StoryEditorOCM
Svijetobjavila policija

Velika tragedija u švicarskim Alpama: Nestalo je šest skijaša. Pronađeno je pet tijela, za jednom osobom još se traga

Piše JL
11. ožujka 2024. - 08:13

Tijela pet nestalih skijaša pronađena su u švicarskim Alpama, priopćila je policija. Kako piše BBC, lokalne vlasti još uvijek tragaju za šestom osobom. Velika operacija potrage i spašavanja pokrenuta je u subotu nakon što je grupa nestala nedaleko od 3706 metara visoke planine Tete Blanche, prenosi Jutarnji list.

Skijaši su krenuli iz Zermatta, doma poznate planine Matterhorn, na skijašku turu prema Arolli uz švicarsko-talijansku granicu. Pet od šest skijaša pronađeno je sinoć u 21:20 sati po lokalnom vremenu "bez ikakvih znakova života", navodi se u priopćenju policije švicarskog kantona Valais.

Vlasti su prethodno rekle za BBC kako su svi skijaši švicarski državljani i da imaju od 21 do 58 godina. Lokalna policija je navela kako loše vrijeme otežava operaciju. U Alpama već nekoliko dana pušu jaki vjetrovi, a u posljednja 24 sata pao je i obilan snijeg. Saas-Fee, zimsko odmaralište u susjedstvu Zermatta, trenutno je odsječeno.

Anjan Truffer, voditelj zračne spasilačke službe u Zermattu, ispričao je za BBC kako je vrijeme toliko loše da "let nije opcija", s "vrlo jakim vjetrovima, visokim snijegom, velikom opasnošću od lavina i nultom vidljivošću".

Dodao je kako se grupu skijaša možda svladalo loše vrijeme, a ne lavina, jer su nestali na dijelu rute gdje je rizik od lavine mali. Skijaške ture obično slijede nepripremljene alpske rute. Posljednji signal grupe snimljen je tijekom noći i ponudio je spasilačkim službama grubu predodžbu o lokaciji nestalih.

Ruta od Zermatta do Arolle dio je poznate 120 kilometara dugačke "Haute Route" od Zermatta do Chamonixa. Ruta je vrlo popularna, ali pogodna samo za najiskusnije skijaše, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:35