpg":"340x227","h_25422909_220.jpg":"220x147","pp_25422909_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422909_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422909_640.jpg":"640x814","pp_25422909_480.jpg":"480x611","pp_25422909_340.jpg":"340x432","pp_25422909_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4249463 Threads: 2 Questions: 130598317 Slow queries: 56001 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3939048 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/wagner-nakon-prigozina-je-li-brutalna-ruska-paravojska-sada-obezglavljena-i-sto-od-toga-ima-francuska-i-to-u-africi-1318105 [printLink] => /vijesti/svijet/wagner-nakon-prigozina-je-li-brutalna-ruska-paravojska-sada-obezglavljena-i-sto-od-toga-ima-francuska-i-to-u-africi-1318105?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 609807 [name] => Wagner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-05 11:26:36 [main_article_id] => 0 [alias] => wagner [link] => /tag/wagner ) [1] => stdClass Object ( [id] => 668858 [name] => jevgenij prigožin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-28 11:37:23 [main_article_id] => 0 [alias] => jevgenij-prigozin [link] => /tag/jevgenij-prigozin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 601350 [name] => Afrika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afrika [link] => /tag/afrika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘MUZIČARI‘ SIJU SMRT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Wagner nakon Prigožina: je li brutalna ruska paravojska sada obezglavljena? I što od toga ima Francuska, i to u Africi? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/25502617.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Olga Maltseva/Afp [mainImageDesc] =>

Portret Jevgenja Prigožina među cvijećem koje su ostavile njegove pristaše ispred prostorija Wagnera u Sankt Peterburgu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/25502617.jpg [title] =>

Portret Jevgenja Prigožina među cvijećem koje su ostavile njegove pristaše ispred prostorija Wagnera u Sankt Peterburgu

Olga Maltseva/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/25491320.jpg [title] =>

Jevgenij Prigožin

Handout/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/24560219.jpg [title] =>

Skup u Banguiju 22. ožujka 2023. u znak potpore prisutnosti Rusije i Kine u Srednjoafričkoj Republici - stotine Wagnerovih paravojnih postrojbi stiglo je 2020. na zahtjev Banguija

Barbara Debout/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/25503137.jpg [title] =>

A man arranges a flag bearing the logo of private mercenary group Wagner at a makeshift memorial for Yevgeny Prigozhin in front of the Private Military Company (PMC) Wagner Centre in Saint Petersburg, on August 25, 2023. The plane crash that reportedly killed Yevgeny Prigozhin wiped out the entire top leadership of Russian paramilitary group Wagner but its influence is set to outlive them all both at home and abroad. (Photo by Olga MALTSEVA/AFP)

Olga Maltseva/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/25502616.jpg [title] =>

A portrait of Yevgeny Prigozhin is seen amid flowers at a makeshift memorial in front of the Private Military Company (PMC) Wagner Centre in Saint Petersburg, on August 25, 2023. The plane crash that reportedly killed Yevgeny Prigozhin wiped out the entire top leadership of Russian paramilitary group Wagner but its influence is set to outlive them all both at home and abroad. (Photo by Olga MALTSEVA/AFP)

Olga Maltseva/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/25491483.jpg [title] =>

Prigožin sa svojim vojnicima u Bahmutu 

Handout/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/25422939.jpg [title] =>

Demonstracije protiv francuske nazočnosti u Nigeru 

-/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/25422993.jpg [title] =>

Supporters of Niger‘s National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP) hold a Russian flag as they gather for a demonstration in Niamey on August 11, 2023 near a French airbase in Niger. Thousands of supporters of Niger‘s coup leaders gathered on August 11, 2023 near a French military base on the outskirts of the capital Niamey. Protesters shouted ”down with France, down with ECOWAS”, a reference to the West African bloc which on Thursday approved deployment of a ”standby force to restore constitutional order” in Niger. (Photo by AFP)

-/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/25422909.jpg [title] =>

Supporters of Niger‘s National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP) gather for a demonstration in Niamey on August 11, 2023 near a French airbase in Niger. Thousands of supporters of Niger‘s coup leaders gathered on Friday near a French military base on the outskirts of the capital Niamey. Protesters shouted ”down with France, down with ECOWAS”, a reference to the West African bloc which on Thursday approved deployment of a ”standby force to restore constitutional order” in Niger. (Photo by AFP)

-/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nagradno pitanje glasi: tko je prvi otvorio šampanjac na vijest o pogibiji Wagnerova šefa Jevgenija Prigožina?

Mnogi će bez razmišljanja odgovoriti: Vladimir Putin. Jer većina indicija upućuje na to da upravo Kremlj stoji iza misterioznog pada aviona u kojem su bili Prigožin i vodeći komandanti Wagnera.

Međutim, pojedini analitičari smatraju da se ta slavljenička boca šampanjca nije otvorila u Kremlju, nego u – Elizejskoj palači. Odnosno, da je nije otvorio Putin, nego francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Dakako, to ne znači da je rušenje Prigožinova aviona organizirao Pariz (iako dio promatrača dopušta mogućnost da su tu operaciju organizirale zapadne službe), nego da upravo Pariz ima najveće političke koristi od Prigožinove smrti, odnosno od mogućeg slabljenja Wagnera nakon vođine pogibije. Naime, izgleda da se sprema veliki rat u Sahelu, u kojem će Francuska preko svojih lokalnih saveznika pokušati vratiti utjecaj u zapadnoj Africi, koji joj je posljednjih godina ozbiljno narušen nizom vojnih udara u tim nekadašnjim francuskim kolonijama, nakon kojih su na vlast došle antizapadne vojne hunte naklonjene Rusiji, koje žele raskinuti sve veze s Parizom.

Prvo gori Niger

Taj radikalni raskid s bivšim kolonizatorom uključuje i protjerivanje francuske vojske iz tih zemalja, što je već provedeno lani u Maliju i ove godine u Burkini Faso, a sada odlazak Francuza zahtijeva i vojna hunta koja je prošlog mjeseca došla na vlast u Nigeru. Čini se da bi upravo Niger mogao biti (prvo) poprište tog rata, koji bi lako mogao zapaliti čitavu zapadnu Afriku i čitav Sahel.

U svim tim operacijama afričkim je vojnim huntama terenski pomagao Wagner, kao paravojna ekspozitura ruskih geopolitičkih interesa u Africi. I vojna hunta u Nigeru računala je na Wagnerovu pomoć u obrani od predstojećeg napada. A sada je sve to dovedeno u pitanje, jer pogibija Jevgenija Prigožina može destabilizirati i oslabiti ovu rusku paravojsku. I zato Macron može slaviti. Wagner je već godinama prisutan u Africi, gdje se na poziv tamošnjih vojnih vlada bori protiv islamističkih terorističkih organizacija, od ISIL-a do Al-Qa‘ide – što su radili i u Siriji – polako istiskujući francusku vojsku i općenito zapadne interese, u ime ruskih interesa. Pripadnici Wagnera viđeni su i u Centralnoafričkoj Republici, Sudanu, Mozambiku, Libiji...

---

image

Demonstracije protiv francuske nazočnosti u Nigeru 

-/Afp
---

Za njima ostaje trag krvavih zločina i kršenja ljudskih prava – zbog čega je Wagner Grupa pod američkim sankcijama još od 2017. godine, a State Department ju je u siječnju ove godine proglasio "transnacionalnom kriminalnom organizacijom" – kao i poslovni udjeli u tamošnjim rudnicima zlata, urana i drugih dragocjenih resursa kojima afrički lideri plaćaju Wagnerove usluge.

Zbog njihove militarističke efikasnosti – koju su pokazali i osvajanjem ukrajinskoga grada Bahmuta, pri čemu su porazili elitne ukrajinske formacije – nove vlasti u Nigeru i njihovi saveznici u drugim afričkim zemljama itekako su računali na pripadnike Wagnera u predstojećem okršaju za konačnu dekolonizaciju Afriku.

I Wagner je bio spreman za tu ulogu, o čemu svjedoči i posljednja videoporuka koju je Prigožin objavio za života, samo dva dana prije pogibije. Snimka sugerira da se Prigožin, naoružan puškom, nalazi negdje u afričkoj pustinji, a iza njega se u daljini vidi kamionet s naoružanim ljudima:

– Temperatura je +50 °C, baš kako i volimo. Wagner čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku slobodnijom. Donosimo pravdu i sreću za afričke ljude. Činimo život noćnom morom za ISIL, Al-Qa‘idu i druge bandite – rekao je tada Prigožin, dodavši da Wagner nastavlja novačiti borce, te da će skupina "ispuniti postavljene zadatke".

Dva dana kasnije bio je mrtav. A time je došlo u pitanje i to "ispunjavanje postavljenih zadataka" u Africi i drugdje.

Pišem Academi, pamtim Blackwater

Wagner je osnovan 2014. godine, kao ruski odgovor na američku privatnu plaćeničku vojsku Blackwater, koja je osnovana još 1997. kao "produžena ruka" vanjske politike SAD-a u kriznim svjetskim žarištima. Blackwater je prve ugovore s CIA-om potpisao još 2003. i ti su ugovori bili vrlo lukrativni: kako je 2014. objavio Večernji list, samo dotad Blackwater je putem ugovora sa State Departmentom i CIA-om za "povjerljive poslove" u svim borbenim zonama "rata protiv terorizma" zaradio 1,6 milijardi dolara.

Pritom američka država u poslovima s Blackwaterom ima istu vojno-političku kalkulaciju kao ruska država u poslovima s Wagnerom: umjesto regularnih vojnika, na inozemne bojišnice za obavljanje "prljavih poslova" šalju se plaćenici privatnih tvrtki, uz višestruku korist: za operacije tih postrojbi država se ne smatra odgovornom, a kad netko od plaćenika pogine, ne ulazi u službenu statistiku poginulih i državi ne predstavlja politički teret.

---

image

Prigožin sa svojim vojnicima u Bahmutu 

Handout/Afp
---

To se pokazalo u veljači 2018. na istoku Sirije, kada je kod Deir ez-Zora došlo do izravnog sukoba "wagnerovaca" i američkih komandosa koji su čuvali obližnja okupirana naftna polja, u kojem je poginuo veliki broj ruskih plaćenika (spominju se brojke od 100 do 300 mrtvih), a da ruska država nije "ni trepnula", niti su obitelji poginulih imale prava na odštetu.

I za Blackwaterom je – baš kao i godinama kasnije za Wagnerom – ostajao trag krvavih zločina, a skupina je postala naročito ozloglašena nakon masakra na trgu Nisour u Bagdadu 2007. godine, kada je skupina njezinih plaćenika ubila 17 iračkih civila i ranila njih dvadeset. Četvorica plaćenika zbog toga su osuđena u SAD-u, ali ih je 22. prosinca 2020. pomilovao tadašnji američki predsjednik Donald Trump.

U međuvremenu je, upravo zbog negativnog imidža, Blackwater 2011. promijenio ime u Academi, ali ih gotovo nitko tako ne zove.

Šutnja i tajnost

Iako dobar dio bivših i sadašnjih pripadnika Wagnera dolazi iz ruskih vojno-policijskih struktura i tajnih službi, Moskva je godinama nijekala ikakvu povezanost s tim plaćenicima. Kao formalno-pravno privatna vojna kompanija, Wagner čak nije ni bio registriran u Rusiji, budući da ruski zakoni ne dopuštaju postojanje privatnih vojnih tvrtki.

Stoga je čitava priča oko Wagnera godinama bila obavijena velovima šutnje, nagađanja, tajnosti i tajanstvenosti, čemu su doprinosila i stroga pravila konspiracije kojih su se morali pridržavati svi plaćenici: bilo im je zabranjeno korištenje društvenih mreža i fotografiranje, a svi su morali potpisati desetogodišnji ugovor o tajnosti.

Znalo se tek – a to su prije nekoliko godina objavili ruski mediji – da pripadnici Wagnera dobivaju u prosjeku 2600 dolara mjesečno, a njihovi nadređeni više od 4000 dolara, što je za ruske prilike izvrsna plaća.

Tako je bilo sve do početka ukrajinskog rata, kada je veza između Wagnera i ruske države postala očita. Ukrajinski je rat potvrdio ono što se godinama tek nagađalo – da je vlasnik Wagnera ruski poduzetnik Jevgenij Prigožin, bliski suradnik Vladimira Putina, a da postrojbu vodi umirovljeni potpukovnik i bivši zapovjednik specijalnih snaga ruske vojnoobavještajne službe (GRU Specnaz) Dmitrij Utkin, čije je kodno ime u službi bilo "Wagner", po čemu je nazvana i čitava grupa.

---

image

Skup u Banguiju 22. ožujka 2023. u znak potpore prisutnosti Rusije i Kine u Srednjoafričkoj Republici - stotine Wagnerovih paravojnih postrojbi stiglo je 2020. na zahtjev Banguija

Barbara Debout/Afp
---

Nema Prigožina, nema Utkina

Lani u studenome Wagner je postao potpuno vidljiv i u poslovnom smislu: tada je u Sankt Peterburgu otvoren njegov velebni 23-katni poslovni toranj. Prije toga ruski istraživački novinari godinama su pisali da kompanija Wagner nema ni telefone ni urede, ali svejedno uspješno novači bivše vojnike i specijalce te ih šalje na ratišta i krizne točke širom svijeta, tamo gdje to odgovara interesima Kremlja.

Tako se spominjalo da su "muzičari" viđeni na više kontinenata: od istoka Ukrajine do Sirije, od afričkih država do Venezuele. Ruski novinar Denis Korotkov, koji je godinama pisao o Wagneru za tamošnje nezavisne medije, tvrdi da je upravo Wagner 2016. oslobodio naftna polja Ine u Siriji, kod Palmire, koja je godinama držao ISIL. Prema Korotkovu, članovi Wagnera nisu samo Rusi – iako oni čine veliku većinu postrojbe – nego ima i pripadnika drugih nacionalnosti, od Ukrajinaca do Srba. Zbog te nacionalne šarolikosti i tajnovitosti neki ovu postrojbu uspoređuju s francuskom Legijom stranaca.

---

image

Jevgenij Prigožin

Handout/Afp
---

Kako god: brutalna ruska paravojska ovog je tjedna izgubila šefa i vođu, dva mjeseca nakon što je njihova dramatična pobuna protiv Moskve okončana egzilom u Bjelorusiju. Sada se postavlja pitanje je li Prigožinovom (i Utkinovom) pogibijom Wagner obezglavljen.

Nagađanja se kreću u rasponu od toga da će Wagner prestati postojati – a da će Kremlj u Afriku poslati neku novu plaćeničku vojsku – do fantastičnih prognoza da će Wagner nastaviti djelovanje pod vodstvom novog zapovjednika, generala Sergeja Surovikina (general "Armagedon"), koji od Wagnerove pobune nije viđen u javnosti, te se pretpostavlja da je utamničen zbog podrške Prigožinu.

Odgovor ćemo vidjeti u bliskoj budućnosti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Olga Maltseva/Afp Handout/Afp Barbara Debout/Afp Olga Maltseva/Afp Olga Maltseva/Afp Handout/Afp -/Afp -/Afp -/Afp
Olga Maltseva/Afp

Portret Jevgenja Prigožina među cvijećem koje su ostavile njegove pristaše ispred prostorija Wagnera u Sankt Peterburgu

Handout/Afp

Jevgenij Prigožin

Barbara Debout/Afp

Skup u Banguiju 22. ožujka 2023. u znak potpore prisutnosti Rusije i Kine u Srednjoafričkoj Republici - stotine Wagnerovih paravojnih postrojbi stiglo je 2020. na zahtjev Banguija

Olga Maltseva/Afp

A man arranges a flag bearing the logo of private mercenary group Wagner at a makeshift memorial for Yevgeny Prigozhin in front of the Private Military Company (PMC) Wagner Centre in Saint Petersburg, on August 25, 2023. The plane crash that reportedly killed Yevgeny Prigozhin wiped out the entire top leadership of Russian paramilitary group Wagner but its influence is set to outlive them all both at home and abroad. (Photo by Olga MALTSEVA/AFP)

Olga Maltseva/Afp

A portrait of Yevgeny Prigozhin is seen amid flowers at a makeshift memorial in front of the Private Military Company (PMC) Wagner Centre in Saint Petersburg, on August 25, 2023. The plane crash that reportedly killed Yevgeny Prigozhin wiped out the entire top leadership of Russian paramilitary group Wagner but its influence is set to outlive them all both at home and abroad. (Photo by Olga MALTSEVA/AFP)

Handout/Afp

Prigožin sa svojim vojnicima u Bahmutu 

-/Afp

Demonstracije protiv francuske nazočnosti u Nigeru 

-/Afp

Supporters of Niger‘s National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP) hold a Russian flag as they gather for a demonstration in Niamey on August 11, 2023 near a French airbase in Niger. Thousands of supporters of Niger‘s coup leaders gathered on August 11, 2023 near a French military base on the outskirts of the capital Niamey. Protesters shouted ”down with France, down with ECOWAS”, a reference to the West African bloc which on Thursday approved deployment of a ”standby force to restore constitutional order” in Niger. (Photo by AFP)

-/Afp

Supporters of Niger‘s National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP) gather for a demonstration in Niamey on August 11, 2023 near a French airbase in Niger. Thousands of supporters of Niger‘s coup leaders gathered on Friday near a French military base on the outskirts of the capital Niamey. Protesters shouted ”down with France, down with ECOWAS”, a reference to the West African bloc which on Thursday approved deployment of a ”standby force to restore constitutional order” in Niger. (Photo by AFP)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/wagner-nakon-prigozina-je-li-brutalna-ruska-paravojska-sada-obezglavljena-i-sto-od-toga-ima-francuska-i-to-u-africi-1318105 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ba6732d619636576e43e4937a07ec8b81352410f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Wagner+nakon+Prigo%C5%BEina%3A+je+li+brutalna+ruska+paravojska+sada+obezglavljena%3F+I+%C5%A1to+od+toga+ima+Francuska%2C+i+to+u+Africi%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fwagner-nakon-prigozina-je-li-brutalna-ruska-paravojska-sada-obezglavljena-i-sto-od-toga-ima-francuska-i-to-u-africi-1318105 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fwagner-nakon-prigozina-je-li-brutalna-ruska-paravojska-sada-obezglavljena-i-sto-od-toga-ima-francuska-i-to-u-africi-1318105 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘MUZIČARI‘ SIJU SMRT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijet‘MUZIČARI‘ SIJU SMRT

Wagner nakon Prigožina: je li brutalna ruska paravojska sada obezglavljena? I što od toga ima Francuska, i to u Africi?

Piše DAMIR PILIĆ
27. kolovoza 2023. - 10:35
Portret Jevgenja Prigožina među cvijećem koje su ostavile njegove pristaše ispred prostorija Wagnera u Sankt PeterburguOlga Maltseva/Afp

Nagradno pitanje glasi: tko je prvi otvorio šampanjac na vijest o pogibiji Wagnerova šefa Jevgenija Prigožina?

Mnogi će bez razmišljanja odgovoriti: Vladimir Putin. Jer većina indicija upućuje na to da upravo Kremlj stoji iza misterioznog pada aviona u kojem su bili Prigožin i vodeći komandanti Wagnera.

Međutim, pojedini analitičari smatraju da se ta slavljenička boca šampanjca nije otvorila u Kremlju, nego u – Elizejskoj palači. Odnosno, da je nije otvorio Putin, nego francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Dakako, to ne znači da je rušenje Prigožinova aviona organizirao Pariz (iako dio promatrača dopušta mogućnost da su tu operaciju organizirale zapadne službe), nego da upravo Pariz ima najveće političke koristi od Prigožinove smrti, odnosno od mogućeg slabljenja Wagnera n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 08:52