stdClass Object ( [id] => 1168093 [title] => Vladimir Putin za unosna mjesta u najvećim ruskim tvrtkama angažirao je bivšeg kancelara Schroedera, ali i brojne Nijemce, navodno Stasijeve agente [alias] => vladimir-putin-za-unosna-mjesta-u-najvecim-ruskim-tvrtkama-angazirao-je-bivseg-kancelara-schroedera-ali-i-brojne-nijemce-navodno-stasijeve-agente [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Ako dobro razumijem ustavni poredak SR Njemačke, postoji samo jedan kancelar, a to sam ja“, ljutito je reagirao na novinarska pitanja Olaf Scholz, ističući da on nije Gerharda Schroedera pitao za savjet niti ga je dobio od njega.

Ovaj istup aktualnog njemačkog kancelara u prisutnosti francuskog i poljskog predsjednika možda je najslikovitije prikazao koliko su usred tenzija između Rusije i Ukrajine proruske izjave bivšeg socijaldemokratskog kancelara zapravo značile nož u leđa aktualnom šefu njemačke vlade.

Ne pamti se da je ranije neki kancelar u javnosti morao u više navrata isticati da je on kancelar i da on donosi odluke, ali Scholzu se upravo to dogodilo. Štoviše, on je morao isticati da je "SPD veoma ujedinjen i podržava politiku koju vodi kancelar“. A sve zbog svoga nekada stranačkog šefa, a sada samo kolege, koji poziciju bivšeg kancelara unovčava radom za ruske energetske gigante.

Međutim, možda Schroederove optužbe da Ukrajina "zvecka oružjem“ ne bi izazvale toliko zanimanje da na čelu njemačke vlade nisu socijaldemokrati, kao i da u Njemačkoj ne postoji niz bivših političara i poslovnih judi koji su se uhljebili u ruskim državnim gigantima, piše Nenad Radičević za Al Jazeeru.

---

image
Njemački kancelar Olaf Scholz ljutito je reagirao na novinarska pitanja o Gerhardu Schroederu
AFP
---

Konkretno Schroeder za angažman u nadzornim odborima dobija od "Rosnefta“ 600.000 eura godišnje, a od "Nord Stream 2“ oko 250.000. Istovremeno, iz Njemačke državne blagajne dobiva mjesečnu mirovinu od 8.000 eura kao i godišnji iznos od više od 560.000 eura za kancelariju, suradnike i službeno vozilo, što ide svakom bivšem kancelaru. Štoviše, sredinom godine će se saznati hoće li ući i u nadzorni odbor "Gazproma“ za koji je nedavno nominiran.

Кada je sjeo na čelo odbora direktora "Rosnefta“, Schroeder se sasvim sigurno nije iznenadio što mu je zamjenik na toj funkciji bio sunarodnjak Matthias Warnig, koji posljednja dva desetljeća vedri i oblači ruskim poslovnim krugovima. Štoviše, Warnigova sjena bila je nad svakom energetskom suradnjom Rusije i Njemačke.

Waring radio za Stasi, Putin za  KGB

Ovom bivšem agentu ozloglašene istočnonjemačke tajne službe Stasi pad komunizma nije naškodio. Naprotiv, on je najprije 1990. dobio posao u Drezdener banci, koju je navodno ranije špijunirao. Godinu dana kasnije, on uspijeva isposlovati da ova njemačka banka bude prva strana banka koja će otvoriti ekspozituru u Sankt Peterburgu.

Ovaj uspjeh očigledno je zasnovan na tome što je tada za privlačenje stranih investicija u Sankt Peterburg bio zadužen tada novajlija u politici, ali vrlo iskusan obavještajac – Vladimir Putin. Iako službeno tvrde da su se upoznali tek u Sankt Peterburgu, malo tko vjeruje da se ne znaju još iz Dresdena dok je Waring radio za Stasi, a Putin za sovjetski KGB.

---

image
Matthias Warnig, bivši agent Stasija 1990. dobio je posao u Drezdener banci, koju je navodno ranije špijunirao. Godinu dana kasnije, on uspijeva isposlovati da ona bude prva strana banka koja će otvoriti ekspozituru u Sankt Peterburgu
AFP
---

I dok Waring odbacuje optužbe njemačkih medija da su njih dvojica zajedno regrutirali Zapadne Nijemce da špijuniraju za sovjetsku tajnu službu, iz deklasificiranih arhiva Stasija može se saznati da je ovaj bivši agent pod kodnim imenom Artur bio često nagrađivan zbog uspjeha u saznavanju informacija iz Zapadne Njemačke, koja su se ticala energetskog poslovanja, upravljanja poduzećima i brojnih industrijskih tajni.

Dok je bio na njenom čelu, ruska ispostava Drezdner banke brzo je dobila unosne poslove s "Gazpromom” i "Rosneftom”, a Warnig postaje veoma utjecajan u ruskim poslovnim krugovima. Vjerojatno najznačajnije je to što je od 2006. do 2016. bio generalni direktor kompanije "Nord stream”, koja je od Rusije do Njemačke izgradila plinovod Sjeverni tok, a od 2015. je i na čelu kompanije koja je izgradila drugi krak ovog plinovoda, koji još nije pušten u rad.

 'artur' i vitezovi špijunskog stola

Osim toga, u posljednja dva desetljeća on je bio u nadzornim odborima Rosija banke, potom ruske državne banke VTB, njemačke energetske kompanije VNG i "Rosnefta“, potom je predsjednik odbora direktora ruske državne kompanije za distribuciju nafte "Transneft” i aluminijskog giganta "Rusal”, kao i predsjednik administrativne uprave švicarskog ogranka "Gazproma”.

Ali, "Artur” je zapravo samo jedan od niza bivših agenata i neformalnih suradnika Stasija koji su napravili lukrativne karijere poslije pada komunizma. Tako je otkriveno da je dugogodišnji financijski direktor njemačkog ogranka "Gazproma“ Felix Strehober zapravo bio agent Stasija, a direktor za ljudske resurse te kompanije Hans-Uve Kreher neformalni suradnik ove službe, piše Al Jazeera.

---

image
Ernst Welteke, nekadašnji predsjednik Bundesbanke podnio je ostavku jer je otkriveno da mu je Drezdner banka platila hotelski račun u iznosu od 7.600 eura. Poslije ostavke, on dobiva angažman u upravnom odboru ruske Centrinvest banke
Manny Ceneta/AFP
---

U nizu menadžera njemačkih korporacija i državnih institucija, koji su prešli na rusku platu, nalazi se znatan broj kadrova njemačkih socijaldemokrata. Primjera radi, nekadašnji predsjednik Bundesbanke Ernst Welteke morao je podnijeti ostavku jer je otkriveno da mu je Drezdner banka platila hotelski račun u iznosu od 7.600 eura. Poslije ostavke, on dobiva angažman u upravnom odboru ruske Centrinvest banke u Rostovu na Donu.

Još lukrativnije je prošao bliski Schroederov prijatelj i šef njemačkih željeznica "Deutsche Bahn” Hartmut Mehdorn, koji je bio prisiljen podnijeti ostavku nakon skandala 2009. kada je otkriveno da je rukovodstvo špijuniralo elektroničku poštu i kompjutore zaposlenih. On je brzo našao angažman tako što je prvo savjetovao šefa Ruskih željeznica Vladimira Jakunjina da bi 2011. postao i član nadzornog odbora te tvrtke, iako je imao važne angažmane u Njemačkoj.

U ruskim vodama je zaplivao i nekadašnji prvi čovjek njemačkog energetskog koncerna "EON-Ruhrgas” Burkhardt Bergmann, koji je usporedo s ovim angažmanom bio i član nadzornog odbora "Gazproma”, a potom još jedne ruske plinske kompanije "Novatek”.

Nijemcima prekipjelo od Schroedera

Nekadašnji direktor "Deutsche Telekoma” Ron Sommer posao je našao u ruskom mobilnom provideru MTS, gdje je postao predsjednik nadzornog odbora, a član nadzornog odbora je u najvećem dioničaru MTS-a, kompaniji "Sistema” ruskog milijardera Vladimira Jevtušenkova. U nadzornom odboru MTS-a su se našli i Thomas Holtrop, bivši šef njemačkog mobilnog providera "T-mobile” i član uprave "Deutsche Telekoma”, kao i Regina von Flemming, koja je od 2005. do 2015. bila direktorica ruske ispostave njemačkog novinskog izdavača "Axel Springer”.

Među "Putinovim Nijemcima“ smatra se i Marion Scheller, koja je savjetnica u kompaniji "Nord Stream 2“, a prethodno je radila u njemačkom ministarstvu ekonomije i energetike.

Međutim, Schroederovo otvoreno lobiranje za ruske interese, i to ne samo energetske, u njemačkim medijima nailazi na najveće zanimanje i kritike. Naročito je došlo do eksplozije kritika kada je politički magazin Spiegel otkrio da se bivši kancelar 5. siječnja u Hannoveru sastao s nekoliko istaknutih socijaldemokrata kako bi razgovarali kakav kurs prema Rusiji treba zauzeti SPD i savezna vlada.

---

image
Schroeder za rad u nadzornim odborima dobiva od Rosnefta 600.000 eura godišnje, a od Nord Stream 2 oko 250.000. Ima mjesečnu mirovinu od 8.000 eura kao i godišnje više od 560.000 eura kao bivši kancelar. Sredinom godine će se znati hoće li ući i u nadzorni odbor Gazproma
AFP
---

Na ovim razgovorima su bili Martin Schulz, koji je na čelu Fondacije Friedrich Ebert, potom savezni zastupnik Johann Saathoff, bivši predsjednik SPD-a Matthias Platzeck i industrijalac počasni konzul Rusije u Njemačkoj Heine Wiese, inače bliski Schroederov prijatelj.

Ovaj sastanak u Hannoveru veoma je delikatan za kancelara Scholza, jer Schroeder djeluje potpuno individualno i bez koordinacije s partijskim rukovodstvom ili samom njemačkom vladom. To je iskoristila demokršćanska opozicija u Bundestagu, zatraživši u više navrata objašnjenje od kancelara i da se jasno ogradi od "ovog nepristojnog miješanja politike i lobiranja“. Čak je u socijaldemokratskim redovima došlo do ideje da se bivšim kancelarima ukine državna apanaža od više od pola milijuna eura godišnje, ukoliko lobiraju za interese strane države.

Sve to je natjeralo Scholza da se na domaćem terenu pravda i uvjerava javnost da je on kancelar i da odlučuje on, a ne Schroeder. I to samo mjesec i pol dana nakon što je stupio na dužnost kancelara i tek se počeo boriti da stekne barem dio kredibiliteta koji je na međunarodnoj sceni imala Angela Merkel, piše Al Jazeera.

---

image
Vladimir Putin, Gerhard Schroeder i Gazpromov direktor Alexei Miller u obilasku Sjevernoga toka 2011. godine
AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => špijunske veze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => špijunske veze 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-15 15:42:31 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-16 10:57:00 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2022-02-16 10:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/15\/20939074.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/20939062.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/20939066.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/20939068.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/20939072.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/20939076.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tatyana Makeyeva\/AFP","AFP","Manny Ceneta\/AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Gerhard Schroeder u srda\u010dnom rukovanju s Vladimirom Putinom 2005. godine, prijateljstvo koje te\u010de","Njema\u010dki kancelar Olaf Scholz ljutito je reagirao na novinarska pitanja o Gerhardu Schroederu","Ernst Welteke, nekada\u0161nji predsjednik Bundesbanke podnio je ostavku jer je otkriveno da mu je Drezdner banka platila hotelski ra\u010dun u iznosu od 7.600 eura. Poslije ostavke, on dobiva anga\u017eman u upravnom odboru ruske Centrinvest banke","Matthias Warnig, biv\u0161i agent Stasija 1990. dobio je posao u Drezdener banci, koju je navodno ranije \u0161pijunirao. Godinu dana kasnije, on uspijeva isposlovati da ona bude prva strana banka koja \u0107e otvoriti ekspozituru u Sankt Peterburgu","Schroeder za rad u nadzornim odborima dobiva od Rosnefta 600.000 eura godi\u0161nje, a od Nord Stream 2 oko 250.000. Ima mjese\u010dnu mirovinu od 8.000 eura kao i godi\u0161nje vi\u0161e od 560.000 eura kao biv\u0161i kancelar. Sredinom godine \u0107e se znati ho\u0107e li u\u0107i i u nadzorni odbor Gazproma","Vladimir Putin, Gerhard Schroeder i Gazpromov direktor Alexei Miller u obilasku Sjevernoga toka 2011. godine"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x775","hd_20939074_1920.jpg":"1920x1080","k_20939074_1280.jpg":"1280x1280","k_20939074_1024.jpg":"1024x1024","k_20939074_640.jpg":"640x640","k_20939074_480.jpg":"480x480","k_20939074_340.jpg":"340x340","k_20939074_220.jpg":"220x220","o_20939074_1280.jpg":"1280x968","o_20939074_1024.jpg":"1024x775","o_20939074_640.jpg":"640x484","o_20939074_480.jpg":"480x363","o_20939074_340.jpg":"340x257","o_20939074_220.jpg":"220x166","h_20939074_1280.jpg":"1280x854","h_20939074_1024.jpg":"1024x683","h_20939074_640.jpg":"640x427","h_20939074_480.jpg":"480x320","h_20939074_340.jpg":"340x227","h_20939074_220.jpg":"220x147","pp_20939074_1280.jpg":"1006x1280","pp_20939074_1024.jpg":"805x1024","pp_20939074_640.jpg":"503x640","pp_20939074_480.jpg":"377x480","pp_20939074_340.jpg":"267x340","pp_20939074_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x728","hd_20939062_1920.jpg":"1920x1080","k_20939062_1280.jpg":"1280x1280","k_20939062_1024.jpg":"1024x1024","k_20939062_640.jpg":"640x640","k_20939062_480.jpg":"480x480","k_20939062_340.jpg":"340x340","k_20939062_220.jpg":"220x220","o_20939062_1280.jpg":"1280x910","o_20939062_1024.jpg":"1024x728","o_20939062_640.jpg":"640x455","o_20939062_480.jpg":"480x341","o_20939062_340.jpg":"340x241","o_20939062_220.jpg":"220x156","h_20939062_1280.jpg":"1280x854","h_20939062_1024.jpg":"1024x683","h_20939062_640.jpg":"640x427","h_20939062_480.jpg":"480x320","h_20939062_340.jpg":"340x227","h_20939062_220.jpg":"220x147","pp_20939062_1280.jpg":"1006x1280","pp_20939062_1024.jpg":"805x1024","pp_20939062_640.jpg":"503x640","pp_20939062_480.jpg":"377x480","pp_20939062_340.jpg":"267x340","pp_20939062_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x725","hd_20939066_1920.jpg":"1920x1080","k_20939066_1280.jpg":"1280x1280","k_20939066_1024.jpg":"1024x1024","k_20939066_640.jpg":"640x640","k_20939066_480.jpg":"480x480","k_20939066_340.jpg":"340x340","k_20939066_220.jpg":"220x220","o_20939066_1280.jpg":"1280x906","o_20939066_1024.jpg":"1024x725","o_20939066_640.jpg":"640x453","o_20939066_480.jpg":"480x339","o_20939066_340.jpg":"340x240","o_20939066_220.jpg":"220x155","h_20939066_1280.jpg":"1280x854","h_20939066_1024.jpg":"1024x683","h_20939066_640.jpg":"640x427","h_20939066_480.jpg":"480x320","h_20939066_340.jpg":"340x227","h_20939066_220.jpg":"220x147","pp_20939066_1280.jpg":"1006x1280","pp_20939066_1024.jpg":"805x1024","pp_20939066_640.jpg":"503x640","pp_20939066_480.jpg":"377x480","pp_20939066_340.jpg":"267x340","pp_20939066_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x655","hd_20939068_1920.jpg":"1920x1080","k_20939068_1280.jpg":"1280x1280","k_20939068_1024.jpg":"1024x1024","k_20939068_640.jpg":"640x640","k_20939068_480.jpg":"480x480","k_20939068_340.jpg":"340x340","k_20939068_220.jpg":"220x220","o_20939068_1280.jpg":"1280x818","o_20939068_1024.jpg":"1024x655","o_20939068_640.jpg":"640x409","o_20939068_480.jpg":"480x307","o_20939068_340.jpg":"340x217","o_20939068_220.jpg":"220x140","h_20939068_1280.jpg":"1280x854","h_20939068_1024.jpg":"1024x683","h_20939068_640.jpg":"640x427","h_20939068_480.jpg":"480x320","h_20939068_340.jpg":"340x227","h_20939068_220.jpg":"220x147","pp_20939068_1280.jpg":"1006x1280","pp_20939068_1024.jpg":"805x1024","pp_20939068_640.jpg":"503x640","pp_20939068_480.jpg":"377x480","pp_20939068_340.jpg":"267x340","pp_20939068_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x794","hd_20939072_1920.jpg":"1920x1080","k_20939072_1280.jpg":"1280x1280","k_20939072_1024.jpg":"1024x1024","k_20939072_640.jpg":"640x640","k_20939072_480.jpg":"480x480","k_20939072_340.jpg":"340x340","k_20939072_220.jpg":"220x220","o_20939072_1280.jpg":"1280x992","o_20939072_1024.jpg":"1024x794","o_20939072_640.jpg":"640x496","o_20939072_480.jpg":"480x372","o_20939072_340.jpg":"340x263","o_20939072_220.jpg":"220x170","h_20939072_1280.jpg":"1280x854","h_20939072_1024.jpg":"1024x683","h_20939072_640.jpg":"640x427","h_20939072_480.jpg":"480x320","h_20939072_340.jpg":"340x227","h_20939072_220.jpg":"220x147","pp_20939072_1280.jpg":"1006x1280","pp_20939072_1024.jpg":"805x1024","pp_20939072_640.jpg":"503x640","pp_20939072_480.jpg":"377x480","pp_20939072_340.jpg":"267x340","pp_20939072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x674","hd_20939076_1920.jpg":"1920x1080","k_20939076_1280.jpg":"1280x1280","k_20939076_1024.jpg":"1024x1024","k_20939076_640.jpg":"640x640","k_20939076_480.jpg":"480x480","k_20939076_340.jpg":"340x340","k_20939076_220.jpg":"220x220","o_20939076_1280.jpg":"1280x842","o_20939076_1024.jpg":"1024x674","o_20939076_640.jpg":"640x421","o_20939076_480.jpg":"480x315","o_20939076_340.jpg":"340x223","o_20939076_220.jpg":"220x144","h_20939076_1280.jpg":"1280x854","h_20939076_1024.jpg":"1024x683","h_20939076_640.jpg":"640x427","h_20939076_480.jpg":"480x320","h_20939076_340.jpg":"340x227","h_20939076_220.jpg":"220x147","pp_20939076_1280.jpg":"1006x1280","pp_20939076_1024.jpg":"805x1024","pp_20939076_640.jpg":"503x640","pp_20939076_480.jpg":"377x480","pp_20939076_340.jpg":"267x340","pp_20939076_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14788182 Threads: 3 Questions: 3130762741 Slow queries: 6967897 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234580443 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/vladimir-putin-za-unosna-mjesta-u-najvecim-ruskim-tvrtkama-angazirao-je-bivseg-kancelara-schroedera-ali-i-brojne-nijemce-navodno-stasijeve-agente-1168093 [printLink] => /vijesti/svijet/vladimir-putin-za-unosna-mjesta-u-najvecim-ruskim-tvrtkama-angazirao-je-bivseg-kancelara-schroedera-ali-i-brojne-nijemce-navodno-stasijeve-agente-1168093?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 619752 [name] => Gerhard Schroeder [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-07 08:30:12 [main_article_id] => 0 [alias] => gerhard-schroeder [link] => /tag/gerhard-schroeder ) [1] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 198383 [name] => gazprom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gazprom [link] => /tag/gazprom ) [3] => stdClass Object ( [id] => 451614 [name] => sjeverni tok 2 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sjeverni-tok-2 [link] => /tag/sjeverni-tok-2 ) [4] => stdClass Object ( [id] => 233756 [name] => rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 667432 [name] => Njemačka politika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-16 11:55:20 [main_article_id] => 0 [alias] => njemacka-politika [link] => /tag/njemacka-politika ) [6] => stdClass Object ( [id] => 368005 [name] => lobisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lobisti [link] => /tag/lobisti ) [7] => stdClass Object ( [id] => 70765 [name] => stasi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stasi [link] => /tag/stasi ) [8] => stdClass Object ( [id] => 619684 [name] => Olaf Scholz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-06 13:24:48 [main_article_id] => 0 [alias] => olaf-scholz [link] => /tag/olaf-scholz ) [9] => stdClass Object ( [id] => 463151 [name] => Angela Merkel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => angela-merkel [link] => /tag/angela-merkel ) [10] => stdClass Object ( [id] => 667433 [name] => političari mirovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-16 11:55:20 [main_article_id] => 0 [alias] => politicari-mirovina [link] => /tag/politicari-mirovina ) [11] => stdClass Object ( [id] => 220123 [name] => špijuni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spijuni [link] => /tag/spijuni ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => špijunske veze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vladimir Putin za unosna mjesta u najvećim ruskim tvrtkama angažirao je bivšeg kancelara Schroedera, ali i brojne Nijemce, navodno Stasijeve agente [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/20939074.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tatyana Makeyeva/AFP [mainImageDesc] => Gerhard Schroeder u srdačnom rukovanju s Vladimirom Putinom 2005. godine, prijateljstvo koje teče [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/20939074.jpg [title] => Gerhard Schroeder u srdačnom rukovanju s Vladimirom Putinom 2005. godine, prijateljstvo koje teče Tatyana Makeyeva/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/20939062.jpg [title] => Njemački kancelar Olaf Scholz ljutito je reagirao na novinarska pitanja o Gerhardu Schroederu AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/20939066.jpg [title] => Ernst Welteke, nekadašnji predsjednik Bundesbanke podnio je ostavku jer je otkriveno da mu je Drezdner banka platila hotelski račun u iznosu od 7.600 eura. Poslije ostavke, on dobiva angažman u upravnom odboru ruske Centrinvest banke Manny Ceneta/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/20939068.jpg [title] => Matthias Warnig, bivši agent Stasija 1990. dobio je posao u Drezdener banci, koju je navodno ranije špijunirao. Godinu dana kasnije, on uspijeva isposlovati da ona bude prva strana banka koja će otvoriti ekspozituru u Sankt Peterburgu AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/20939072.jpg [title] => Schroeder za rad u nadzornim odborima dobiva od Rosnefta 600.000 eura godišnje, a od Nord Stream 2 oko 250.000. Ima mjesečnu mirovinu od 8.000 eura kao i godišnje više od 560.000 eura kao bivši kancelar. Sredinom godine će se znati hoće li ući i u nadzorni odbor Gazproma AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/20939076.jpg [title] => Vladimir Putin, Gerhard Schroeder i Gazpromov direktor Alexei Miller u obilasku Sjevernoga toka 2011. godine AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Ako dobro razumijem ustavni poredak SR Njemačke, postoji samo jedan kancelar, a to sam ja“, ljutito je reagirao na novinarska pitanja Olaf Scholz, ističući da on nije Gerharda Schroedera pitao za savjet niti ga je dobio od njega.

Ovaj istup aktualnog njemačkog kancelara u prisutnosti francuskog i poljskog predsjednika možda je najslikovitije prikazao koliko su usred tenzija između Rusije i Ukrajine proruske izjave bivšeg socijaldemokratskog kancelara zapravo značile nož u leđa aktualnom šefu njemačke vlade.

Ne pamti se da je ranije neki kancelar u javnosti morao u više navrata isticati da je on kancelar i da on donosi odluke, ali Scholzu se upravo to dogodilo. Štoviše, on je morao isticati da je "SPD veoma ujedinjen i podržava politiku koju vodi kancelar“. A sve zbog svoga nekada stranačkog šefa, a sada samo kolege, koji poziciju bivšeg kancelara unovčava radom za ruske energetske gigante.

Međutim, možda Schroederove optužbe da Ukrajina "zvecka oružjem“ ne bi izazvale toliko zanimanje da na čelu njemačke vlade nisu socijaldemokrati, kao i da u Njemačkoj ne postoji niz bivših političara i poslovnih judi koji su se uhljebili u ruskim državnim gigantima, piše Nenad Radičević za Al Jazeeru.

---

image
Njemački kancelar Olaf Scholz ljutito je reagirao na novinarska pitanja o Gerhardu Schroederu
AFP
---

Konkretno Schroeder za angažman u nadzornim odborima dobija od "Rosnefta“ 600.000 eura godišnje, a od "Nord Stream 2“ oko 250.000. Istovremeno, iz Njemačke državne blagajne dobiva mjesečnu mirovinu od 8.000 eura kao i godišnji iznos od više od 560.000 eura za kancelariju, suradnike i službeno vozilo, što ide svakom bivšem kancelaru. Štoviše, sredinom godine će se saznati hoće li ući i u nadzorni odbor "Gazproma“ za koji je nedavno nominiran.

Кada je sjeo na čelo odbora direktora "Rosnefta“, Schroeder se sasvim sigurno nije iznenadio što mu je zamjenik na toj funkciji bio sunarodnjak Matthias Warnig, koji posljednja dva desetljeća vedri i oblači ruskim poslovnim krugovima. Štoviše, Warnigova sjena bila je nad svakom energetskom suradnjom Rusije i Njemačke.

Waring radio za Stasi, Putin za  KGB

Ovom bivšem agentu ozloglašene istočnonjemačke tajne službe Stasi pad komunizma nije naškodio. Naprotiv, on je najprije 1990. dobio posao u Drezdener banci, koju je navodno ranije špijunirao. Godinu dana kasnije, on uspijeva isposlovati da ova njemačka banka bude prva strana banka koja će otvoriti ekspozituru u Sankt Peterburgu.

Ovaj uspjeh očigledno je zasnovan na tome što je tada za privlačenje stranih investicija u Sankt Peterburg bio zadužen tada novajlija u politici, ali vrlo iskusan obavještajac – Vladimir Putin. Iako službeno tvrde da su se upoznali tek u Sankt Peterburgu, malo tko vjeruje da se ne znaju još iz Dresdena dok je Waring radio za Stasi, a Putin za sovjetski KGB.

---

image
Matthias Warnig, bivši agent Stasija 1990. dobio je posao u Drezdener banci, koju je navodno ranije špijunirao. Godinu dana kasnije, on uspijeva isposlovati da ona bude prva strana banka koja će otvoriti ekspozituru u Sankt Peterburgu
AFP
---

I dok Waring odbacuje optužbe njemačkih medija da su njih dvojica zajedno regrutirali Zapadne Nijemce da špijuniraju za sovjetsku tajnu službu, iz deklasificiranih arhiva Stasija može se saznati da je ovaj bivši agent pod kodnim imenom Artur bio često nagrađivan zbog uspjeha u saznavanju informacija iz Zapadne Njemačke, koja su se ticala energetskog poslovanja, upravljanja poduzećima i brojnih industrijskih tajni.

Dok je bio na njenom čelu, ruska ispostava Drezdner banke brzo je dobila unosne poslove s "Gazpromom” i "Rosneftom”, a Warnig postaje veoma utjecajan u ruskim poslovnim krugovima. Vjerojatno najznačajnije je to što je od 2006. do 2016. bio generalni direktor kompanije "Nord stream”, koja je od Rusije do Njemačke izgradila plinovod Sjeverni tok, a od 2015. je i na čelu kompanije koja je izgradila drugi krak ovog plinovoda, koji još nije pušten u rad.

 'artur' i vitezovi špijunskog stola

Osim toga, u posljednja dva desetljeća on je bio u nadzornim odborima Rosija banke, potom ruske državne banke VTB, njemačke energetske kompanije VNG i "Rosnefta“, potom je predsjednik odbora direktora ruske državne kompanije za distribuciju nafte "Transneft” i aluminijskog giganta "Rusal”, kao i predsjednik administrativne uprave švicarskog ogranka "Gazproma”.

Ali, "Artur” je zapravo samo jedan od niza bivših agenata i neformalnih suradnika Stasija koji su napravili lukrativne karijere poslije pada komunizma. Tako je otkriveno da je dugogodišnji financijski direktor njemačkog ogranka "Gazproma“ Felix Strehober zapravo bio agent Stasija, a direktor za ljudske resurse te kompanije Hans-Uve Kreher neformalni suradnik ove službe, piše Al Jazeera.

---

image
Ernst Welteke, nekadašnji predsjednik Bundesbanke podnio je ostavku jer je otkriveno da mu je Drezdner banka platila hotelski račun u iznosu od 7.600 eura. Poslije ostavke, on dobiva angažman u upravnom odboru ruske Centrinvest banke
Manny Ceneta/AFP
---

U nizu menadžera njemačkih korporacija i državnih institucija, koji su prešli na rusku platu, nalazi se znatan broj kadrova njemačkih socijaldemokrata. Primjera radi, nekadašnji predsjednik Bundesbanke Ernst Welteke morao je podnijeti ostavku jer je otkriveno da mu je Drezdner banka platila hotelski račun u iznosu od 7.600 eura. Poslije ostavke, on dobiva angažman u upravnom odboru ruske Centrinvest banke u Rostovu na Donu.

Još lukrativnije je prošao bliski Schroederov prijatelj i šef njemačkih željeznica "Deutsche Bahn” Hartmut Mehdorn, koji je bio prisiljen podnijeti ostavku nakon skandala 2009. kada je otkriveno da je rukovodstvo špijuniralo elektroničku poštu i kompjutore zaposlenih. On je brzo našao angažman tako što je prvo savjetovao šefa Ruskih željeznica Vladimira Jakunjina da bi 2011. postao i član nadzornog odbora te tvrtke, iako je imao važne angažmane u Njemačkoj.

U ruskim vodama je zaplivao i nekadašnji prvi čovjek njemačkog energetskog koncerna "EON-Ruhrgas” Burkhardt Bergmann, koji je usporedo s ovim angažmanom bio i član nadzornog odbora "Gazproma”, a potom još jedne ruske plinske kompanije "Novatek”.

Nijemcima prekipjelo od Schroedera

Nekadašnji direktor "Deutsche Telekoma” Ron Sommer posao je našao u ruskom mobilnom provideru MTS, gdje je postao predsjednik nadzornog odbora, a član nadzornog odbora je u najvećem dioničaru MTS-a, kompaniji "Sistema” ruskog milijardera Vladimira Jevtušenkova. U nadzornom odboru MTS-a su se našli i Thomas Holtrop, bivši šef njemačkog mobilnog providera "T-mobile” i član uprave "Deutsche Telekoma”, kao i Regina von Flemming, koja je od 2005. do 2015. bila direktorica ruske ispostave njemačkog novinskog izdavača "Axel Springer”.

Među "Putinovim Nijemcima“ smatra se i Marion Scheller, koja je savjetnica u kompaniji "Nord Stream 2“, a prethodno je radila u njemačkom ministarstvu ekonomije i energetike.

Međutim, Schroederovo otvoreno lobiranje za ruske interese, i to ne samo energetske, u njemačkim medijima nailazi na najveće zanimanje i kritike. Naročito je došlo do eksplozije kritika kada je politički magazin Spiegel otkrio da se bivši kancelar 5. siječnja u Hannoveru sastao s nekoliko istaknutih socijaldemokrata kako bi razgovarali kakav kurs prema Rusiji treba zauzeti SPD i savezna vlada.

---

image
Schroeder za rad u nadzornim odborima dobiva od Rosnefta 600.000 eura godišnje, a od Nord Stream 2 oko 250.000. Ima mjesečnu mirovinu od 8.000 eura kao i godišnje više od 560.000 eura kao bivši kancelar. Sredinom godine će se znati hoće li ući i u nadzorni odbor Gazproma
AFP
---

Na ovim razgovorima su bili Martin Schulz, koji je na čelu Fondacije Friedrich Ebert, potom savezni zastupnik Johann Saathoff, bivši predsjednik SPD-a Matthias Platzeck i industrijalac počasni konzul Rusije u Njemačkoj Heine Wiese, inače bliski Schroederov prijatelj.

Ovaj sastanak u Hannoveru veoma je delikatan za kancelara Scholza, jer Schroeder djeluje potpuno individualno i bez koordinacije s partijskim rukovodstvom ili samom njemačkom vladom. To je iskoristila demokršćanska opozicija u Bundestagu, zatraživši u više navrata objašnjenje od kancelara i da se jasno ogradi od "ovog nepristojnog miješanja politike i lobiranja“. Čak je u socijaldemokratskim redovima došlo do ideje da se bivšim kancelarima ukine državna apanaža od više od pola milijuna eura godišnje, ukoliko lobiraju za interese strane države.

Sve to je natjeralo Scholza da se na domaćem terenu pravda i uvjerava javnost da je on kancelar i da odlučuje on, a ne Schroeder. I to samo mjesec i pol dana nakon što je stupio na dužnost kancelara i tek se počeo boriti da stekne barem dio kredibiliteta koji je na međunarodnoj sceni imala Angela Merkel, piše Al Jazeera.

---

image
Vladimir Putin, Gerhard Schroeder i Gazpromov direktor Alexei Miller u obilasku Sjevernoga toka 2011. godine
AFP
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tatyana Makeyeva/AFP AFP Manny Ceneta/AFP AFP AFP AFP
Tatyana Makeyeva/AFP
Gerhard Schroeder u srdačnom rukovanju s Vladimirom Putinom 2005. godine, prijateljstvo koje teče
AFP
Njemački kancelar Olaf Scholz ljutito je reagirao na novinarska pitanja o Gerhardu Schroederu
Manny Ceneta/AFP
Ernst Welteke, nekadašnji predsjednik Bundesbanke podnio je ostavku jer je otkriveno da mu je Drezdner banka platila hotelski račun u iznosu od 7.600 eura. Poslije ostavke, on dobiva angažman u upravnom odboru ruske Centrinvest banke
AFP
Matthias Warnig, bivši agent Stasija 1990. dobio je posao u Drezdener banci, koju je navodno ranije špijunirao. Godinu dana kasnije, on uspijeva isposlovati da ona bude prva strana banka koja će otvoriti ekspozituru u Sankt Peterburgu
AFP
Schroeder za rad u nadzornim odborima dobiva od Rosnefta 600.000 eura godišnje, a od Nord Stream 2 oko 250.000. Ima mjesečnu mirovinu od 8.000 eura kao i godišnje više od 560.000 eura kao bivši kancelar. Sredinom godine će se znati hoće li ući i u nadzorni odbor Gazproma
AFP
Vladimir Putin, Gerhard Schroeder i Gazpromov direktor Alexei Miller u obilasku Sjevernoga toka 2011. godine
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/vladimir-putin-za-unosna-mjesta-u-najvecim-ruskim-tvrtkama-angazirao-je-bivseg-kancelara-schroedera-ali-i-brojne-nijemce-navodno-stasijeve-agente-1168093 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=10a7f84582f6e1b5677a7e665ddf32bc9745c0b1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vladimir+Putin+za+unosna+mjesta+u+najve%C4%87im+ruskim+tvrtkama+anga%C5%BEirao+je+biv%C5%A1eg+kancelara+Schroedera%2C+ali+i+brojne+Nijemce%2C+navodno+Stasijeve+agente&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvladimir-putin-za-unosna-mjesta-u-najvecim-ruskim-tvrtkama-angazirao-je-bivseg-kancelara-schroedera-ali-i-brojne-nijemce-navodno-stasijeve-agente-1168093 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvladimir-putin-za-unosna-mjesta-u-najvecim-ruskim-tvrtkama-angazirao-je-bivseg-kancelara-schroedera-ali-i-brojne-nijemce-navodno-stasijeve-agente-1168093 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => špijunske veze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetšpijunske veze

Vladimir Putin za unosna mjesta u najvećim ruskim tvrtkama angažirao je bivšeg kancelara Schroedera, ali i brojne Nijemce, navodno Stasijeve agente

Piše PSD
16. veljače 2022. - 11:54

"Ako dobro razumijem ustavni poredak SR Njemačke, postoji samo jedan kancelar, a to sam ja“, ljutito je reagirao na novinarska pitanja Olaf Scholz, ističući da on nije Gerharda Schroedera pitao za savjet niti ga je dobio od njega.

Ovaj istup aktualnog njemačkog kancelara u prisutnosti francuskog i poljskog predsjednika možda je najslikovitije prikazao koliko su usred tenzija između Rusije i Ukrajine proruske izjave bivšeg socijaldemokratskog kancelara zapravo značile nož u leđa aktualnom šefu njemačke vlade.

Ne pamti se da je ranije neki kancelar u javnosti morao u više navrata isticati da je on kancelar i da on donosi odluke, ali Scholzu se upravo to dogodilo. Štoviše, on je morao isticati da je "SPD veoma ujedinjen i podržava politiku koju vodi kancelar“. A sve zbog svoga ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 15:00